ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σαλμονέλα: Μπορεί ο φούρνος μικροκυμάτων να σκοτώσει τα μικρόβια σαλμονέλας;

Σαλμονέλα: Μπορεί ο φούρνος μικροκυμάτων να σκοτώσει τα μικρόβια σαλμονέλας;

Σαλμονέλα: Μετά από επαναλαμβανόμενα κρούσματα σαλμονέλας στις ΗΠΑ που συνδέονται με κατεψυγμένα, παναρισμένα και γεμιστά προϊόντα κοτόπουλου, οι ερευνητές επισημαίνουν τώρα το μαγείρεμα στα μικροκύματα ως βασικό μοχλό της ασθένειας.

Μετά από επαναλαμβανόμενα κρούσματα σαλμονέλας στις ΗΠΑ που συνδέονται με κατεψυγμένα, παναρισμένα και γεμιστά προϊόντα κοτόπουλου, οι ερευνητές επισημαίνουν τώρα το μαγείρεμα στα μικροκύματα ως βασικό μοχλό της ασθένειας. Επειδή είναι παναρισμένα, τα δημοφιλή προϊόντα – για παράδειγμα, κοτόπουλο γεμιστό με μπρόκολο και τυρί, κοτόπουλο cordon bleu – μπορεί να φαίνονται μαγειρεμένα. Αλλά κάτω από αυτό το ψωμί το κρέας είναι ωμό, σημείωσαν ερευνητές στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Μπορεί ο φούρνος μικροκυμάτων να σκοτώσει τα μικρόβια της σαλμονέλας;

Και εκεί έγκειται ο κίνδυνος: Σχεδόν το ένα τρίτο (29%) των ερωτηθέντων σε ένα πρόσφατο ερωτηματολόγιο είπε ότι μαγείρευαν συνήθως τα προϊόντα σε φούρνο μικροκυμάτων, για τον οποίο η ομάδα CDC είπε ότι μπορεί να μην έχει τη θερμότητα για να σκοτώσει τυχόν κρυμμένα μικρόβια σαλμονέλας. Συνολικά, το 8% από τους σχεδόν 4.200 ενήλικες που ερωτήθηκαν αυτό το καλοκαίρι «ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν φούρνο μικροκυμάτων με ισχύ μικρότερη από 750 watt, η οποία μπορεί να είναι ανεπαρκής για να μαγειρέψει καλά τέτοια προϊόντα», πρόσθεσαν ερευνητές με επικεφαλής την ερευνήτρια του CDC Katherine Marshall. Οι συντάκτες της έκθεσης συμβουλεύουν τις εταιρείες τροφίμων να σταματήσουν να βασίζονται σε λεπτές οδηγίες μαγειρέματος στις ετικέτες για να προστατεύουν τους καταναλωτές από τους κινδύνους της ασθένειας της σαλμονέλας.

Αυτοί οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί: Μεταξύ των 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που αρρωσταίνουν από σαλμονέλα κάθε χρόνο, 26.000 είναι αρκετά άρρωστοι για να νοσηλευτούν και 420 άνθρωποι πεθαίνουν, σύμφωνα με στοιχεία του CDC. Έτσι, οι εταιρείες θα πρέπει τώρα «να επικεντρωθούν στον έλεγχο ή τη μείωση των επιπέδων σαλμονέλας σε αυτά τα προϊόντα», υποστήριξε η ομάδα Marshall. Αυτό περιλαμβάνει «την πώλησή τους πλήρως μαγειρεμένα ή την παρακολούθηση και τον έλεγχο των επιπέδων σαλμονέλας, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια», πρόσθεσαν. Τα προϊόντα με ψωμί και γεμιστό ωμό κοτόπουλο αποτελούν από καιρό πηγή ανησυχίας για τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους ασφαλείας. Συνολικά, τα προϊόντα έχουν συσχετιστεί με 14 κρούσματα σαλμονέλας από το 1998, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Οι ερευνητές του CDC υπολόγισαν ότι περίπου 1 στις 25 συσκευασίες κοτόπουλου στο παντοπωλείο περιέχει σαλμονέλα.

Ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου: Το πανάρισμα που περιβάλλει την κοτολέτα κοτόπουλου μπορεί να ξεγελάσει ορισμένους καταναλωτές να πιστεύουν ότι το προϊόν είναι ήδη πλήρως μαγειρεμένο, σημείωσε η ομάδα Marshall. Οι οδηγίες μαγειρέματος σχετικά με την επισήμανση συνήθως συμβουλεύουν ότι οι άνθρωποι μαγειρεύουν το γεύμα τους σε συμβατικό φούρνο. Ωστόσο, το νέο ερωτηματολόγιο διαπίστωσε ότι «περισσότεροι από τους μισούς (54%) των ερωτηθέντων χρησιμοποιούσαν επίσης άλλη συσκευή», τις περισσότερες φορές φούρνο μικροκυμάτων, αν και ορισμένοι είπαν ότι μαγείρεψαν το προϊόν σε φριτέζα ή φούρνο τοστιέρα. Επειδή οι φτωχότεροι, λιγότερο μορφωμένοι Αμερικανοί είναι πιο πιθανό να πάνε χωρίς συμβατικούς φούρνους, είναι πιο επιρρεπείς να αρρωστήσουν από προϊόντα κοτόπουλου μαγειρεμένα στο φούρνο μικροκυμάτων σε σύγκριση με πιο εύπορους καταναλωτές, σημείωσαν οι ερευνητές.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με την ομάδα του Marshall: “Οι φούρνοι μικροκυμάτων, οι φριτέζες και οι φούρνοι τοστιέρας θερμαίνουν ασυνεπώς κατεψυγμένο γεμιστό κοτόπουλο ή κατεψυγμένο ωμό παναρισμένο κοτόπουλο” σε επίπεδα που θα απαλλάξουν ένα γεύμα από τη ζωντανή σαλμονέλα. Τα μικροκύματα χαμηλής ισχύος (κάτω από 750 watt) είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε αυτό το υποψήφισμα, πρόσθεσαν. Τον Αύγουστο, το USDA ενημέρωσε τις εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων ότι οι νέοι κανόνες θα απαιτούσαν να μειώσουν την ποσότητα σαλμονέλας που βρίσκεται σε προϊόντα παναρίσματος και γεμιστού κοτόπουλου. Οι νέοι κανόνες θα κηρύξουν τη σαλμονέλα ως μοιχαλική, η οποία ορίζεται ως κάθε μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει τροφιμογενείς ασθένειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η συχνότητα των λοιμώξεων που προκαλούνται από σαλμονέλα μειώθηκε το 2021

Είναι εφικτό το εμβόλιο της σαλμονέλας;

Τι λένε τα CDC των ΗΠΑ για το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα

Η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή λοιμώξεων και να προστατεύσει από ασθένειες, όπως η σαλμονέλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανοιχτό πρόγραμμα κατάρτισης για 2000 ανέργους από τη ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων άνεργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης