Πολιτική Υγείας

Ursula von der Leyen: Πρόταση για απαγόρευση αερομεταφορών στη Νότια Αφρική λόγω της μετάλλαξης B.1.1.529

Ursula von der Leyen: Πρόταση για απαγόρευση αερομεταφορών στη Νότια Αφρική λόγω της μετάλλαξης B.1.1.529

Ursula von der Leyen: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, την ενεργοποίηση της πέδης έκτακτης ανάγκης για τη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών από την περιοχή της Νότιας Αφρικής λόγω της παραλλαγής B.1.1.529, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε πως “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, την ενεργοποίηση της πέδης έκτακτης ανάγκης για τη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών από την περιοχή της Νότιας Αφρικής λόγω της παραλλαγής B.1.1.529, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία. Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως, έτσι ώστε να διευκρινιστεί κατά πόσον αυτή η νέα παραλλαγή του ιού θα πρέπει να ανησυχεί την Ευρώπη και τον κόσμο. Υπάρχουν πάρα πολλές μεταλλάξεις στο αρχικό στέλεχος του ιού, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζει την επιστημονική κοινότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και θέλοντας να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες, η Ursula von der Leyen προέβη σε αυτή την πρόταση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κατάσταση στην Αφρική θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ο εμβολιασμός δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θα ήθελαν από τις τοπικές κυβερνήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στους υγειονομικούς ο πλήρης εμβολιασμός κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, μόνο το 27% των επαγγελματιών υγείας έχουν λάβει μέχρι τώρα και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Σε αυτό το κλίμα, είναι λογικό να υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού με εκθετικούς ρυθμούς. Επιπλέον, μια μετάλλαξη με τόσες πολλές διαφοροποιήσεις από το αρχικό στέλεχος ίσως είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τον συμβατικό εμβολιασμό.

Σήμερα ο ΠΟΥ θα αξιολογήσει όλα αυτά τα στοιχεία και αναμένεται να εκδώσει οδηγίες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του κοινωνικού συνόλου. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα προωθηθεί ένας προσωρινός αποκλεισμός στα ταξίδια, μια τέτοια απαγόρευση ενδέχεται να περιορίσει δραστικά την εξάπλωση μιας τρομακτικής παραλλαγής του κορωνοϊού και να σώσει πολύ περισσότερους ανθρώπους. Φυσικά, οι επιστήμονες στην Αφρική που εντόπισαν την παραλλαγή και ενημέρωσαν άμεσα τον υπόλοιπο κόσμο είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Η απόφαση του ΠΟΥ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τις εξελίξεις που πρόκειται να πυροδοτήσει.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα παραλλαγή B.1.1.529 της Covid προκαλεί παγκόσμια ανησυχία

Το ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων covid στην Τσεχία και οι διαδηλώσεις για τους περιορισμούς των ανεμβολίαστων

Τα παιδικά κρούσματα COVID-19 στις ΗΠΑ είναι πάνω από 100.000 για 15η συνεχόμενη εβδομάδα

Νέα μελέτη δεικνύει την ευάλωτη θέση των ογκολογικών ασθενών στην πανδημική εποχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατέθεσε αναφορά στον Άρειο Πάγο ο Θάνος Πλεύρης κατά του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης κατέθεσε ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αναφορά αξιόποινων πράξεων, με αποδέκτη τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλη Γιαννάκο. Αφορμή για την αναφορά υπήρξαν σαφώς οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου σε σχέση με κλειστές ΜΕΘ και VIP νοσηλεία ασθενών σε νοσοκομειακές δομές της Ελλάδας. Όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος […]

Θα κληθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Γιάννης Οικονόμου VIP ΜΕΘ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις καταγγελίες του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και στην πιθανότητα να ληφθούν επιπλέον μέτρα ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Δημοσιεύτηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των υγειονομικών

Υπουργείο Υγείας τροπολογία: Επιβεβαιώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση προσωπικού νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων εργαζομένων του Υπουργείου Υγείας και κατοχυρώθηκε η σύναψη συμβάσεων με επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα για τα εμβόλια.

Επίσημο: 3μηνη ισχύς εφεξής για το πιστοποιητικό νόσησης-Έρχεται ΚΥΑ για εξειδίκευση του μέτρου

Πιστοποιητικό νόσησης: Η εισήγηση της επιτροπής για μείωση της ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης από 6 σε 3 μήνες αποτελεί ένα επιπλέον μέτρο στην προσπάθεια να αυξηθούν οι εμβολιασμοί κατά της Covid 19. Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες

Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στο ΕΚΠΑ

Ηλίας Μόσιαλος ΕΚΠΑ: Ο καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Imperial College London, κ. Ηλίας Μόσιαλος, διορίστηκε Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Plan B στη Βρετανία με τηλεργασία και πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ηνωμένο Βασίλειο νέα μέτρα: Οι υπουργοί και η Downing Street αναμένεται να υπογράψουν νέους κανονισμούς ως Plan B για την επιβολή της τηλεργασίας και πιστοποίησης εμβολίων σε όλη την Αγγλία ενόψει των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid στη Βρετανία.

Διαψεύδει ο Θάνος Πλεύρης τις VIP κλίνες ΜΕΘ

Πλεύρης VIP ΜΕΘ: Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε ως fake news τα όσα δημοσιεύονται και εξαπλώνονται τις τελευταίες ώρες και τόνισε πως η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ και μόνο.

Ο Δήμαρχος Bill de Blasio ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η πόλη της Νέας Υόρκης εφαρμόζει μια εντολή εμβολίου covid για εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Ο Ντε Μπλάζιο είπε ότι αναμένει από τη νέα εντολή να επιβιώσει τυχόν νομικών προκλήσεων. Ένας εκπρόσωπος του Δημάρχου είπε ότι η εντολή του ιδιωτικού τομέα θα ισχύει για περίπου 184.000 επιχειρήσεις.