Πολιτική Φαρμάκoυ

Θάνος Πλεύρης Μονοκλωνικά: Πότε έρχεται η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα

Θάνος Πλεύρης Μονοκλωνικά: Πότε έρχεται η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα

Θάνος Πλεύρης Μονοκλωνικά: Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε πρόσφατα σχόλια εκ μέρους της αντιπολίτευσης, εξηγώντας πού βρισκόμαστε σε σχέση με τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του σλημερα αναφέρθηκε στα μονοκλωνικά αντισώματα. Αυτή η αναφορά έρχεται ως απάντηση στα σχόλια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος. Πρόκειται για ένα καυτό θέμα, καθώς πάρα πολύς κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει πότε θα ξεκινήσει η θεραπεία αυτή στην Ελλάδα. Αναμένεται με ενθουσιασμό, μιας και αποτελεί μια λύση με μακροπρόθεσμα οφέλη και ενδεχομένως καλύτερη απόδοση απέναντι στην Covid-19. Ωστόσο, σημειώνεται ότι τέτοιου είδους φάρμακα ακόμη δεν έχουν λάβει έγκριση.

Η αναφορά του Υπουργού Υγείας έχει ως εξής:

“Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μονοκλωνικά αντισώματα και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον Αύγουστο, πριν από ένα μήνα δηλαδή, υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες γιατί ολοκληρώθηκε η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών. Βλέπουμε ότι σε κάποιες κατηγορίες πράγματι τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα. Η Ελλάδα, λοιπόν, συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι πάρα πολύ μικρή.

Μέσα στο νομοσχέδιο που έρχεται την άλλη βδομάδα, θα υπάρχει μια διάταξη έτσι ώστε να μπορεί η χώρα μας, εάν το κρίνει- γιατί προσέξτε, μιλάμε για φάρμακα που δεν έχουν πάρει ακόμα έγκριση, βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο με ολοκληρωμένη μεν την τρίτη φάση, είναι κοντά δηλαδή στην έγκριση- να κάνει εισαγωγή. Η εισαγωγή των μονοκλωνικών θα γίνει αν το κρίνει η Επιτροπή. Θα γίνει με πολύ αυστηρά κριτήρια και πρωτόκολλα, ακριβώς γιατί πρόκειται για ένα τέτοιο φάρμακο.  Και θα κρίνει και σε ποιες περιπτώσεις ασθενών απευθύνεται αυτή θεραπεία.

Από ό,τι με έχουν ενημερώσει οι ειδικοί, γιατί γιατρός δεν είμαι, δεν απευθύνονται στη φάση που ο ασθενής είναι πλέον διασωληνωμένος. Αντιθέτως, απευθύνονται σε πολύ ειδικές κατηγορίες. Θα βγουν ακριβώς ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες που μπορούν να κάνουν χρήση και θα καλυφθούν πλήρως από το κράτος. Να είναι ξεκάθαρο, δεν τίθεται θέμα προνομίου. Όπου κριθεί ότι πρέπει να δοθούν μονοκλωνικά, θα δοθούν και θα καλυφθούν αποκλειστικά από το Κράτος. Η χορήγησή τους θα γίνεται αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια και όχι με οικονομικά.

Όμως μη δημιουργούμε προσδοκίες. Η λύση είναι ο εμβολιασμός, αυτή είναι η άμυνά μας. Δεν είναι δυνατόν να μου λένε άνθρωποι ότι φοβούνται το εμβόλιο που έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να μη φοβούνται μία θεραπεία που είναι σε πειραματικό στάδιο. Το ΕΣΥ θα οχυρωθεί με όποια θεραπεία υπάρχει, όπως και με τα μονοκλωνικά, όχι όμως με την αίσθηση που δίνει η αντιπολίτευση ότι λύσαμε το πρόβλημα. Η λύση όμως είναι ο εμβολιασμός.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΗΠΑ Κορωνοϊός: Πανεθνική διανομή της θεραπείας Lilly-Αποτελεσματικός ο συνδυασμός αντισωμάτων κατά της δέλτα

Τα εμβόλια covid -19 λειτουργούν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παρά την ανοσοθεραπεία

Σωτήρης Αδαμίδης στο healthweb.gr : Βελτίωση της πανδημίας στην Ελλάδα μέχρι αρχές Οκτωβρίου

Η αντιμετώπιση των ανθρώπινων ιατρικών καταστάσεων με κτηνιατρικά φάρμακα όπως η ιβερμεκτίνη μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επεκτείνονται οι ενδείξεις φαρμακευτικού σκευάσματος της Lavipharm και στην ημικρανία

Lavipharm: Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανίες, καθιστώντας την πάθηση μία εκ των πιο συνηθισμένων στον γενικό πληθυσμό. Η ηλικιακή ομάδα που είναι πιο επιρρεπής σε ημικρανίες είναι από 35 έως 40 ετών, με τις γυναίκες να έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν τη διαταραχή σε σχέση με τους άντρες.

Πειραματικό φάρμακο της Merck που θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως το πρώτο από του στόματος αντιικό φάρμακο για τη θεραπεία της covid

Φαρμακευτική Merck:Η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αγοράσει αρκετά χάπια για τη θεραπεία 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, υποθέτοντας ότι ο FDA εγκρίνει το φάρμακο. Εν αναμονή της ομοσπονδιακής έγκρισης, η Merck αναμένει να παράγει 10 εκατομμύρια δόσεις θεραπείας έως το τέλος του 2021. Έχει επίσης συμβάσεις με κυβερνήσεις παγκοσμίως.

Τρεις μεγάλες ομάδες φαρμάκων για την θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Σκλήρυνση κατά πλάκας θεραπεία: Η Σκλήρυνση κατά πλάκας Σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι η πιο συχνή αυτοάνοση νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος και υπολογίζεται οτι σε όλο τον κόσμο πάσχουν περίπου 2.8 εκατομμύρια άτομα, με το 1 εκατομμύριο  να ζει στις Η.Π.Α.

Νέοι κλειστοί προϋπολογισμοί σε φάρμακα

Κλειστός προϋπολογισμός φαρμάκων: Σας παρουσιάζουμε τα φάρμακα που θεσπίστηκε κλειστός προϋπολογισμός και τα οποία θα διατεθούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Έγκριση FDA για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου Pfizer-BioNTech στους άνω των 65 κι ευπαθείς

FDA τρίτη δόση: Ο FDA ενέκρινε χθες τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19 της Pfizer-BioNTech σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και σε νεότερα άτομα υψηλού κινδύνου.