Ρεπορτάζ Υγείας

CDC Covid-19: Συναγερμός για αύξηση των κρουσμάτων μετά την ανακάλυψη παραλλαγών της Omicron

CDC Covid-19: Συναγερμός για αύξηση των κρουσμάτων μετά την ανακάλυψη παραλλαγών της Omicron

CDC Covid-19: Το CDC εκτιμά ότι η υποπαραλλαγή  XBB.1.5 έχει υπερδιπλασιάσει το μερίδιό της στον Covid-19, αυξάνοντας από περίπου 4% σε 41% των νέων μολύνσεων κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Για εβδομάδες, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν μια σειρά από υποπαραλλαγές της Omicron να επικρατούν της μετάδοσης του Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα BQ – BQ.1 και BQ.1.1 – να φαίνονται να ξεπερνούν όλες τις άλλες. Το αποτέλεσμα ήταν μια σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών που δεν φαινόταν ποτέ να έφτασαν στις κορυφές του κύματος BA.5 του φετινού καλοκαιριού και σίγουρα δεν έμοιαζαν σε τίποτα με το τσουνάμι ασθένειας που προκλήθηκε από το αρχικό στέλεχος Omicron πριν από ένα χρόνο.

Νέα παραλλαγή της Omicron αυξάνει τις λοιμώξεις

Το CDC εκτιμά ότι η υποπαραλλαγή  XBB.1.5 έχει υπερδιπλασιάσει το μερίδιό της στον Covid-19, αυξάνοντας από περίπου 4% σε 41% των νέων μολύνσεων κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Στα βορειοανατολικά, εκτιμά το CDC, το XBB.1.5 προκαλεί το 75% των νέων κρουσμάτων. «Εδώ και μερικούς μήνες, δεν έχουμε δει παραλλαγή που να έχει απογειωθεί με αυτή την ταχύτητα», δήλωσε η Pavitra Roychoudhury, διευθύντρια της αλληλουχίας Covid-19 στο εργαστήριο ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να δείξουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ Covid-19 πριν από την πτήση.

Οι ιολόγοι και οι επιδημιολόγοι λένε ότι αυτή η υποκατηγορία Omicron έχει χαρακτηριστικά που της δίνουν τη δυνατότητα να οδηγήσει σε μια νέα έκρηξη κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ, αν και δεν είναι ακόμα σαφές πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το κύμα και αν θα μπορούσε να στείλει πολλούς περισσότερους ανθρώπους στο νοσοκομείο. Παρά την πρόσφατη ανησυχία ότι μια νέα απειλή Covid-19 θα μπορούσε να προέλθει από τη συνεχιζόμενη άνοδο της Κίνας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το XBB.1.5 φαίνεται να έχει προκύψει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη και το Κονέκτικατ στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με το GISAID, μια παγκόσμια προσπάθεια καταγραφής και παρακολούθησης παραλλαγών του κοροναϊού.

XBB. 1.5

Το XBB.1.5 είναι το προϊόν του ανασυνδυασμού: Δύο απόγονοι του BA.2, της υποπαραλλαγής που οδήγησε σε ένα μέτριο κύμα κρουσμάτων στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, αντάλλαξαν κομμάτια του γενετικού τους κώδικα, με αποτέλεσμα 14 νέες μεταλλάξεις στις πρωτεΐνες ακίδας του ιού σε σύγκριση με BA.2, και μια νέα υπογραμμή, XBB.

Η XBB οδήγησε ένα κύμα κρουσμάτων στη Σιγκαπούρη αυτό το φθινόπωρο, αλλά ποτέ δεν κέρδισε πολύ έδαφος στις ΗΠΑ. Εδώ, έπρεπε να ανταγωνιστεί ένα πλήθος παραλλαγών που συν-κυκλοφορούσαν που η καθεμία είχε αναπτύξει ανεξάρτητα μερικές από τις ίδιες μεταλλάξεις, καθιστώντας τις πιο εξίσου ταιριασμένες.

Ο Δρ Ντέιβιντ Χο, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, εξέτασε πρόσφατα ιούς σχεδιασμένους ώστε να έχουν τις αιχμές των XBB και XBB.1 καθώς και BQ.1 και BQ 1.1 στο εργαστήριό του κατά των αντισωμάτων από το αίμα ανθρώπων που είχαν μολυνθεί, οι οποίοι εμβολιάστηκαν με τα πρωτότυπα και νέα δισθενή εμβόλια. Η ομάδα του εξέτασε επίσης 23 θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι αυτών των νέων υπογραμμών. Βρήκε ότι το XBB.1 ήταν το πιο ολισθηρό από όλα. Ήταν 63 φορές λιγότερο πιθανό να εξουδετερωθεί από αντισώματα στο αίμα μολυσμένων και εμβολιασμένων ατόμων από το BA.2 και 49 φορές λιγότερο πιθανό να εξουδετερωθεί σε σύγκριση με τα BA.4 και BA.5.

Επομένως, οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου δεν αποτελούν πρόκληση για την ανοσολογική απάντηση των πολιτών της ΕΕ/ΕΟΧ. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και εμβολιασμού.

Δεδομένης της υψηλότερης πληθυσμιακής ανοσίας στην Ευρώπη, η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα δεν αναμένεται να επηρεάσει τον COVID -19 επιδημιολογική κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα εμβόλια COVID-19 η προηγούμενη λοίμωξη μειώνουν τη μετάδοση του omicron, διαπιστώνει μελέτη σε φυλακές της Καλιφόρνιας

Η Αυστραλία θα απαιτεί αρνητικό τεστ COVID-19 για αφίξεις από την Κίνα

Πόλεις στην Ασία ετοιμάστηκαν για τα πάρτι του νέου έτους μετά την παύση της COVID

Η Γαλλία και η Βρετανία επιβάλλουν ελέγχους COVID σε ταξιδιώτες από την Κίνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το νοσοκομείο Καβάλας κατασκευάζει υβριδική αίθουσα χειρουργείου

Νοσοκομείο Καβάλας: Το νοσοκομείο Καβάλας επισκέφτηκε η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη η οποία συνεχάρη τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας για την καθιέρωση χειρουργείου ημέρας.

Εγκέφαλος Υγεία - Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης στην ανάσχεση νευροεκφυλιστικών παθήσεων

Όπως επισήμανε ο Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΤΕΦΦΑ, Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, η άσκηση συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάσχεση νευροεκφυλιστικών παθήσεων και μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη του Αλτσχάιμερ.

Ο θηλασμός συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους στην ηλικία των εννέα ετών

«Τα πρότυπα διατροφής των βρεφών, ειδικά η μικρότερη διάρκεια θηλασμού, η πρώιμη εισαγωγή σόδας και η κοινή τους επίδραση, μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σωματικού λίπους αργότερα στην παιδική ηλικία».

Ανακαλύφθηκαν ιοί ως νέα θεραπευτική επιλογή της ατοπικής δερματίτιδας

Ενώ αυτό καθιστά πρόκληση για τους επιστήμονες να εντοπίσουν τον τύπο του φάγου που απαιτείται για έναν συγκεκριμένο σκοπό, τους δίνει επίσης τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιούν στοχευμένα.