Αποκλειστικά

Πλήρης επιβεβαίωση του Healthweb.gr!ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:Στο Λαϊκό Νοσοκομείο χιλιάδες παράνομες διαγραφές φαρμάκων

Πλήρης επιβεβαίωση του Healthweb.gr!ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:Στο Λαϊκό Νοσοκομείο χιλιάδες παράνομες διαγραφές φαρμάκων

Χιλιάδες φάρμακα ληγμένα και κατεστραμμένα τα οποία είναι πεταμένα δεξιά και αριστερά και σαπίζουν στις αποθήκες του Γενικού Νοσοκομείου ‘’ Λαϊκό ‘’ βρήκαν οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ.

Της Νικολέτας Ντάμπου

Επιβεβαιώνεται πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Healthweb.gr (πρώην Life2day.gr ) για τις παράνομες καταστροφές-διαγραφές φαρμάκων αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ. Διαβάστε εδώ το αποκλειστικό ρεπορτάζ : Χιλιάδες ληγμένα φάρμακα σαπίζουν στις αποθήκες των δημόσιων νοσοκομείων.

Χιλιάδες φάρμακα ληγμένα και κατεστραμμένα τα οποία είναι πεταμένα δεξιά και αριστερά και σαπίζουν στις αποθήκες του Γενικού Νοσοκομείου ‘’ Λαϊκό ‘’ βρήκαν οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ κατά τον έλεγχο που διενέργησε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας  Πρόνοιας μετά το αποκλειστικό ρεπορτάζ Διαβάστε εδώ το αποκλειστικό ρεπορτάζ : Χιλιάδες ληγμένα φάρμακα σαπίζουν στις αποθήκες των δημόσιων νοσοκομείων ,  του Life2day ( σημερινό healthweb ) στις 15-1-2016 . Το ΣΕΥΥΠ τρεις ημέρες μετά , το αποκλειστικό ρεπορτάζ μου στο editorial ,στις 18.1.2016 διέταξε έρευνα και απέστειλε το υπ. Αριθμ.πρωτ.ΥΦοικ.244/3.2.2016 έγγραφο στις Υ.ΠΕ όλες της χώρας , για να προβούν ‘’ άμεσα σε καταγραφή του ληξιπρόθεσμου ή και αλλοιωμένου , καταστραφέντος ή προς καταστροφή φαρμακευτικού υλικού των νοσοκομειακών φαρμακείων αρμοδιότητας σας για τα διαχειριστικά έτη 2014 – 2015 και εντός 20 ημερών ενημέρωση της υπηρεσίας ‘’, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου του ΣΕΥΥΠ. Παράλληλα το σώμα επιθεωρητών αιτήθηκε να αποστείλουν τα νοσοκομεία ‘’ την αντίστοιχη χρηματική αξία αυτού και τη πλήρη αιτιολόγηση , αφ’ ενός μεν της προμήθειας αυτού του υλικού , αφ΄ ετέρου δε της αιτίας λήξεως / αλλοιώσεως του. Τέλος , σε περίπτωση καταστροφής του προαναφερθέντος υλικού , να αποσταλούν στην Υπηρεσία τα υπό του νόμου προβλεπόμενα παραστατικά στοιχεία ‘’ όπως σημειώνεται στην έκθεση .

Σήμερα, λοιπόν, υπάρχει στα χέρια μας το πόρισμα ελέγχου του ΣΕΥΥΠ για το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Λαϊκό όπου διαπιστώθηκαν όλα όσα ανέφερε το ρεπορτάζ μας .

Υπάρχουν χιλιάδες κουτιά φαρμάκων που είναι ληγμένα και παράνομα διαγραμμένα τα οποία δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένα και βρίσκονται στοιβαγμένα σε αποθήκες αλλά και γραφεία του νοσοκομείου. Ήταν έκθετα , μπροστά στα μάτια όλων , χωρίς να γίνει καμία ενέργεια και χωρίς να υπάρχει κανένας προγραμματισμός για την νόμιμη καταστροφή των ληγμένων αυτών φαρμάκων .

Να σημειώσουμε , ότι τα φάρμακα στα νοσοκομεία που προορίζονται για καταστροφή μέσα από νόμιμες διαδικασίες , σύμφωνα με το άρθρο 6, παρ. 4β του ΠΔ 108/1993 ‘’ θα πρέπει να φυλάσσονται σε ιδιαίτερους χώρους και όχι να είναι όπως στο ΛΑΙΚΟ νοσοκομείο πεταμένα δεξιά και αριστερά.

Τα παράνομα διαγραμμένα φάρμακα -Έκθεση αυτοψίας του ΣΕΥΥΠ

Τα παράνομα διαγραμμένα φάρμακα -Έκθεση αυτοψίας του ΣΕΥΥΠ

Επίσης, να θυμίσουμε ότι η διαδικασία καταστροφής των ληγμένων φαρμάκων , σύμφωνα με το ισχύον νόμο θα πρέπει να γίνεται με την παρουσία Επιθεωρητή του Υπουργείου Υγείας στο τέλος του διαχειριστικού έτους .

Παράλληλα , οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ στην αυτοψία ανακάλυψαν φάρμακα στις αποθήκες που προορίζονταν να διατεθούν στους ασθενείς που έληγαν τον ίδιο μήνα (10/2016 ) και τα οποία, επίσης, ήταν σκορπισμένα και όχι σε ειδικό ράφι με ειδική σήμανση , όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ με σκοπό να τα επιστρέψουν στις προμηθεύτριες εταιρίες στις προβλεπόμενες ημερομηνίες . Επίσης στο εν λόγω νοσοκομείο δεν είχαν μπει καν στην διαδικασία να επιστρέψουν και να αντικαταστήσουν τα ληγμένα φάρμακα στις φαρμακευτικές εταιρίες και τα άφησαν να σαπίσουν .

Τα παράνομα διαγραμμένα φάρμακα -Έκθεση αυτοψίας του ΣΕΥΥΠ

Κατά τον έλεγχο οι ‘’ ράμπο της Υγείας ‘’ βρήκαν και αποθέματα ναρκωτικών φαρμάκων σε διάφορα τμήματα του Λαϊκού νοσοκομείου τα οποία εξήχθησαν από on line διαχείριση του φαρμακείου παρανόμος, αφού δεν προβλέπεται , σύμφωνα με την ΥΑ Α6Γ/8600/2.8.1991 . Επίσης, τα ληγμένα φάρμακα Tamiflu και Relenza εξήχθησαν και αυτά παράνομα από on line διαχείριση του φαρμακείου και το χειρότερο ακόμα είναι ότι δεν διατέθηκαν ποτέ στους ασθενείς .

Τα παράνομα διαγραμμένα φάρμακα -Έκθεση αυτοψίας του ΣΕΥΥΠ

Μπάχαλο το φαρμακείο του Nοσοκομείου Λαϊκό

Μεγάλο μπάχαλο επικρατεί στο φαρμακείο του νοσοκομείου Λαϊκό αφού τις νύχτες που εφημέρευε το προσωπικό έφευγε και το κλείδωνε . Επίσης, σε χάρτινα σακουλάκια διακινούνταν τα φάρμακα σε μορφή δισκίων , μέσα στο νοσοκομείο από το φαρμακείο , χωρίς να αναγράφεται η ημερομηνία λήξεως με αποτέλεσμα να χορηγείται η καθημερινή νοσηλεία στους ασθενείς , μη γνωρίζοντας το προσωπικό της κλινικής εάν τα χορηγούμενα φάρμακα είναι ληγμένα ή όχι!!

Τα παράνομα διαγραμμένα φάρμακα -Έκθεση αυτοψίας του ΣΕΥΥΠ

Α’ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Στην παθολογική κλινική του Λαϊκού νοσοκομείου βρήκε το Σ.Ε.Υ.Υ.Π πολλά φάρμακα εκτός της νόμιμης διαχείρισης του φαρμακείου για την χορήγηση τους στους ασθενείς , τα οποία όπως παραδέχθηκε η προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ‘’ Οι ασθενείς σε συνεννόηση με τους θεράποντες ιατρούς του τμήματος , αγόραζαν τα φάρμακα από εξωτερικό φαρμακείο με συνταγογράφηση των θεραπόντων ιατρών . Κατά συνέπεια από τα κουτιά των φαρμάκων αυτών απουσίαζαν οι ταινίες γνησιότητας , αφού αυτές τοποθετούνταν στις συνταγές των εν λόγω φαρμάκων, οι οποίες και παρέμειναν στο εξωτερικό φαρμακείο που εκτελούσε τις συνταγές ‘’ σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών .

Τα παράνομα διαγραμμένα φάρμακα -Έκθεση αυτοψίας του ΣΕΥΥΠ

Βρέθηκαν, επίσης, κουτιά φαρμάκων χωρίς ταινία γνησιότητας και  έγραφαν πάνω τα ονόματα των ασθενών τα οποία ανήκαν σε ανθρώπους που  είχαν λάβει εξιτήριο ή αλλάχθηκε η φαρμακευτική αγωγή και τα φάρμακα παρέμειναν στην προϊστάμενη με αποτέλεσμα να διατεθούν σε άλλους ασθενείς, κακώς συνέβη  όλο αυτό αφού το νοσοκομειακό φαρμακείο θα πρέπει να χορηγεί τα φάρμακα σε κάθε ασθενή με ατομική συνταγή ή να εφαρμόζει και το σύστημα των εξατομικευμένων δόσεων , για φαρμακευτική αγωγή ενός εικοσιτετράωρου και όχι να χρεώνουν σε κάθε ασθενή ποσότητα φαρμάκων για δύο 24ωρα , όπως γινόταν στο Λαϊκό νοσοκομείο , σύμφωνα με όσα αναφέρει στην απάντηση της, μετά τον έλεγχο των επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ , η προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας .

 

Τα παράνομα διαγραμμένα φάρμακα -Έκθεση αυτοψίας του ΣΕΥΥΠ

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Μεγάλο ‘’ πανηγύρι ‘’ με τα φάρμακα γινόταν και στην Αιματολογική κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου αφού χορηγούσαν φάρμακα, ασθενών που είχαν πεθάνει και οι συγγενείς τους , τα προσκόμιζαν στην κλινική . Η παραλαβή φαρμάκων ψυγείου από ασφαλισμένους με σκοπό να διατεθούν σε άλλους ασφαλισμένους απαγορεύεται , σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΠΥΥ , μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο για την καταστροφή τους ή την επιστροφή τους σε φαρμακευτικές εταιρίες εφόσον αυτές δέχονται να τα παραλάβουν .

 

Τα παράνομα διαγραμμένα φάρμακα -Έκθεση αυτοψίας του ΣΕΥΥΠ

Ενώ, χορηγούσαν και στην Αιματολογική κλινική φάρμακα σε ασθενείς τα οποία δεν είχαν και ταινία γνησιότητας και ανήκαν σε ασθενείς που έπαψαν να νοσηλεύονταν, είχαν πάει σπίτι τους.

Οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ σημειώνουν στο πόρισμα τους , ότι η κακή οικονομική κατάσταση που ισχυρίζονται από το νοσοκομείο ‘’ ουδόλως αιτιολογεί την μη πιστή τήρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου , όσον αφορά στην προμήθεια , συντήρηση και διάθεση στα διάφορα τμήματα του νοσοκομείου και στους λοιπούς δικαιούχους φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων, που γίνεται αποκλειστικά από το φαρμακείο . ‘

Τα παράνομα διαγραμμένα φάρμακα -Έκθεση αυτοψίας του ΣΕΥΥΠ

Όσον αφορά στην αξία των ληγμένων και παράνομα διαγραμμένων αυτών φαρμάκων για τα έτη 2010-2016  δόθηκαν στο ΣΕΥΥΠ ελάχιστα στοιχεία και γι’ αυτό το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας ζήτησε,  σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.healthweb.gr ποινικές ευθύνες από την διοίκηση του Λαϊκού νοσοκομείου.

Η διοίκηση της 1ης Υ.ΠΕ πρόκειται να διατάξει σήμερα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση και τον καταλογισμό ευθυνών .

Αναμένουμε από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και τα πορίσματα όλων των άλλων νοσοκομείων για τις καταστροφές- παράνομες διαγραφές ληγμένων φαρμάκων .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αποκλειστικό ΓΝΑ ΛΑΙΚΟ : Στον δρόμο οι ασθενείς κλείνει το Κέντρο Σπανίων Σκελετικών Νοσημάτων

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Χιλιάδες ληγμένα φάρμακα σαπίζουν στις αποθήκες των δημόσιων νοσοκομείων

Πλήρης επιβεβαίωση του Healthweb.gr!ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Παράνομα φάρμακα & διαγραφές στο Νοσοκομείο ‘’ ΜΕΤΑΞΑ”

Πλήρης επιβεβαίωση του Healthweb.gr!ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:Στο Λαϊκό Νοσοκομείο χιλιάδες παράνομες διαγραφές φαρμάκων

Οι πανάκριβες απευθείας αναθέσεις του ΥΥΚΑ επιταχύνονται για άγνωστους & γνωστούς λογούς.Της Νικολέτας Ντάμπου

Πανάκριβες απευθείας αναθέσεις του Υπουργού Υγείας.Της Νικολέτας Ντάμπου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σκάνδαλο με τις υποψηφιότητες στις αρχαιρεσίες της ΠΕΦΝΙ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του healthweb.gr φαίνεται να υπάρχει σοβαρό θέμα με ορισμένες υποψηφιότητες ενόψει των αρχαιρεσιών της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) που αναμένεται να διεξαχθούν την Κυριακή 29/5/ 2022.

Αποκάλυψη: Παρατύπως είναι διοικήτρια η Καρποδίνη στον ΕΟΠΠΥ

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν έχει εκδοθεί το ΦΕΚ του διορισμού της διοικήτριας και της μη εκτελεστικής προέδρου στον ΕΟΠΠΥ.Ακούγονται πολλά σενάρια αλλά κανένα δεν μπορεί να φανεί λογικό.

Επιβεβαίωση του ΗealthWeb: Καταργείται η ΥΠΕΔΥΦΚΑ

Καταργείται ο ιστορικός μοναδικός ελεγκτικός μηχανισμός Υγείας , της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας . Πλήρης επιβεβαίωση του Healthweb.gr!

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.