Πολιτική Υγείας

Υπ. Υγείας Ιδιώτες Κλινικάρχες: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης κλινών για ασθενείς covid

Υπ. Υγείας Ιδιώτες Κλινικάρχες: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης κλινών για ασθενείς covid

“Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει συμφωνία στο τι θα προσφέρει ο καθένας από τη μεριά του. Είναι μία εποικοδομητική συνεργασία και από την αρχή της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 120 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που έχουν διατεθεί”

Υπ. Υγείας Ιδιώτες Κλινικάρχες: Η πρόβλεψη των μαθηματικών μοντέλων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, για 200 νέες εισαγωγές και διασωληνώσεις ασθενών με κορωνοϊό σε ΜΕΘ την ερχόμενη εβδομάδα, θέτει σε απόλυτο συναγερμό τις υγειονομικές αρχές. Ήδη, αναζητούνται λύσεις για την εύρεση διαθέσιμων κλινών από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ στην Αττική διαθέτει ελεύθερες μόλις 30 κλίνες ΜΕΘ Covid. Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της επιστράτευσης κλινών του ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία ασθενών covid, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, για το εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας να προωθηθούν σε ιδιωτικές κλινικές περιστατικά Covid, όταν οι υπάρχουσες εφεδρείες κορεστούν. “Βεβαίως σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η νόσος, εξετάζουμε όλα τα σενάρια, έτσι ώστε εάν υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα στα δημόσια Νοσοκομεία να χρησιμοποιηθούν και στο σύνολό τους οι δομές του ιδιωτικού τομέα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Εφιαλτική πρόβλεψη για 200 νέες εισαγωγές ασθενών Covid σε ΜΕΘ την άλλη εβδομάδα

Ειδικά μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η ομάδα των ειδικών του Υπουργείου Υγείας για να λαμβάνει αποφάσεις, δείχνουν αυξημένη ανάγκη για ΜΕΘ Covid την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, τα εξιτήρια φαίνεται να επιβραδύνονται, καθώς -όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής κα. Βάνα Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία- έχει αυξηθεί κατά μία εβδομάδα η νοσηλεία ασθενών στις Μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο κύμα της πανδημίας. “Σήμερα οι διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται στην ΜΕΘ κατά μέσο όρο μια βδομάδα περισσότερο από ό,τι παλαιότερα. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, έχει και σαν αποτέλεσμα να γεμίζουν οι μονάδες πολύ πιο εύκολα, αφού υπερτερούν των εισιτηρίων των εξιτηρίων”, τόνισε χαρακτηριστικά. Παραθέτοντας στοιχεία, πρόσθεσε η ίδια ότι την τελευταία εβδομάδα στις Μονάδες Εντατικής εισήχθησαν 196 συνάνθρωποί μας αυξάνοντας την πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στο 63% στην επικράτεια, ενώ στην Αττική, η πληρότητα υπολογίζεται στο 87% “παρόλο που έχουν σημαντικά αυξηθεί οι διαθέσιμες κλίνες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών”, σημείωσε.

Η πίεση θα συνεχιστεί τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες

Ίδιος αριθμός εισαγωγών σε ΜΕΘ αναμένεται και για την ερχόμενη εβδομάδα, όπως επισήμανε η Καθηγήτρια, κάτι που σημαίνει ότι οι σχεδόν οι μισές από τις 200 εισαγωγές, θα γίνουν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής. Υπάρχει μία πρωτοφανής πίεση στο Σύστημα Υγείας, που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, είπε:

“Η πίεση αυτή θα συνεχίσει να υφίσταται και για τις επόμενες 3, ίσως και 4 εβδομάδες. Η αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθυστερεί πολύ περισσότερο από ό,τι όταν συμβαίνει, αργεί”, δήλωσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα έγιναν 1.600 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής (στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια), ενώ ο μέσος όρος ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία της Επικράτειας ήταν 330. Είναι προφανές ότι δημιουργείται πλέον επιτακτική ανάγκη για εξεύρεση -εκτός από ΜΕΘ Covid- και επιπλέον απλών κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό στο λεκανοπέδιο.

Τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές για επιπλέον κλίνες ΜΕΘ

Με επιστολή του προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος ζήτησε από τους κλινικάρχες να δηλώσουν μέχρι στις 20:00 το απόγευμα της Παρασκευής, πόσες επιπλέον κλίνες μπορούν να διαθέσουν για τη στήριξη του ΕΣΥ, εκτός από τις 120 ΜΕΘ γενικών περιστατικών τις οποίες έχουν ήδη παραχωρήσει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αναφερόμενος στο θέμα ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές: “Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει συμφωνία στο τι θα προσφέρει ο καθένας από τη μεριά του. Είναι μία εποικοδομητική συνεργασία και από την αρχή της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 120 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που έχουν διατεθεί”, υπογράμμισε.

Τα ευχάριστα νέα…

Παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα εξαιτίας της πανδημίας, υπάρχουν και ευχάριστα νέα. Από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά παρατηρείται μία μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 75 ετών, “γεγονός που πιθανότατα συνδέεται με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Αυτό είναι ένα πολύ ευοίωνο μήνυμα το οποίο παρακολουθούμε στενά”, τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση στον αριθμό των συμπολιτών μας που χάνονται καθημερινά από τις επιπλοκές της νόσου Covid, όπως είπε, ο δείκτης των θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σταθερά χαμηλός, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με την επιστήμονα, “η χώρα μας να μην εμφανίζει αυξημένη θνητότητα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EuroMOMO”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ματίνα Παγώνη στο Opinion Health: Οι επόμενοι δυο μήνες θα είναι δύσκολοι

Ιδιωτικά νοσοκομεία στη μάχη της πανδημίας

Κικίλιας: Σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της Αττικής

Ασφυκτική η κατάσταση με τις ΜΕΘ στην Αττική - Το plan B του υπ. Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Κοινωνική Αποστολή της Νέας Υόρκης  εξυπηρετεί τα πιο αδικημένα παιδιά της πόλης από το 1812

Μέσα στην πανδημία COVID-19, η κα Shafiroff ενθαρρύνει όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν δωρεές στο τοπικό τους ντουλάπι τροφίμων. «Γνωρίζω ότι ο σύζυγός μου και εγώ πρόσφατα δωρίσαμε 10.000 γεύματα στην Καρδιά του Hamptons, το οποίο είναι ένα ντουλάπι τροφίμων στο Hamptons, επειδή αισθανόμαστε τόσο έντονα για την παροχή τροφής και για να είμαστε μέρος της λύσης»

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού στο γηροκομείο του Κεντάκι που συνδέεται με την παραλλαγή R.1, προκαλεί ανησυχία για την επίδραση του εμβολίου

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC προτρέπουν τη χρήση εμβολιασμού COVID-19 μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης που εργάζονται σε εξειδικευμένες νοσηλευτικές εγκαταστάσεις για την προστασία των κατοίκων και την πρόληψη της μετάδοσης ιών.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών – Διεύρυνση ωραρίου

Μάριος Θεμιστοκλέους: Τα εμβόλια της AstraZeneca είναι ασφαλή και οι κίνδυνοι που υπάρχουν από το εμβόλιο είναι εξαιρετικά χαμηλοί, διαβεβαίωσε o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Έχουμε κάνει και στη χώρα μας πάνω από 2,5 εκατ. εμβολιασμούς με ελάχιστα συμβάντα δήλωσε γενικά για τα εμβόλια.

Υπουργείο Υγείας: Πρωτοβουλίες για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων

Ζωή Ράπτη: Η συνεργασία στοχεύει στην ανάπτυξη ενός 5ετούς επιστημονικού προγράμματος με στόχο την ενίσχυση του τομέα ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα, τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας παρέχοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Βασίλης Κικίλιας: Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 με AstraZeneca – Εμβολιασμοί και σε ιδιωτικά κέντρα

Βασίλης Κικίλιας: Με έντονο συναισθηματικό τόνο, ο κ. Κικίλιας μίλησε για όλους τους ανθρώπους που έχουν χαθεί από τον φονικό ιό και το δράμα που περνούν οι οικογένειές τους, καθώς και για την αδιάκοπη προσπάθεια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ, καταλήγοντας ότι όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν αν όλοι οι πολίτες εμβολιαστούν.