Ρεπορτάζ Υγείας

Επισιτισμός Ιράν: Διαμαρτυρίες ξεσπούν σε όλη τη χώρα εν μέσω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων

Επισιτισμός Ιράν: Διαμαρτυρίες ξεσπούν σε όλη τη χώρα εν μέσω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων

Το Article 19, ένας παγκόσμιος ερευνητικός οργανισμός που καταπολεμά τη λογοκρισία, ανέφερε την Πέμπτη ότι οι αρχές φαινόταν να έχουν κλείσει σχεδόν όλη τη σύνδεση στο Διαδίκτυο σε πόλεις σε όλη την επαρχία Khuzestan.

Επισιτισμός Ιράν: Οι τιμές των τροφίμων σε όλη τη Μέση Ανατολή έχουν αυξηθεί Διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Ιράν την Πέμπτη, αφού η κυβέρνηση μείωσε τις επιδοτήσεις για τρόφιμα, οδηγώντας τις τιμές στα ύψη καθώς οι αρχές προετοιμάζονται για περισσότερες αναταραχές τις επόμενες εβδομάδες. Σε βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδηλωτές φαίνονται να κάνουν πορεία μέσω του Dezful και του Mahshahr στη νοτιοδυτική επαρχία Khezestan, φωνάζοντας “Θάνατος στον Khamenei! Death to Raisi!” αναφερόμενοι στον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi που υποσχέθηκε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να άρει τις κυρώσεις και να σώσει την οικονομία.

Αλλά οι συνομιλίες για την αναβίωση της κουρελιασμένης πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις παρέμειναν αδιέξοδες.

Οι ιρανικές οικογένειες έχουν δει την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται ραγδαία. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δεν έχουν αναφερθεί δημόσια στις διαδηλώσεις, αλλά έχουν καλυφθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν, μια ομάδα της αντιπολίτευσης. Πλάνο που κοινοποιήθηκε από το NCRI δείχνει διαδηλωτές να πυρπολούν μια στρατιωτική βάση Basij στο Jooneghan, μια πόλη στην κεντρική περιοχή της κομητείας Jooneghan.

“Πολλές φορές βλέπουμε τέτοιου είδους διαδηλώσεις στο Ιράν. Κάθε φορά είναι υπό διαφορετική προϋπόθεση – η τιμή των αυγών, η τιμή του φυσικού αερίου, η τιμή του ψωμιού, αλλά το υπογραμμιστικό μήνυμα που υποστηρίζεται από τα συνθήματα που ακούγονται σε όλες τις διαδηλώσεις είναι για το σύνολο ενός βάναυσου καθεστώτος», δήλωσε η Λίζα Νταφτάρι, ειδικός στο Ιράν και αρχισυντάκτρια του Ξένου Γραφείου Foreign Desk, σε δήλωση.

«Είναι επίσης προφανές από το γεγονός ότι αυτές οι διαμαρτυρίες δεν περιορίζονται πλέον μόνο στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα και άλλες αστικές περιοχές.

Βλέπουμε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα σε αστικές και αγροτικές περιοχές και σε ολόκληρο τον τεράστιο και ποικιλόμορφο ιρανικό πληθυσμό. ” Το Ιράν αύξησε απότομα τις τιμές έως και 300% για μια ποικιλία βασικών προϊόντων όπως το μαγειρικό λάδι, το κοτόπουλο, τα αυγά και το γάλα την Πέμπτη.

Δεκάδες ανήσυχοι Ιρανοί περίμεναν σε μεγάλες ουρές για να αρπάξουν δέσμες τροφίμων και άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα τις ώρες πριν από την έναρξη ισχύος της αύξησης των τιμών. Πανικόβλητοι αγοραστές έκαναν επιδρομές σε καταστήματα και έβαλαν βασικά αγαθά σε μεγάλες πλαστικές σακούλες, σύμφωνα με πλάνα που κοινοποιήθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την Πέμπτη, το νόμισμα του Ιράν έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των 300.000 ριάλ ανά δολάριο.

Οι σκηνές αποκάλυψαν όχι μόνο τη βαθιά ανησυχία που κυρίευε τη χώρα και την απογοήτευση με τους ηγέτες του Ιράν, αλλά υπογράμμισαν επίσης τις συγκλονιστικές οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Οι τιμές των τροφίμων σε όλη τη Μέση Ανατολή έχουν εκτοξευθεί λόγω της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι οποίες και οι δύο εξάγουν πολλά απαραίτητα.

Το Ιράν εισάγει το ήμισυ του μαγειρικού του λαδιού από την Ουκρανία, όπου οι μάχες έχουν κρατήσει πολλούς αγρότες από τα χωράφια.

Αν και το Ιράν παράγει περίπου το μισό δικό του σιτάρι, εισάγει μεγάλο μέρος του υπόλοιπου από τη Ρωσία.

Ο πόλεμος έχει προσθέσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δράσει γρήγορα για να αμβλύνει τον πόνο.

Οι αρχές έχουν υποσχεθεί να πληρώνουν σε κάθε Ιρανό πολίτη περίπου 14 δολάρια τον μήνα για να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις των τιμών. Καθώς η οργή για τον αυξανόμενο πληθωρισμό αυξάνεται στο διαδίκτυο, οι ιρανικές αρχές φαίνεται να προετοιμάζονται για το χειρότερο.

Η ομάδα παρακολούθησης του Διαδικτύου NetBlocks.org είπε στο Associated Press ότι παρακολουθούσε τις διακοπές του Διαδικτύου σε «εθνική κλίμακα» που «είναι πιθανό να επηρεάσουν την ικανότητα του κοινού να επικοινωνεί».

Το Article 19, ένας παγκόσμιος ερευνητικός οργανισμός που καταπολεμά τη λογοκρισία, ανέφερε την Πέμπτη ότι οι αρχές φαινόταν να έχουν κλείσει σχεδόν όλη τη σύνδεση στο Διαδίκτυο σε πόλεις σε όλη την επαρχία Khuzestan.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκίνησαν οι δοκιμές του εμβολίου στην Ινδία

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μεταλλαγμένου ιού στο Ιράν

Ιρανική ομάδα χάκερς ‘χτύπησε’ τη Gilead λόγω της έγκρισης του remdesivir

Ο εφοδιασμός σε ντουλάπια τροφίμων στις ΗΠΑ είναι χαμηλός εν μέσω της εκτίναξης της ανεργίας λόγω της πανδημίας COVID-19

Η Κοινωνική Αποστολή της Νέας Υόρκης  εξυπηρετεί τα πιο αδικημένα παιδιά της πόλης από το 1812

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παρουσιάστρια του Netflix απαιτεί σαφέστερες πολιτικές θηλασμού της Διοίκησης Ασφάλειας Μεταφορών μετά την καθυστέρηση μητέρας

Ωστόσο, η Calandrelli είπε ότι οι τρέχουσες πολιτικές δεν επαρκούν για να προστατεύσουν τις θηλάζουσες μητέρες που ταξιδεύουν, ζητώντας από τη Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών TSA να "ταξινομήσει και να δηλώσει ξεκάθαρα στον ιστότοπό της ότι το μητρικό γάλα, η φόρμουλα και ο σχετικός εξοπλισμός άντλησης στήθους θεωρούνται "ιατρικά απαραίτητοι".

Ο πρώην σύμβουλος του Μπάιντεν για την Covid απορρίπτει την προειδοποίηση του Λευκού Οίκου για αριθμούς κρουσμάτων από το φθινόπωρο

Ο Osterholm αργότερα υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι προετοιμασμένες για την επόμενη πανδημία, επικαλούμενος το χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης των Αμερικανών στη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένου του CDC, της συζήτησης του Κογκρέσου για τη χρηματοδότηση του κορωνοϊού και ενός ιατρικού τομέα με περιορισμένο προσωπικό.

Δωρεά μητρικού γάλακτος από μητέρα της Αϊόβα εν μέσω μιας πανεθνικής έλλειψης βρεφικού γάλακτος

Σύμφωνα με την Mother’s Milk Bank of Iowa, οι δωρεές στον οργανισμό έχουν αυξηθεί εν μέσω της έλλειψης. «Βιώνουμε μια αύξηση στις δότριες γάλακτος που αναφέρουν την έλλειψη γάλακτος και την επιθυμία τους να βοηθήσουν», είπε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης. «Είναι αξιόλογες και γενναιόδωρες γυναίκες».

Φοιτητές πανεπιστημίου διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς της COVID σε κορυφαίο ίδρυμα του Πεκίνου

Σύμφωνα με την South China Morning Post, οι ηγέτες των πανεπιστημίων συναντήθηκαν με φοιτητές και συμφώνησαν να αφαιρέσουν τον τοίχο. Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής είπε στο Associated Press ότι έγιναν και άλλες παραχωρήσεις στους φοιτητές, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης δωρεάν παραδόσεων σούπερ μάρκετ.

17/5: Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

Κορωνοϊός Λύματα 17/5: Την εβδομάδα 9 έως 15 Μαΐου 2022, παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 2 έως 8 Μαΐου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε επτά από τις δώδεκα (7/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.