Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Σουδάν: Ο πόλεμος βυθίζει τη χώρα σε βαθύτερο χάος

Σουδάν: Ο πόλεμος βυθίζει τη χώρα σε βαθύτερο χάος

Σουδάν: Η ανθρωπιστική έκκληση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη», καθώς μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόνο 441 εκατομμύρια δολάρια - 16 τοις εκατό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Τρίτη εστίασε στην επιδείνωση της κρίσης στο Σουδάν καθώς οι άμαχοι συνεχίζουν να υποφέρουν εν μέσω των βάναυσων μαχών μεταξύ αντίπαλων στρατευμάτων, ενώ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη άκουσε ανεξάρτητους ερευνητές να περιγράφουν την «κατάφωρη περιφρόνηση» των μαχητών για τον θεμελιώδη άνθρωπο. δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Ο πόλεμος που ξέσπασε τον περασμένο Απρίλιο μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) έχει προκαλέσει πολιτική αστάθεια, σοβαρή ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη και εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περισσότεροι από 15.500 θάνατοι έχουν αναφερθεί σε περίπου 1.400 βίαια επεισόδια με στόχο αμάχους και τώρα υπάρχουν σχεδόν 9,5 εκατομμύρια βίαια εκτοπισμένοι στο Σουδάν – 7,3 εκατομμύρια εσωτερικά (ΕΑΘ) και 1,9 εκατομμύρια σε γειτονικές χώρες. Επιπλέον, περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και πέντε εκατομμύρια αντιμετωπίζουν την πείνα. Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και 7.000 νέες μητέρες θα μπορούσαν να πεθάνουν τους επόμενους μήνες εάν δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη.

Μάχη στο Ελ Φασέρ

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική μέσα και γύρω από το Ελ Φασέρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Νταρφούρ. Η πολιορκημένη πλέον πόλη είχε πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο προπολεμικά, καθώς και πρόσθετους 800.000 εκτοπισμένους. Τώρα βρίσκεται υπό ανελέητο βομβαρδισμό και εναέριες επιθέσεις και φρικαλεότητες εναντίον αμάχων διαπράττονται σε εθνοτικές γραμμές, είπε στους πρεσβευτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Μάρθα Πόμπι, Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων.

“Οι πολίτες βρίσκονται στη γραμμή των πυρών. Πουθενά δεν είναι ασφαλές για αυτούς”, είπε. Κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση σύμφωνα με την απόφαση 2736 του Συμβουλίου Ασφαλείας που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα. «Χρειάζεται μια κατάπαυση του πυρός στο Ελ Φασέρ τώρα για να αποτραπούν περαιτέρω φρικαλεότητες, να προστατευθούν οι κρίσιμες υποδομές και να ανακουφιστεί ο πόνος των πολιτών… τα μέρη πρέπει να λάβουν υπόψη αυτό το κάλεσμα χωρίς καθυστέρηση».

Εθνοτικές αποχρώσεις

Η κ. Πόμπι σημείωσε επίσης κλιμάκωση των μαχών σε άλλα μέρη του Σουδάν, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Χαρτούμ, των περιοχών Κορντοφάν και της πολιτείας Γκεζίρα, όπου μέλη των RSF σκότωσαν 100 πολίτες σε επίθεση σε χωριό στις 5 Ιουνίου. «Χωρίς ταχεία δράση, το Σουδάν κινδυνεύει να τυλιχθεί σε περισσότερη εθνοτική βία και να κατακερματιστεί ακόμη περισσότερο», προειδοποίησε. «Ο κίνδυνος διάχυσης της σύγκρουσης παραμένει υψηλός».

Η βοήθεια είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη»

Οι πρεσβευτές άκουσαν επίσης μια ενημέρωση από τον Edem Wosornu, τον Διευθυντή Επιχειρήσεων στο Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), ο οποίος εξέθεσε τον αντίκτυπο της κρίσης στους αμάχους και στις προσπάθειες παροχής βοήθειας. Αν και έχουν σημειωθεί κάποιες βελτιώσεις τις τελευταίες εβδομάδες στην πρόσβαση, όπως οι εγκρίσεις βίζας και οι ταξιδιωτικές άδειες από τις αρχές, οι επιχειρήσεις παροχής βοήθειας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων κατά προσωπικού.

“Έξι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια, όλοι Σουδανοί υπήκοοι, σκοτώθηκαν τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων που σκοτώθηκαν σε 24 από την έναρξη του πολέμου”, είπε η κ. Wosornu. Επιπλέον, η ανθρωπιστική έκκληση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόνο 441 εκατομμύρια δολάρια – 16 τοις εκατό.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι καταυλισμοί προσφύγων στο Τσαντ είναι υπερπλήρεις και ξεμένουν από βοήθεια

ΠΟΥ: Εκατομμύρια κινδυνεύουν από τη χολέρα σε ολόκληρο τον κόσμο

Το εμβόλιο κατά της ελονοσίας σε μειωμένη τιμή θα ξεκινήσει να κυκλοφορεί στην Αφρική από τον Μάιο

Οι επιθέσεις αυξάνουν τα ασφάλιστρα στην Ερυθρά Θάλασσα κατά 900%

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η απόφαση της Γκάμπια να υποστηρίξει την απαγόρευση του ΑΓΓΟ είναι κρίσιμη νίκη για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών

Μαζί, δεν πρέπει να ησυχάσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν απαλλαγμένα από βία και βλαβερές πρακτικές και ότι τα δικαιώματά τους, η σωματική τους ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους προασπίζονται».

Τα παγκόσμια επίπεδα παιδικού εμβολιασμού σταμάτησαν το 2023, αφήνοντας πολλούς χωρίς σωτήρια προστασία

Το πρόγραμμα Ανοσοποίησης 2030 IA2030 είναι μια παγκόσμια στρατηγική που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας με στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι, παντού, σε κάθε ηλικία θα επωφεληθούν από τα εμβόλια για βελτιωμένη υγεία και ευεξία έως το 2030.

Επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάριου Θεμιστοκλέους στη Σύρο

Υπουργείο Υγείας: "Υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει το σύστημα καλύτερο υπό τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πανευρωπαϊκά σήμερα. Θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν", τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη Σύρο.

ΔΥΠΕ: Σχετικά με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου

ΔΥΠΕ: Είναι γεγονός ότι μετά την κρίση της πανδημίας το εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει πολύπλοκα προβλήματα και υφίσταται ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου δικτύου ΠΦΥ το οποίο θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η WHO AFRO ιδρύει ανεξάρτητο σώμα για την ενίσχυση της ασφάλειας υγείας της Αφρικής

ΠΟΥ: Με την εξειδικευμένη καθοδήγηση και τη συνεργατική του προσέγγιση, το νέο σώμα θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προστασία της υγείας και της ευημερίας εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Αφρική.

Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε και τη συγκρότηση Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, επισης σε συνέχεια απόφασης της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Close Icon