Πολιτική Υγείας

Σουηδία: Διπλασιάζεται ο αριθμός των ασθενών στην επιδημία σαλμονέλας

Σουηδία: Διπλασιάζεται ο αριθμός των ασθενών στην επιδημία σαλμονέλας

Σουηδία: Τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με βακτήρια σαλμονέλας συνήθως δεν φαίνονται, δεν μυρίζουν ή δεν έχουν αλλοιωμένη γεύση. Οποιοσδήποτε μπορεί να αρρωστήσει με λοίμωξη από σαλμονέλα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν από ένα ξέσπασμα σαλμονέλας στη Σουηδία που εντοπίστηκε στα αυγά έχει διπλασιαστεί σε σχεδόν 50. Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας προειδοποίησε επίσης ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ξανά. Υπάρχουν 48 άτομα από 13 περιφέρειες που έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί από το στέλεχος της επιδημίας Salmonella Enteritidis, από 22 άτομα σε 11 περιοχές. Οι ασθένειες εμφανίστηκαν μεταξύ των αρχών Δεκεμβρίου και των μέσων Ιανουαρίου. Από τους ασθενείς, 22 είναι γυναίκες και 26 άνδρες. Το ηλικιακό εύρος είναι από 1 έως 90 ετών με μέση ηλικία τα 34.

Το ξέσπασμα έχει συνδεθεί με αυγά, τα οποία έχουν ανακληθεί. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η σαλμονέλα που βρέθηκε κατά τη διάρκεια δειγματοληψίας περιβάλλοντος σε έναν παραγωγό αυγών είναι πανομοιότυπη με τα προϊόντα απομόνωσης από άρρωστους ανθρώπους. Η τυποποίηση απομονωμένων στελεχών σαλμονέλας από άτομα που ανέφεραν ότι είχαν τροφή που περιείχε αυγά από ανακληθείσες παρτίδες βρίσκεται σε εξέλιξη, γι’ αυτό η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας πιστεύει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζονται θα αυξηθεί.

Ανάκληση και δημόσια προειδοποίηση

Δεν πρέπει να αφήνονται μολυσμένα αυγά από παρτίδες που ανακλήθηκαν σε καταστήματα ή εστιατόρια, αλλά είναι πιθανό οι άνθρωποι να τα έχουν ακόμα στα σπίτια τους.Έχουν γίνει ειδοποιήσεις από την Coop, την Axfood, την ICA, τη Lidl και την Kronägg που αφορούν διαφορετικά μεγέθη συσκευασίας αυγών. Ορισμένα έχουν μια καλύτερη ημερομηνία έως τις 28 Ιανουαρίου 2023. Αυτές οι εταιρείες δήλωσαν ότι έπαιρναν το περιστατικό στα σοβαρά και διερευνούσαν, με τον προμηθευτή, πώς θα μπορούσε να προκληθεί μόλυνση. Αυτό περιλάμβανε την προσπάθεια να βεβαιωθείτε ότι κάτι παρόμοιο δεν θα συμβεί ξανά.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, η Salmonella Enteritidis εντοπίστηκε στην CA Cedergren, μια μεγάλη σουηδική παραγωγό σε έναν από τους στάβλους ωοτοκίας κατά τη διάρκεια ενός τακτικού ελέγχου. Αφού βρέθηκε σαλμονέλα στο αγρόκτημα στο Småland, η Σουηδική Υπηρεσία για τη Γεωργία είπε ότι πρέπει να θανατωθούν 165.000 ωοτόκες όρνιθες. Το ξέσπασμα διερευνάται από τη Σουηδική Υπηρεσία για τη Γεωργία, τη Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων, την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας καθώς και περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Τα στοιχεία του εθνικού προγράμματος ελέγχου δείχνουν ότι είναι πολύ ασυνήθιστο να βρεθεί σαλμονέλα στο σουηδικό κρέας ή στα αυγά και οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν επηρεάζονται στο εξωτερικό ή από εισαγόμενα τρόφιμα. Ο έλεγχος της σουηδικής σαλμονέλας καλύπτει τις ζωοτροφές, τα ζώα και τα τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι τα θετικά ευρήματα αντιμετωπίζονται σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Οι αρχές και η βιομηχανία προσπαθούν να αποτρέψουν και να καταπολεμήσουν τη σαλμονέλα μέσω θεσμοθετημένων και εθελοντικών προγραμμάτων ελέγχου.

Σχετικά με τις λοιμώξεις από σαλμονέλα

Τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με βακτήρια σαλμονέλας συνήθως δεν φαίνονται, δεν μυρίζουν ή δεν έχουν γεύση αλλοιωμένα. Οποιοσδήποτε μπορεί να αρρωστήσει με λοίμωξη από σαλμονέλα. Βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εύθραυστο. Όποιος έχει φάει οποιοδήποτε από τα εμπλεκόμενα αυγά και έχει αναπτύξει συμπτώματα μόλυνσης από σαλμονέλα θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Οι άρρωστοι θα πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς τους για την πιθανή έκθεση στα βακτήρια της σαλμονέλας επειδή είναι απαραίτητες ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της σαλμονέλωσης. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να μιμούνται άλλες ασθένειες, οδηγώντας συχνά σε λανθασμένη διάγνωση. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού.

Διαφορετικά, οι υγιείς ενήλικες είναι συνήθως άρρωστοι για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε οι ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία. Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες και σοβαρές, μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται χωρίς να αρρωσταίνουν ή να παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθούν να μεταδίδουν τις λοιμώξεις σε άλλους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το σφουγγάρι δεν είναι το πιο βλαβερό μέρος στην κουζίνα σας

Μπορεί ο φούρνος μικροκυμάτων να σκοτώσει τα μικρόβια σαλμονέλας;

Πόσο κακό κάνουν στην υγεία μας τα οικιακά μικρόβια;

Η συχνότητα των λοιμώξεων που προκαλούνται από σαλμονέλα μειώθηκε το 2021

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aυξημένο τέλος μη προσέλευσης παρακινεί τους ασθενείς να προσέρχονται στα ραντεβού υγειονομικής περίθαλψης;

"Τα τέλη μη προσέλευσης δεν έχουν εισαχθεί σε δημόσια νοσοκομεία στη Δανία, μέχρι σήμερα", λέει ο Fystro. "Θα κάνουμε επίσης μια έρευνα όπου θα ρωτήσουμε πώς αντιλαμβάνεται ένα δείγμα του πληθυσμού το τέλος μη προσέλευσης, προτού κάνουμε μια ηθική ανάλυση των συστημάτων τέλους μη προσέλευσης".

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις με σκοπό την αύξηση της δωρεάς οργάνων

Σε σχέση με τη δωρεά οργάνων, από όσους υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά τον θάνατο, το 35% το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι αυτό οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους. Το 36,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι ο νόμος που θα έδινε στο κράτος το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα όργανα ενός εγκεφαλικά νεκρού χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση θα αποτελούσε κατάχρηση εξουσίας. Ένα ποσοστό 30% απάντησε ότι ένας τέτοιος νόμος μπορεί να ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μην χάνονται όργανα.

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Στην Άμφισσα για τη συνεχή ενίσχυση της Υγείας & της Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Αναφέρθηκαν στα κενά δεκαετιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, καθώς και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια σε αυτούς τους τομείς μέσα από ενεργητικές πολιτικές.