Ρεπορτάζ Υγείας

Αρθρίτιδα: Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να προληφθεί με το περπάτημα, λέει μελέτη

Αρθρίτιδα: Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να προληφθεί με το περπάτημα, λέει μελέτη

Ο Farrell είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να φοράτε ποιοτικά υποστηρικτικά αθλητικά παπούτσια όταν περπατάτε και να αυξάνετε σταδιακά τις σύντομες βόλτες.

Αρθρίτιδα: Ο πόνος στο γόνατο από την αρθρίτιδα μπορεί να προληφθεί με το περπάτημα, λέει η μελέτη Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και οι γιατροί λένε ότι η πρόληψη είναι το κλειδί για την αποφυγή αυτών των καταστάσεων. Ο συχνός πόνος στο γόνατο ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα άνω των 50 ετών που πάσχουν από αρθρίτιδα και περπατούσαν για άσκηση σε σύγκριση με όσους δεν περπατούσαν, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Αρθρίτιδας και Ρευματολογίας (Journal Arthritis and Rheumatology).

Ερευνητές στο Κολέγιο Ιατρικής Baylor College of Medicine εξέτασαν πάνω από 1200 άτομα που είχαν διαγνωστεί με αρθρίτιδα και ήταν μέρος της Πρωτοβουλίας Οστεοαρθρίτιδας, μιας πολυετούς μελέτης παρατήρησης όπου οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τον χρόνο που περπάτησαν για άσκηση. Διαπίστωσαν ότι όσοι περπατούσαν για άσκηση είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νέο συχνό πόνο στο γόνατο σε σύγκριση με όσους δεν περπατούσαν.

«Όταν εξετάσαμε εκείνους που δεν είχαν τακτικό πόνο στο γόνατο στην αρχή της μελέτης, όσοι περπατούσαν για άσκηση είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τακτικό πόνο στο γόνατο σε σύγκριση με εκείνους που δεν περπατούσαν» δήλωσε στο Fox News ο Δρ. Grace Hsiao-Wei Lo, Επίκουρος καθηγητής Ανοσολογίας, Αλλεργίας και Ρευματολογίας στο Baylor, επικεφαλής της ρευματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Michael E. DeBakey VA και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα που έχουν ακτινογραφικά στοιχεία οστεοαρθρίτιδας αλλά δεν έχουν πόνο κάθε μέρα στα γόνατά τους», είπε σχετικά με την έρευνα ο Lo, ο οποίος είναι επίσης ερευνητής στο Κέντρο Καινοτομιών στην Ποιότητα, την Αποτελεσματικότητα και την Ασφάλεια στο Baylor και το Η VA.

Τα ισχία και τα γόνατα είναι οι πιο συχνοί ένοχοι της αρθρίτιδας, λένε οι ειδικοί.

Ο Λο είπε στο Fox News ότι τα ευρήματα ωστόσο δείχνουν ότι από τη στιγμή που οι άνθρωποι έχουν τακτικό πόνο στο γόνατο, εκείνοι που περπατούσαν για άσκηση δεν είχαν μεγαλύτερη επίλυση των συμπτωμάτων από εκείνους που δεν περπατούσαν. «Η ιδέα εδώ είναι ότι η πρόληψη είναι το κλειδί», είπε ο Λο στο Fox News.

Εάν μπορείτε να πιάσετε τους ανθρώπους πριν εμφανίσουν τακτικά συμπτώματα και να τους κάνετε να περπατήσουν, αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για την πρόληψη της ανάπτυξης τακτικού πόνου στο γόνατο.

Η ευκαιρία μπορεί να έχει ήδη χαθεί μόλις εμφανιστεί κανονικός πόνος στο γόνατο», είπε ο Λο στη συνέντευξη.

Ο ερευνητής είπε στο Fox News ότι αν όντως έχετε πόνο στο γόνατο κάθε μέρα, υπάρχουν ακόμη θετικά στο περπάτημα.

“Εάν έχετε ήδη καθημερινό πόνο στο γόνατο, μπορεί να υπάρχει ακόμα ένα όφελος, ειδικά εάν έχετε το είδος της αρθρίτιδας όπου τα γόνατά σας είναι με το τόξο”, είπε στην ανακοίνωση.

Ο Λο είπε στο Fox News ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι περπατούσαν για άσκηση είχαν λιγότερες βλάβες στις αρθρώσεις τους, με βάση τα ευρήματα των ακτίνων Χ.

Ο Λο είπε επίσης ότι το 30% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος, επομένως «οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία αυτών των ευρημάτων είναι δυνητικά σημαντικές».

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Περιλαμβάνει τη «φθορά» των επιφανειών των αρθρώσεων στο γόνατο, εξήγησαν οι φυσιοθεραπευτές στο Fox News.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή γύρω από τις επιφάνειες των αρθρώσεων, να διαβρώσει τον χόνδρο και να συμβάλει στον πόνο. Οι φυσιοθεραπευτές εξήγησαν στο Fox News ότι η άρθρωση του γόνατος έχει συνήθως χώρο μεταξύ του μηριαίου οστού, (μηριαίο οστό) και της κνήμης (ένα οστό της γάμπας) και είναι επενδεδυμένη με χόνδρο.

Με την αρθρίτιδα, ο χώρος μεταξύ των γραμμών των αρθρώσεων τελικά γίνεται μικρότερος και ο χόνδρος «φθαρμένος» αφήνοντας τον ασθενή με ένα σενάριο «κόκαλο πάνω σε κόκκαλο» που συχνά σχετίζεται με πόνο και δυνητικά τους προετοιμάζει για ολική αρθροπλαστική γόνατος, εξήγησαν οι φυσιοθεραπευτές. στο Fox News.

Ο Λο είπε ότι το περπάτημα για άσκηση έχει και άλλα οφέλη για την υγεία.

Αυτά περιλαμβάνουν βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία και μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου, που είναι οι λόγοι για τους οποίους το CDC συνιστά τη σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Lo. Ο συγγραφέας της μελέτης είπε επίσης ότι σε αντίθεση με τα φάρμακα, τα οποία συχνά έχουν κόστος και πιθανές παρενέργειες, το περπάτημα είναι δωρεάν και έχει ελάχιστες παρενέργειες.

Ο Edward Farrell, PT, MS, OCS, CSCS, είναι φυσιοθεραπευτής και πιστοποιημένος ορθοπεδικός ειδικός στις Πρακτικές Λύσεις (Physical Solutions) στο Long Island, στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά σχολίασε την πρόσφατη αναφορά στο Fox News. «Πολλές φορές στο ιατρείο μου συναντάμε άτομα με ελάχιστη ή μέτρια οστεοαρθρίτιδα που δυστυχώς γίνονται πιο καθιστικά λόγω κάποιου πόνου», είπε ο Farrell στο Fox News.

«Το αποτέλεσμα είναι πιθανή αύξηση βάρους, μειωμένη καρδιαγγειακή υγεία και φυσικά δυσκαμψία των αρθρώσεων και μυϊκή αδυναμία».

Ο Farrell, ο οποίος είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής δύναμης και φυσικής κατάστασης, είπε: “Συχνά αυτοί οι ασθενείς αισθάνονται ότι η συμμετοχή στην αυτοφροντίδα πρέπει να είναι δραστική, να πηγαίνουν σε ακριβά γυμναστήρια, να αγοράζουν περίτεχνο οικιακό εξοπλισμό, όταν μερικές φορές η απάντηση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο να βγαίνουν έξω για μια βόλτα.”

Ο Farrell είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να φοράτε ποιοτικά υποστηρικτικά αθλητικά παπούτσια όταν περπατάτε και να αυξάνετε σταδιακά τις σύντομες βόλτες.

Ο φυσιοθεραπευτής συμβούλεψε επίσης ότι ενώ το περπάτημα είναι σημαντικό, «η οικοδόμηση δύναμης των κάτω άκρων και η απώλεια ίσως πέντε κιλών μπορεί να προσφέρει κάποια αναγκαία ανακούφιση».

Το Fox News ρώτησε τους ερευνητές ποια ήταν η μέση διάρκεια κάθε βόλτας, αλλά είπαν ότι οι πληροφορίες δεν ήταν διαθέσιμες. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας είπαν στο Fox News ότι είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδος άσκησης και να δείτε εάν το περπάτημα είναι κατάλληλο για την κατάστασή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αύξηση του σωματικού βάρους φαίνεται να έχει επιζήμια επίδραση σε ορισμένα ακτινογραφικά χαρακτηριστικά της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, αλλά όχι του ισχίου

Αρθροπλαστική: Nεότερα δεδομένα και οφέλη για τον ασθενή

Όταν η άσκηση είναι συμπληρωματική θεραπεία για τους πόνους στις αρθρώσεις

Έρευνα αποκαλύπτει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το tweet της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας για εστιατόριο της Ταϊβάν προκαλεί γελοιοποίηση στο διαδίκτυο

Το tweet της Κυριακής απέχει πολύ από την πρώτη φορά που οι διπλωμάτες του Πεκίνου σήκωσαν τα φρύδια με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που η δική τους κυβέρνηση απαγορεύει.

Monkeypox στην Αμερική: Ποιος κινδυνεύει και γιατί

Ο Γκάουντερ είπε ότι ορισμένα θέατρα στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, εξετάζουν πώς θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους εργαζομένους τους από πιθανές μολύνσεις από ευλογιά των πιθήκων μέσω επαφής με κοινά κοστούμια.

Συμβούλεψε τους νέους να κάνουν ένα τεστ κορωνοϊού πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε ότι πλέον δεν μιλάμε για ανοσία της αγέλης και θύμισε ότι οι ειδικοί ανέφεραν πως μια πανδημία κρατά από 3 έως και 5 χρόνια, και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα εμφανιστεί κάποια μετάλλαξη – έκπληξη.

Οποιαδήποτε επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι «αυτοκτονική», λέει ο Γκουτέρες

«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας ριζοσπαστικοποίησης στη γεωπολιτική κατάσταση που κάνει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου ξανά κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε εντελώς», είπε.

Η Κίνα συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

«Εάν η μάχη περιορίζεται στην περιοχή ακριβώς γύρω από την Ταϊβάν, το σημερινό κινεζικό ναυτικό είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος – και αν οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες δεν επέμβουν για κάποιο λόγο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ταϊβάν».