Ρεπορτάζ Υγείας

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Συνεδριάζουν σήμερα με πρόβλεψη για παράταση των μέτρων

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Συνεδριάζουν σήμερα με πρόβλεψη για παράταση των μέτρων

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Οι σκέψεις για χαλάρωση των μέτρων συγκρούονται με τους 106 θανάτους του προηγούμενου 24ώρου στην σημερινή επιτροπή των ειδικών.

Σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με επικρατέστερο σενάριο την παράταση των μέτρων που ισχύουν για μία ακόμη εβδομάδα. Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, επεσήμανε σήμερα πως η επιτροπή των ειδικών γνωρίζει την σοβαρότητα της κατάστασης και πρόκειται να αποφασίσει έχοντας όλα τα στοιχεία στο τραπέζι. Ωστόσο, ο ίδιος δεν κρίνει ότι είναι φρόνιμο να βιαστούν ως προς την χαλάρωση των μέτρων. Προς το παρόν, τα μέτρα έχουν ορίζοντα ισχύος μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022. Όμως δυστυχώς ο αυξημένος αριθμός θανάτων επιβάλλει δεύτερες σκέψεις ως προς ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων.

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο για τα μέτρα;

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν διαρρεύσει φήμες που ανέφεραν πως ορισμένα μέτρα οδεύουν προς την χαλάρωσή τους. Πιο συγκεκριμένα, είχε ακουστεί έντονα πως η μουσική πρόκειται να επανέλθει στην εστίαση και τη διασκέδαση. Την ίδια στιγμή, υπήρχαν σκέψεις ως προς την αύξηση των θεατών στα γήπεδα της Ελλάδας. Το 10% είχε προταθεί να αυξηθεί στο 20%, καθώς κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το ιικό φορτίο και την διασπορά του κορωνοϊού. Όμως ένα μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ο αριθμός των κρουσμάτων, πολύ περισσότερο ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων στις νοσοκομειακές δομές της χώρας.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες λοιπόν και με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη, καθίσταται κατανοητό πως κανείς δεν επιδιώκει να βιαστεί με τη χαλάρωση των μέτρων. Συνεπώς, είναι λογικό να υποθέσει κανείς πως οδεύουμε σε άλλη μία εβδομαδιαία παράταση των μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ από την εβδομάδα πριν την Πρωτοχρονιά και ανανεώνονται κάθε φορά που εκπνέουν.

Προσωρινό το μέτρο για Παίδων Πεντέλης

Αναφερόμενος ο κ. Θάνος Πλεύρης στο ζήτημα που έχει προκύψει με το Παίδων Πεντέλης, είπε: “Ενισχύουμε το Νοσοκομείο με προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στο Παίδων Πεντέλης, αυτό το οποίο έγινε και το γνωρίζετε πλέον, είναι ότι σταμάτησε η απογευματινή – βραδινή του εφημερία που ήταν 2 φορές την εβδομάδα: Δευτέρα και Πέμπτη και ανά 15 μέρες Κυριακή. Το συγκεκριμένο Νοσοκομείο εφημέρευε μαζί με τα άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία. Υπήρξε αρχικά ένας φόβος των εργαζομένων, ότι επίκειται υποβάθμιση του Νοσοκομείου με ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο θα γίνει μόνιμο. Τους έχω διαβεβαιώσει ότι όλο αυτό το επιχειρησιακό πλαίσιο λειτουργίας θα διαρκέσει το πολύ 6 εβδομάδες, προκειμένου να γίνουν εμβολιασμοί στις ηλικίες 5 – 11. Άρα, το αργότερο μετά τις 6 εβδομάδες το Νοσοκομείο θα επιστρέψει πλήρως στη λειτουργία και στην κανονικότητά του.

Είναι ένα νοσοκομείο πάρα πολύ χρήσιμο με πολύ σημαντικό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, το οποίο σεβόμαστε. Ήδη έχουν γίνει ήδη 57 προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν άλλες 13 προσλήψεις, οι οποίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Ενδεχομένως να καταφέρουμε το Νοσοκομείο να επιστρέψει στην κανονικότητα και σε διάστημα μικρότερο των 6 εβδομάδων, αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος στις ηλικίες 5-11. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό φέρνει κάποιες δυσκολίες στους εργαζόμενους αλλά και στους συμπολίτες μας που μένουν στα βόρεια προάστια, γιατί θα πρέπει αυτές τις συγκεκριμένες εβδομάδες, εάν συμβεί κάτι, να πάνε στα άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία, που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά είναι ένα μέτρο απολύτως προσωρινό.”

Για το νέο σχέδιο ΕΣΥ

Τέλος, ο υπουργός Υγείας τόνισε για το νέο σχέδιο ΕΣΥ: “Το σχέδιο θα αποτυπωθεί ανά Περιφέρεια. Όταν υπάρχει ένα νοσοκομείο, το οποίο παρέχει όλες τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι αναβαθμισμένες, δεν τίθεται θέμα αλλαγών. Δεν θα κλείσει καμία δομή, δεν τίθεται θέμα να κλείσει δομή. Αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να βλέπουμε ποιο νοσοκομείο θα έχει τις κεντρικές, βασικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά νοσοκομεία, αυτά δηλαδή που είναι γύρω-γύρω, στα 20, 25 χιλιόμετρα, να κρατήσουν αυτά τα οποία είναι απαραίτητα. Και πάλι θα λειτουργούν σε επίπεδο νοσοκομείου, αλλά θα υπάρχει συγκέντρωση δυνάμεων για τα πολύ δύσκολα περιστατικά στο κεντρικό νοσοκομείο. 

Θα λάβουμε υπόψη τη γεωγραφία, θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία και δεν θα κλείσει καμία δομή. Έχουμε 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό στη συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του θα δοθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και συνολικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Βάζουμε μπροστά- έχει ξεκινήσει, αλλά λόγω της πανδημίας υποχρεωτικά υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις- το διαχειριστικό πλαίσιο για το νέο ΕΣΥ, το πρόγραμμα το οποίο είχε η Νέα Δημοκρατία, ώστε να αναβαθμιστούν συνολικά όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Όπου χρειαστεί θα υπάρξουν συνέργειες και με τον ιδιωτικό τομέα, στην ΠΦΥ, στα Νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Θάνος Πλεύρης αφήνει ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων

Παπαευαγγέλου: Η αύξηση στη διάμεση ηλικία των κρουσμάτων σημαίνει σοβαρότερη νόσηση

Γκάγκα: Ξεκινά από αύριο η χορήγηση αντιικών χαπιών με συνταγογράφηση από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ

Παράταση των μέτρων για μία εβδομάδα αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι Αμερικανοί δοκιμάζουν πολλά πράγματα για να ανακουφίσουν τον χρόνιο πόνο στην πλάτη

Τελικά, «η ανταπόκριση στη θεραπεία είναι μεταβλητή μεταξύ των ασθενών και δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί τι λειτουργεί καλύτερα για κάθε ασθενή, εκτός από τη δοκιμή και το λάθος», λέει ο Cole.

Covid Αστικά λύματα 24/5: Μειωμένο ιικό φορτίο στη μισή χώρα

Κορωνοϊός Λύματα 24/5: Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Φλόριντα ερευνούν «υποτιθέμενη» υπόθεση ευλογιάς των πιθήκων

Ο Oyewale Tomori, ένας ιολόγος που προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών της Νιγηρίας και συμμετέχει σε συμβούλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι είναι «έκπληκτος» από το τρέχον ξέσπασμα.

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Ο νόμος "Γιατρός για όλους" θίγει την αξιοπρέπεια του γιατρού - Προσφυγή στο ΣτΕ

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ αποφάσισε τη διενέργεια νομικών ενεργειών κατά του νομοσχεδίου και προσφυγή στο ΣτΕ με σκοπό τη διασφάλιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.