Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

COVID: Μετριασμός της εξάπλωσης του ιού σε συγκεντρώσεις – Μαθήματα από το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022

COVID: Μετριασμός της εξάπλωσης του ιού σε συγκεντρώσεις – Μαθήματα από το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022

«Ο φιλόδοξος στόχος της έρευνας της εταιρικής σχέσης περιλαμβάνει την ανάπτυξη τεχνολογιών μοντελοποίησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην προετοιμασία μεγάλων εκδηλώσεων μαζικής συγκέντρωσης, είτε θρησκευτικής είτε αθλητικής φύσης είτε μεγάλου φεστιβάλ», λέει ο Wu.

COVID: Το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022 τελείωσε με μια σφιχτή νίκη της Αργεντινής επί της Γαλλίας στα πέναλτι, αλλά ήταν επίσης ένας θρίαμβος για τον SARS-CoV-2 με ένα σημαντικό άλμα στον αριθμό των κρουσμάτων, ορισμένα από τα οποία οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του York λένε ότι θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα και με επικεφαλής τον York χρησιμοποίησε το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022 ως μελέτη περίπτωσης για να βοηθήσει στον καθορισμό των καλύτερων τρόπων μετριασμού της εξάπλωσης του ιού και των νοσηλειών σε μαζικές συγκεντρώσεις στο μέλλον. Χρησιμοποιήθηκε μια τεχνική για τη δειγματοληψία αρχικών συνθηκών που προκύπτουν από πιθανούς αγώνες που διεξήχθησαν μεταξύ φιλοξενούμενων ομάδων, οι οποίοι στη συνέχεια αποτέλεσαν τη βάση ανεξάρτητων προσομοιώσεων κάθε παιχνιδιού. Η εργασία, «Μοντελοποίηση του μετριασμού της νόσου σε μαζικές συγκεντρώσεις: Μια μελέτη περίπτωσης του COVID-19 στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022», δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Υπολογιστική Βιολογία PLOS  (PLOS Computational Biology). Ο κύριος συγγραφέας της εργασίας, ο μεταδιδακτορικός συνεργάτης του York, Martin Grunnill, και μια ακαδημαϊκή και βιομηχανική ομάδα συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του διακεκριμένου ερευνητή καθηγητή της Σχολής Επιστημών Jianhong Wu, διαπίστωσαν ότι οι προ-ταξιδιωτικοί προληπτικοί έλεγχοι έκαναν ελάχιστα στην πρόληψη λοιμώξεων και νοσηλειών. Ωστόσο, ο έλεγχος πριν τον αγώνα των θεατών και του προσωπικού του αγώνα, είτε με ταχεία δοκιμή αντιγόνου μισή ημέρα πριν είτε με τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης αντίστροφης μεταγραφής μιάμιση ημέρα πριν από έναν αγώνα, ήταν πιο αποτελεσματικός από τον προ-ταξιδιωτικό έλεγχο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι δοκιμές πριν από το ταξίδι και πριν από τον αγώνα είχαν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, αλλά αυτό που λειτούργησε καλύτερα ήταν να διασφαλιστεί ότι όλοι οι επισκέπτες είχαν εμβολιαστεί για τον COVID-19, μια δεύτερη ή αναμνηστική δόση, μέσα σε λίγους μήνες από την αναχώρηση για το τουρνουά. «Αυτή η προφύλαξη μείωσε το ποσοστό μόλυνσης και ιδιαίτερα το ποσοστό των νοσηλειών», λέει ο Grunnill. Πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, τα κρούσματα COVID-19 και οι νοσηλείες μειώνονταν στο Κατάρ, αλλά άρχισαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του τουρνουά, κορυφώνοντας στην αρχή του προημιτελικού.

«Ο φιλόδοξος στόχος της έρευνας της εταιρικής σχέσης περιλαμβάνει την ανάπτυξη τεχνολογιών μοντελοποίησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην προετοιμασία μεγάλων εκδηλώσεων μαζικής συγκέντρωσης, είτε θρησκευτικής είτε αθλητικής φύσης είτε μεγάλου φεστιβάλ», λέει ο Wu. «Ελπίζουμε ότι αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη διαχείριση του κινδύνου λοίμωξης του αναπνευστικού για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA, που θα φιλοξενήσει η Βόρεια Αμερική, και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι αυτό το καλοκαίρι». Ο Wu επισημαίνει ότι ακόμη και πριν από τον COVID-19, μεγάλες εκδηλώσεις που προσέλκυσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ώθησαν τη διάδοση μεταδοτικών ασθενειών, μερικές φορές παγκοσμίως. «Στην περίπτωση διεθνών γεγονότων όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA, όπου επισκέπτες έρχονται από όλο τον κόσμο και επιστρέφουν στα σπίτια τους, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εξαπλωθούν οι λοιμώξεις πέρα από τη χώρα υποδοχής», λέει ο Grunnill. Η εργασία είναι μέρος ενός συνεχιζόμενου έργου συνεργασίας York-Sanofi που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός γενικού πλαισίου μοντελοποίησης προσαρμοσμένο σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν εντατικές κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες για την υποστήριξη της προετοιμασίας αυτών των εκδηλώσεων με ελάχιστο κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης ασθενειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση περιστατικών γρίπης και κορωνοϊού

Συντονιστικό Όργανο Φορέων Π.Φ.Υ. - Διενέργεια εμβολιασμών σε ιδιωτικές δομές Π.Φ.Υ

Το Υπουργείο υγείας ζητά την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων σε σχολεία και βρεφικούς σταθμούς

Ερευνητική ομάδα επιβεβαιώνει ότι η ανοσία στον Sars-Cov-2 μειώνει τη μεταδοτικότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τέσσερις τρόποι που οι σκεπτικιστές των εμβολίων παραπλανούν για την ιλαρά και πολλές άλλες λοιμώξεις

«Το πιο πειστικό πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι η κόρη μου έχει όλα της τα εμβόλια και ότι κάθε παιδίατρος και άτομο δημόσιας υγείας που γνωρίζω έχει εμβολιάσει τα παιδιά του», είπε η Meyerowitz-Katz. «Κανείς δεν θα το έκανε αυτό αν πίστευε ότι υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι».

Η ζάχαρη δεν κάνει τα παιδιά υπερκινητικά, προτείνει νευροεπιστήμονας

Οι ανταμοιβές χωρίς ζάχαρη έχουν επίσης αυτό το αποτέλεσμα, επομένως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητα, παιχνίδια ή μια διασκεδαστική δραστηριότητα ως κίνητρα για θετική συμπεριφορά. Ενώ η ζάχαρη μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ώθηση ενέργειας, δεν μετατρέπει τα παιδιά σε υπερκινητικούς ανεμοστρόβιλους.

Οικογένεια των ΗΠΑ μολύνθηκε από σκουλήκι του εγκεφάλου μετά την κατανάλωση κρέατος αρκούδας

Έκθεση CDC: Σε μια παράξενη τροπή των γεγονότων, τουλάχιστον έξι μέλη μιας οικογένειας με καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες μολύνθηκαν από τριχινέλλωση, που είναι ένα σπάνιο παράσιτο στρογγυλού σκουληκιού, αφού έφαγαν κακοψημένο κρέας μαύρης αρκούδας.

ΕΚΑΒ: Αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την υγειονομική κάλυψη της διεξαγωγής του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League

ΕΚΑΒ: Έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των επειγόντων περιστατικών που θα προκύψουν κατά την διεξαγωγή του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League, θέτοντας τις δυνάμεις του σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: "Ο υπουργός εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις πολιτικών φρονημάτων σε αναισθησιολόγους"

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: Κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι «υποβάθμισε τις αντιδράσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε προεκλογικές ενέργειες και εξαπέλυσε προσωπικές πολιτικές επιθέσεις κατά των αναισθησιολόγων». 

Close Icon