Ρεπορτάζ Υγείας

Σουδάν: Τα παιδιά πεθαίνουν και η υγειονομική περίθαλψη καταρρέει

Σουδάν: Τα παιδιά πεθαίνουν και η υγειονομική περίθαλψη καταρρέει

Σουδάν: Το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης του ΟΗΕ για το Σουδάν για το 2023 που ξεκίνησε τον Μάιο παραμένει χρηματοδοτούμενο μόνο κατά 30%.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNCHR) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα παιδιά ήταν πρόσφυγες που ζούσαν σε εννέα καταυλισμούς στην πολιτεία του Λευκού Νείλου του Σουδάν. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι επέμεινε ότι ο κόσμος είχε «τα μέσα και τα χρήματα» για να αποτρέψει κάθε έναν από αυτούς τους θανάτους. Ζήτησε τον τερματισμό των μαχών και για περισσότερη οικονομική υποστήριξη για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης στη χώρα. Το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης του ΟΗΕ για το Σουδάν για το 2023 που ξεκίνησε τον Μάιο παραμένει χρηματοδοτούμενο μόνο κατά 30%.

Εξάρσεις ασθενειών

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι πάνω από 3.100 ύποπτα κρούσματα ιλαράς και περισσότερα από 500 ύποπτα κρούσματα χολέρας αναφέρθηκαν από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Σεπτεμβρίου στο Σουδάν, μαζί με κρούσματα δάγκειου πυρετού και ελονοσίας. Η υπηρεσία του ΟΗΕ επεσήμανε ένα πλαίσιο «αυξημένου κινδύνου επιδημίας» και προκλήσεων για τον έλεγχο της επιδημίας. Ο Επικεφαλής Δημόσιας Υγείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Δρ. Άλεν Μάινα, είπε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι η κατάσταση «γονάτισε την υγειονομική περίθαλψη στη χώρα».

4 στα 5 νοσοκομεία έκλεισαν

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Ο επικεφαλής της ομάδας επιχειρήσεων υγείας του Οργανισμού του ΟΗΕ για τη χώρα, Δρ Ilham Nour, είπε ότι 3,4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών ήταν σοβαρά υποσιτισμένα και εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονταν φροντίδα για χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων 8.500 ασθενών που χρειάζονται νεφρική αιμοκάθαρση.

Οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι έως και το 80 τοις εκατό των νοσοκομείων σε κράτη που έχουν πληγεί από συγκρούσεις δεν λειτουργούν, είπε ο Δρ Νουρ. Από την έναρξη του πολέμου, ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει 56 επιθέσεις με στόχο εγκαταστάσεις υγείας, υγειονομικά μέσα, μεταφορές, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ασθενείς, κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Νεογέννητοι θάνατοι

Η έλλειψη πρόσβασης σε θεραπεία και οι «ανελέητες» επιθέσεις στις υπηρεσίες υγείας και διατροφής προκάλεσαν επίσης προειδοποίηση από το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά (UNICEF) ότι «πολλές χιλιάδες νεογέννητα» θα πεθάνουν στο Σουδάν μέχρι το τέλος του έτους. Ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ τόνισε τις ανάγκες φροντίδας για τα 333.000 παιδιά που θα γεννηθούν στο Σουδάν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου και των μητέρων τους.

Είπε ότι οι νεότεροι πολίτες του Σουδάν μπορεί να εισέρχονται σε «μια περίοδο θνησιμότητας άνευ προηγουμένου» και προειδοποίησε ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες αναφορές για παιδιά που στρατολογούνται σε ένοπλες ομάδες. Ο κ. Έλντερ περιέγραψε επίσης την εκπαιδευτική κρίση καθώς 12 εκατομμύρια παιδιά από το Σουδάν περίμεναν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία.

Αφοσιωμένο προσωπικό

Απέτισε φόρο τιμής στο θάρρος και την ανθεκτικότητα των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες πρώτης γραμμής του Σουδάν και είπε ότι οι νοσοκόμοι, οι γιατροί, οι δάσκαλοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί δεν έχουν λάβει μισθό εδώ και μήνες, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα ήταν αχαλίνωτος. «Και όμως έρχονται στη δουλειά», είπε, προσθέτοντας ότι ο χαρακτήρας και η αφοσίωσή τους «δεν μπορούν να ανεφοδιάσουν προμήθειες ή να επισκευάσουν τα ανατιναχθέντα νοσοκομεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προειδοποιεί για επιδείνωση των συνθηκών υγείας στο Σουδάν

Σουδάν ΟΗΕ: Πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας

Σουδάν: Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή

Σταματούν οι διαπραγματεύσεις τους στρατού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα δικαιώματα για τα μωρά από δωρητές του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς γίνονται 18 ετών

Πολλοί θα ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τους δότες τους καθώς φτάνουν τα 18", δήλωσε ο καθηγητής Τζάκσον Κέρκμαν-Μπράουν, πρόεδρος της Ένωσης Αναπαραγωγικών και Κλινικών Επιστημόνων (ARCS). Είπε ότι είναι σημαντικό και οι δότες να απευθύνονται για υποστήριξη και καθοδήγηση ώστε να τους βοηθήσουν να περιηγηθούν στις όποιες προσεγγίσεις.

Xορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Περαιτέρω, και λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων μέλους εφορευτικής επιτροπής, ο οποίος δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς εκ των προτέρων, η απουσία του εργαζόμενου από την εργασία του και κατά την επόμενη ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, εφόσον συνδέεται με την εκτέλεση των ανωτέρω καθηκόντων, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία και αντιμετωπίζεται ομοίως σύμφωνα με τα άρθρα 657-658 του Αστικού Κώδικα».

Εμβόλια mRNA - Θεραπευτική επανάσταση χωρίς τέλος

Οι ερευνητές έχουν αρχίσει, επίσης, να δοκιμάζουν εξατομικευμένες θεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο, χρησιμοποιώντας δείγματα των πρωτεϊνών που υπάρχουν στους όγκους τους για να δημιουργήσουν εξειδικευμένο αγγελιοφόρο RNA. Αυτό κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται σε συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.

Το νοσοκομείο Καβάλας κατασκευάζει υβριδική αίθουσα χειρουργείου

Νοσοκομείο Καβάλας: Το νοσοκομείο Καβάλας επισκέφτηκε η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη η οποία συνεχάρη τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας για την καθιέρωση χειρουργείου ημέρας.

Εγκέφαλος Υγεία - Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης στην ανάσχεση νευροεκφυλιστικών παθήσεων

Όπως επισήμανε ο Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΤΕΦΦΑ, Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, η άσκηση συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάσχεση νευροεκφυλιστικών παθήσεων και μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη του Αλτσχάιμερ.