Ρεπορτάζ Υγείας

Εμβόλιο γρίπης: Ανακοινώσεις στο Υπουργείο Υγείας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Εμβόλιο γρίπης: Ανακοινώσεις στο Υπουργείο Υγείας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Εμβόλιο γρίπης: Σήμερα έγιναν ανακοινώσεις στο Υπουργείο Υγείας σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Οι Θάνος Πλεύρης, Μίνα Γκάγκα, Μαρία Θεοδωρίδου, Απόστολος Βαλτάς και Άννα Μαστοράκου μίλησαν για το εμβόλιο γρίπης και πόσο αναγκαίο είναι και φέτος.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προέβη σε ανακοινώσεις σήμερα, μαζί με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Στις ανακοινώσεις παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς και η Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού  Συλλόγου Άννα Μαστοράκου. Οι ανακοινώσεις έλαβαν χώρα στο Υπουργείο Υγείας και σχετίζονταν με τον εμβολιασμό. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο. Όταν το εν λόγω εμβόλιο χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης. Ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου. Ο φετινός στόχος ανέρχεται στα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια. Επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε τα ακόλουθα:

“Καλημέρα σας. Είμαστε σήμερα εδώ με την Αναπληρώτρια Υπουργό την κα Γκάγκα, με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών την κυρία Θεοδωρίδου και χαίρομαι και για την παρουσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είναι εδώ ο Πρόεδρος ο κύριος Bαλτάς και η Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, η κυρία Μαστοράκου. Πολλές φορές έχουμε πει για την ανάγκη του εμβολιασμού, ειδικά για την ανάγκη του εμβολιασμού έναντι της γρίπης. Θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό. Ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται. Από τη δική μου πλευρά θέλω να δώσω το μήνυμα ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός κατά της γρίπης. Δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να θωρακιστεί, να εμβολιαστεί. Από αύριο ξεκινά η συνταγογράφηση, βάσει του πλαισίου που έχει καθοριστεί, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στη γρίπη”.

Η κυρία Γκάγκα από την πλευρά της έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

“Καλημέρα και από μένα. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιαστούμε. Θέλω δύο πράγματα να πω. Ένα, ο εμβολιασμός της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους. Βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση. Για τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, να πω επίσης, ίσως δεν το έχουν καταλάβει όλοι, ότι όλοι οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους. Μπαίνουν μέσα στα κύτταρά μας, μεταφράζονται και ξαναγίνονται ιοί μέσα από το δικό μας γενετικό, είτε το RNA είτε το DNA. Αυτό θέλω να το καταλάβουμε όλοι για να καταλάβουμε ότι το mRNA εμβόλιο κάνει ένα απειροελάχιστο αντιγονικό ερέθισμα σε σχέση με αυτό που κάνει ο ιός κάθε φορά. Άρα δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια. Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα. Θα ήθελα πάρα πολύ, όποιος έχει απορίες να έρθει στους γιατρούς, να εξηγήσουμε πώς δουλεύουν τα εμβόλια, πώς δουλεύουν οι ιοί. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε. Να μη φοβόμαστε και με αίσθημα ελευθερίας πραγματικά να εμβολιαστούμε και να είμαστε ασφαλείς. Ευχαριστώ”. 

Από τη μεριά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Το εμβόλιο της γρίπης είναι ένα εμβόλιο δοκιμασμένο πάνω από 75 χρόνια χρησιμοποιείται με διάφορες μορφές. Οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Μαζί με το δίκτυο της επιδημιολογικής και εργαστηριακής επιτήρησης, υπάρχει και η φαρμακοεπαγρύπνηση. Θα ήθελα να μην μακρηγορήσω, αλλά να πω δύο πράγματα που νομίζω είναι σημαντικά. Δεν θα πρέπει να μας παρασύρει το γεγονός ότι πέρυσι η κυκλοφορία του ιού της γρίπης- και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο- ήταν μηδενική και να πούμε ότι φέτος δεν χρειάζεται το εμβόλιο. Η γρίπη είναι μία λοίμωξη απρόβλεπτη. Μάλιστα υπάρχουν και ειδικοί οι οποίοι αξιολογούν το γεγονός ότι πέρυσι το ανοσιακό μας σύστημα δεν δέχθηκε το ερέθισμα της γρίπης για να αποκτηθούν  αντισώματα. Άρα ότι μπορούμε να είμαστε πιο ευάλωτοι στη φετινή γρίπη, όποτε έρθει. Διότι ούτε αυτό το γνωρίζουμε, με αποτέλεσμα ίσως η πορεία της γρίπης να είναι πιο σοβαρή. Επομένως, μαζί με τα εμβόλια τα άλλα, τα οποία ο καθένας γνωρίζει ότι οφείλει να κάνει, να ανανεώσουμε τη σχέση μας με τον εμβολιασμό για τη γρίπη. Έτσι θα έχουμε τουλάχιστον μία χρονιά που δεν θα είναι και κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατειλημμένες από κάποιους υψηλού κινδύνου που νόσησαν με γρίπη”. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε να κάνω το αντιγριπικό εμβόλιο; και πότε την αναμνηστική δόση covid-19;

Ξεκινούν τον Οκτώβρη οι εμβολιασμοί για κορωνοϊό στον παιδίατρο

Πώς διαφέρει ο κορωνοϊός από τη γρίπη

Διατροφικό σχήμα για πιο αποτελεσματικά εμβόλια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βραζιλία: Τα κοινωνικά προγράμματα έχουν αποτρέψει 1,4 εκατ. θανάτους σε 20 χρόνια

Βραζιλία: Η υψηλή κάλυψη των τριών προγραμμάτων οδήγησε σε μειώσεις των συνολικών ποσοστών νοσηλείας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών και ενηλίκων άνω των 70 ετών.

Περίπου 15 εκατομμύρια Σουδανοί χρειάζονται επείγουσα υγειονομική βοήθεια

Μέχρι στιγμής, στο Σουδάν έχουν καταγραφεί 14.790 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των εκτοπισθέντων έχει φτάσει τα 8,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών.