Ρεπορτάζ Υγείας

Covid-19: Οι θάνατοι από εγκυμοσύνη στις ΗΠΑ μειώθηκαν το 2022 μετά την έξαρση της πανδημίας

Covid-19: Οι θάνατοι από εγκυμοσύνη στις ΗΠΑ μειώθηκαν το 2022 μετά την έξαρση της πανδημίας

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την πανδημία, πολλοί γιατροί και νοσηλευτές αισθάνονταν εξαντλημένοι και είχαν λιγότερο προσωπικό χρόνο με τους ασθενείς. Οι πάροχοι εκείνη την εποχή "έπρεπε να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις και ίσως να μην άκουγαν τόσο πολύ τους ασθενείς τους", δήλωσε η Griffin.

Covid-19: Οι θάνατοι εγκύων γυναικών στις ΗΠΑ μειώθηκαν το 2022, μειώνοντας σημαντικά από το υψηλό έξι δεκαετιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Περισσότερες από 1.200 γυναίκες στις ΗΠΑ πέθαναν το 2021 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή λίγο μετά τον τοκετό, σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το 2022, υπήρξαν 733 μητρικοί θάνατοι, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της υπηρεσίας, αν και ο τελικός αριθμός είναι πιθανό να είναι υψηλότερος. Οι αξιωματούχοι λένε ότι το ποσοστό μητρικών θανάτων του 2022 είναι σε καλό δρόμο για να πλησιάσει τα προ της πανδημίας επίπεδα. Αλλά αυτό δεν είναι σπουδαίο: Το ποσοστό πριν από την COVID-19 ήταν το υψηλότερο που είχε σημειωθεί εδώ και δεκαετίες. “Από το χειρότερο στο σχεδόν χειρότερο; Δεν θα το αποκαλούσα ακριβώς επίτευγμα”, δήλωσε ο Omari Maynard, ένας Νεοϋορκέζος του οποίου η σύντροφος πέθανε μετά τον τοκετό το 2019.

Το CDC μετρά τις γυναίκες που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια του τοκετού και έως και 42 ημέρες μετά τη γέννηση. Η υπερβολική αιμορραγία, η απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και οι λοιμώξεις είναι οι κύριες αιτίες. Η COVID-19 μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες και οι ειδικοί πιστεύουν ότι ήταν ο κύριος λόγος για την έξαρση του 2021. Οι εξαντλημένοι γιατροί μπορεί να προσέθεσαν στον κίνδυνο αγνοώντας τις ανησυχίες των εγκύων γυναικών, δήλωσαν ορισμένοι συνήγοροι. Το 2021, υπήρχαν περίπου 33 μητρικοί θάνατοι για κάθε 100.000 γεννήσεις ζώντων παιδιών. Η τελευταία φορά που η κυβέρνηση κατέγραψε τόσο υψηλό ποσοστό ήταν το 1964. Αυτό που συνέβη “δεν είναι τόσο δύσκολο να εξηγηθεί”, δήλωσε ο Eugene Declercq, μακροχρόνιος ερευνητής μητρικής θνησιμότητας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. “Το κύμα σχετιζόταν με την COVID”. Προηγούμενες κυβερνητικές αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ένα τέταρτο των μητρικών θανάτων το 2020 και το 2021 σχετιζόταν με την COVID – που σημαίνει ότι ολόκληρη η αύξηση των μητρικών θανάτων οφειλόταν σε λοιμώξεις από κορωνοϊό ή στις ευρύτερες επιπτώσεις της πανδημίας στην υγειονομική περίθαλψη. Οι έγκυες γυναίκες που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό είχαν σχεδόν 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις μη μολυσμένες συνομήλικές τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό ‘ Παγκόσμια Υγεία BMJ’. Τα σώματα των εγκύων γυναικών βρίσκονται ήδη υπό πίεση, η καρδιά τους αναγκάζεται να αντλεί πιο δυνατά. Άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να κάνουν την κατάστασή τους πιο εύθραυστη. Και επιπλέον, “η COVID θα τα κάνει όλα αυτά πολύ χειρότερα”, δήλωσε η Δρ Ελίζαμπεθ Τσέροτ, επικεφαλής ιατρικής και υγειονομικής υπηρεσίας της March of Dimes. Δεν βοήθησε το γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των εγκύων γυναικών ήταν απογοητευτικά χαμηλά το 2021 -ιδιαίτερα μεταξύ των μαύρων γυναικών. Εν μέρει, αυτό σχετιζόταν με την περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων και με το ότι το CDC δεν συνέστησε πλήρως τα εμβόλια για τις έγκυες γυναίκες μέχρι τον Αύγουστο του 2021.

“Αρχικά υπήρχε μεγάλη δυσπιστία απέναντι στο εμβόλιο στις κοινότητες των μαύρων”, δήλωσε η Σαμάνθα Γκρίφιν, η οποία είναι ιδιοκτήτρια μιας υπηρεσίας doula που εξυπηρετεί κυρίως έγχρωμες οικογένειες στην περιοχή της Ουάσινγκτον. Αλλά υπάρχουν περισσότερα από αυτό, πρόσθεσε η ίδια και άλλοι. Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας το 2021 για τις μαύρες γυναίκες ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι για τις λευκές γυναίκες. Και το ποσοστό μητρικού θανάτου για τις ισπανόφωνες Αμερικανίδες εκείνο το έτος αυξήθηκε κατά 54% σε σύγκριση με το 2020, ξεπερνώντας επίσης το ποσοστό θανάτου για τις λευκές μητέρες. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την πανδημία, πολλοί γιατροί και νοσηλευτές αισθάνονταν εξαντλημένοι και είχαν λιγότερο προσωπικό χρόνο με τους ασθενείς. Οι πάροχοι εκείνη την εποχή “έπρεπε να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις και ίσως να μην άκουγαν τόσο πολύ τους ασθενείς τους”, δήλωσε η Griffin. “Οι γυναίκες έλεγαν ότι πίστευαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά και ότι δεν τις άκουγαν”. Ο Μέιναρντ, ο οποίος είναι 41 ετών και ζει στο Μπρούκλιν, δήλωσε ότι ο ίδιος και η σύντροφός του το βίωσαν αυτό το 2019. Η Shamony Gibson, μια υγιής 30χρονη, επρόκειτο να αποκτήσει το δεύτερο παιδί της. Η εγκυμοσύνη ήταν ομαλή μέχρι που οι συσπάσεις της σταμάτησαν να εξελίσσονται και υποβλήθηκε σε καισαρική τομή. Η επέμβαση ήταν πιο δύσκολη από ό,τι αναμενόταν, αλλά ο γιος της Khari γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο. Λίγες ημέρες αργότερα, η Shamony άρχισε να παραπονιέται για πόνους στο στήθος και δύσπνοια, δήλωσε ο Maynard. Οι γιατροί της είπαν ότι έπρεπε απλώς να χαλαρώσει και να αφήσει το σώμα της να ξεκουραστεί από την εγκυμοσύνη, είπε. Περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τον τοκετό, η υγεία της επιδεινώθηκε και παρακάλεσε να πάει στο νοσοκομείο. Τότε η καρδιά της σταμάτησε και οι αγαπημένοι της κάλεσαν για βοήθεια. Η αρχική εστίαση για τους νοσοκόμους και τους πυροσβέστες ήταν αν η Gibson έπαιρνε παράνομα ναρκωτικά, είπε ο Maynard, προσθέτοντας ότι δεν έπαιρνε. Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο και πέθανε την επόμενη ημέρα από θρόμβο αίματος στους πνεύμονες. Ο γιος της ήταν 13 ημερών. “Δεν είχε ακουστεί καθόλου”, δήλωσε η Maynard, καλλιτέχνης που τώρα κάνει ομιλίες ως υπέρμαχος της μητρικής υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκυμοσύνη ΗΠΑ: Το 80% των θανάτων μπορούσαν να προληφθούν

Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη;

18% αυξήθηκε η μητρική θνησιμότητα στις ΗΠΑ το 2020

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) εξαπλώθηκε σε κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και μολύνθηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε ήπια συμπτώματα.

Καλλιάνος: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για την υγεία του πατέρα του - Τι απαντά το Αττικόν

Καλλιάνος: Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος συγκλόνισε χτες το βράδυ με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή του στα social media. Τι απαντά το Αττικόν νοσοκομείο;

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις.