ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Λοιμώξεις: Απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα εμβόλια γρίπης και COVID-19 της φετινής περιόδου

Λοιμώξεις: Απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα εμβόλια γρίπης και COVID-19 της φετινής περιόδου

Δεν σας προστατεύει πλήρως από το να μολυνθείτε, και ούτε κανένα από τα προηγούμενα εμβόλια δεν το έκανε αυτό, αλλά προλαμβάνει απολύτως από σοβαρή ασθένεια. Τα δεδομένα μας λένε ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τους ασθενείς από το να καταλήξουν στο νοσοκομείο με COVID, να χρειαστούν συμπληρωματικό οξυγόνο, να χρειαστούν αναπνευστήρα ή να χρειαστεί να μεταβούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να πεθάνουν από COVID.

Λοιμώξεις: Με την εποχή της γρίπης προ των πυλών και τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, πολλοί έχουν ερωτήσεις σχετικά με τα εμβόλια και για τους δύο ιούς. Το Penn Today μίλησε με την Judith A. O’Donnell, ιατρό και τμηματάρχη του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Penn Presbyterian Medical Center και καθηγήτρια λοιμωδών νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή Perelman, για να μάθει για το φετινό εμβόλιο γρίπης και τα νέα εμβόλια COVID-19. “Τα εμβόλια κατά της γρίπης και του Sars-Cov-2 παρέχουν πραγματικά, πραγματικές ωφέλειες και συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τα κάνουν”, λέει η O’Donnell.

Ποιος πρέπει να κάνει το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης και πότε;

Όλοι όσοι είναι έξι μηνών και άνω πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης. Έχει οφέλη για όλους. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ποτέ δεν ξέρετε ακριβώς πότε θα ξεκινήσει η εποχή της γρίπης, αλλά συνήθως η εποχή της γρίπης ξεκινά τον Δεκέμβριο, κορυφώνεται τον Ιανουάριο και στη συνέχεια εξασθενεί κατά κάποιο τρόπο τον Φεβρουάριο και συνήθως εξαφανίζεται τον Μάρτιο. Το εμβόλιο θα σας παρέχει καλή προστασία για περίπου τέσσερις έως έξι μήνες, οπότε ο Οκτώβριος είναι μια καλή στιγμή για να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης- είναι ασφαλές πριν από την έναρξη της περιόδου και, αν για κάποιο λόγο η περίοδος της γρίπης ξεκινήσει αργά και δεν κορυφωθεί μέχρι τον Μάρτιο, θα είστε και πάλι προστατευμένοι.

Πόσο αποτελεσματικό αναμένεται να είναι το φετινό σκεύασμα;

Το εμβόλιο της γρίπης αλλάζει από χρόνο σε χρόνο και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στο εμβόλιο της γρίπης αποφασίζονται με βάση το τι κυκλοφορεί στο νότιο ημισφαίριο πριν περάσουμε στη χειμερινή μας περίοδο εδώ στο βόρειο ημισφαίριο. Δεν θα είμαστε σε θέση να καθορίσουμε οριστικά αν είναι μια καλή αντιστοιχία, και επομένως παρέχει καλή προστασία, μέχρι να μάθουμε τι κυκλοφορεί εδώ στο βόρειο ημισφαίριο. Αλλά το σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε ότι, ακόμη και αν δεν είναι μεγάλη αντιστοιχία, όλοι λαμβάνουν κάποια ενίσχυση ανοσίας όταν κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και το πιο σημαντικό με το εμβόλιο της γρίπης είναι ότι σας αποτρέπει από το να αρρωστήσετε σοβαρά και σας κρατάει μακριά από το νοσοκομείο. Έχω φροντίσει πολλούς ασθενείς που ήταν απολύτως υγιείς και θα μπορούσαν να θεωρηθούν χαμηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από γρίπη, αλλά κόλλησαν γρίπη, αρρώστησαν πολύ, χρειάστηκαν νοσηλεία και σε ορισμένες περιπτώσεις έμειναν στο νοσοκομείο για αρκετές εβδομάδες. Το συμπέρασμα είναι ότι ο καθένας μπορεί να κολλήσει γρίπη και να αρρωστήσει σοβαρά, και το εμβόλιο της γρίπης αποτρέπει τη σοβαρή ασθένεια.

Υπάρχει κάτι διαφορετικό στις φετινές συστάσεις για το εμβόλιο κατά της γρίπης;

Ένα πράγμα που είναι νέο φέτος είναι ότι εάν ένας ασθενής αναφέρει ιστορικό αλλεργίας στο αυγό, μπορεί να λάβει το εμβόλιο με ασφάλεια και μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως οποιοσδήποτε άλλος όσον αφορά τη λήψη του εμβολίου χωρίς καμία πρόσθετη περίοδο παρακολούθησης μετά τον εμβολιασμό για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν αλλεργικές παρενέργειες.

Το CDC ενέκρινε πρόσφατα δύο νέα εμβόλια COVID-19, τα οποία παράγονται από τις εταιρείες Moderna και Pfizer-BioNTech. Σε τι διαφέρουν αυτά τα νέα εμβόλια από τα περσινά αναμνηστικά εμβόλια;

Πρόκειται για νέα επικαιροποιημένα εμβόλια και τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται να σας δώσουν ανοσία σε ό,τι κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην κοινότητα. Τα νέα εμβόλια διαφέρουν από τα δισθενή αναμνηστικά εμβόλια που κυκλοφόρησαν πριν από περίπου ένα χρόνο, καθώς πρόκειται πλέον για μονοδύναμα εμβόλια, δηλαδή στοχεύουν μόνο σε μία υποπαραλλαγή του Sars-Cov-2. Το δισθενές εμβόλιο χρησιμοποιούσε δύο στελέχη του Sars-Cov-2- το αρχικό στέλεχος από το 2020 και στη συνέχεια ένα πρώιμο στέλεχος omicron – αλλά σε αυτό το σημείο γνωρίζουμε ότι τα μόνα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν είναι οι υποπαραλλαγές omicron, οπότε δεν υπήρχε λόγος να διατηρηθεί το αρχικό στέλεχος του ιού στην επικαιροποιημένη σύνθεση του εμβολίου.

Ποιος πρέπει να λάβει το νέο εμβόλιο COVID-19;

Όλοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το εμβόλιο και θα ενθάρρυνα όλους να εξετάσουν έντονα το ενδεχόμενο να το κάνουν. Βλέπουμε μια συνεχή αύξηση των κρουσμάτων Sars-Cov-2 τις τελευταίες έξι εβδομάδες και δεν περιμένουμε ότι η πορεία αυτή θα αντιστραφεί σύντομα. Η απόκτηση του εμβολίου τώρα θα σας βοηθήσει πραγματικά να αποφύγετε τη μόλυνση. Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε όσους είναι 50 ετών και άνω, σε όσους έχουν χρόνιες παθήσεις, όπως το υπερβολικό βάρος, το άσθμα, καθώς και σε πιο σοβαρές ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη, ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, και σε όσους καπνίζουν. Υπάρχουν οφέλη και για τους νέους, υγιείς ανθρώπους. Ξέρω από συζητήσεις με ασθενείς ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κάποια αμφισβήτηση – είμαι νέος, αισθάνομαι καλά, γυμνάζομαι τακτικά, έχω φυσιολογικό βάρος και δεν καπνίζω – οπότε ποιο είναι το όφελος για μένα; Οι συζητήσεις μου με αυτούς τους ασθενείς αφορούν συνήθως το ποιον γνωρίζετε, επειδή μπορεί να θέλετε να κάνετε το εμβόλιο για να μην μολυνθείτε και το μεταδώσετε σε κάποιον άλλον στη ζωή σας, όπως το νέο σας μωρό ή τον ηλικιωμένο παππού ή γιαγιά ή τον αδελφό σας που μόλις υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση.

Πότε πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι το νέο εμβόλιο COVID-19;

Εάν δεν είχατε κάνει το εμβόλιο COVID 2023, θα πρέπει να κάνετε το κάνετε τώρα ή σύντομα, ακόμη και αν είχατε ενισχυθεί το περασμένο φθινόπωρο ή την άνοιξη. Εάν είχατε κάνει λοίμωξη COVID το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, θα σας έλεγα να περιμένετε λίγο, διότι αυτή η μόλυνση θα σας δώσει αρκετή ανοσία, οπότε πραγματικά δεν χρειάζεστε ακόμη την ενίσχυση από αυτό το νέο εμβόλιο. Μια λοίμωξη συνήθως σας δίνει ώθηση στην ανοσία για περίπου τέσσερις έως έξι μήνες, οπότε προτείνω να χρονομετρήσετε το νέο εμβόλιο τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις μήνες μετά τη λοίμωξη. Ωστόσο, αν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους που είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν ξέρετε πραγματικά αν δεν παράγετε καλά αντισώματα στις λοιμώξεις ή στα εμβόλια, τότε ίσως να θέλετε να κάνετε το εμβόλιο σύντομα, ακόμη και αν μολυνθήκατε πρόσφατα. Θα πρέπει να το συζητήσετε αυτό με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να συνυπολογίσετε στην απόφασή σας σχετικά με τον χρόνο είναι, ποια είναι τα σχέδιά σας για το τέλος του φθινοπώρου και τις αρχές του χειμώνα όσον αφορά τις γιορτινές συγκεντρώσεις ή τα ταξίδια; Τα εμβόλια σας παρέχουν τη μεγαλύτερη ανοσία για περίπου τρεις μήνες μετά τη χορήγησή τους, και μετά από αυτό τα αντισώματα εξασθενούν λίγο, οπότε ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να προγραμματίσουν το αναμνηστικό τους COVID για τα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε να αποκτήσουν τη μέγιστη ανοσία εγκαίρως για την Ημέρα των Ευχαριστιών και τις χειμερινές διακοπές. Αλλά οι άνθρωποι που έχουν αυτή την πολυτέλεια είναι οι άνθρωποι που κατά τα άλλα είναι αρκετά υγιείς.

Τι είδους προστασία προσφέρει το εμβόλιο COVID;

Δεν σας προστατεύει πλήρως από το να μολυνθείτε, και ούτε κανένα από τα προηγούμενα εμβόλια δεν το έκανε αυτό, αλλά προλαμβάνει απολύτως από σοβαρή ασθένεια. Τα δεδομένα μας λένε ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τους ασθενείς από το να καταλήξουν στο νοσοκομείο με COVID, να χρειαστούν συμπληρωματικό οξυγόνο, να χρειαστούν αναπνευστήρα ή να χρειαστεί να μεταβούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να πεθάνουν από COVID.

Ο εμβολιασμός συμβάλλει στην πρόληψη της μακράς COVID;

Δεν γνωρίζουμε πολλά σχετικά με αυτά τα νέα εμβόλια και την πρόληψη της μακράς COVID, αλλά αυτό που μας έχουν πει μέχρι στιγμής οι δημοσιευμένες μελέτες είναι ότι ο εμβολιασμός, με ή χωρίς να έχει προηγηθεί λοίμωξη, φαίνεται να προλαμβάνει κάπως τη μακρά COVID. Υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα για τη μακρά COVID, αλλά αυτό που έχουμε μάθει είναι ότι όσοι εμβολιάζονται διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να την αναπτύξουν.

Μπορείτε να κάνετε ταυτόχρονα το εμβόλιο κατά της γρίπης και το νέο εμβόλιο COVID;

Ναι, μπορείτε να το κάνετε και, ναι, θα το συνιστούσα. Είναι μια προσωπική απόφαση, αλλά, αν είστε σαν εμένα και θέλετε να τα κάνετε όλα μαζί, απλά σηκώστε και τα δύο μανίκια, κάντε ένα σε κάθε χέρι και είστε έτοιμοι και δεν χρειάζεται να κλείσετε δύο ξεχωριστά ραντεβού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

O Sars-Cov-2 δεν είναι εποχιακός. Γιατί λοιπόν γίνονται αναμνηστικά εμβόλια COVID;

Με την έξαρση του κορωνοϊού, πρέπει να κάνω εμβόλιο COVID; Πότε διατίθενται νέα εμβόλια;

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού - Προεργασία για τη διαμόρφωση εμβολιαστικής στρατηγικής covid-19

Επιστρέφουν οι μάσκες με τις νέες μεταλλάξεις της Covid;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Λαζάνια με σπανάκι, ντομάτα και πράσο

Περιέχει αρκετά λαχανικά, μυρωδικά και τα λαζάνια, ως βασική πηγή υδατάνθρακα. Η μερίδα είναι χορταστική και μας δίνει 570 θερμίδες, κάτι που αποτελεί ένα πλούσιο και χορταστικό γεύμα.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.