Αποκλειστικά

Ερώτηση 30 βουλευτών για αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Healthweb.gr

Ερώτηση 30 βουλευτών για αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Healthweb.gr

Τριάντα βουλευτές κατέθεσαν ερωτήσεις στην Βουλή για τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του healthweb τα οποία αφορούν στην αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου Σπανίων Σκελετικών Νοσημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό».

Της Νικολέτας Ντάμπου

30 βουλευτές κατέθεσαν ερωτήσεις στην Βουλή για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του healthweb που αφορούν σε οργανωμένο σχέδιο για την αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου Σπανίων Σκελετικών Νοσημάτων και Σύνθετης Ανακατασκευής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό» -Διαβάστε ΕΔΩ .

Αναλυτικότερα, στις 29 Σεπτέμβριου 2020 το  healthweb αποκάλυψε ότι κλείνει το μοναδικό υποψήφιο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Σκελετικών Νοσημάτων στο ΓΝΑ ΛΑΙΚΟ  και ότι οι ασθενείς βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο, θέτοντας εύλογα ερωτήματα τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στον Υπουργό Υγείας . Συνεχίζοντας την ερεύνα μας για το θέμα, δημοσιεύσαμε το δεύτερο ρεπορτάζ στις 16 Οκτωβρίου 2020, καθώς ανακαλύψαμε ότι  η καθυστέρηση της θέσπισης του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Σκελετικών Νοσημάτων του Λαϊκού Νοσοκομείου ως εθνικού κέντρου αναφοράς,  δεν οφείλεται  απλώς σε γραφειοκρατική καθυστέρηση αλλά σε οργανωμένη μεθόδευση ακύρωσης της δημιουργίας του. Μεθόδευση που σχετίζεται πιθανότατα με προσωπικά κίνητρα ιατρικών ομάδων με τόση επιρροή, ώστε να ματαιώνουν ένα ζωτικό για τη δημόσια υγεία εγχείρημα. Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΕ.Σ.Υ. έχει από τον Μάιο 2020 γνωμοδοτήσει υπέρ της θέσπισης του Κέντρου ως εθνικού κέντρου αναφοράς, ακόμη όμως δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση από το υπουργείο Υγείας. Διαβάστε περισσότερα .

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά  ρεπορτάζ του Healthweb ευαισθητοποίησαν 30 βουλευτές οι οποίοι κατέθεσαν ερωτήσεις στην Βουλή των Ελλήνων , απευθυνόμενοι στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια . Την αρχή έκανε στις 14/10/2020 ο  κ. Κυριάκος Βελόπουλος Προέδρος του  Κόμματος -Ελληνική Λύση- Βουλευτής  Λάρισας . Αναφέροντάς τα εξής : Προς: κ. Υπουργό Υγείας ΘΕΜΑ: «Κλείνει το μοναδικό υποψήφιο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Σκελετικών Νοσημάτων;»: Κύριε Υπουργέ, Σύμφωνα με δημοσίευμα ηλεκτρονικού τύπου, της 29ης Σεπτεμβρίου 2020 (https://www.healthweb.gr/reportaz-ygeias/apokleistika/36852-apokleistiko-gna-laikoston-dromo-oi-astheneis-kleinei-to-kentro-spanion-skeletikon-nosimaton), κλείνει το μοναδικό υποψήφιο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Σκελετικών Νοσημάτων της χώρας, αφήνοντας κυριολεκτικά στον δρόμο τους ασθενείς με σπάνιο σκελετικό νόσημα, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση ΕΔΩ.

Στις 22/10/2020 ερώτηση κατέθεσαν 29 βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανού και θέμα  τον σοβαρό κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του Κέντρου Σπανίων Σκελετικών Νοσημάτων και Σύνθετης Ανακατασκευής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό».

Ολόκληρη η Ερώτηση :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας του Κέντρου Σπανίων Σκελετικών Νοσημάτων και Σύνθετης Ανακατασκευής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό»»

Από τον Μάιο του 2018 στην Ορθοπεδική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό» και στο τμήμα Διατατικής Οστεογένεσης λειτουργεί Κέντρο Αναφοράς υψηλής εξειδίκευσης στον τομέα της Διάσωσης Μελών (Limb Salvage) και στην αντιμετώπιση Παραμορφώσεων του Σκελετού, που συνοδεύουν Συγγενώς Σπάνια Νοσήματα, όπως και Επίκτητες παθολογικές καταστάσεις του ερειστικού συστήματος.

Από την αρχή της λειτουργίας του έως και σήμερα, έχουν διασωθεί 22 μέλη νέων ανθρώπων και έχουν διενεργηθεί 11 επεμβάσεις σε ασθενείς με Σπάνιο Σκελετικό και Μυοσκελετικό Νόσημα. Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2019, το Κέντρο έχει πλαισιωθεί από επιστημονικό δυναμικό, έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τα εγκυρότερα ερευνητικά κέντρα της χώρας, ενώ κατατέθηκε φάκελος στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ), ώστε να θεσπιστεί ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης στα Σπάνια Σκελετικά Νοσήματα και να διασυνδεθεί με τα αντίστοιχα Κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Μάιο του 2020, η Ειδική Επιτροπή του ΚΕ.Σ.Υ απέστειλε θετική γνωμοδότηση στο Υπουργείο Υγείας, σχετικά με την αναγνώριση του Κέντρου. Το μόνο που απομένει είναι η αναγνώριση του.
Η «Ένωση Ασθενών και Φίλων του Κέντρου Σπανίων Σκελετικών Νοσημάτων και Σύνθετης Ανακατασκευής ΓΝΑ Λαϊκό» με επιστολή της επισημαίνει την ανάγκη Ίδρυσης του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης, περιγράφοντας χαρακτηριστικά τη σπουδαία προσφορά του.

Αυτή τη στιγμή και ενώ βρισκόμαστε σε υγειονομική κρίση, εξαιτίας της καθυστέρησης της αναγνώρισης του Κέντρου, έχουν σωρευθεί προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχουν ανασταλεί οι νέες προγραμματισμένες επεμβάσεις. Επίσης, σοβαρό ζήτημα υπάρχει και με τις συμπληρωματικές επεμβάσεις των ασθενών, που είναι ήδη σε πρόγραμμα χειρουργικής αποκατάστασης, αλλά και με την επαρκή παρακολούθηση των ασθενών του Κέντρου.

Επειδή, η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, μη διαπραγματεύσιμο, στο οποίο όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση,
Επειδή, το Κέντρο Σπάνιων Σκελετικών Νοσημάτων προσφέρει αποδεδειγμένα υψηλού επιπέδου περίθαλψη ασθενών, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται εξειδικευμένες επεμβάσεις σε ασθενείς με Σπάνια Σκελετικά και Μυοσκελετικά Νοσήματα,
Επειδή, η πολιτεία οφείλει να στέκεται αρωγός και να ευαισθητοποιείται ιδιαίτερα, σε συμπολίτες μας που χρήζουν παροχής εξειδικευμένης φροντίδας υγείας,
Επειδή, η αναγνώριση από το κράτος μιας δομής εθνικής σημασίας και διεθνούς επιπέδου είναι απαραίτητη,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Για ποιους λόγους προωθείται η αναστολή λειτουργίας του κέντρου Σπανίων Σκελετικών Νοσημάτων και Σύνθετης Ανακατασκευής (ΚΣΣΝ-ΣΑ);
    2. Γιατί καθυστερεί η κρατική αναγνώριση του ανωτέρου Κέντρου και για ποιο λόγο δεν εκδίδεται εδώ και μήνες η σχετική υπουργική απόφαση;

Ο ερωτώντες βουλευτές

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κων/νος
Μουζάλας Γιάννης
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Γιώτα
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

 

To healthweb.gr συνεχίζει την έρευνα και  σύντομα θα παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημοσίευμα του Healthweb προκάλεσε επερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων

Στην Βουλή από το ΚΙΝΑΛ η αποκάλυψη του healthwebgr για το κόστος του τεστ κοροναϊού ,ότι δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στα ΚΕΝ

Στην Βουλή από την ΔΗΣΥ οι αποκαλύψεις του healthwebgr για απευθείας αναθέσεις στην Υγεία 

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Healthweb.gr που οδήγησε σε παραίτηση την πρόεδρο του ΕΟΦ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σκάνδαλο με τις υποψηφιότητες στις αρχαιρεσίες της ΠΕΦΝΙ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του healthweb.gr φαίνεται να υπάρχει σοβαρό θέμα με ορισμένες υποψηφιότητες ενόψει των αρχαιρεσιών της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) που αναμένεται να διεξαχθούν την Κυριακή 29/5/ 2022.

Αποκάλυψη: Παρατύπως είναι διοικήτρια η Καρποδίνη στον ΕΟΠΠΥ

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν έχει εκδοθεί το ΦΕΚ του διορισμού της διοικήτριας και της μη εκτελεστικής προέδρου στον ΕΟΠΠΥ.Ακούγονται πολλά σενάρια αλλά κανένα δεν μπορεί να φανεί λογικό.

Επιβεβαίωση του ΗealthWeb: Καταργείται η ΥΠΕΔΥΦΚΑ

Καταργείται ο ιστορικός μοναδικός ελεγκτικός μηχανισμός Υγείας , της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας . Πλήρης επιβεβαίωση του Healthweb.gr!

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.