Ρεπορτάζ Υγείας

Απονεύρωση: Στο μέλλον, ίσως να μπορείτε να επιλέξετε την ανάπλαση ιστών αντί αυτής.

Απονεύρωση: Στο μέλλον, ίσως να μπορείτε να επιλέξετε την ανάπλαση ιστών αντί αυτής.

Ο Dr. Van Dyke εξήγησε: "επειδή η εφαρμογή του RvE1 στον οδοντικό πολφό προάγει τον σχηματισμό του τύπου των βλαστικών κυττάρων που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οδοντίνη (δόντι), οστό, χόνδρο ή λίπος, η τεχνολογία αυτή έχει τεράστιες δυνατότητες για τον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής πέρα από τους ιστούς στα δόντια. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη οστών σε άλλα μέρη του σώματος".

Απονεύρωση: Θέλετε να αποφύγετε την απονεύρωση; Στο μέλλον, ίσως να μπορείτε να επιλέξετε την ανάπλαση ιστών αντί αυτής. Οι επιστήμονες της ADA Forsyth δοκιμάζουν μια νέα τεχνολογία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ενδοδοντικών παθήσεων (παθήσεις των μαλακών ιστών ή του πολφού στα δόντια σας).

Η μελέτη με τίτλο “RvE1 Προαγωγή της αναγέννησης των κυττάρων Axin2+ και μείωσης της βακτηριακής εισβολής”, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘’Το Περιοδικό της Οδοντικής Έρευνας’’ (The Journal of Dental Research) καταδεικνύει τις αναγεννητικές ιδιότητες των ρεσολβινών, συγκεκριμένα της ρεσολβίνης Ε1 (RvE1), όταν εφαρμόζεται στον οδοντικό πολφό. Οι ρεσολβίνες αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης κατηγορίας εξειδικευμένων προ-αναλυτικών μεσολαβητών (SPMs). Αυτή η κατηγορία μορίων παράγεται φυσικά από τον οργανισμό και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στον έλεγχο της υπερβολικής φλεγμονής που σχετίζεται με ασθένειες. “Η πολφίτιδα (φλεγμονή του οδοντικού πολφού) είναι μια πολύ συχνή ασθένεια της στοματικής υγείας που μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή κατάσταση υγείας εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά”, δήλωσε ο Dr. Thomas Van Dyke, αντιπρόεδρος του Κέντρου Κλινικής και Μεταφραστικής Έρευνας της ADA Forsyth και επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης. “Η ριζική θεραπεία (RCT) είναι αποτελεσματική, αλλά έχει κάποια προβλήματα, καθώς αφαιρούνται σημαντικά τμήματα της οδοντίνης και το δόντι ξηραίνεται, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος στην πορεία. Ο στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μια μέθοδο για την αναγέννηση του πολφού, αντί να γεμίσουμε τον ριζικό σωλήνα με αδρανές υλικό”. Η φλεγμονή αυτού του ιστού προκαλείται συνήθως από βλάβη στο δόντι μέσω τραυματισμού, κοιλοτήτων ή ρωγμών, και η προκύπτουσα μόλυνση μπορεί γρήγορα να σκοτώσει τον πολφό και να προκαλέσει δευτερογενή προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστεί. Η μελέτη εφάρμοσε το RvE1 σε διαφορετικά επίπεδα μολυσμένου και κατεστραμμένου πολφού για να διερευνήσει τις αναγεννητικές και αντιφλεγμονώδεις ικανότητές του. Υπήρχαν δύο σημαντικά ευρήματα.

* Πρώτον, έδειξαν ότι το RvE1 είναι πολύ αποτελεσματικό στην προώθηση της αναγέννησης του πολφού όταν χρησιμοποιείται σε άμεση κάλυψη ζωτικού ή ζωντανού πολφού (αναπαράγοντας συνθήκες αναστρέψιμης πολφίτιδας). Κατάφεραν, επίσης, να προσδιορίσουν τον ειδικό μηχανισμό που υποστηρίζει την αναγέννηση των ιστών.

* Δεύτερον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η τοποθέτηση του RvE1 σε εκτεθειμένο και σοβαρά μολυσμένο και νεκρωτικό πολφό δεν διευκόλυνε την αναγέννηση

Ωστόσο, η θεραπεία αυτή επιβράδυνε αποτελεσματικά τον ρυθμό της λοίμωξης και αντιμετώπιζε τη φλεγμονή, αποτρέποντας τις περιακρορριζικές αλλοιώσεις (αποστήματα) που συνήθως εμφανίζονται με αυτόν τον τύπο λοίμωξης. Προηγούμενες δημοσιεύσεις έχουν δείξει ότι εάν ο μολυσμένος ριζικός σωλήνας καθαριστεί πριν από τη θεραπεία RvE1, πραγματοποιείται αναγέννηση του πολφού. Αν και αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε σε αυτή την τεχνολογία για τη θεραπεία της ενδοδοντικής νόσου, ο δυνητικός θεραπευτικός αντίκτυπος είναι εκτεταμένος. Ο Dr. Van Dyke εξήγησε: “επειδή η εφαρμογή του RvE1 στον οδοντικό πολφό προάγει τον σχηματισμό του τύπου των βλαστικών κυττάρων που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οδοντίνη (δόντι), οστό, χόνδρο ή λίπος, η τεχνολογία αυτή έχει τεράστιες δυνατότητες για τον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής πέρα από τους ιστούς στα δόντια. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη οστών σε άλλα μέρη του σώματος”. Στους συγγραφείς της μελέτης περιλαμβάνονται οι Yu-Chiao Wu, Ning Yu, Carla Alvarez Rivas, Nika Mehrnia και Alpdogan Kantarci.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί απονευρώνουμε τα δόντια;

Η τερηδόνα προσβάλλει τα άτομα σε ποσοστό μέχρι και 95%

Νέα επιστημονική προσέγγιση στην απονεύρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι τα λασπώδη ποτά πραγματικά βλαβερά για την υγεία των μικρών παιδιών;

Αλλά για ένα μικρό παιδί, λόγω του μεγέθους του, θεωρήθηκε ότι ο κίνδυνος κρίθηκε αρκετά υψηλός ώστε να εκδοθούν προειδοποιήσεις. Ωστόσο, η απάντηση και οι συστάσεις του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων για περιορισμό της παροχής γλυκερίνης σε μικρά παιδιά θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη σαφέστερη ενημέρωση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους.

Κωστής Χατζηδάκης: Υπεβλήθη σε χολοκυστεκτομή στο Αττικό Νοσοκομείο ο ΥΠΕΘΑ

Κωστής Χατζηδάκης: Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκης υποβλήθηκε στο Νοσοκομείο μας σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή λόγω οξείας χολοκυστίτιδας. Η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία και ο Υπουργός αναρρώνει ομαλά.

ΦΣΘ: Στάση εργασίας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στα Τέμπη

ΦΣΘ: Κήρυξη στάσης εργασίας για αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, από τις 11:30 έως τις 14:30, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια

Ομάδες υποστήριξης και ιατρικοί σύλλογοι για τις διάφορες διαταραχές του μετώπιου κροταφικού εκφυλισμού μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες φροντίδας να τις αντιμετωπίσουν. «Η καθιέρωση μιας έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης της FTD είναι το πρώτο βασικό βήμα», λέει ο Δρ Boeve.