Greek English French German Italian
Pin It

Της Νικολέτα Ντάμπου 


Οι ελλείψεις φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας έχουν ‘’χτυπήσει’’ κόκκινο αλλά και του πετρελαίου. Ενώ, οι λιγοστοί γιατροί, νοσηλευτές, οδηγοί ασθενοφόρων και το προσωπικό δουλεύουν περισσότερο με το φιλότιμο... O διευθυντής κύριος Μιχάλης Κορτζής μιλάει στο www.Life2day.gr


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ: Κέντρο Υγείας Ραφήνας:τεράστια επένδυση του Μαρτίνου & ούτε καν εφημερεύει. 


Σήμερα το LIFE2DAY.GR επιστρέφει στην Περιφέρεια και φτάνει στην Κόνιτσα στον νομό Ιωαννίνων όπου και θα παρουσιάσει το τοπικό Κέντρο Υγείας στην συνομιλία που είχαμε με τον διευθυντή του Κέντρου, κύριο Μιχάλη Κορτζή και ο οποίος αναφέρει το σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών . Σημειώνει το ζήτημα συντήρησης των μηχανημάτων, αλλά και των ελλείψεων σε γιατρούς και οδηγούς ασθενοφόρων. Εξηγεί πως πλέον το προσωπικό δουλεύει περισσότερο με το φιλότιμο...


Το Κέντρο Υγείας Κόνιτσας διαθέτει τρεις μόνιμους γιατρούς οι οποίοι και είναι γενικής ιατρικής. Προφανώς αυτός ο αριθμός δεν επιτρέπει στο Κέντρο να λειτουργήσει ομαλά σε όλες τις εφημερίες δημιουργώντας τεράστια κενά, ενώ ένας ικανοποιητικός αριθμός θα ήταν πέντε. Στο Κέντρο υπάρχει και ένας παιδίατρος, όμως θα ήταν πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας ακτινολόγος για να λειτουργήσει το ακτινολογικό μηχάνημα που ήδη υπάρχει, αλλά και ένας μικροβιολόγος, αντίστοιχα για το μικροβιολογικό μηχάνημα που διαθέτει το Κέντρο.


Οι νοσηλευτές του Κέντρου ανέρχονται σε έξι και ο αριθμός αυτός κρίνεται επαρκής έστω και δύσκολα δεδομένου πως η βάρδια του νοσηλευτή είναι οχτάωρη. Βασικότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το Κέντρο με τους οδηγούς ασθενοφόρου καθώς αυτή τη στιγμή διαθέτει μόλις δύο. Φυσικά δυο οδηγοί δεν μπορούν επουδενί να λειτουργήσουν όλες τις βάρδιες του ασθενοφόρου κι έτσι επιστρατεύεται το ΕΚΑΒ το οποίο έχει ως βάση τα Γιάννινα. Αυτό όμως μεταφράζεται σε σημαντικές καθυστερήσεις αφού η απόσταση προσεγγίζει τα εβδομήντα χιλιόμετρα και αυτό σε ότι αφορά το Κέντρο. Αν πρόκειται το ασθενοφόρο να μεταβεί σε κάποιο μακρινό χωριό που καλύπτεται από την Κόνιτσα, τότε καλείται να εκτελέσει δρομολόγιο που ξεπερνά και τα εκατό χιλιόμετρα, χρόνος που είναι απαγορευτικός για έναν ασθενή σε ανάγκη. Στο Κέντρο υπήρχαν παλαιότερα περισσότεροι οδηγοί, όμως λόγω συνταξιοδότησης έφυγαν. Έτσι, τώρα το Κέντρο μένει ακάλυπτο ακόμα και ολόκληρο εικοσιτετράωρο.


Ο διευθυντής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν ελλείψεις και στα αναλώσιμα υλικά. Το πρόβλημα είναι έντονο και αφορά μεταξύ άλλων και σε γάζες, χαρτί, αλλά και υλικά όπως μελάνια κλπ. Η διαδικασία της αναζήτησης προσφοράς και αποστολής αυτής στην Υγειονομική Περιφέρεια που εδρεύει στην Πάτρα, είναι χρονοβόρα και απαγορευτική για τον φόρτο εργασίας του Κέντρου. Ύστερα ακολουθεί το ζήτημα της έγκρισης και κατόπιν αποστολής των υλικών. Μία διαδικασία που μπορεί να πάρει και δύο μήνες για να πραγματωθεί. Πέραν τούτου σε κάθε αποστολή υπάρχουν λιγότερα υλικά από αυτά που έχουν παραγγελθεί.


Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζονται και στην προμήθεια των φαρμάκων. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα καρδιολογικά φάρμακα ή και στα παυσίπονα και τα ενέσιμα. Οι ελλείψεις είναι σημαντικές και οι γιατροί αναγκάζονται να συνταγογραφούν ώστε να μεταβαίνουν σε κάποιο φαρμακείο για να τα προμηθευτούν και να φέρουν εις πέρας την δουλειά τους. Κανονικά τα φάρμακα τα προμηθεύονται από το νοσοκομείο, όμως και αυτό αντιμετωπίζει ελλείψεις οπότε το πρόβλημα μεταδίδεται.


Ο κύριος Κορτζής εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχει ζήτημα συντήρησης στο ακτινολογικό το οποίο λόγω παλαιότητας δημιουργεί συχνά προβλήματα, καθώς επίσης και γενικά ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός έχει προβλήματα. Πρόσφατα υπεγράφη μία σύμβαση με εταιρεία στην Αθήνα αναφορικά με την συντήρηση μηχανημάτων, όμως αυτή αργεί και τα προβλήματα εντείνονται. Στο ιδανικό σενάριο θα ήταν χρήσιμη η αντικατάσταση μηχανημάτων όπως του ακτινολογικού με κάποιο ψηφιακό, όμως οι σχεδόν εφτά χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται κάνουν το έξοδο αυτό απαγορευτικό. Ακόμα, ζήτημα υπάρχει και με το πετρέλαιο, αφού φέτος δεν χορηγήθηκε δημιουργώντας και έντονο ζήτημα θέρμανσης.


Το Κέντρο Υγείας Κόνιτσας εξυπηρετεί περισσότερα από σαράντα άτομα κάθε ημέρα ενώ ο πληθυσμός ευθύνης της περιοχής καλύπτει αρκετά χωριά και ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες κόσμου, με την καλοκαιρινή περίοδο αυτός ο αριθμός να τριπλασιάζεται φτάνοντας ακόμα και τις δεκαπέντε χιλιάδες με τους επισκέπτες και τους τουρίστες.

Pin It

Cook name