Ρεπορτάζ Υγείας

Covid-19: Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια γεννά το κίνημα “καθαρό αίμα”

Covid-19: Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια γεννά το κίνημα “καθαρό αίμα”

Τα νοσοκομεία δεν είναι επίσης σε θέση να ενημερώνουν τους ασθενείς για την κατάσταση του αιμοδοτούμενου αίματος. "Είναι η παροχή αίματος στις ΗΠΑ μολυσμένη;" φώναζε ένας τίτλος από την Υπεράσπιση της Υγείας των Παιδιών (Children's Health Defense), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Robert Kennedy Jr, γνωστό διακινητή παραπληροφόρησης για τα εμβόλια. Ισχυριζόταν ψευδώς ότι η εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας μπορεί να έχει "μολύνει την παροχή αίματος της χώρας".

Covid-19: Σκεπτικιστές του εμβολίου που εμποδίζουν τις μεταγγίσεις για χειρουργικές επεμβάσεις που σώζουν ζωές, ομάδες στο Facebook που υποκινούν τη βία κατά των γιατρών και μια παγκόσμια αναζήτηση για μη εμβολιασμένους δότες – η παραπληροφόρηση για το εμβόλιο Covid-19 έχει εκθρέψει ένα λεγόμενο κίνημα “καθαρού αίματος”. Το κίνημα σπέρνει αντιεμβολιαστικές αφηγήσεις που επικεντρώνονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η λήψη αίματος από άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού “μολύνει” τον οργανισμό. Ορισμένοι έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας τραπεζών αίματος που θα αντλούν αίμα από “καθαρά” ανεμβολίαστα άτομα, ενώ γιατροί στη Βόρεια Αμερική λένε ότι έχουν δεχθεί αιτήματα από ανθρώπους που ζητούν μεταγγίσεις από δότες που δεν έχουν λάβει το εμβόλιο.

Σε κλειστές ομάδες κοινωνικής δικτύωσης, οι σκεπτικιστές του εμβολίου -που αυτοχαρακτηρίζονται ως “καθαρόαιμοι”- προπαγανδίζουν τη βία κατά των γιατρών που χορηγούν εμβόλια για τον κορωνοϊό, παράλληλα με ψευδείς ισχυρισμούς για μαζικούς θανάτους εμβολιασμένων ανθρώπων. Η υστερία έφτασε στο επόμενο επίπεδο με την πρόσφατη πολύκροτη υπόθεση ενός ζευγαριού από τη Νέα Ζηλανδία, το οποίο προσπάθησε να εμποδίσει τη σωτήρια για τη ζωή του βρέφους του καρδιοχειρουργική επέμβαση με την αιτιολογία ότι τυχόν αίμα που μεταγγίστηκε θα μπορούσε να έχει προέλθει από εμβολιασμένο δότη. Η στάση του ώθησε ένα δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας να αναλάβει προσωρινά την επιμέλεια του μωρού για να επιτρέψει την επέμβαση, αλλά η υπόθεση έγινε αιτία για να γίνουν διάσημοι οι σκεπτικιστές των εμβολίων σε όλον τον κόσμο. “Περιπτώσεις όπως αυτή εξαπλώθηκαν σαν πυρκαγιά τόσο σε περιθωριακές όσο και σε mainstream ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρέχοντας προσοχή στις θεωρίες συνωμοσίας κατά των εμβολίων”, δήλωσε στο AFP η Katrine Wallace, επιδημιολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο. “Δεν υπάρχει απολύτως καμία επιστήμη πίσω από αυτές τις συνωμοσίες. Αν δώσετε αίμα από εμβολιασμένο δότη σε ανεμβολίαστο άτομο, το άτομο που λαμβάνει τη μετάγγιση δεν εμβολιάζεται”.

“Κερδοφόρα ψεύδη

Ο George Della Pietra, Ελβετός φυσιοθεραπευτής, ίδρυσε την Safe Blood Donation, μια παγκόσμια υπηρεσία διαμεσολάβησης που χαρακτηρίζει ψευδώς τα εμβόλια mRNA coronavirus ως “απειλή για την υγεία” και προσπαθεί να συνδέσει ανεμβολίαστους αιμοδότες με παραλήπτες. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Ζυρίχη προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσουν “φρέσκο ή κονσερβοποιημένο” ανεμβολίαστο αίμα οι προστάτες του, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Safe Blood, ο οποίος αναφέρει ότι έχει παρουσία σε όλη τη δυτική Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ασία και την Αφρική. Το ηλεκτρονικό μήνυμα του AFP προς τον Pietra με το οποίο ζητούσε σχόλια απέσπασε απάντηση από τον διευθυντή μέσων ενημέρωσης της Safe Blood. “Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων και γιατρών που όχι μόνον έχουν μεγάλες ανησυχίες για τα εμβόλια COVID, αλλά είναι πεπεισμένοι ότι εισέρχονται επίσης στον οργανισμό μέσω του αίματος από την πίσω πόρτα, ας πούμε, και παραμένουν εκεί”, έγραψε ο Clinton Ohlers, ο διευθυντής μέσων ενημέρωσης, παραθέτοντας από την ιστοσελίδα. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους επιστημονικούς ισχυρισμούς. “Οι αιμοδοσίες από άτομα που έχουν λάβει εμβόλιο COVID-19 είναι ασφαλείς για μετάγγιση”, δήλωσε στο AFP η Jessa Merrill, από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό. Το κίνημα του “καθαρού αίματος” γυρίζει αντιεμβολιαστικές αφηγήσεις που επικεντρώνονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η λήψη αίματος από άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού “μολύνει” τον οργανισμό. “Παρόμοια με άλλα εμβόλια… το εμβόλιο COVID-19 έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει μια ανοσολογική απόκριση που θα βοηθήσει στην προστασία ενός ατόμου από την ασθένεια, αλλά τα ίδια τα συστατικά του εμβολίου δεν βρίσκονται μέσα στην κυκλοφορία του αίματος”. Τα μέλη του Safe Blood καλούνται να καταβάλουν ένα αρχικό ποσό συμμετοχής 50 ευρώ (54 δολάρια), το οποίο ακολουθείται από 20 ευρώ κάθε επόμενο έτος, σύμφωνα με τον ιστότοπό του. “Το κίνημα του “ασφαλούς αίματος” βασίζεται απόλυτα και κατά 100 τοις εκατό στην αντιεμβολιαστική παραπληροφόρηση”, δήλωσε ο Wallace. “Όπως συμβαίνει με κάθε αντιεμβολιαστική παραπληροφόρηση, η επίκληση στους φόβους των ανθρώπων είναι δυστυχώς κερδοφόρα”.

Σπέρμα και μητρικό γάλα

Η απαίτηση να παραμείνει κανείς “αγνός” φτάνει πέρα από το αίμα σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ζητούν σπέρμα από ανεμβολίαστους άνδρες -οι θεωρητικοί της συνωμοσίας εικάζουν στο διαδίκτυο ότι το πολύτιμο αγαθό θα είναι το “επόμενο Bitcoin”- καθώς και μητρικό γάλα από μη εμβολιασμένες μητέρες. Τα αιτήματα αυτά φαίνεται να πηγάζουν από την πίστη στους διαψευσμένους ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια COVID μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα ή να αλλοιώσουν το ανθρώπινο DNA. Η ζήτηση για “ανεμβολίαστο” αίμα είναι ασαφής, αλλά οι ειδικοί λένε ότι θα ήταν πρόκληση να το προμηθευτούν σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πάνω από το 80% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον ένα εμβόλιο COVID, λέει ότι δεν απαιτεί από τους συλλέκτες αίματος να εξετάζουν την κατάσταση εμβολιασμού. Τα νοσοκομεία δεν είναι επίσης σε θέση να ενημερώνουν τους ασθενείς για την κατάσταση του αιμοδοτούμενου αίματος. “Είναι η παροχή αίματος στις ΗΠΑ μολυσμένη;” φώναζε ένας τίτλος από την Υπεράσπιση της Υγείας των Παιδιών (Children’s Health Defense), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Robert Kennedy Jr, γνωστό διακινητή παραπληροφόρησης για τα εμβόλια. Ισχυριζόταν ψευδώς ότι η εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας μπορεί να έχει “μολύνει την παροχή αίματος της χώρας”. Ένας δημοσιογράφος του AFP που διείσδυσε σε μία από τις κλειστές ομάδες “καθαρόαιμων” στο Facebook βρήκε αναρτήσεις που συκοφαντούσαν τους γιατρούς που χορηγούν εμβόλια ως “βραχίονα του κράτους”.

Άλλες αναρτήσεις περιείχαν μια εικόνα καρτούν με μια νοσοκόμα να κρατάει μια σύριγγα και να στέκεται σε ένα χωράφι γεμάτο κρανία, και μια άλλη με “θύματα” να πέφτουν από μια φιάλη εμβολίου με πατερίτσες και αναπηρικά καροτσάκια. Μια άλλη ανάρτηση περιείχε ένα βίντεο με έναν μυώδη άνδρα χωρίς μπλούζα να χτυπάει με το κεφάλι και να σπάει ένα παράθυρο αυτοκινήτου σε μια δημόσια έκρηξη κατά των εμβολίων, όπως ισχυρίζονταν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απινιδωτές στους τηλεφωνικούς θαλάμους του Ηνωμένου Βασιλείου προηγήθηκαν για πολύ καιρό της COVID

Οι εμβολιασμοί COVID-19 διαπιστώθηκε ότι προκαλούν μικρές, προσωρινές αλλαγές στην έμμηνο ρύση

Πώς ξεκίνησε νωρίς η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια covid και την εγκυμοσύνη και γιατί δεν θα εξαφανιστεί

Κορωνοϊός Αντιμετώπιση: "Είμαι γιατρός και δημοκράτης και δεν θα αφήσω τον όχλο να με αναγκάσει να διαλέξω μεταξύ των δύο"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η όσφρησή σας θα μπορούσε να προβλέψει πόσο θα ζήσετε

Προσδόκιμο ζωής: Ένα απλό τεστ οσμής που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του κινδύνου αδυναμίας ή ανθυγιεινής γήρανσης.

Απειλητικά email: Και πάλι φάρσα σε νοσοκομεία, στο αεροδρόμιο και σε εκκλησία

Απειλητικά email: Οκτώ νέα απειλητικά e-mail έφτασαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, έξι νοσοκομεία της Αττικής (Γεννηματάς, Παμμακάριστος, Ερρίκος Ντυνάν, Τζάνειο, Ευαγγελισμός και Παίδων) καθώς και σε μία εκκλησία, αλλά αποδείχτηκαν φάρσα.

Ο περιορισμός της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών θα μπορούσε να μειώσει τις σχετικές βλάβες, ιδίως σε ευάλωτα άτομα

"Τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν όχι μόνο να μειώσουν τη συνολική βλάβη, αλλά και να μετριάσουν τον αντίκτυπο της διαφήμισης στις ανισότητες που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια". Η ίδια πρόσθεσε: "Η μελέτη μας έδειξε ότι οι στρατηγικές πρόληψης των βλαβών για τη δημόσια υγεία θα πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνουν μια σειρά πολιτικών που περιορίζουν την έκθεση στη διαφήμιση, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων"

Η προεκλαμψία στις μητέρες συνδέεται με τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά τη δεκαετία μετά τον τοκετό

Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που είναι πιθανότερο να ωφεληθούν από τον έλεγχο είναι εκείνες που είχαν προεκλαμψία μετά την ηλικία των 35 ετών και εκείνες που την εμφάνισαν περισσότερες από μία φορές. Η πρόληψη θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε μια δεκαετία από τον τοκετό, για παράδειγμα, με τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα και η αδράνεια"

ΠΟΥ: Αποφασίζει εάν η πανδημία είναι ακόμη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη

ΠΟΥ: Αύριο μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρόκειται να συνεδριάσει για να εξετάσει εάν η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Επισημάνσεις για τα εμβόλια γρίπης και τις μεταλλάξεις Κράκεν & Όρθρος της Όμικρον της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη

«Έχουμε χαλαρώσει αρκετά με το εμβόλιο της γρίπης», οι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί σε ικανοποιητικό επίπεδο συγκριτικά με πέρυσι, αποκάλυψε η κ. Παγώνη. «Φέτος έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 2.600.000 ενώ πέρυσι 4.500.000, παρόλο που βρίσκονταν σε ισχύ μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην το κάνουν».