Ρεπορτάζ Υγείας

Κορωνοϊός εντατική Αττική: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε εφαρμογή στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός εντατική Αττική: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε εφαρμογή στα νοσοκομεία

Οριακή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας με κατειλημμένες σχεδόν όλες τις κλίνες στις ΜΕΘ.

Κορωνοϊός εντατική Αττική: Δοκιμάζονται οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) ενώ ειδικά τα νοσοκομεία στην Αττική ασφυκτιούν από την αύξηση των εισαγωγών ασθενών με COVID-19 και των διασωληνώσεων με τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού να «θερίζει». Κάθε μέρα πραγματοποιούνται περίπου 330 εισαγωγές σε όλη τη χώρα και νοσηλεύονται συνολικά 3.200 άτομα, ενώ παρά την αύξηση των κλινών ΜΕΘ COVID, το ποσοστό κάλυψης στην Αττική είναι στο 87%. Σύμφωνα με την Επιτροπή των Ειδικών, η πίεση στο σύστημα υγείας μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και για ένα μήνα, ενώ σε εξέλιξη είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, για την αποσυμφόρηση της κατάστασης. Μέχρι το μεσημέρι τα μόνα κενά κρεβάτια στο λεκανοπέδιο ήταν 4 στο ΚΑΤ, από 1 σε ΝΙΜΤΣ Ερυθρό και Ιπποκράτειο, 3 στο Αττικό και 10 στο Σωτηρία, ενώ άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ δόθηκαν το πρωί στον Ευαγγελισμό. Στα όριά τους είναι πλέον τα νοσοκομεία της Αττικής, με την πίεση στις ΜΕΘ να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, καθώς αυξάνονται και οι εισαγωγές για κορωνοϊό.

Ασφυκτικά γεμάτες οι ΜΕΘ στην Αττική

Τα νοσοκομεία της Αττικής είναι στο επίκεντρο της αγωνίας, καθώς οι ελεύθερες κλίνες σε ΜΕΘ είναι μετρημένες. Τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός» και «Σισμανόγλειο» δεν διαθέτουν πλέον άλλες κλίνες ΜΕΘ, ενώ «Αττικόν», «Θριάσιο», «Ασκληπιείο», «Ελπίς», ΚΑΤ, «Αγία Όλγα», «Ερυθρός Σταυρός», «Γ. Γεννηματάς» και ΝΙΜΤΣ έχουν μετρημένες στα δάχτυλα ελεύθερες κλίνες. Μάλιστα, η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη εντατικής 1ης κλινικής «Σωτηρία», Αντωνία Κουτσούκου σημείωσε πως η κατάσταση μάλλον εξελίσσεται χειρότερα από την έξαρση του Νοεμβρίου, καθώς οι ασθενείς στα νοσοκομεία είναι ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών.

Σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη,  ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας  παρουσίασε το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής. Σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό για την πανδημία, εξετάστηκαν μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση. Ήδη, όπως έχει αναφέρει ο κ. Κικίλιας, από την ημέρα του lockdown στην Αττική «έχουμε προσθέσει κλίνες Covid στα Νοσοκομεία της Αττικής. Τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο».

Την ίδια στιγμή, προσέθεσε, «φτάνουμε σε λίγες μέρες το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς και αυτό είναι μεγάλη ελπίδα, μιας τεράστιας προσπάθειας που είναι επιτυχημένη και όσο πιο πολύς κόσμος εμβολιάζεται, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε και το Ε.Σ.Υ. και να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα. Εμείς έχουμε αντέξει ένα χρόνο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τεράστιες προσπάθειες υπερδιπλασιάστηκε ως προς τις ΜΕΘ σε έναν χρόνο. Σήμερα έχουμε 312 ΜΕΘ-COVID μόνο στην Αττική. Έχουν προσληφθεί πάνω από 10.000 υγειονομικοί και έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες».

ΝΙΜΤΣ ΚΑΙ «Ντυνάν» αναλαμβάνουν νοσηλεία non-COVID περιστατικών

Ένα από τα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο, είναι η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων που ασφυκτιούν με τις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. Έτσι, το ΝΙΜΤΣ και το «Ερρίκος Ντυνάν» αναμένεται να βοηθήσουν σε αυτή τη προσπάθεια αναλαμβάνοντας το βάρος της νοσηλείας των non COVID-19 ασθενών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα άλλα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, το Σισμανόγλειο αναμένεται να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς covid.

Ενίσχυση από τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Ακόμη,  ο κ. Κικίλιας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τόνισε πως ήδη έχουν δοθεί 120 κρεβάτια από ιδιωτικά νοσοκομεία σε δημόσια για περιστατικά κορωνοϊού, ενώ προανήγγειλε πως έρχονται ανακοινώσεις για συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. «Η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα είναι εδώ και είναι καθημερινή. Απόδειξη έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid. Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και αυτό και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου. Δεν επιτρέπεται ούτε πανικός, ούτε σύγχυση, ούτε πίεση σε κανέναν ο οποίος παίρνει τις αποφάσεις. Οι αποφάσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές και πρέπει να παίρνονται με ψυχραιμία, με μέτρο, με στρατηγική και να έχουν και μετρήσιμα αποτελέσματα», ανέφερε ο υπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ασφυκτική η κατάσταση με τις ΜΕΘ στην Αττική - Το plan B του υπ. Υγείας

Έρχεται σκληρό lockdown 15 ημερών- Τι αλλάζει σε κωδικούς και μετακινήσεις

Σε ασφυκτική πίεση τα νοσοκομεία της Αττικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα κάνουμε Πάσχα και πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Ως «μήνας απελευθέρωσης» μπορεί να θεωρηθεί ο Μάιος αφού από την Δευτέρα του Πάσχα ξεκινά η επιστροφή στην κανονικότητα καθώς αίρονται σταδιακά πολλά από τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν έως σήμερα.

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης λιποϋπερτροφίας

Μια μελέτη του 2020 στην οποία συμμετείχαν 1.227 άτομα που έλαβαν ινσουλίνη για διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι οι δομικές αλλαγές στη γήρανση του δέρματος ενδέχεται να θέσουν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης των εξογκωμάτων.

Η μόλυνση από έρπητα πιθανώς συνδέεται με το εμβόλιο covid-19, λέει η μελέτη

Ο Furer είπε ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα και μία επίπτωση θα μπορούσε να είναι ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσες φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνονται να εμβολιάζονται κατά του έρπητα ζωστήρα πριν πάρουν το εμβόλιο COVID-19.

Παραλήπτρια εμβολίου Johnson & Johnson covid-19 στη Νεβάδα υποβάλλεται σε 3 εγχειρήσεις εγκεφάλου μετά από τον εμβολιασμό

" Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων μαζί με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν μια συνιστώμενη παύση για το εμβόλιο J&J COVID-19 μετά από έξι περιπτώσεις σπάνιου, σοβαρού θρόμβου αίματος σε φόντο πάνω από 6,8 εκατομμύρια παραλήπτες.