Πολιτική Υγείας

Ursula von der Leyen: Πρόταση για απαγόρευση αερομεταφορών στη Νότια Αφρική λόγω της μετάλλαξης B.1.1.529

Ursula von der Leyen: Πρόταση για απαγόρευση αερομεταφορών στη Νότια Αφρική λόγω της μετάλλαξης B.1.1.529

Ursula von der Leyen: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, την ενεργοποίηση της πέδης έκτακτης ανάγκης για τη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών από την περιοχή της Νότιας Αφρικής λόγω της παραλλαγής B.1.1.529, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε πως “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, την ενεργοποίηση της πέδης έκτακτης ανάγκης για τη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών από την περιοχή της Νότιας Αφρικής λόγω της παραλλαγής B.1.1.529, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία. Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως, έτσι ώστε να διευκρινιστεί κατά πόσον αυτή η νέα παραλλαγή του ιού θα πρέπει να ανησυχεί την Ευρώπη και τον κόσμο. Υπάρχουν πάρα πολλές μεταλλάξεις στο αρχικό στέλεχος του ιού, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζει την επιστημονική κοινότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και θέλοντας να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες, η Ursula von der Leyen προέβη σε αυτή την πρόταση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κατάσταση στην Αφρική θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ο εμβολιασμός δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θα ήθελαν από τις τοπικές κυβερνήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στους υγειονομικούς ο πλήρης εμβολιασμός κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, μόνο το 27% των επαγγελματιών υγείας έχουν λάβει μέχρι τώρα και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Σε αυτό το κλίμα, είναι λογικό να υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού με εκθετικούς ρυθμούς. Επιπλέον, μια μετάλλαξη με τόσες πολλές διαφοροποιήσεις από το αρχικό στέλεχος ίσως είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τον συμβατικό εμβολιασμό.

Σήμερα ο ΠΟΥ θα αξιολογήσει όλα αυτά τα στοιχεία και αναμένεται να εκδώσει οδηγίες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του κοινωνικού συνόλου. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα προωθηθεί ένας προσωρινός αποκλεισμός στα ταξίδια, μια τέτοια απαγόρευση ενδέχεται να περιορίσει δραστικά την εξάπλωση μιας τρομακτικής παραλλαγής του κορωνοϊού και να σώσει πολύ περισσότερους ανθρώπους. Φυσικά, οι επιστήμονες στην Αφρική που εντόπισαν την παραλλαγή και ενημέρωσαν άμεσα τον υπόλοιπο κόσμο είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Η απόφαση του ΠΟΥ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τις εξελίξεις που πρόκειται να πυροδοτήσει.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα παραλλαγή B.1.1.529 της Covid προκαλεί παγκόσμια ανησυχία

Το ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων covid στην Τσεχία και οι διαδηλώσεις για τους περιορισμούς των ανεμβολίαστων

Τα παιδικά κρούσματα COVID-19 στις ΗΠΑ είναι πάνω από 100.000 για 15η συνεχόμενη εβδομάδα

Νέα μελέτη δεικνύει την ευάλωτη θέση των ογκολογικών ασθενών στην πανδημική εποχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Για καινούργιες απώλειες αμάχων προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Γάζα Πόλεμος: Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να περιορίσει τη ζώνη των μαχών, και να ξεκαθαρίσει πού μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη διάρκεια οποιασδήποτε ισραηλινής επιχείρησης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προληπτική χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

Προληπτική χορήγηση φαρμάκων: Το Υπουργείο Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποφάσισαν με κοινή υπουργική απόφαση να θεσπίζεται η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιρετροϊκών φαρμάκων

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ στηρίζει τα άτομα με παχυσαρκία

Ο Σύλλογος παρέχει καθοδήγηση, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, ενώ παράλληλα μέσα από τις δράσεις του, επιδιώκει την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των μελών (ασθενών με παχυσαρκία και ειδικών με την παχυσαρκία επαγγελματιών).

Τέξας: Εκδίκαση υπόθεσης που αμφισβητεί την απαγόρευση των αμβλώσεων για ιατρικά επείγοντα περιστατικά

Η ιατρική εξαίρεση που προτείνεται από τους ενάγοντες "θα κατάπινε, εκ προμελέτης, τον κανόνα", υποστήριξαν οι δικηγόροι του στην έγγραφη απάντησή τους. "Θα επέτρεπε, για παράδειγμα, αμβλώσεις για έγκυες γυναίκες με ιατρικές παθήσεις που κυμαίνονται από πονοκέφαλο μέχρι αισθήματα κατάθλιψης", αναφέρεται στην απάντηση.

Νέος Ποινικός Κώδικας - Όλες οι αλλαγές - Αυστηροποίηση των ποινών για ενδοοικογενειακή βία και απόπειρα βιασμού

-Τη δημιουργία κατάλληλου υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τα θύματα με την ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών δομών που τους παρέχουν οικονομική και ψυχολογική στήριξη.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

Αγαπηδάκη: Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ε.Ε., θα συζητηθεί η ανοικτή στρατηγική αυτονομία στον τομέα της υγείας, με έμφαση στα μέτρα για την αντιμετώπιση στις ελλείψεις φαρμάκων.