Επιστημονικά Νέα

Νοσηλευτές: Επιδεικνύουν ανθεκτικότητα στο έργο τους, παρά τις αντιξοότητες που έχει φέρει η πανδημία

Νοσηλευτές: Επιδεικνύουν ανθεκτικότητα στο έργο τους, παρά τις αντιξοότητες που έχει φέρει η πανδημία

Διαπιστώθηκε ακόμη στατιστικά σημαντική διαφορά του ανώτερου εκπαιδευτικού επιπέδου με την ανεπαρκή προετοιμασία χειρισμού συναισθηματικών αναγκών, της εργασιακής σχέσης σε σχέση με τις διαμάχες με συναδέλφους, αλλά και του Τμήματος Εργασίας στο Νοσοκομείο σε σχέση με την ανεπαρκή προετοιμασία χειρισμού συναισθηματικών αναγκών και τις διαμάχες με συναδέλφους.

Νοσηλευτές: Το 2022 μέσα από τα γεγονότα – Μια χρονιά άκρων, μια χρονιά κατάρριψης ρεκόρ Χαμηλά επίπεδα φόβου για την πανδημία COVID-19 αντιμετωπίζουν πλέον οι νοσηλευτές μας, με το εργασιακό άγχος να έχει μειωθεί κι αυτό σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα όσο ο χρόνος περνά και η διαχείριση της πανδημίας γίνεται πιο βατή. Όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω απασχολούνται συνήθως σε κυκλικό ωράριο και ο μισθός τους κυμαίνεται μεταξύ 800-1200 ευρώ τον μήνα. Το μόνο που πυροδοτεί τους φόβους τους είναι να έχουν παιδιά ανήλικα.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη για την «πανδημία COVID-19 και το εργασιακό άγχος σε νοσηλευτές δευτεροβάθμιου νοσοκομείου», που εκπόνησε η αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος της Κεντρικής Αποστείρωσης Χειρουργείου στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, «Αχιλλοπούλλειο», Χριστίνα Βαϊτσαρά, ο επίκουρος καθηγητής στο Γενικό Τμήμα Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεοδόσιος Παραλίκας και η προϊσταμένη του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Μαρία Τριγώνη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με σκοπό την εκτίμηση του εργασιακού άγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε νοσηλευτικό προσωπικό δευτεροβάθμιου νοσοκομείου, καθώς το εργασιακό άγχος αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης, διεθνώς, αλλά και γιατί ιδιαίτερα στους εργαζομένους στον χώρο της υγείας, σε περιόδους έξαρσης μεταδοτικών ασθενειών όπως η πανδημία, εμφανίζονται αυξημένα ποσοστά εργασιακού άγχους και φόβου.

Συμμετείχαν 158 νοσηλευτές από το νοσοκομείο Βόλου, από 29 Μαρτίου ως 10 Απριλίου 2022, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγιο με δημογραφικά χαρακτηριστικά, την Εκτεταμένη Κλίμακα Μέτρησης Στρες στους νοσηλευτές και την κλίμακα «Φόβος της κλίμακας COVID-19» Fear of COVID-19 Scale. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 46 έτη, με τις μισές να έχουν ανήλικα παιδιά. Το 14,8% εργάζονται στο χειρουργείο και το αναισθησιολογικό τμήμα, το 11% στην κλινική covid, το 10% στα επείγοντα, το 8,4% στη ΜΕΘ, το 5,8% στη μονάδα τεχνητού νεφρού και οι υπόλοιποι στα λοιπά τμήματα του νοσοκομείου. Το 83,4% των νοσηλευτών είχε φροντίσει περιστατικά κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι νοσηλευτές παρουσιάζουν μέτρια επίπεδα άγχους με μια μέση τιμή που εκτιμάται στο 2,17, όταν το μέγιστο είναι 3,69. Όσον αφορά τον φόβο για την covid, τα επίπεδα είναι χαμηλά, αν και υπάρχει σημαντική διαφορά στην αντιμετώπιση αν οι νοσηλευτές είναι άνδρες ή γυναίκες. Επίσης, σημαντική διαφορά ανάλογα με το φύλο, διαπιστώθηκε σε ό,τι αφορά την επαφή με τον θάνατο, τις διαμάχες με τους γιατρούς, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς όλες αυτές οι καταστάσεις εντάθηκαν με την αύξηση του φόρτου εργασίας που έφερναν τα κύματα της πανδημίας, όσο διαδέχονταν το ένα το άλλο. Πολύ περισσότερο στις περιόδους που δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέσα προστασίας του προσωπικού, οπότε οι νοσηλευτές αισθάνονταν ότι κινδυνεύει η υγεία και η ασφάλειά τους στον χώρο εργασίας τους.

Η διαφορά του φύλου αποδείχθηκε σημαντική, επίσης, στην αντιμετώπιση της επαφής με τον θάνατο ανάλογα και με την οικογενειακή τους κατάσταση, αλλά και την ύπαρξη παιδιών κάτω των 18 ετών ή όχι. Όσοι ήταν παντρεμένοι και είχαν παιδιά ανήλικα, είχαν μεγαλύτερο άγχος. Παράγοντες στρες ήταν επίσης η ανεπαρκής προετοιμασία χειρισμού συναισθηματικών αναγκών, οι διακρίσεις, η αβεβαιότητα για το θεραπευτικό αποτέλεσμα, οι διαμάχες με τους γιατρούς. Διαπιστώθηκε ακόμη στατιστικά σημαντική διαφορά του ανώτερου εκπαιδευτικού επιπέδου με την ανεπαρκή προετοιμασία χειρισμού συναισθηματικών αναγκών, της εργασιακής σχέσης σε σχέση με τις διαμάχες με συναδέλφους, αλλά και του Τμήματος Εργασίας στο Νοσοκομείο σε σχέση με την ανεπαρκή προετοιμασία χειρισμού συναισθηματικών αναγκών και τις διαμάχες με συναδέλφους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

NHS: Εφιαλτική η κατάσταση με τις επερχόμενες απεργίες για νοσοκόμες & τραυματιοφορείς

Εγκαίνια του περιπτέρου του Υπουργείου Υγείας στη ΔΕΘ

Δύσκολη η στρατολόγηση ογκολόγων γιατρών στις αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια 5ήμερη έκθεση στη ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ρύπανση εγκεφαλικό: Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη για τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και του εγκεφαλικού αποκαλύπτει ότι ακόμη και μια σύντομη έκθεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Σκούρα oύρα και άλλα συμπτώματα τουαλέτας που μπορεί να είναι σημάδια ηπατικής βλάβης

Ηπατική βλάβη: Το χρώμα των ούρων και των κοπράνων σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση του συκωτιού σας. Τα χλωμά κόπρανα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα με το ήπαρ ή άλλο συστατικό του συστήματος παροχέτευσης των χοληφόρων. 

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.