Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

COVID-19: Αποφευκτοί θάνατοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας που σχετίζονται με χρόνια υποστελέχωση νοσοκομείων

COVID-19: Αποφευκτοί θάνατοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας που σχετίζονται με χρόνια υποστελέχωση νοσοκομείων

Η θέσπιση ελάχιστων προτύπων στελέχωσης νοσηλευτών νοσοκομείων είναι προς το συμφέρον του κοινού. Το φτωχό περιβάλλον εργασίας των νοσηλευτών νοσοκομείων προϋπήρχε της πανδημίας και συνδέθηκε έντονα με την εξουθένωση των νοσηλευτών και την πρόθεση να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους.

Covid-19: Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό Σπουδών Νοσηλευτικής (International Journal of Nursing Studies) έδειξε ότι τα άτομα με COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε νοσοκομεία που είχαν χρόνια ανεπαρκές προσωπικό πριν από την πανδημία. Αυτή η μελέτη είναι μία από τις πρώτες που τεκμηριώνει τους συνεχιζόμενους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από το να επιτραπεί σε τόσα πολλά νοσοκομεία των ΗΠΑ να μεριμνήσουν για τη νοσηλευτική περίθαλψη με την υποστελέχωση των νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Κέντρο Έρευνας Αποτελεσμάτων Υγείας και Πολιτικής (CHOPR) στη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (Penn Nursing) εξηγεί γιατί τα ποσοστά θνησιμότητας από τον COVID-19 διέφεραν στα νοσοκομεία των ΗΠΑ. “Το 2020, περίπου ένα στα τρία άτομα που νοσηλεύονταν με COVID-19 πέθανε μέσα σε 30 ημέρες από την εισαγωγή. Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι η πιθανότητα επιβίωσης των ατόμων σχετιζόταν με τις επενδύσεις των νοσοκομείων σε νοσηλευτικές υπηρεσίες πριν από την πανδημία – όσον αφορά τις προσλήψεις επαρκούς αριθμού RN, που απασχολούν νοσηλευτές με εκπαιδευτική προετοιμασία και διατηρούν ευνοϊκά εργασιακά περιβάλλοντα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Karen Lasater, Ph.D., RN, αναπληρώτρια Καθηγήτρια, στην έδρα Jessie M. Scott στη Νοσηλευτική και Πολιτική Υγείας. Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα περισσότερων από 87.000 ασθενών Medicare που εισήχθησαν με COVID-19 από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 σε 237 νοσοκομεία γενικής οξείας φροντίδας στη Νέα Υόρκη και το Ιλινόις. Διαπίστωσαν ότι: Οι ασθενείς με COVID-19 που εισήχθησαν σε νοσοκομεία με καλύτερο νοσηλευτικό προσωπικό πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Κάθε επιπλέον ασθενής που συνήθως φρόντιζε μια νοσοκόμα στο νοσοκομείο της πριν από την πανδημία συσχετίστηκε με 20% υψηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν ασθενείς στο νοσοκομείο τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ασθενείς σε νοσοκομεία με υψηλότερα ποσοστά εγγεγραμμένων νοσηλευτών που προετοιμάστηκαν για πτυχιούχους είχαν 8% χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου.

Τα πιο ευνοϊκά περιβάλλοντα εργασίας για νοσηλευτές και τα νοσοκομεία που ονομάστηκαν Magnet συσχετίστηκαν επίσης με χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου. «Αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι νοσηλευτικοί πόροι των νοσοκομείων αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ετοιμότητας για τη δημόσια υγεία για έκτακτες ανάγκες που πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς σε συνήθεις καιρούς, προκειμένου τα νοσοκομεία να είναι προετοιμασμένα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως η επόμενη πανδημία», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Linda Aiken, Ph. D., RN, Καθηγήτρια Νοσηλευτικής και Ιδρυτική Διευθύντρια της CHOPR. “Είναι προς το συμφέρον του κοινού να θεσπιστούν πολιτειακές και ομοσπονδιακές πολιτικές που εγγυώνται ένα ελάχιστο ασφαλές επίπεδο στελέχωσης νοσηλευτών νοσοκομείων ανά πάσα στιγμή”, δήλωσε ο Lasater. «Η δουλειά της ομάδας μας δείχνει ότι τα νοσοκομεία των ΗΠΑ ήταν ήδη χρόνια υποστελεχωμένα πριν από την πανδημία και το προσωπικό επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

An axhausted medical worker spends a moment alone near a window.

Η μελέτη προέβλεψε ότι εάν τα νοσοκομεία στελέχωναν νοσηλευτές κατά μέσον όρο 4 ασθενείς ανά νοσηλευτή σε ιατροχειρουργικές μονάδες πριν από την πανδημία (αντί για τον παρατηρούμενο μέσο όρο 5,6 ασθενών ανά νοσηλευτή), χιλιάδες θάνατοι μετά από νοσηλεία COVID-19 μπορεί να είχαν αποτραπεί. Αυτά τα ευρήματα της έρευνας συμπίπτουν με πρωτοβουλίες πολιτικής και στις δύο πολιτείες μελέτης (Νέα Υόρκη, Ιλινόις) που θα απαιτούσαν από τα νοσοκομεία να στελεχώσουν αρκετούς νοσηλευτές για την ασφαλή φροντίδα των ασθενών. Άλλες πρόσφατες δημοσιεύσεις από το Κέντρο για Αποτελέσματα Υγείας και Έρευνα Πολιτικής, Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δείχνουν ότι: Η θέσπιση ελάχιστων προτύπων στελέχωσης νοσηλευτών νοσοκομείων είναι προς το συμφέρον του κοινού. Το φτωχό περιβάλλον εργασίας των νοσηλευτών νοσοκομείων προϋπήρχε της πανδημίας και συνδέθηκε έντονα με την εξουθένωση των νοσηλευτών και την πρόθεση να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους.

Η μελέτη διεξήχθη από το Κέντρο Αποτελεσμάτων Υγείας και Έρευνας Πολιτικής της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Στα "χαρακώματα" ο ιατρικός κόσμος - Προ των πυλών η επιστράτευση

Οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για την επίταξη

Σοβαρές καταγγελίες για το ΑΧΕΠΑ από ΠΟΕΔΗΝ

ΣΥΡΙΖΑ : Η αποτίμηση της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο περιφερειάρχης ζητά να κυρηχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πανώλη Θεσσαλία: Διαδοχικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και εκπροσώπους παραγωγών, μετά την ανακάλυψη νέου κρούσματος πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΟΠΥΥ αιμοκαθάρσεις το 2020

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μην καλύψει ασφαλιστικά τις αιμοκαθάρσεις που διενεργήθηκαν εν μέσω πανδημίας Covid-19 για 10 μήνες μέσα στο έτος 2020.

Η ζέστη μπορεί να συνέβαλε σε τέσσερα ανθρώπινα κρούσματα γρίπης των πτηνών στο Κολοράντο

«Η γρίπη των πτηνών ήταν, από την άποψη της υγείας των ζώων, το κύριο μέλημά μας», είπε ο Giles. «Η πρόκληση, και νομίζω ότι η βιομηχανία ανταποκρίθηκε καλά σε αυτήν, ήταν η διατήρηση της κατάστασης ετοιμότητας και επείγουσας ανάγκης και η εστίαση στη βιοασφάλεια, και νομίζω ότι αυτό έχει επιτευχθεί».

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν σχεδόν τα 2/3 της πρόσληψης θερμίδων των εφήβων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερεπεξεργασμένης κατανάλωσης τροφίμων στους νέους και των κυματιστικών επιπτώσεων που έχει αυτό στη δημόσια υγεία».

Close Icon