Ρεπορτάζ Υγείας

Covid-19: Οι θάνατοι από εγκυμοσύνη στις ΗΠΑ μειώθηκαν το 2022 μετά την έξαρση της πανδημίας

Covid-19: Οι θάνατοι από εγκυμοσύνη στις ΗΠΑ μειώθηκαν το 2022 μετά την έξαρση της πανδημίας

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την πανδημία, πολλοί γιατροί και νοσηλευτές αισθάνονταν εξαντλημένοι και είχαν λιγότερο προσωπικό χρόνο με τους ασθενείς. Οι πάροχοι εκείνη την εποχή "έπρεπε να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις και ίσως να μην άκουγαν τόσο πολύ τους ασθενείς τους", δήλωσε η Griffin.

Covid-19: Οι θάνατοι εγκύων γυναικών στις ΗΠΑ μειώθηκαν το 2022, μειώνοντας σημαντικά από το υψηλό έξι δεκαετιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Περισσότερες από 1.200 γυναίκες στις ΗΠΑ πέθαναν το 2021 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή λίγο μετά τον τοκετό, σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το 2022, υπήρξαν 733 μητρικοί θάνατοι, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της υπηρεσίας, αν και ο τελικός αριθμός είναι πιθανό να είναι υψηλότερος. Οι αξιωματούχοι λένε ότι το ποσοστό μητρικών θανάτων του 2022 είναι σε καλό δρόμο για να πλησιάσει τα προ της πανδημίας επίπεδα. Αλλά αυτό δεν είναι σπουδαίο: Το ποσοστό πριν από την COVID-19 ήταν το υψηλότερο που είχε σημειωθεί εδώ και δεκαετίες. “Από το χειρότερο στο σχεδόν χειρότερο; Δεν θα το αποκαλούσα ακριβώς επίτευγμα”, δήλωσε ο Omari Maynard, ένας Νεοϋορκέζος του οποίου η σύντροφος πέθανε μετά τον τοκετό το 2019.

Το CDC μετρά τις γυναίκες που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια του τοκετού και έως και 42 ημέρες μετά τη γέννηση. Η υπερβολική αιμορραγία, η απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και οι λοιμώξεις είναι οι κύριες αιτίες. Η COVID-19 μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες και οι ειδικοί πιστεύουν ότι ήταν ο κύριος λόγος για την έξαρση του 2021. Οι εξαντλημένοι γιατροί μπορεί να προσέθεσαν στον κίνδυνο αγνοώντας τις ανησυχίες των εγκύων γυναικών, δήλωσαν ορισμένοι συνήγοροι. Το 2021, υπήρχαν περίπου 33 μητρικοί θάνατοι για κάθε 100.000 γεννήσεις ζώντων παιδιών. Η τελευταία φορά που η κυβέρνηση κατέγραψε τόσο υψηλό ποσοστό ήταν το 1964. Αυτό που συνέβη “δεν είναι τόσο δύσκολο να εξηγηθεί”, δήλωσε ο Eugene Declercq, μακροχρόνιος ερευνητής μητρικής θνησιμότητας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. “Το κύμα σχετιζόταν με την COVID”. Προηγούμενες κυβερνητικές αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ένα τέταρτο των μητρικών θανάτων το 2020 και το 2021 σχετιζόταν με την COVID – που σημαίνει ότι ολόκληρη η αύξηση των μητρικών θανάτων οφειλόταν σε λοιμώξεις από κορωνοϊό ή στις ευρύτερες επιπτώσεις της πανδημίας στην υγειονομική περίθαλψη. Οι έγκυες γυναίκες που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό είχαν σχεδόν 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις μη μολυσμένες συνομήλικές τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό ‘ Παγκόσμια Υγεία BMJ’. Τα σώματα των εγκύων γυναικών βρίσκονται ήδη υπό πίεση, η καρδιά τους αναγκάζεται να αντλεί πιο δυνατά. Άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να κάνουν την κατάστασή τους πιο εύθραυστη. Και επιπλέον, “η COVID θα τα κάνει όλα αυτά πολύ χειρότερα”, δήλωσε η Δρ Ελίζαμπεθ Τσέροτ, επικεφαλής ιατρικής και υγειονομικής υπηρεσίας της March of Dimes. Δεν βοήθησε το γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των εγκύων γυναικών ήταν απογοητευτικά χαμηλά το 2021 -ιδιαίτερα μεταξύ των μαύρων γυναικών. Εν μέρει, αυτό σχετιζόταν με την περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων και με το ότι το CDC δεν συνέστησε πλήρως τα εμβόλια για τις έγκυες γυναίκες μέχρι τον Αύγουστο του 2021.

“Αρχικά υπήρχε μεγάλη δυσπιστία απέναντι στο εμβόλιο στις κοινότητες των μαύρων”, δήλωσε η Σαμάνθα Γκρίφιν, η οποία είναι ιδιοκτήτρια μιας υπηρεσίας doula που εξυπηρετεί κυρίως έγχρωμες οικογένειες στην περιοχή της Ουάσινγκτον. Αλλά υπάρχουν περισσότερα από αυτό, πρόσθεσε η ίδια και άλλοι. Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας το 2021 για τις μαύρες γυναίκες ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι για τις λευκές γυναίκες. Και το ποσοστό μητρικού θανάτου για τις ισπανόφωνες Αμερικανίδες εκείνο το έτος αυξήθηκε κατά 54% σε σύγκριση με το 2020, ξεπερνώντας επίσης το ποσοστό θανάτου για τις λευκές μητέρες. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την πανδημία, πολλοί γιατροί και νοσηλευτές αισθάνονταν εξαντλημένοι και είχαν λιγότερο προσωπικό χρόνο με τους ασθενείς. Οι πάροχοι εκείνη την εποχή “έπρεπε να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις και ίσως να μην άκουγαν τόσο πολύ τους ασθενείς τους”, δήλωσε η Griffin. “Οι γυναίκες έλεγαν ότι πίστευαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά και ότι δεν τις άκουγαν”. Ο Μέιναρντ, ο οποίος είναι 41 ετών και ζει στο Μπρούκλιν, δήλωσε ότι ο ίδιος και η σύντροφός του το βίωσαν αυτό το 2019. Η Shamony Gibson, μια υγιής 30χρονη, επρόκειτο να αποκτήσει το δεύτερο παιδί της. Η εγκυμοσύνη ήταν ομαλή μέχρι που οι συσπάσεις της σταμάτησαν να εξελίσσονται και υποβλήθηκε σε καισαρική τομή. Η επέμβαση ήταν πιο δύσκολη από ό,τι αναμενόταν, αλλά ο γιος της Khari γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο. Λίγες ημέρες αργότερα, η Shamony άρχισε να παραπονιέται για πόνους στο στήθος και δύσπνοια, δήλωσε ο Maynard. Οι γιατροί της είπαν ότι έπρεπε απλώς να χαλαρώσει και να αφήσει το σώμα της να ξεκουραστεί από την εγκυμοσύνη, είπε. Περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τον τοκετό, η υγεία της επιδεινώθηκε και παρακάλεσε να πάει στο νοσοκομείο. Τότε η καρδιά της σταμάτησε και οι αγαπημένοι της κάλεσαν για βοήθεια. Η αρχική εστίαση για τους νοσοκόμους και τους πυροσβέστες ήταν αν η Gibson έπαιρνε παράνομα ναρκωτικά, είπε ο Maynard, προσθέτοντας ότι δεν έπαιρνε. Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο και πέθανε την επόμενη ημέρα από θρόμβο αίματος στους πνεύμονες. Ο γιος της ήταν 13 ημερών. “Δεν είχε ακουστεί καθόλου”, δήλωσε η Maynard, καλλιτέχνης που τώρα κάνει ομιλίες ως υπέρμαχος της μητρικής υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκυμοσύνη ΗΠΑ: Το 80% των θανάτων μπορούσαν να προληφθούν

Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη;

18% αυξήθηκε η μητρική θνησιμότητα στις ΗΠΑ το 2020

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φάρμακο με βάση αντίσωμα προκαλεί σπάνια φλεγμονώδη οφθαλμικά προβλήματα σε ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Οι Karle και Kearns, μαζί με τους συναδέλφους τους, προειδοποιούν ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για πιο οριστικές απαντήσεις. Και οι δύο ερευνητές σημειώνουν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι άγνωστοι παράγοντες, καθώς τα πειράματά τους περιορίστηκαν από την έλλειψη ενδοφθάλμιων κλινικών δειγμάτων και την έλλειψη γενετικών παραγόντων κινδύνου.

Αποκλειστικό : Μετατίθεται για 1 Ιουλίου η λειτουργία της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας προμήθειων της ΕΚΑΠΥ

Μετατίθεται για την 1 Ιουλίου η λειτουργία της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έφτιαξε η  Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας ( Ε.Κ.Α.Π.Υ. ) ώστε   να πραγματοποιούνται κεντρικά οι προμήθειες φαρμάκων αλλά και ιατροτεχνολογικων στα Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.healthweb.gr.

Μελέτη αποκαλύπτει πώς μπορεί να μειωθεί η ευθραυστότητα στους κατοίκους γηροκομείων

"Στη μελέτη μας, μια αλλαγή 6% στην ευθραυστότητα ενός κατοίκου κρίθηκε σημαντική", δήλωσε ο Δρ Τόμσον. "Είναι ενδιαφέρον ότι διαπιστώσαμε πως η σταθερότητα και η βελτίωση της κατάστασης ευθραυστότητας ήταν δυνατή ακόμη και μεταξύ των πιο εύθραυστων κατοίκων. Το 32% παρέμεινε σταθερό σε διάστημα 12 μηνών, ενώ το 14% βελτιώθηκε.

ΕΟΔΥ: Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής

ΕΟΔΥ: Η 30ή Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (World Bipolar Day), τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου.

Η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία άλλαξαν την εξάπλωση της COVID-19 στη Βραζιλία, αλλά μόνο ελαφρώς, σύμφωνα με μελέτη

Αν και η μετεωρολογία παίζει μικρό ρόλο στην εξάπλωση της COVID-19, οι συγγραφείς τονίζουν ότι πιο αποδεδειγμένα μέτρα μετριασμού, όπως τα εμβόλια και άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι πιο πιθανό να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό GeoHealth.