Ρεπορτάζ Υγείας

CDC Χριστούγεννα: Οι λοιμώξεις από γρίπη και COVID αυξάνονται κατά τη διάρκεια των γιορτών

CDC Χριστούγεννα: Οι λοιμώξεις από γρίπη και COVID αυξάνονται κατά τη διάρκεια των γιορτών

Το CDC την περασμένη εβδομάδα στο ασυνήθιστο βήμα να στείλει μια προειδοποίηση για την υγεία στους γιατρούς των ΗΠΑ, προτρέποντάς τους να εμβολιάσουν τους ασθενείς τους κατά του τρίο των ιών

CDC Χριστούγεννα: Αναμένεται αύξηση των λοιμώξεων από τη γρίπη και τον COVID-19 τις επόμενες εβδομάδες, λένε αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας των ΗΠΑ, με τις αυξήσεις να τροφοδοτούνται από τις γιορτινές συγκεντρώσεις, πάρα πολλούς ανεμβολίαστους ανθρώπους και μια νέα έκδοση του κορωνοϊού που μπορεί να εξαπλώνεται πιο εύκολα. Υψηλά επίπεδα ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε 17 πολιτείες -από 14 την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσαν την Παρασκευή τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. “Οι άνθρωποι ταξιδεύουν πολύ περισσότερο αυτή την εποχή. Θέλουν να δουν τις οικογένειές τους”, δήλωσε η Dr. Manisha Patel του CDC. “Και όλα αυτά προσθέτουν κάτι στο μείγμα” στην εξάπλωση των ιών.

Οι αξιωματούχοι υγείας παρακολουθούν μια έκδοση του διαρκώς εξελισσόμενου κορωνοϊού, γνωστή ως JN.1. Η παραλλαγή omicron εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο και τώρα εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 20% των κρουσμάτων. Το CDC αναμένει ότι θα φτάσει το 50% μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, δήλωσε ο Patel. Μπορεί να εξαπλώνεται ευκολότερα ή να αποφεύγει καλύτερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το στέλεχος προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από άλλες πρόσφατες παραλλαγές, λένε οι αξιωματούχοι υγείας. Και τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια και τα αντιιικά φάρμακα λειτουργούν εναντίον του. Όσον αφορά τη γρίπη, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι τα σημερινά εμβόλια είναι καλά προσαρμοσμένα στο στέλεχος που προκαλεί τις περισσότερες ασθένειες, και αυτό το στέλεχος συνήθως δεν προκαλεί τόσους πολλούς θανάτους και νοσηλείες όσο κάποιες άλλες εκδοχές. Αλλά τα κακά νέα είναι ότι οι εμβολιασμοί είναι μειωμένοι φέτος, λένε οι αξιωματούχοι. Περίπου το 42% των ενηλίκων των ΗΠΑ είχαν κάνει εμβόλια κατά της γρίπης μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με περίπου 45% την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το CDC. Οι Αμερικανοί έχουν επίσης αργήσει να κάνουν άλλα εμβόλια. Μόνο το 18% περίπου έχει κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο COVID-19 που έγινε διαθέσιμο τον Σεπτέμβριο. Στα γηροκομεία, περίπου το ένα τρίτο των ενοίκων είναι ενημερωμένο με τα εμβόλια COVID-19.

Και μόνο το 17% των ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και άνω είχε λάβει νέα εμβόλια κατά ενός άλλου αναπνευστικού ιού. Ο RSV, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, είναι μια κοινή αιτία ήπιων συμπτωμάτων που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνος για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους. Το CDC την περασμένη εβδομάδα στο ασυνήθιστο βήμα να στείλει μια προειδοποίηση για την υγεία στους γιατρούς των ΗΠΑ, προτρέποντάς τους να εμβολιάσουν τους ασθενείς τους κατά του τρίο των ιών Η Καρολίνα έχει επί του παρόντος τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα για αναπνευστικές λοιμώξεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC που αναρτήθηκαν αυτή την εβδομάδα. Η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο σε κάποιους χειμώνες του παρελθόντος, αλλά ορισμένοι ασθενείς εξακολουθούν να περιμένουν ημέρες για να βρουν ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο, σημείωσε ο δρ Σκοτ Κάρι, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας στο Τσάρλεστον. “Μόλις και μετά βίας κρυώνουμε στη Νότια Καρολίνα και η γρίπη τείνει να μας χτυπάει πολύ σκληρά όταν οι άνθρωποι έχουν πραγματικά να αντιμετωπίσουν κάποιο κρύο καιρό”, είπε. “Θα μπορούσαμε να χειροτερέψουμε, πολύ εύκολα, τις επόμενες τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Από την λευκή πνευμονία στη βρογχίτιδα - όταν μια απλή ίωση απειλεί τη ζωή σου

Σε έναν κόσμο μετά τον COVID, υπάρχει ένα νέο τοπίο για τις ιατρικές εξετάσεις στο σπίτι

Πώς να παραμείνετε υγιείς αυτήν την εποχή γύρω από άρρωστους συγκατοίκους

Ο ΠΟΥ ζητά από την Κίνα περισσότερα στοιχεία για την επιδημία αναπνευστικών ασθενειών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το οικονομικό βάρος της παιδικής λεκτικής κακοποίησης από ενήλικες υπολογίζεται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως

Η αντιμετώπισή της μας δίνει ένα ισχυρό μοχλό πρόληψης των διαταραχών ψυχικής υγείας και του τεράστιου κόστους τους τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Οδηγίες καταλληλότητας οδηγών με καρδιολογικές παθήσεις από την Καναδική Καρδιαγγειακή Εταιρεία

"Εάν ένας γιατρός πιστεύει ότι ένας οδηγός είναι επικίνδυνος, σε ορισμένες επαρχίες του Καναδά, η αναφορά στις αρχές μεταφορών είναι υποχρεωτική. Αυτή είναι μία από τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν για την ασφάλεια των ασθενών και επίσης για την ασφάλεια των γύρω τους ."

Ντελέκος: Ένα πλαίσιο για να μοιραστούμε το ρίσκο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ντελέκος (Gallagher Re): Πώς οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές στον κόσμο, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Οι ειδικοί δίνουν συστάσεις για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή

Μια χαμηλή επιβάρυνση με κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με χαμηλά ποσοστά εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας. Η μείωση της επιβάρυνσης της κολπικής μαρμαρυγής ΚΜ εξελίσσεται σε θεραπευτικό στόχο σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ΚΜ».