Ρεπορτάζ Υγείας

Aισθητική χειρουργική: Η επίδραση της στην εικόνα του σώματός μας

Aισθητική χειρουργική: Η επίδραση της στην εικόνα του σώματός μας

Aισθητική χειρουργική: Η αισθητική χειρουργική είναι μια δημοφιλής λύση για όσους θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα του εαυτού τους!

Η αισθητική χειρουργική είναι μια δημοφιλής λύση για όσους θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα του εαυτού τους και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους αλλάζοντας τα φυσικά χαρακτηριστικά με τα οποία είναι δυσαρεστημένοι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι πιθανοί κίνδυνοι και οι επιζήμιες συνέπειες. Οι παρακάτω έρευνα θα δείξει τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές επιπτώσεις της αισθητικής χειρουργικής στην αυτοαντίληψη και την αυτοεικόνα.

Τι είναι η εικόνα σώματος;
Η εικόνα σώματος είναι το πώς σκέφτεται και αισθάνεται ένα άτομο για τη φυσική του εμφάνιση. Αυτό μπορεί να επηρεαστεί από πολλά πράγματα, όπως:

 • Οι σκέψεις ενός ανθρώπου
 • Κοινωνικοί κανόνες
 • Τι βλέπουν στα ΜΜΕ

Για παράδειγμα, αν δεν σας αρέσει το σχήμα της μύτης σας, μπορεί να αισθάνεστε πραγματικά δυστυχισμένοι και συνειδητοποιημένοι για το πώς φαίνεστε. Η κακή εικόνα σώματος μπορεί να επιδεινωθεί από πράγματα όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή η τηλεόραση, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να προωθήσετε μια θετική εικόνα σώματος και την αποδοχή του εαυτού σας.

Λόγοι επιλογής αισθητικής χειρουργικής
Η αισθητική χειρουργική είναι μια προαιρετική διαδικασία που περιλαμβάνει αλλαγή της φυσικής εμφάνισης ενός ατόμου. Το 2021, πραγματοποιήθηκαν 7,1 εκατομμύρια χειρουργικές και μη χειρουργικές επεμβάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι άνθρωποι επιλέγουν να υποβληθούν σε αισθητική επέμβαση για διάφορους λόγους, όπως:

 • Βελτίωση της αυτοεκτίμησης. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα τους δώσει αυτοπεποίθηση και θα τους βοηθήσει να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους.
 • Διόρθωση σωματικών δυσμορφιών. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με σωματικές ανωμαλίες ή τις αναπτύσσουν λόγω τραυματισμού ή ασθένειας.
 • Επίτευξη πιο νεανικής εμφάνισης. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, το δέρμα τους χάνει την ελαστικότητα, αναπτύσσονται ρυτίδες και εμφανίζεται χαλάρωση. Οι επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής, όπως λίφτινγκ προσώπου, ανόρθωσης φρυδιών και ανόρθωσης βλεφάρων μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση μιας πιο νεανικής εμφάνισης.
 • Αντιμετώπιση προβλημάτων εικόνας σώματος. Πολλοί πιστεύουν ότι η εμφάνισή τους δεν ταιριάζει με την ταυτότητα φύλου ή τις κοινωνικές προσδοκίες τους. Η αισθητική χειρουργική μπορεί να τους βοηθήσει να ευθυγραμμίσουν τη φυσική τους εμφάνιση με την εσωτερική τους ταυτότητα.
 • Ταιριάζει στα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς. Η κοινωνία ασκεί συχνά πίεση στα άτομα να συμμορφωθούν με ορισμένα πρότυπα ομορφιάς.

Τα θετικά της αισθητικής χειρουργικής

Η αισθητική χειρουργική μπορεί να έχει θετική επίδραση στο πώς βλέπετε τον εαυτό σας και πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας, κάτι που μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα ζωής σας. Ακολουθούν μερικές από τις θετικές επιδράσεις της αισθητικής χειρουργικής στην αυτοεικόνα:

 1. Αυτοπεποίθηση. Η διόρθωση σωματικών ατελειών μέσω της αισθητικής χειρουργικής μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου, οδηγώντας σε μια πιο θετική εικόνα του εαυτού του.
 2. Βελτίωση ζωής. Η βελτιωμένη εικόνα του εαυτού μπορεί να έχει κυματιστικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς της ζωής ενός ατόμου, όπως οι σχέσεις, η καριέρα και η γενική ευημερία.
 3. Ενδυνάμωση. Η αισθητική χειρουργική μπορεί επίσης να προσφέρει μια αίσθηση ελέγχου και ενδυνάμωσης σε άτομα που έχουν νιώσει αμήχανα ή έχουν συνειδητοποιήσει την εμφάνισή τους.
 4. Ανακουφίστε τη σωματική δυσφορία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αισθητική χειρουργική μπορεί να ανακουφίσει τη σωματική δυσφορία ή τα λειτουργικά ζητήματα που προκαλούνται από ένα φυσικό χαρακτηριστικό, όπως το εκτροπή του διαφράγματος ή το μεγάλο στήθος, οδηγώντας σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Τα αρνητικά της αισθητικής χειρουργικής

Ενώ η αισθητική χειρουργική μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην εικόνα του εαυτού κάποιου, μπορεί επίσης να έχει μερικές πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες, όπως:

 • Μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι η χειρουργική επέμβαση θα λύσει όλα τα προβλήματά τους ή θα αλλάξει εντελώς την εμφάνισή τους. Εάν τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους, θα είναι απογοητευμένοι και δυστυχισμένοι.
 • Κίνδυνος επιπλοκών ή παρενεργειών. Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις ενέχουν κάποιο βαθμό κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης, της αιμορραγίας και των ουλών, που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο στρες και άγχος.
 • Ψυχική υγεία. Η αισθητική χειρουργική μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Μπορεί να προκαλέσει “σωματική δυσμορφική διαταραχή (BDD)” ή “πολυχειρουργικό εθισμό” κάνοντας τους ανθρώπους να προσηλώνουν τα ελαττώματα που νομίζουν ότι έχουν.
 • Απαγορευτικό κόστος. Το υψηλό κόστος της αισθητικής χειρουργικής μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό άγχος, χρέη, απώλεια εργασίας και πίεση στις προσωπικές σχέσεις.
 • Ψυχολογικό τραύμα παιδικής ηλικίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που βιώνουν ψυχολογικό τραύμα στην παιδική τους ηλικία, όπως κακοποίηση (σωματική, συναισθηματική ή σεξουαλική) και σχολικό εκφοβισμό, είναι πιθανότερο να θεωρούν την αισθητική χειρουργική ως μέσο βελτίωσης της αυτοεικόνας και της αυτοεκτίμησής τους. Ενώ η σχέση μεταξύ του παιδικού τραύματος και της αισθητικής χειρουργικής μπορεί να έχει αρνητική σημασία, είναι επίσης δυνατό να θεωρηθεί ότι η απόφαση να υποβληθείτε σε αισθητική χειρουργική έχει θετική έκβαση.

Η αισθητική χειρουργική μπορεί να προσφέρει σε αυτά τα άτομα την ευκαιρία να πάρουν τον έλεγχο της εμφάνισής τους και να αισθανθούν πιο σίγουροι για τον εαυτό τους. Οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται ότι παρόλο που η αισθητική χειρουργική μπορεί να μειώσει προσωρινά τον συναισθηματικό πόνο που προκαλείται από παιδικό τραύμα, δεν αντικαθιστά την αντιμετώπιση των υποκείμενων ψυχολογικών προβλημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αισθητική χειρουργική βελτιώνεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας

Ρυτιδοπλαστική: Πώς «μεταμορφώνει» το πρόσωπο;

Μεγάλο στήθος: Πώς επηρεάζει τη σωματική υγεία

Η λιποαναρρόφηση ξεπέρασε την αυξητική στήθους σε δημοτικότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Σουηδία κοντά στο να γίνει η πρώτη χώρα «χωρίς καπνό» στην Ευρώπη καθώς η καθημερινή χρήση τσιγάρων μειώνεται

Η Tove Marina Sohlberg, ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, είπε ότι οι αντικαπνιστικές πολιτικές της Σουηδίας είχαν ως αποτέλεσμα να στιγματίζουν το κάπνισμα και τους καπνιστές, απομακρύνοντάς τους από δημόσιους χώρους σε αυλές και καθορισμένους χώρους καπνίσματος.

Οι έφηβοι με ακανόνιστα πρότυπα ύπνου διαπιστώθηκε ότι έχουν υψηλότερο κίνδυνο σχολικών προβλημάτων

Ο Mathew σημείωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν συστάσεις για παιδιάτρους και γονείς σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του χρόνου ύπνου και τη μεταβλητότητα στα σχολικά αποτελέσματα. «Η σταθεροποίηση των προγραμμάτων ύπνου στους εφήβους μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της λειτουργικότητας στο σχολείο», είπε.

Επικριτές λένε ότι το κείμενο της συνθήκης για την πανδημία είναι "βήμα προς τα πίσω"

Ένα πράγμα στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι ότι νέες απειλές πανδημίας απειλούνται και ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ευθυγράμμιση των θέσεων ώστε να τηρηθεί η προθεσμία του Μαΐου 2024.

 Στην πρώτη γραμμή - Πώς ανταποκρίθηκαν οι νοσηλεύτριες σε πολέμους σε όλη την ιστορία

Η Florence Nightingale συνέβαλε στην πρόοδο των ιατρικών πρακτικών με την καθιέρωση προτύπων υγιεινής. Από τον πόλεμο της Κριμαίας έως τον πόλεμο του Βιετνάμ και τον πόλεμο της Κορέας και όχι μόνον, οι νοσηλευτές χρησιμοποίησαν το επάγγελμά τους για να υποστηρίξουν την πρόοδο στην υγεία, την εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων, τη φυλετική ισότητα και άλλους τομείς.

Η ανάλυση κόστους θεραπείας αναδεικνύει τις συστημικές ανισότητες στην υγεία που αντιμετωπίζουν τα άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι για να συμβάλλουν στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, οι φορείς πληρωμής υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να επενδύουν περισσότερο σε τεχνολογίες που ενισχύουν την ισότητα για καταστάσεις που επηρεάζουν δυσανάλογα τους κοινωνικά μειονεκτούντες πληθυσμούς και συχνά υποδιαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Είναι αλήθεια ότι όσο πιο γρήγορα χάνετε βάρος τόσο πιο γρήγορα επανέρχεται; Να τι ξέρουμε για την αργή και τη γρήγορη απώλεια βάρους

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο χάνετε το βάρος, είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσετε τις απώλειες. Το σώμα μας εργάζεται για να διατηρήσει το βάρος μας γύρω από ένα καθορισμένο σημείο, ρυθμίζοντας τα βιολογικά μας συστήματα και επιβάλλοντας μια σειρά φυσιολογικών αλλαγών μέσα στο σώμα για να διασφαλίσει ότι ανακτούμε το βάρος που χάνουμε.