Ρεπορτάζ Υγείας

Επιστήμονες Επισημάνσεις: Μια «τέλεια καταιγίδα» παραγόντων η εξήγηση για την τραγική κατάσταση στην Ινδία

Επιστήμονες Επισημάνσεις: Μια «τέλεια καταιγίδα» παραγόντων η εξήγηση για την τραγική κατάσταση στην Ινδία

"Όταν το πρώτο κύμα ήταν κωνικό, τότε θα έπρεπε να είχαν προετοιμαστεί για ένα δεύτερο κύμα και να υποθέσουν το χειρότερο.

Επιστήμονες Επισημάνσεις: Πάνω από ένα χρόνο μετά την πανδημία COVID-19, η Ινδία συνθλίβεται από μια νέα αύξηση μολύνσεων που καταστρέφει τα παγκόσμια ρεκόρ. Η άνευ προηγουμένου έκρηξη σε κρούσματα ήρθε ακόμη και αφού η χώρα είχε προχωρήσει σχετικά με την πανδημία μέχρι πρόσφατα. Οι ειδικοί επισημαίνουν μια «τέλεια καταιγίδα» παραγόντων για να εξηγήσουν γιατί ξαφνικά η χώρα χτυπιέται τόσο σκληρά. Το ξέσπασμα έρχεται στα τακούνια της κυβέρνησης, επιτρέποντας σε μαζικά πλήθη να συγκεντρωθούν για θρησκευτικά φεστιβάλ ινδουιστών και πολιτικές συγκεντρώσεις πριν από τις κρατικές εκλογές. “Είναι σχεδόν σαν μια τέλεια καταιγίδα να χτυπάει την Ινδία “, λέει ο S.V. Subramanian, καθηγητής υγείας και γεωγραφίας πληθυσμού στο Harvard T.H. στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Chan, δήλωσε στις ΗΠΑ σήμερα. Η χώρα έσπασε το δικό της ρεκόρ για καθημερινά κρούσματα ιούς και θανάτους την Πέμπτη με 412.262 νέες λοιμώξεις και 3.980 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες. Και οι δύο αριθμοί, ωστόσο, πιστεύεται ότι είναι χαμηλοί.

Η τελευταία κρίση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν εκδόθηκε ένα από τα πιο σκληρά lockdown  παγκοσμίως στον 1,3 δισεκατομμύριο πληθυσμό της.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναριندر Μόντι απαγόρευσε όλα τα εσωτερικά και διεθνή ταξίδια στα τέλη Μαρτίου 2020 και έκλεισε εργοστάσια, σχολεία, γραφεία και όλα τα καταστήματα εκτός από εκείνα που παρέχουν βασικές υπηρεσίες.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων κορυφώθηκαν γύρω στο Σεπτέμβριο σε σχεδόν 100.000 λοιμώξεις, αλλά στη συνέχεια ο ρυθμός μόλυνσης επιβραδύνθηκε σημαντικά, δηλώνοντας ότι τα περιστατικά ήταν χαμηλά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ο Μόντι δήλωσε ότι η χώρα είχε νικήσει τον ιό στα τέλη Ιανουαρίου, επιμένοντας ότι οι προσπάθειές της είχαν σώσει την «ανθρωπότητα από μια μεγάλη καταστροφή, περιορίζοντας αποτελεσματικά τον κορωνοϊό», ανέφερε η εξωτερική πολιτική.

“Η κυβέρνηση δεν είδε το δεύτερο κύμα να έρχεται και άρχισε να γιορτάζει πολύ νωρίς”, δήλωσε ο Δρ Σάιντ Τζέιμελ, κορυφαίος ιολόγος.

Μετά τη διακήρυξη της νίκης, οι άνθρωποι έφυγαν από την επιτήρησή τους όσον αφορά τα μέτρα υγείας, όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση, ανέφεραν ειδικοί.

Αυτό περιελάμβανε έναν αριθμό υπουργών του Μόντι που αγνόησαν τις συστάσεις μάσκας της κυβέρνησης, ενώ απευθύνονταν σε μεγάλα πλήθη σε συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας. Η κυβέρνηση επέτρεψε επίσης στους ανθρώπους να συγκεντρωθούν για τον Kumbh Mela τον Απρίλιο, ένα φεστιβάλ Ινδουιστικό που προσελκύει εκατομμύρια να προχωρήσουν στον ποταμό Γάγγη στο Haridwa.

“Υπήρξε μια πλήρης αποσύνδεση μεταξύ αυτού που ασκούσαν και αυτού που κήρυξαν”, δήλωσε στο BBC ο Δρ Chandrakant Lahariya, εμπειρογνώμονας στα συστήματα υγείας στο Νέο Δελχί.

Ενθαρρυμένο από την εμφάνιση μεταδοτικών νέων παραλλαγών, το δεύτερο κύμα κατέβηκε ραγδαία σε ολόκληρη τη χώρα, διπλασιάζοντας σχεδόν τον επίσημο αριθμό κρουσμάτων σε 20 εκατομμύρια σε τρεις μήνες.

“Νωρίτερα, τα άτομα επηρεάστηκαν, αλλά σήμερα ολόκληρες οικογένειες συμβάλλουν στην Covid”, δήλωσε ο Lahariya στο British Medical Journal.

Οι αυξανόμενες περιπτώσεις έχουν επιδεινωθεί λόγω ελλείψεων στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο δεν διαθέτει αρκετές εξετάσεις, φάρμακα ή νοσοκομειακά κρεβάτια.

Οι ελλείψεις συμβαίνουν επίσης με την παροχή οξυγόνου, αναγκάζοντας τις οικογένειες να προσπαθούν να βρουν δεξαμενές για τους άρρωστους αγαπημένους τους.

“Όταν το πρώτο κύμα ήταν κωνικό, τότε θα έπρεπε να είχαν προετοιμαστεί για ένα δεύτερο κύμα και να υποθέσουν το χειρότερο.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε λάβει ένα απόθεμα οξυγόνου και του φαρμάκου remdesivir και στη συνέχεια να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα”, δήλωσε στο BBC ο Mahesh Zagade , ο οποίος ήταν πρώην υπουργός Υγείας του κράτους Μαχαράστρα. Οι εμβολιασμοί επίσης καθυστερούν στη χώρα, η οποία δεν έχει αρκετές δόσεις και χορηγεί μόνο πλάνα σε περίπου 2,1 εκατομμύρια άτομα καθημερινά, ή περίπου 0,15% του πληθυσμού της.

“Θα χρειαστούν μήνες για να έχουμε αρκετά εμβόλια για να επιταχύνουμε το πρόγραμμα. Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια θα συνεχίσουν να διατρέχουν τον κίνδυνο να νοσήσουν με Covid”, δήλωσε ο Lahariya στο BBC.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ινδία κατακλύζεται τώρα από μια αύξηση κορωνοϊών με αδιανόητες αναλογίες.

Αθήνα Ινδία : Αυτή είναι η βοήθεια που στέλνει η χώρα μας

Ιατρική βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων από ΗΠΑ στην Ινδία

Ινδοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι τόσο ο αριθμός των περιπτώσεων COVID-19 όσο και ο αριθμός των θανάτων είναι πιθανό να μην αναφέρονται

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα - Τι λένε οι ειδικοί

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία αρχίζει να εξαπλώνεται και στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό.

Που θα γίνονται rapid test αύριο 25/06

ΕΟΔΥ Rapid Test: Αύριο, Παρασκευή 25 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια.

Κορωνοϊός: 18 τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης δέλτα στην Ελλάδα

Κορωνοϊός μετάλλαξη δέλτα (24/06): Στα 18 υπολογίζονται τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης δέλτα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε προ ολίγου ο ΕΟΔΥ κατά την ημερήσια ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Που θα γίνονται rapid test αύριο 24/06

ΕΟΔΥ Rapid Test: Αύριο, Πέμπτη 24 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια.