Πολιτική Υγείας

Ursula von der Leyen: Πρόταση για απαγόρευση αερομεταφορών στη Νότια Αφρική λόγω της μετάλλαξης B.1.1.529

Ursula von der Leyen: Πρόταση για απαγόρευση αερομεταφορών στη Νότια Αφρική λόγω της μετάλλαξης B.1.1.529

Ursula von der Leyen: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, την ενεργοποίηση της πέδης έκτακτης ανάγκης για τη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών από την περιοχή της Νότιας Αφρικής λόγω της παραλλαγής B.1.1.529, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε πως “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, την ενεργοποίηση της πέδης έκτακτης ανάγκης για τη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών από την περιοχή της Νότιας Αφρικής λόγω της παραλλαγής B.1.1.529, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία. Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως, έτσι ώστε να διευκρινιστεί κατά πόσον αυτή η νέα παραλλαγή του ιού θα πρέπει να ανησυχεί την Ευρώπη και τον κόσμο. Υπάρχουν πάρα πολλές μεταλλάξεις στο αρχικό στέλεχος του ιού, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζει την επιστημονική κοινότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και θέλοντας να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες, η Ursula von der Leyen προέβη σε αυτή την πρόταση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κατάσταση στην Αφρική θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ο εμβολιασμός δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θα ήθελαν από τις τοπικές κυβερνήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στους υγειονομικούς ο πλήρης εμβολιασμός κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, μόνο το 27% των επαγγελματιών υγείας έχουν λάβει μέχρι τώρα και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Σε αυτό το κλίμα, είναι λογικό να υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού με εκθετικούς ρυθμούς. Επιπλέον, μια μετάλλαξη με τόσες πολλές διαφοροποιήσεις από το αρχικό στέλεχος ίσως είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τον συμβατικό εμβολιασμό.

Σήμερα ο ΠΟΥ θα αξιολογήσει όλα αυτά τα στοιχεία και αναμένεται να εκδώσει οδηγίες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του κοινωνικού συνόλου. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα προωθηθεί ένας προσωρινός αποκλεισμός στα ταξίδια, μια τέτοια απαγόρευση ενδέχεται να περιορίσει δραστικά την εξάπλωση μιας τρομακτικής παραλλαγής του κορωνοϊού και να σώσει πολύ περισσότερους ανθρώπους. Φυσικά, οι επιστήμονες στην Αφρική που εντόπισαν την παραλλαγή και ενημέρωσαν άμεσα τον υπόλοιπο κόσμο είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Η απόφαση του ΠΟΥ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τις εξελίξεις που πρόκειται να πυροδοτήσει.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα παραλλαγή B.1.1.529 της Covid προκαλεί παγκόσμια ανησυχία

Το ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων covid στην Τσεχία και οι διαδηλώσεις για τους περιορισμούς των ανεμβολίαστων

Τα παιδικά κρούσματα COVID-19 στις ΗΠΑ είναι πάνω από 100.000 για 15η συνεχόμενη εβδομάδα

Νέα μελέτη δεικνύει την ευάλωτη θέση των ογκολογικών ασθενών στην πανδημική εποχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

220.000 νέα κρούσματα "πυρετού" στη Βόρεια Κορέα καθώς συνεχίζει να μάχεται την Covid

Βόρεια Κορέα: Εν μέσω έλλειψης εργαλείων δημόσιας υγείας, ο Βορράς έχει κινητοποιήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για να βρουν άτομα με πυρετό και να τους απομονώσουν σε εγκαταστάσεις καραντίνας.

Χιλιάδες κάτοικοι του Πεκίνου αρνητικοί στην Covid σε καραντίνα

Κίνα κορωνοϊός: Οι χρήστες του Weibo εξέφρασαν εκτεταμένη ανησυχία ότι οι αρχές του Πεκίνου ακολουθούσαν παρόμοια προσέγγιση με τη Σαγκάη, όπου οι κάτοικοι έχουν ταλαιπωρηθεί κάτω από ένα πολύμηνο lockdown που έχει αρνηθεί σε πολλούς ανθρώπους την επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη. 

Το CDC συνιστά το ενισχυτικό εμβόλιο Pfizer για παιδιά 5 έως 11 ετών

Η Pfizer και ο συνεργάτης της BioNTech κάνουν επί του παρόντος το μοναδικό εμβόλιο για την COVID-19 διαθέσιμο για παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας στις ΗΠΑ. Αυτές οι ηλικίες 5 έως 11 λαμβάνουν δόση που είναι το ένα τρίτο της ποσότητας που χορηγείται σε όλους τους 12 ετών και άνω.

Πλησιάζουν τα 2 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 στη Βόρεια Κορέα

Βόρεια Κορέα: Αφού διατήρησε έναν αμφίβολο ισχυρισμό ότι είχε κρατήσει τον ιό έξω από τη χώρα για δυόμισι χρόνια, η Βόρεια Κορέα αναγνώρισε τις πρώτες μολύνσεις από την COVID-19 στις 12 Μαΐου και υφίσταται ταχεία εξάπλωση από τότε.