Ρεπορτάζ Υγείας

COVID-19 Δεύτερη Ενίσχυση: Οι γιατροί δεν είναι ακόμη πεπεισμένοι ότι είναι απαραίτητη

COVID-19 Δεύτερη Ενίσχυση: Οι γιατροί δεν είναι ακόμη πεπεισμένοι ότι είναι απαραίτητη

«Αν ενισχύσουμε, ας ενισχύσουμε με ένα καλύτερο εμβόλιο, όχι αυτό κατά του αρχικού στελέχους του ιού που εμφανίστηκε», υποστήριξε. Παρέμεινε επίσης διστακτική σχετικά με την ώθηση για περισσότερα εμβόλια από μια φαρμακευτική εταιρεία και όχι από αξιωματούχους υγείας.

COVID-19 Δεύτερη Ενίσχυση: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna πιέζει για δεύτερη ενίσχυση για την COVID-19, αλλά οι γιατροί δεν είναι ακόμη πεπεισμένοι ότι είναι απαραίτητη. Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι οι επαναλαμβανόμενοι ενισχυτές θα παρέχουν φθίνουσες αποδόσεις Το CDC προσπαθεί να ενθαρρύνει την κοινωνία να προχωρήσει στη «ζωή με την COVID» με ασφάλεια

Ο φαρμακευτικός γίγαντας Moderna ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν ένα δεύτερο αναμνηστικό εμβόλιο κατά της COVID-19, ενώ οι υπεύθυνοι υγείας συνεχίζουν να διερευνούν την ανάγκη για περαιτέρω εμβόλια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου υγείας που διοργάνωσε η Goldman Sachs την Πέμπτη. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα χρειαστούμε ενισχυτές το φθινόπωρο του ’22 και μετά», είπε ο Bancel.

Η ανακοίνωση ακολουθεί δεδομένα από το Ισραήλ που σημείωσαν ότι ένας τέταρτος ενισχυτής COVID-19 παρήγαγε πενταπλάσια αύξηση στα αντισώματα μόλις μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Ο Bancel είπε ότι η εταιρεία είχε αρχίσει να εργάζεται για ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο στην παραλλαγή της omicron, αλλά οποιοδήποτε τέτοιο εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο τους επόμενους μήνες, ανέφερε το Reuters. Αλλά με τους πρώτους ενισχυτές που μόλις χορηγήθηκαν στους περισσότερους κατάλληλους ενήλικες, τα δεδομένα παραμένουν ελάχιστα σχετικά με την πραγματική αποτελεσματικότητα ή την απώλεια της αποτελεσματικότητας των βολών, και η μελέτη στο Ισραήλ σημείωσε μόνον αύξηση των αντισωμάτων και δεν είπε τίποτα για την αποτελεσματικότητα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett σε δήλωσή του σημείωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν “πολύ μεγάλη πιθανότητα” ότι ένας δεύτερος ενισχυτής θα παράσχει την απαραίτητη αυξημένη προστασία από την omicron, η οποία έχει δημιουργήσει μια άνοδο σε νέες περιπτώσεις που ώθησαν τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα σε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ άνω του 1 εκατομμυρίου νέων κρουσμάτων σε μια μέρα.

Το Ισραήλ έλαβε τα δεδομένα ως ένδειξη ότι θα αποδειχθούν απαραίτητοι δεύτεροι ενισχυτές. Η Covid-19 έχει χτυπήσει τα νοσοκομεία και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές θεώρησαν ότι οι επαναλαμβανόμενες δόσεις του ίδιου εμβολίου θα μπορούσαν να μειώσουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, ανέφερε η Washington Post. Άλλοι ειδικοί αμφισβήτησαν τη σοφία της βιαστικής άλλης βολής όταν μερικοί άνθρωποι δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε μία βολή.

«Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε τέσσερις έως έξι μήνες», δήλωσε ο Andrew Pollard, πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης της Βρετανίας, σε συνέντευξή του στην The Telegraph.

“Δεν είναι βιώσιμο ή προσιτό. Στο μέλλον, πρέπει να στοχεύσουμε τους ευάλωτους.”

Ο Hagai Levine, επιδημιολόγος στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της Ισραηλινής Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας, προειδοποίησε ότι η αύξηση των αντισωμάτων τόσο σύντομα μετά τη χορήγηση ενός πρώτου ενισχυτικού μπορεί να αποδειχθεί περιττή. «Είναι η σωστή απάντηση στη λάθος ερώτηση», είπε ο Levine.

Τα κρούσματα της omicron έχουν παραμείνει σχετικά χαμηλά σε πολλές χώρες της Ασίας. Προς το παρόν, πολλοί παραμένουν απομονωμένοι από τα χειρότερα, αν και οι επόμενοι μήνες θα παραμείνουν κρίσιμοι.

Η επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια/Σαν Φρανσίσκο, Δρ. Μόνικα Γκάντι, προσχώρησε στη χορωδία των σκεπτικιστών που λένε ότι οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί δεν θα παράγουν τον σωστό τύπο προστασίας, λέγοντας ότι «εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα λάθος». «Δεν εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να αναγνωρίζει μια παραλλαγή», είπε ο Γκάντι στο ABC 7. «Εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να αναγνωρίζει το παλιό προγονικό στέλεχος από το οποίο κατασκευάζονται τα εμβόλια.

Αυτή η έννοια είναι το «αρχικό αντιγονικό αμάρτημα».

Αυτό που το αποκαλούν, είναι αυτό για το οποίο εκφράζουν την ανησυχία τους οι ανοσολόγοι».

«Αν ενισχύσουμε, ας ενισχύσουμε με ένα καλύτερο εμβόλιο, όχι αυτό κατά του αρχικού στελέχους του ιού που εμφανίστηκε», υποστήριξε. Παρέμεινε επίσης διστακτική σχετικά με την ώθηση για περισσότερα εμβόλια από μια φαρμακευτική εταιρεία και όχι από αξιωματούχους υγείας.

«Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να έχουμε έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο να υπαγορεύει την πολιτική μας και τις εταιρείες που στέκονται και κερδίζουν χρήματα για αυτό», είπε ο Γκάντι.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης αποτελεσμάτων κερδών του τρίτου τριμήνου, η Moderna είπε ότι οι εμπορικές ενισχυτικές πωλήσεις στην αγορά θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θεοδωρίδου: Παιδιά 5-17 ετών με υποκείμενο έχουν 3-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω covid

Οδηγίες για το πότε και με ποιο εμβόλιο θα κάνετε την τρίτη δόση

Μαρία Θεοδωρίδου: Ηπιότερες οι παρενέργειες της τρίτης δόσης-Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της γρίπης

Προειδοποίηση Pfizer: Το εμβόλιο ίσως να μην προστατεύει εάν καθυστερήσει η 2η δόση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι τα λασπώδη ποτά πραγματικά βλαβερά για την υγεία των μικρών παιδιών;

Αλλά για ένα μικρό παιδί, λόγω του μεγέθους του, θεωρήθηκε ότι ο κίνδυνος κρίθηκε αρκετά υψηλός ώστε να εκδοθούν προειδοποιήσεις. Ωστόσο, η απάντηση και οι συστάσεις του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων για περιορισμό της παροχής γλυκερίνης σε μικρά παιδιά θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη σαφέστερη ενημέρωση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους.

Κωστής Χατζηδάκης: Υπεβλήθη σε χολοκυστεκτομή στο Αττικό Νοσοκομείο ο ΥΠΕΘΑ

Κωστής Χατζηδάκης: Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκης υποβλήθηκε στο Νοσοκομείο μας σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή λόγω οξείας χολοκυστίτιδας. Η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία και ο Υπουργός αναρρώνει ομαλά.

ΦΣΘ: Στάση εργασίας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στα Τέμπη

ΦΣΘ: Κήρυξη στάσης εργασίας για αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, από τις 11:30 έως τις 14:30, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια

Ομάδες υποστήριξης και ιατρικοί σύλλογοι για τις διάφορες διαταραχές του μετώπιου κροταφικού εκφυλισμού μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες φροντίδας να τις αντιμετωπίσουν. «Η καθιέρωση μιας έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης της FTD είναι το πρώτο βασικό βήμα», λέει ο Δρ Boeve.