Ψυχική Υγεία

Πανδημία Covid-19: Η ψυχική υγεία των νέων στις ΗΠΑ είναι πλέον «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Πανδημία Covid-19: Η ψυχική υγεία των νέων στις ΗΠΑ είναι πλέον «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Συνολικά, παρά τις πιέσεις στο σύστημα και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ενθάρρυνσης για την αντιμετώπιση του βασικού ζητήματος της ψυχικής ευημερίας των νεότερων ατόμων.

Πανδημία Covid-19: Εντός των ΗΠΑ, ως «Εθνική Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για την Ψυχική Υγεία των Παιδιών» έχει κηρυχτεί από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), την Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων (AACAP) και την Ένωση Νοσοκομείων Παίδων (CHA). Αυτοί οι φορείς έχουν θέσει το θέμα ως σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Μια βάση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης πηγάζει από το γεγονός ότι ενώ η ψυχική υγεία των νέων μειώνεται για πάνω από μια δεκαετία, η COVID-19 επιδείνωσε την κρίση.

Ένας άλλος λόγος για την άνοδο συνδέεται με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες όπως η φτώχεια, η κακοποίηση, η βία και ο εκφοβισμός. Με αυτό το τελευταίο σημείο, το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης του Εκφοβισμού των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι 1 στους 5 μαθητές μεταξύ 13 και 17 ετών έχει αναφέρει ότι έχει πέσει θύματα εκφοβισμού στο σχολείο ή στο διαδίκτυο.

Τα θύματα του εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να βιώσουν καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η Faye Sahai, Διευθύνουσα Σύμβουλος στο Telosity by Vinaj Ventures, ένα ταμείο που επικεντρώνεται στο λέιζερ στην ψυχική υγεία και την ευημερία των νέων, λέει στην Digital Journal: «Οι κορυφαίες ομάδες παιδικής φροντίδας έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Με ερευνητικές μελέτες και νεότερες διασημότητες που επισημαίνουν ζητήματα ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτή η ανακοίνωση προσφέρει τη βαρύτητα που χρειάζεται για να προχωρήσουμε στον συνεχιζόμενο αγώνα για την καλύτερη υποστήριξη της νεολαίας μας».

Ο Σαχάι βλέπει ορισμένα θετικά που αναδύονται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, σημειώνοντας:

«Τα πρόσφατα νέα έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά για να επιστήσουν την προσοχή σε αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο ζήτημα».

Η τεχνολογία παίζει επίσης τον ρόλο της, όπως με την ευρύτερη υιοθέτηση της τηλεϋγείας για υπηρεσίες ψυχικής και συμπεριφορικής υγείας και άλλα σημάδια επένδυσης σε επεκτάσιμες λύσεις με δυνατότητα τεχνολογίας, σχεδιασμένες και δημιουργημένες για τη νεολαία.

Ο Sahai προσθέτει ότι η τεχνολογία υποστηρίζεται από την κατάλληλη δράση: «Η ψυχική υγεία είναι ζωτικό μέρος της ευημερίας των νέων και επισημαίνει την ανάγκη για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και άλλους να εξασφαλίσουν πρόοδο σε στοχευμένες λύσεις για τους νέους». Επιπλέον, η χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις ψυχικής υγείας για νέους το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν 7,5 φορές μεγαλύτερη από τη χρηματοδότηση που διατέθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι έρχονται πόροι, με τη μορφή κατάλληλων πρωτοκόλλων που αναπτύσσονται. Έχοντας υπόψη αυτό, ο Σαχάι σημειώνει: «Οι επενδύσεις στην ψυχική υγεία αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς – ωστόσο πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα και να γίνουν αλλαγές πολιτικής για να υπάρξει μεγαλύτερος και πιο περιεκτικός θετικός αντίκτυπος στους νέους. Η κοινωνία εξακολουθεί να χάνει το σημάδι».

Συνολικά, παρά τις πιέσεις στο σύστημα και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ενθάρρυνσης για την αντιμετώπιση του βασικού ζητήματος της ψυχικής ευημερίας των νεότερων ατόμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότεροι νέοι στρέφονται σε επαγγέλματα ψυχικής υγείας

Στροφή στην τηλεϊατρική για νεοσύστατες επιχειρήσεις

Η χρήση της οθόνης μεταξύ των εφήβων έχει αυξηθεί σε σχεδόν 8 ώρες εν μέσω πανδημίας

Όταν οι μισοί από τους γονείς, των οποίων τα παιδιά σκέφτονται να αυτοκτονήσουν, δεν έχουν ιδέα

Γιατί ποτέ δεν είμαστε «αρκετά μεγάλοι» για να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία;

Τα παιδιά που είχαν αυξημένη πρόσβαση στη φύση στο lockdown είχαν μεγαλύτερη ευημερία

Η θλίψη της πανδημίας απομακρύνει τις μητέρες από τα νεογέννητά τους

Η πανδημία στέρησε έναν γονέα ή φροντιστή σε περισσότερα από 140.000 παιδιά στις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι κάνει ένας Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας;

Ψυχική υγεία: Ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας αξιολογεί και αντιμετωπίζει διαταραχές ψυχικής και συναισθηματικής υγείας, θέματα σχέσεων και προκλήσεις στη ζωή.

Τα SMS και η σχέση τους με τα συναισθήματα

Όταν απουσιάζουν όλα αυτά τα στοιχεία στην επικοινωνία μας και το μόνο που υπάρχει είναι λέξεις σε μια οθόνη τότε η εμπειρία συρρικνώνεται και οι σχέσεις δεν αναπτύσσονται.

Καθώς πλησιάζουν οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς, η παραλλαγή όμικρον είναι πιο ζοφερή

Η Ολλανδία έχει προχωρήσει περισσότερο από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κλείνοντας όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ και επεκτείνοντας τις σχολικές διακοπές σε ένα μερικό νέο lockdown.

Τα άτομα με όψιμη έναρξη της σχιζοφρένειας φαίνεται να έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια

Αντίθετα, βασίζουν τη διάγνωση σε συμπτώματα όπως αυταπάτες, ψευδαισθήσεις, κοινωνικά απαράδεκτη συμπεριφορά και αποσύνδεση από την πραγματικότητα. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με την άνοια.

Αναγνωρίζοντας ποιες σχεσιακές δυναμικές βλάπτουν την ψυχική μας υγεία μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

Παραδείγματα μετατόπισης ευθυνών: «Είσαι λυπημένος επειδή θέλεις να είσαι. Τώρα, θέλεις να είμαι κι εγώ αναστατωμένος», «Υψώνω τη φωνή μου μόνο και μόνο επειδή ήξερες ότι είχα μια κακή μέρα και παρόλα αυτά επέλεξες να παραπονεθείς γι’ αυτό».

Οι ψυχοπιεστικές καταστάσεις που βιώνουν οι ασθενείς με καρκίνο μπορεί να αποτελούν τις επισπεύδουσες αιτίες για κάποια ψυχική διαταραχή

Πράγματι, η στήριξή τους και η δυνατότητα έκφρασης μέσω ατομικών ή ομαδικών συνεδριών συνεισφέρει στην ομαλή προσαρμογή των ασθενών κατά την διάρκεια νοσηλείας τους και στην βελτίωση της περίθαλψής τους. 

Όταν κάτω από την ενοχοποίηση κρύβεται ένα αίτημα, κρυμμένο σε μια κατηγορηματική, παθητικοεπιθετική συμπεριφορά

Όλα εξαρτώνται από την ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία, η οποία είναι μια δεξιότητα που μπορεί να πάρει χρόνο για να καλλιεργηθεί. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι όσο περισσότερο εξασκείτε την υγιή επικοινωνία, τόσο πιο εύκολη γίνεται με την πάροδο του χρόνου.

Σύνδομο ή κατασκεύασμα το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Δεδομένου ότι ένα σύνδρομο ορίζεται από μια συγκεκριμένη και επαναλαμβανόμενη συμπτωματολογία, η οποία αντιστοιχεί σε μια ξεχωριστή κλινική εικόνα, εύλογα δημιουργείται η απορία αν όντως υπάρχει μια φαινομενολογία υποδηλωτικής ενός έγκυρου ψυχιατρικού συνδρόμου ή αν τελικά πρόκειται για ένα κατασκεύασμα των Μέσων Ενημέρωσης, που προτρέπει ή επιτρέπει στην κοινωνία να αφομοιώσει τη συμπεριφορά του αιχμαλώτου ως «διαχειρίσιμη»