Ρεπορτάζ Υγείας

ΕΟΔΥ: Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων (26 Δεκεμβρίου 2022-01 Ιανουαρίου 2023)

ΕΟΔΥ: Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων (26 Δεκεμβρίου 2022-01 Ιανουαρίου 2023)

ΕΟΔΥ: Τα κρούσματα της γρίπης αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, όπως επίσης και οι επισκέψεις στους γιατρούς.

Τα κρούσματα της γρίπης αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, όπως επίσης και οι επισκέψεις στους γιατρούς. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, ενώ ένας ασθενής εισήχθη σε ΜΕΘ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως ένα στα δύο “ύποπτα” δείγματα που εξετάστηκαν (48%) βρήκαν θετικά σε ιούς της γρίπης.

Κρούσματα γρίπης της τελευταίας εβδομάδας

Τα παραπάνω προκύπτουν από την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την 52η εβδομάδα της περιόδου (26 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου), η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση:

  • Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση.
  • Καταγράφηκε 1 νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ και 3 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 52/2022.
  • Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 52/2022 νοσηλεύτηκαν 27 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 6 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
  • Το ίδιο διάστημα, βρέθηκαν 186 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 184 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 2 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β. Τα 180 (98%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 4 (2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
  • Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), η  θετικότητα παρουσιάζει ελαφρά μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).

Αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις

Όπως προκύπτει από το πιο πάνω γράφημα, οι επισκέψεις σε γιατρό με γριπώδη συνδρομή έχουν καταγράψει φέτος ρεκόρ από το 2018, ξεπερνώντας το 15%, έναντι προηγούμενου υψηλού 13% το 2019.

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Το παραπάνω γράφημα απεικονίζει την έντονα αυξητική τάση της θετικότητας γρίπης στα τεστ που διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ. Ελαφρώς αυξητική είναι η τάση στα κρούσματα κορωνοϊού και πτωτική στα κρούσματα αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΔΥ: Μέτρα προστασίας της ΕΕ για όσους ταξιδεύουν από και προς την Κίνα

ΕΟΔΥ: Η πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων SARS-CoV-2 δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία

ΕΟΔΥ: Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων (19–25 Δεκεμβρίου 2022)

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το νοσοκομείο Καβάλας κατασκευάζει υβριδική αίθουσα χειρουργείου

Νοσοκομείο Καβάλας: Το νοσοκομείο Καβάλας επισκέφτηκε η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη η οποία συνεχάρη τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας για την καθιέρωση χειρουργείου ημέρας.

Εγκέφαλος Υγεία - Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης στην ανάσχεση νευροεκφυλιστικών παθήσεων

Όπως επισήμανε ο Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΤΕΦΦΑ, Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, η άσκηση συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάσχεση νευροεκφυλιστικών παθήσεων και μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη του Αλτσχάιμερ.

Ο θηλασμός συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους στην ηλικία των εννέα ετών

«Τα πρότυπα διατροφής των βρεφών, ειδικά η μικρότερη διάρκεια θηλασμού, η πρώιμη εισαγωγή σόδας και η κοινή τους επίδραση, μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σωματικού λίπους αργότερα στην παιδική ηλικία».

Ανακαλύφθηκαν ιοί ως νέα θεραπευτική επιλογή της ατοπικής δερματίτιδας

Ενώ αυτό καθιστά πρόκληση για τους επιστήμονες να εντοπίσουν τον τύπο του φάγου που απαιτείται για έναν συγκεκριμένο σκοπό, τους δίνει επίσης τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιούν στοχευμένα.