Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Αφρικανοί Επιστήμονες: Μπερδεμένοι από κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη & τις ΗΠΑ

Αφρικανοί Επιστήμονες: Μπερδεμένοι από κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη & τις ΗΠΑ

Ο Shabir Mahdi, καθηγητής εμβολιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, είπε ότι μια λεπτομερής έρευνα για το ξέσπασμα της επιδημίας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού των πρώτων ασθενών, είναι πλέον κρίσιμη. «Πρέπει να καταλάβουμε πραγματικά πώς ξεκίνησε αυτό για πρώτη φορά και γιατί ο ιός κερδίζει πλέον έδαφος», είπε.

Αφρικανοί Επιστήμονες: Οι επιστήμονες στην Αφρική αγωνίζονται να κατανοήσουν την προέλευση μιας πρόσφατης επιδημίας ευλογιάς στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη Οι επιστήμονες που παρακολούθησαν πολυάριθμα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική λένε ότι είναι μπερδεμένοι από την πρόσφατη εξάπλωση της νόσου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Την Παρασκευή, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Αυστραλία ανέφεραν τις πρώτες τους μολύνσεις. Περιπτώσεις της ασθένειας που σχετίζεται με την ευλογιά είχαν προηγουμένως παρατηρηθεί μόνο σε άτομα που συνδέονται με την Κεντρική και Δυτική Αφρική.

Όμως, την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Σουηδία και ο Καναδάς ανέφεραν λοιμώξεις, κυρίως σε νεαρούς άνδρες που δεν είχαν ταξιδέψει προηγουμένως στην Αφρική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έγραψε ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει αναφερθεί από 11 χώρες που συνήθως δεν έχουν τη νόσο. “Υπάρχουν περίπου 80 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 50 εκκρεμείς έρευνες. Είναι πιο πιθανό να αναφερθούν”, είπε, σημειώνοντας ότι τα κράτη μέλη και άλλοι εταίροι εργάζονται για να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με την επιδημία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, πρησμένους λεμφαδένες, ρίγη και εξάντληση. Μέσα σε 1 έως 3 ημέρες (μερικές φορές και περισσότερο) μετά την εμφάνιση πυρετού, ο ασθενής εμφανίζει εξάνθημα, που συχνά αρχίζει στο πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.

Το εξάνθημα μπορεί να μοιάζει με ανεμοβλογιά ή σύφιλη και μπορεί να σχηματιστεί ψώρα που στη συνέχεια πέφτει. Η περίοδος επώασης της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως από έξι έως 13 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από πέντε έως 21 ημέρες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπήρξαν δύο περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, και οι δύο σχετίζονται με πρόσφατο ταξίδι στη Νιγηρία.

Η Νιγηρία βιώνει ξέσπασμα ευλογιάς από το 2017.

“Είμαι έκπληκτος με αυτό. Κάθε μέρα ξυπνάω και υπάρχουν περισσότερες χώρες που μολύνονται”, είπε ο Oyewale Tomori, ιολόγος που προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Νιγηριανής Ακαδημίας Επιστημών και συμμετέχει σε πολλά συμβουλευτικά συμβούλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Αυτό δεν είναι το είδος της εξάπλωσης που έχουμε δει στη Δυτική Αφρική, επομένως μπορεί να συμβαίνει κάτι νέο στη Δύση», είπε. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει πεθάνει από το ξέσπασμα.

Η ευλογιά των πιθήκων συνήθως προκαλεί πυρετό, ρίγη, εξάνθημα και βλάβες στο πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η ασθένεια είναι θανατηφόρα για έως και ένα στους 10 ανθρώπους, αλλά τα εμβόλια κατά της ευλογιάς είναι προστατευτικά και ορισμένα αντιιικά φάρμακα αναπτύσσονται. Βρετανοί υγειονομικοί υπάλληλοι διερευνούν εάν η ασθένεια μεταδίδεται σεξουαλικά.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ζήτησαν από γιατρούς και νοσηλευτές να είναι σε εγρήγορση για πιθανά κρούσματα, αλλά είπαν ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνέστησε να απομονώνονται όλα τα ύποπτα κρούσματα και να προσφέρεται σε άτομα υψηλού κινδύνου το εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

Η Νιγηρία αναφέρει περίπου 3.000 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων ετησίως, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Τα κρούσματα είναι συνήθως σε αγροτικές περιοχές, όταν οι άνθρωποι έχουν στενή επαφή με μολυσμένους αρουραίους και σκίουρους, είπε ο Tomori.

Είπε ότι πολλές περιπτώσεις είναι πιθανό να χαθούν.

Ο Δρ Ifedayo Adetifa, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων της χώρας, είπε ότι καμία από τις νιγηριανές επαφές των Βρετανών ασθενών δεν εμφάνισε συμπτώματα και ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Χανς Κλούγκε, χαρακτήρισε το ξέσπασμα ως «άτυπο», λέγοντας ότι η εμφάνιση της νόσου σε τόσες πολλές χώρες σε όλη την ήπειρο υποδηλώνει ότι «η μετάδοση συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό».

Είπε ότι τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά κρούσματα είναι ήπια.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η ευλογιά των πιθήκων συνήθως απαιτεί συνεχή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο για να εξαπλωθεί.

Την Παρασκευή, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας ανέφερε 11 νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, λέγοντας ότι «ένα αξιοσημείωτο ποσοστό» των πιο πρόσφατων λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη ήταν σε νεαρούς άνδρες χωρίς ιστορικό ταξιδιού στην Αφρική που ήταν ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή έκαναν σεξ με άντρες.

Οι αρχές στην Ισπανία και την Πορτογαλία δήλωσαν επίσης ότι τα κρούσματά τους αφορούσαν νεαρούς άνδρες που είχαν ως επί το πλείστον σεξ με άλλους άνδρες και είπαν ότι αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν όταν οι άνδρες εμφανίστηκαν με βλάβες σε κλινικές σεξουαλικής υγείας. Οι ειδικοί τόνισαν ότι δεν γνωρίζουν εάν η ασθένεια μεταδίδεται μέσω του σεξ ή άλλης στενής επαφής που σχετίζεται με το σεξ.

Η Νιγηρία δεν έχει δει σεξουαλική μετάδοση, είπε ο Tomori, αλλά σημείωσε ότι οι ιοί που αρχικά δεν ήταν γνωστό ότι μεταδίδονταν μέσω του σεξ, όπως ο Έμπολα, αποδείχθηκε αργότερα ότι το έκαναν αφού μεγαλύτερες επιδημίες έδειξαν διαφορετικά μοτίβα εξάπλωσης.

Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για την ευλογιά των πιθήκων, είπε ο Tomori.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι το ξέσπασμα θα μπορούσε να περιοριστεί.

Είπε ότι η αλληλουχία του ιού γινόταν για να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν γενετικές αλλαγές που θα μπορούσαν να τον έκαναν πιο μολυσματικό.

Ο Sajid Javid ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχουν επιβεβαιωθεί έντεκα νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

Ο Τζαβίντ έγραψε στο Twitter ότι ενημέρωσε τους υπουργούς Υγείας της G7 για όσα είναι γνωστά για την εξάπλωση του ιού. Υπάρχουν τώρα 20 περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τζαβίντ έγραψε: «Τα περισσότερα κρούσματα είναι ήπια και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε προμηθευτεί περαιτέρω δόσεις εμβολίων που είναι αποτελεσματικά κατά της ευλογιάς των πιθήκων».

Ο Javid είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύει εμβόλια κατά της ευλογιάς για να βοηθήσει στην προστασία από την ευλογιά των πιθήκων.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε προμηθευτεί περαιτέρω δόσεις», είπε.

Ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς προσφέρει προστασία κατά της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς οι δύο ιοί είναι παρόμοιοι.

Ο Ρολφ Γκούσταφσον, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών, είπε στο σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT ότι ήταν «πολύ δύσκολο» να φανταστεί κανείς ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. «Σίγουρα θα βρούμε και άλλα κρούσματα στη Σουηδία, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει επιδημία με κανέναν τρόπο», είπε ο Γκούσταφσον. «Δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει κάτι τέτοιο προς το παρόν».

Οι επιστήμονες είπαν ότι ενώ είναι πιθανό ο πρώτος ασθενής της επιδημίας να κόλλησε την ασθένεια ενώ βρισκόταν στην Αφρική, αυτό που συμβαίνει τώρα είναι εξαιρετικό. «Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη», δήλωσε ο Christian Happi, διευθυντής του Αφρικανικού Κέντρου Αριστείας για τη Γονιδιωματική των Λοιμωδών Νοσημάτων.

“Δεν έχουμε δει τίποτα που να λέει ότι τα μοτίβα μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων έχουν αλλάξει στην Αφρική.

Επομένως, εάν κάτι διαφορετικό συμβαίνει στην Ευρώπη, τότε η Ευρώπη πρέπει να το διερευνήσει.”

Ο Χάπι επεσήμανε επίσης ότι η αναστολή των εκστρατειών εμβολιασμού κατά της ευλογιάς μετά την εξάλειψη της νόσου το 1980 μπορεί άθελά της να βοηθήσει στην εξάπλωση της ευλογιάς.

Τα εμβόλια κατά της ευλογιάς προστατεύουν επίσης από την ευλογιά των πιθήκων, αλλά η μαζική ανοσοποίηση σταμάτησε πριν από δεκαετίες.

«Εκτός από τους ανθρώπους στη δυτική και την κεντρική Αφρική που μπορεί να έχουν κάποια ανοσία στην ευλογιά των πιθήκων από προηγούμενη έκθεση, το να μην έχουν κανένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς σημαίνει ότι κανείς δεν έχει κανενός είδους ανοσία στην ευλογιά των πιθήκων», είπε ο Χάπι.

Ο Shabir Mahdi, καθηγητής εμβολιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, είπε ότι μια λεπτομερής έρευνα για το ξέσπασμα της επιδημίας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού των πρώτων ασθενών, είναι πλέον κρίσιμη. «Πρέπει να καταλάβουμε πραγματικά πώς ξεκίνησε αυτό για πρώτη φορά και γιατί ο ιός κερδίζει πλέον έδαφος», είπε.

“Στην Αφρική, υπήρξαν πολύ ελεγχόμενα και σπάνια κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Εάν αυτό αλλάζει τώρα, πρέπει πραγματικά να καταλάβουμε το γιατί.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΔΥ ευλογιά πιθήκων: Ενημέρωση για την πορεία της νόσου και συστάσεις

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς πιθήκων στην Αυστραλία

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Μασαχουσέτης επιβεβαίωσαν την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων φέτος

Ευλογιά πιθήκων: 2 άτομα διαγνώστηκαν με ευλογιά πιθήκων στο Λονδίνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη η κίνηση λόγω των εκδρομέων για το τριήμερο

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη είναι η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου όπου σημειώνονται καθυστερήσεις στα διόδια Ελευσίνας ενώ με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα έως τα Μέγαρα. 

Οι νεοανακαλυφθέντες υπότυποι και οι διαφορές φύλου δίνουν πληροφορίες για τους μοριακούς μηχανισμούς της νόσου ALS

"Πιστεύουμε ότι η μελέτη μας συνέβαλε σημαντικά στην αναζήτηση αιτιών και θεραπειών για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS. Τα ευρήματά μας μάς έφεραν πολύ πιο κοντά σε μια πιο εξατομικευμένη και επομένως πιο αποτελεσματική θεραπεία."

Αποκωδικοποίηση της κατάθλιψης εν μέσω COVID-19 - Ολοκληρωμένη ανάλυση γενετικών και περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων

"Η μελέτη COVICAT και οι συνθήκες γύρω από το lockdown COVID-19 παρείχαν μια μοναδική ευκαιρία να διερευνηθεί πώς αλληλεπιδρούν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες για να επηρεάσουν την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα την κατάθλιψη, σε επίπεδο πληθυσμού."

Τα ποσοστά τραυματισμών από όπλα στις ΗΠΑ το 2023 ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα

Ωστόσο, όταν μετρήθηκαν σε σχέση με άλλες ομάδες, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα χειρότερα πραγματικά ποσοστά ήταν σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ηλικίας 15 έως 24 ετών. Τα ποσοστά σε αυτήν την ομάδα ήταν επίσης τα χειρότερα το 2019, πριν από την πανδημία. Από κάθε 100.000 κλήσεις ασθενοφόρου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, 1.045 από αυτές αφορούσαν τραυματισμούς από πυροβόλα όπλα το 2023, σύμφωνα με την έκθεση.

Close Icon