Ρεπορτάζ Υγείας

ΕΣΥ νέοι διοικητές: Τι αλλάζει με τους νέους διοικητές του ΕΣΥ;

ΕΣΥ νέοι διοικητές: Τι αλλάζει με τους νέους διοικητές του ΕΣΥ;

ΕΣΥ νέοι διοικητές: Αλλάζει ο χάρτης στο ΕΣΥ, καθώς διαφοροποιούνται τόσο τα προσόντα όσο και οι αρμοδιότητες των νέων διοικητών.

Αλλάζει ο χάρτης στο ΕΣΥ, καθώς διαφοροποιούνται τόσο τα προσόντα όσο και οι αρμοδιότητες των νέων διοικητών. Οι managers που θα κληθούν να διοικήσουν σε έναν από τους πλέον νευραλγικό κλάδο της χώρας δεν πρέπει να διαθέτουν τα τυπικά προαπαιτούμενα μόνο. Αντιθέτως, οι νέοι διοικητές οφείλουν να αποδείξουν πως μπορούν να διαχειριστούν οικονομικά ένα νοσοκομείο ακολουθώντας το νέο “προσοντολόγιο” και “καθηκοντολόγιο” που θα τους δοθεί για τα δημόσια νοσοκομεία. Είναι κάτι που ήδη συντάσσετε από το το υπουργείο Υγείας.

Το μεν πρώτο περιλαμβάνει τα κριτήρια:

  • Ακαδημαϊκά
  • Επαγγελματικά
  • Εργασιακά
  • Ισορρόπηση αυξημένων απαιτήσεων
  • Συνετή οικονομική διαχείριση

Με αυτά τα κριτήρια θα επιλεγούν οι επόμενοι διοικητές στο ΕΣΥ, με πολλές επικαιροποιημένες αρμοδιότητες για να είναι επάξιοι επικεφαλείς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το ζητούμενο για όλους, είναι με την εφαρμογή τους να καθιερωθεί ένα διαφορετικό σύστημα διαχείρισης των νοσοκομείων της χώρας με καθορισμένους στόχους, υιοθετώντας ένα διαφανές και αυστηρό αξιολογικό σύστημα. Οι νέοι μάνατζερ του ΕΣΥ θα πρέπει να αποδείξουν πως μπορούν να ισορροπήσουν στις αυξημένες απαιτήσεις για συνετή οικονομική διαχείριση αλλά και τις ανάγκες για χρηστή διοίκηση των νοσοκομείων, βάζοντας τον πολίτη στο επίκεντρο και διασφαλίζοντας την πρόσβασή του αλλά και την ασφαλή διαδρομή του μέσα στις υπηρεσίες υγείας, από τα Επείγοντα και τα χειρουργεία, για παράδειγμα, μέχρι την παραμονή του σε ράντζα και την έκθεση σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Η πλέον αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων σε φορείς του Δημοσίου έχει τοποθετήσει πολύ ψηλά η κυβέρνηση από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ και ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έθεσε εξαρχής το θέμα της αλλαγή των κριτηρίων επιλογής των διοικητών του ΕΣΥ. Όπως είχε αποκαλυφθεί τον περασμένο Ιούλιο, το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται το σχετικό σχέδιο νόμου συνολικά για τις διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου, με ιδιαίτερη κατηγοριοποίηση για τις μονάδες υγείας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τους φορείς που εποπτεύει το υπουργείο Υγείας. Τα δύο υπουργεία συνεργάζονται πλέον άμεσα, με το υπουργείο Εσωτερικών να εκτιμά ότι η κατάθεση και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Άμεσα, εν τούτοις, έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Επιτροπής με πρόεδρο την τωρινή Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη. Η Γενική Γραμματέας έχει συγκαλέσει σε συνάντηση τη νέα σύνθεση της Επιτροπής σήμερα ώστε να επιχειρηθεί μία πρώτη αποτίμηση των διοικητών και του έργου τους. Οι σημερινοί διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων έχουν λάβει στην πλειονότητά τους παράταση έως την προκήρυξη της θέσης τους. Για ορισμένους η θητεία λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου, η οποία αναμένεται να λάβει νέα παράταση, καθώς εκτιμάται από την ηγεσία του ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχει δρομολογηθεί η επιλογή των διοικητών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΠΥΥ: Έκτακτα μέτρα για πλημμυροπαθείς - Φάρμακα

Το σκάνδαλο στο ΜΕΤΑΞΑ,οι ευθύνες του ΟΔΙΠΥ & οι παράνομοι διοικητές νοσοκομείων

Στον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε εκδήλωση στην Καλαμαριά

Πιλοτικές αλλαγές στις εφημερίες στα νοσοκομεία από 2 Οκτωβρίου για ένα μήνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΦΣΘ: Στάση εργασίας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στα Τέμπη

ΦΣΘ: Κήρυξη στάσης εργασίας για αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, από τις 11:30 έως τις 14:30, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια

Ομάδες υποστήριξης και ιατρικοί σύλλογοι για τις διάφορες διαταραχές του μετώπιου κροταφικού εκφυλισμού μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες φροντίδας να τις αντιμετωπίσουν. «Η καθιέρωση μιας έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης της FTD είναι το πρώτο βασικό βήμα», λέει ο Δρ Boeve.

Υπεκυψε στα τραύματά του ο Αμερικανός στρατιωτικός που αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον

Ο στρατιωτικός νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά την αυτοπυρπόλησή του μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον την Κυριακή. Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως προέβη στο απονενοημένο διάβημα διαμαρτυρόμενος για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ευθύμιος Λέκκας: Αναμένεται μεγάλος σεισμός στην Τουρκία - Επικινδυνότητα για την Αγία Σοφία

Στην Ελλάδα, τα δημόσια κτήρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εξελίσσεται ο πρωτοβάθμιος θεσμικός υποχρεωτικός έλεγχος. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία μερική εικόνα και στη συνέχεια στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα» είπε, τέλος ο Ευθύμιος Λέκκας.

ΗΠΑ: Τα κρούσματα σύφιλης αυξάνονται στα νεογέννητα

ΗΠΑ: Η άνοδος της σύφιλης είναι πιθανό να οφείλεται σε μια συρροή παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων φραγμών στην υγειονομική περίθαλψη, που επηρεάζουν δυσανάλογα τις μειονοτικές κοινότητες.

ΠΟΕΔΗΝ 8 Μαρτίου: Στάση εργασίας την Ημέρα της Μητέρας

ΠΟΕΔΗΝ 8 Μαρτίου: Στις υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ το 60% των υπηρετούντων υπαλλήλων είναι γυναίκες. Αγωνίζονται στη πρώτη γραμμή προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με εξαντλητικά ωράρια, δεκάδες χρωστούμενα repo και άδειες.

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Συμμετέχουν ΠΟΕΔΗΝ και ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Η ΠΟΕΔΗΝ προκηρύσσει 24ωρη απεργία 28 Φλεβάρη 2024, για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών, καθώς και για να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών με αυξήσεις στους μισθούς.