Ρεπορτάζ Υγείας

Αλκοόλ Εθισμός: Είναι τα μη αλκοολούχα ποτά μια σοφή επιλογή;

Αλκοόλ Εθισμός: Είναι τα μη αλκοολούχα ποτά μια σοφή επιλογή;

Θα προσκαλούσα τους ανθρώπους, εάν πίνουν ήδη μη αλκοολούχα ποτά, να σκεφτούν τον αντίκτυπο αυτής της κατανάλωσης στην επιθυμία τους για αλκοόλ. Εάν οδηγεί σε αυξημένη λαχτάρα, ίσως δεν είναι χρήσιμο για εσάς. Νομίζω ότι η χρησιμότητα αυτών των ποτών διαφέρει μεταξύ των ατόμων.

Αλκοόλ Εθισμός: Αν και ο ξηρός Ιανουάριος είναι πίσω μας, η τάση των μη αλκοολούχων ποτών δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Οι πωλήσεις εναλλακτικών αλκοολούχων ποτών αυξάνονται κατά 20% κάθε χρόνο. Ενώ η αυξημένη διαθεσιμότητα μη αλκοολούχων ποτών μπορεί να είναι καλύτερη για τη γενική υγεία της κοινωνίας, η εικόνα είναι λιγότερο σαφής για όσους έχουν εθισμό στο αλκοόλ. Τα μοκτέιλ και η μη αλκοολούχα μπύρα και το κρασί θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πιο υγιεινή εναλλακτική στην κατανάλωση, αλλά για μερικούς, αυτά τα ποτά που γειτνιάζουν με το αλκοόλ μπορεί να είναι πολύ ισχυρά ως υπενθύμιση του αληθινού πράγματος. Η κλινική μελετήτρια του Stanford Medicine, Molly Bowdring, Ph.D., μελετά τον εθισμό και θεραπεύει ασθενείς με διαταραχές χρήσης αλκοόλ. Ενδιαφέρθηκε για τα μη αλκοολούχα ποτά επειδή πολλοί από τους ασθενείς της ανέφεραν ότι τα χρησιμοποιούσαν σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ. Ορισμένες μελέτες έχουν εξετάσει πώς η χρήση μη αλκοολούχων ποτών επηρεάζει την κατανάλωση αλκοόλ στον γενικό πληθυσμό, αλλά λίγες, αν υπάρχουν, έχουν ασχοληθεί με τη χρήση τους στο πλαίσιο του εθισμού, είπε η Bowdring. Αυτή και οι συνάδελφοί της διεξήγαγαν πρόσφατα μια διαδικτυακή έρευνα σε καταναλωτές μη αλκοολούχων ποτών για να αρχίσουν να αναλύουν τη σύνδεση μεταξύ του μη αλκοολούχου ποτού και της χρήσης τους. Πρόσφατα δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό Εθισμός (Addiction) που περιγράφει τα αποτελέσματά τους. Ζητήσαμε από την Bowdring να εξηγήσει πώς οι εναλλακτικές λύσεις αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν όσους μάχονται με τον εθισμό. Οι απαντήσεις της έχουν υποστεί ελαφρά επεξεργασία για μεγαλύτερη έκταση και σαφήνεια.

Τι σας ώθησε να πραγματοποιήσετε αυτήν την έρευνα;

Είχα πολλούς πελάτες που πάλευαν με τη διαταραχή χρήσης αλκοόλ μοιράστηκαν ότι χρησιμοποιούσαν μη αλκοολούχα ποτά για να προσπαθήσουν να υποστηρίξουν τους στόχους τους για μετριοπάθεια ή αποχή, με διάφορους βαθμούς επιτυχίας. Συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχαν οδηγίες κλινικής πρακτικής για το εάν θα έπρεπε να ενθαρρύνω ή να αποθαρρύνω τη χρήση αυτών των ποτών. Αυτές οι συζητήσεις γίνονταν στην κλινική την ίδια στιγμή που υπήρχε ένα μεγάλο κίνημα νηφάλιας περιέργειας σε εξέλιξη. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να μειώσουν το ποτό τους ή ακόμη και να το κόψουν εντελώς. Ως ειδικός στους εθισμούς, πώς πιστεύετε για τάσεις όπως το Dry January; Νομίζω ότι οι κινήσεις προς το μέτρο και την αποχή είναι εξαιρετικές. Από πολλές απόψεις, η κουλτούρα μας πραγματικά υπερτονίζει τα οφέλη του αλκοόλ. Νομίζω ότι το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν παύση και αμφισβητούν τη σχέση τους με το αλκοόλ μπορεί να είναι μόνο καλό και είναι πραγματικά χρήσιμο να υπάρχει κοινότητα όταν αλλάζεις συμπεριφορά υγείας.

Τι είναι γνωστό για τη χρήση μη αλκοολούχων ποτών σε άτομα με εθισμό;

Σε δημοσιευμένες μελέτες, όταν οι άνθρωποι έχουν αξιολογήσει τους λόγους χρήσης και τη συχνότητα κατανάλωσης, εξέτασαν τον γενικό πληθυσμό. Αλλά αυτά τα ποτά μπορεί να λειτουργούν διαφορετικά για άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ. Από τη μία πλευρά, τα μη αλκοολούχα ποτά μπορεί να είναι ελκυστικά για άτομα που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη γεύση του αλκοόλ ή που θέλουν να ταιριάζουν με άλλους που πίνουν. Αλλά από την άλλη, τα ποτά συνοδεύονται από πολλές ενδείξεις αλκοόλ. Περιέχουν τη γεύση. το βλέμμα; και, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και τη μάρκα, και αυτή η εμπειρία θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον να έχει λαχτάρα για αλκοόλ και να ακολουθήσει την χρήση αλκοόλ πλήρους ισχύος.

Μπορείτε να περιγράψετε τις έρευνες που κάνατε;

Κάναμε μια διαδικτυακή έρευνα σε ενήλικες των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα που ονομάζεται Παραγωγικό Prolific. 1.906 άτομα απάντησαν σε αυτό και περίπου το 30% από αυτούς ανέφεραν ότι έκαναν χρήση μη αλκοολούχων ποτών τον περασμένο χρόνο. Αυτοί οι άνθρωποι προσκλήθηκαν στη δεύτερη έρευνά μας, η οποία είχε 466 συμμετέχοντες. Συλλέξαμε πληροφορίες σχετικά με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, τη συχνότητα που κατανάλωναν τόσο αλκοολούχα όσο και μη αλκοολούχα ποτά και τους λόγους κατανάλωσης τους. Οι κύριοι λόγοι για την κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών ήταν να μην θέλεις τις αρνητικές συνέπειες του αλκοόλ, όπως το hangover, και να νιώθεις ότι είναι καλύτερο για την υγεία σου. Ο Νο 5 λόγος (από τους 19 που προσφέρθηκαν) ήταν η προσπάθεια μείωσης ή αποχής από το αλκοόλ.

Τι βρήκατε σε σχέση με άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ; Επειδή αυτή ήταν μια διαδικτυακή έρευνα, δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τη διάγνωση της διαταραχής χρήσης αλκοόλ. Αλλά χρησιμοποιήσαμε μια καθιερωμένη μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου που εντοπίζει άτομα τα οποία διατρέχουν τουλάχιστον κίνδυνο να την εμφανίσουν. Διαπιστώσαμε ότι όσοι είχαν θετικό έλεγχο είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν τα ποτά για να μειώσουν ή να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ. Περίπου τα δύο τρίτα αυτών των ατόμων ανέφεραν ότι είχαν λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ, λέγοντας βασικά ότι αυτά τα ποτά τους βοήθησαν να τη μειώσουν. Αλλά αυτό που είναι λίγο αντίθετο σε αυτό το εύρημα είναι ότι δεν είδαμε ότι η ποσότητα των μη αλκοολούχων ποτών που καταναλώθηκαν σχετιζόταν με οποιαδήποτε διαφορά στη σοβαρότητα της χρήσης αλκοόλ μεταξύ αυτών των ανθρώπων που είχαν θετικό έλεγχο.

Βρήκατε ότι τα άτομα που είχαν θετικό έλεγχο για διαταραχή χρήσης αλκοόλ ανέφεραν ότι έπιναν λιγότερο αλκοόλ όταν κατανάλωναν μη αλκοολούχα ποτά, αλλά στην πραγματικότητα δεν έπιναν λιγότερο;

Φαινομενικώς. Χρησιμοποιούμε ένα μέτρο που ονομάζεται σοβαρότητα χρήσης αλκοόλ, το οποίο είναι ένας συνδυασμός της συχνότητας χρήσης αλκοόλ, της ποσότητας και του αριθμού των ημερών μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ. Και αυτή η σοβαρότητα δεν μειώθηκε σε άτομα με υψηλότερη κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών. Αυτό δείχνει πραγματικά την ανάγκη για μελέτες που χρησιμοποιούν αντικειμενικά μέτρα κατανάλωσης αλκοόλ και όχι αυτοαναφορά. Ελπίζουμε να το κάνουμε αυτό μέσω μιας μελέτης όπου θα δίνουμε στους συμμετέχοντες φορητά αλκοολούχα για να παρακολουθούν την κατανάλωση αλκοόλ και να τους ζητάμε να παρακολουθούν την κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ελλείψει κλινικών κατευθυντήριων γραμμών, ποια θα πρέπει να είναι τα κύρια μέτρα λήψης για άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ; Αυτά τα ποτά περιέχουν συχνά μικρές ποσότητες αλκοόλ, οπότε αν προσπαθείτε πραγματικά να απέχετε εντελώς, αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέχετε. Το άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι αυτές οι ενδείξεις για το αλκοόλ: Όταν εκτίθεστε σε μη αλκοολούχα ποτά, αυξάνεται η λαχτάρα σας για αλκοόλ; Αυτό που έχω κάνει με τους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί είναι να είμαι περίεργη για το τι πιστεύουν ότι είναι χρήσιμο έναντι του μη ωφέλιμου. Ζητώ από τους ανθρώπους να παρακολουθούν το ποτό τους για την εβδομάδα, ώστε να καταλάβουμε, όταν έχουν αυτό το μοκτέιλ, πίνουν λιγότερο αλκοόλ από ό,τι το βράδυ που δεν είχαν μοκτέιλ; Θα προσκαλούσα τους ανθρώπους, εάν πίνουν ήδη μη αλκοολούχα ποτά, να σκεφτούν τον αντίκτυπο αυτής της κατανάλωσης στην επιθυμία τους για αλκοόλ. Εάν οδηγεί σε αυξημένη λαχτάρα, ίσως δεν είναι χρήσιμο για εσάς. Νομίζω ότι η χρησιμότητα αυτών των ποτών διαφέρει μεταξύ των ατόμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το hangover επηρεάζει την ψυχολογία σας;

Διερεύνηση διαφορών μεταξύ των φύλων στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μέσω μπύρας χωρίς αλκοόλ και ψευδοποτών

Ποιες τροφές ανεβάζουν υπερβολικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;

App ωθεί όσους πίνουν υπερβολικά να πίνουν λιγότερο

Τι να πίνετε άφοβα και τι να αποφεύγετε εάν έχετε διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) εξαπλώθηκε σε κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και μολύνθηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε ήπια συμπτώματα.

Καλλιάνος: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για την υγεία του πατέρα του - Τι απαντά το Αττικόν

Καλλιάνος: Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος συγκλόνισε χτες το βράδυ με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή του στα social media. Τι απαντά το Αττικόν νοσοκομείο;

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις.