ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εμβόλια COVID-19 Προηγούμενη Λοίμωξη: Μειώνουν τη μετάδοση του omicron, διαπιστώνει μελέτη σε φυλακές της Καλιφόρνια

Εμβόλια COVID-19  Προηγούμενη Λοίμωξη: Μειώνουν τη μετάδοση του omicron, διαπιστώνει μελέτη σε φυλακές της Καλιφόρνια

Μέσα στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό, οι άνθρωποι είναι οι λιγότερο μολυσματικοί, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι ενισχυτές και οι εκστρατείες εμβολιασμού με μεγάλη χρονική διάρκεια μπορεί να έχουν ρόλο στη μείωση της μετάδοσης σε κύματα", δήλωσε ο Lo. "Χρειάζονται νέες ιδέες, δεδομένου ότι ο κίνδυνος μόλυνσης σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό παραμένει τόσο μεγάλος"

Εμβόλια COVID-19 Προηγούμενη Λοίμωξη: Ο εμβολιασμός και η ενίσχυση, ιδίως όταν ήταν πρόσφατη, βοήθησαν στον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19 στις φυλακές της Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος omicron, σύμφωνα με ανάλυση ερευνητών του UC San Francisco που εξέτασε τη μετάδοση μεταξύ ατόμων που ζούσαν στο ίδιο κελί. Η μελέτη καταδεικνύει τα οφέλη του εμβολιασμού και της ενίσχυσης, ακόμη και σε περιβάλλοντα όπου πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μολύνονται, στη μείωση της μετάδοσης. Και δείχνει τα σωρευτικά αποτελέσματα από την ενίσχυση και την πρόσθετη προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός σε όσους είχαν μολυνθεί προηγουμένως. Η πιθανότητα μετάδοσης μειώθηκε κατά 11% για κάθε πρόσθετη δόση. “Πολλά από τα οφέλη των εμβολίων για τη μείωση της μολυσματικότητας προέρχονταν από άτομα που είχαν λάβει ενισχυτικά και άτομα που είχαν εμβολιαστεί πρόσφατα”, δήλωσε ο Nathan Lo, MD, Ph.D., ερευνητής του Τμήματος HIV, Λοιμωδών Νοσημάτων και Παγκόσμιας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο UCSF και κύριος συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2022 στο Nature Medicine.

“Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη βελτίωση της υγείας του φυλακισμένου πληθυσμού”. Οι ερευνητές ανέλυσαν αποπροσδιορισμένα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Τμήμα Σωφρονισμού και Αποκατάστασης της Καλιφόρνια (CDCR). Αυτά περιλάμβαναν αποτελέσματα εξετάσεων COVID-19, κατάσταση εμβολιασμού και θέσεις στέγασης για 111.687 κατοίκους, 97% των οποίων ήταν άνδρες, μεταξύ 15 Δεκεμβρίου 2021 και 20 Μαΐου 2022. Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις ήταν συχνές, παρά το σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των ενοίκων, 81%, με τη σειρά πρωτογενών εμβολίων. Ωστόσο, το ποσοστό σοβαρών ασθενειών ήταν χαμηλό. Σε κάτι περισσότερο από πέντε μήνες, υπήρξαν 22.334 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις από SARS-CoV-2 omicron, 31 νοσηλείες και κανένας θάνατος από COVID-19. Οι εμβολιασμένοι κάτοικοι με πρωτοεμφανιζόμενες λοιμώξεις είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να τις μεταδώσουν: 28% έναντι 36% για όσους δεν είχαν εμβολιαστεί. Αλλά η πιθανότητα μετάδοσης αυξανόταν κατά 6% για κάθε πέντε εβδομάδες που περνούσαν από την τελευταία εμβολιαστική ένεση κάποιου. Η φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση είχε επίσης προστατευτική επίδραση και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού ήταν 23% για κάποιον με επαναμόλυνση σε σύγκριση με 33% για κάποιον που δεν είχε μολυνθεί ποτέ. Όσοι είχαν υβριδική ανοσία, τόσο από μόλυνση όσο και από εμβολιασμό, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό. Η μισή από αυτή την προστασία προερχόταν από την ανοσία που αποκτά κανείς από την καταπολέμηση μιας λοίμωξης και η άλλη μισή προερχόταν από τον εμβολιασμό. Οι ερευνητές δήλωσαν ικανοποιημένοι που είδαν ότι ο εμβολιασμός παρέχει πρόσθετη προστασία ακόμη και σε όσους είχαν ήδη μολυνθεί, αλλά εξεπλάγησαν από το πόσο συνέχισε να εξαπλώνεται η λοίμωξη, παρά τα σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού των κατοίκων.

 

“Ανεξάρτητα από τα οφέλη που βλέπετε στον εμβολιασμό και την προηγούμενη μόλυνση, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ποσότητα μετάδοσης σε αυτή τη μελέτη”, δήλωσε η Sophia Tan, ερευνήτρια στο εργαστήριο της Lo και πρώτη συγγραφέας της μελέτης. “Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν να υποστηρίξουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την προστασία αυτού του ευάλωτου πληθυσμού”. Αυτό περιλαμβάνει την καταβολή προσπαθειών για να διατηρούνται οι ένοικοι ενήμεροι με τα ενισχυτικά εμβόλια και την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού του προσωπικού των φυλακών, από το οποίο μόνο το 73% είχε λάβει την αρχική σειρά εμβολίων κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ο γενικός ρυθμός αναζωογόνησης θα μπορούσε επίσης να βελτιωθεί σημαντικά. Κατά τη στιγμή της μελέτης, μόλις το 59% των ενοίκων και το 41% του προσωπικού είχαν λάβει όλες τις δόσεις που συνιστώνται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), με βάση την ηλικία και την κατάσταση της υγείας τους. “Μέσα στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό, οι άνθρωποι είναι οι λιγότερο μολυσματικοί, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι ενισχυτές και οι εκστρατείες εμβολιασμού με μεγάλη χρονική διάρκεια μπορεί να έχουν ρόλο στη μείωση της μετάδοσης σε κύματα”, δήλωσε ο Lo. “Χρειάζονται νέες ιδέες, δεδομένου ότι ο κίνδυνος μόλυνσης σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό παραμένει τόσο μεγάλος”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα δεδομένα νεκροτομείου αποκαλύπτουν τον υψηλό αριθμό θανάτων από την COVID-19 στην Αφρική

Κορυφαίος εμπειρογνώμονας της Κίνας λέει ότι η COVID "εξαπλώνεται γρήγορα" μετά τη χαλάρωση των κανόνων

Οι ΗΠΑ προειδοποιήθηκαν να προετοιμαστούν καθώς αυξάνονται τα κρούσματα της COVID στην Ευρώπη

Η ανοσία της αγέλης της Ιαπωνίας για την COVID-19 πλησιάζει το 90%

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πατάτες: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Πατάτες: Η ποιότητα της διατροφής μας είναι αποτέλεσμα της συνολικής διατροφικής μας προσέγγισης και των επιλογών που κάνουμε καθημερινά.

Σχέσεις: Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος υποκρίνεται;

Σχέσεις: Για να αποφύγετε να σπαταλήσετε την ενέργειά σας και να πληγωθείτε από εφήμερες, ευκαιριακές σχέσεις είναι πολύ σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τους ανθρώπους που επιλέγετε να παραμείνουν στο πλευρό σας.

Φαγητό: Ποιες είναι οι ιδανικές ώρες να τρώμε;

Φαγητό: Το να τρώμε νωρίς μέσα στην ημέρα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε σωματικό βάρος, ενώ η κατανάλωση γευμάτων μέσα σε χρονικό παράθυρο 10 ωρών θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα.