Πολιτική Υγείας

Σουδάν ΟΗΕ: Η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί για επιδείνωση των συνθηκών υγείας

Σουδάν ΟΗΕ: Η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί για επιδείνωση των συνθηκών υγείας

Σουδάν ΟΗΕ: Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, πάνω από 12.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και πάνω από 1.200 νεκροί από την έναρξη των μαχών. Αυτά τα στοιχεία δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα από τον ΠΟΥ και είναι μόνο προβλέψεις.

«Καθώς πολλές οικογένειες μετακινούνται εδώ και εβδομάδες, με πολύ λίγα τρόφιμα και φάρμακα, συνεχίζουν να παρατηρούνται αυξανόμενα ποσοστά υποσιτισμού, κρούσματα ασθενειών και σχετικοί θάνατοι», είπε ο William Spindler του Οργανισμού του ΟΗΕ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη την Τρίτη. Τονίζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για τις συνθήκες σε καταυλισμούς και κέντρα διέλευσης προσφύγων, ο κ. Spindler είπε ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες και οι ιατρικές προμήθειες περιορισμένες, καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν.

Οι χρόνιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, τα ζητήματα εφοδιασμού καθώς και οι επιθέσεις στο προσωπικό, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχουν επίσης υπονομεύσει σημαντικά την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη τη χώρα.

Χολέρα και ελονοσία

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε ότι αναμένονται κρούσματα χολέρας και ελονοσίας τους επόμενους μήνες, εν μέσω έντονων βροχοπτώσεων, πλημμυρών, ανεπαρκών εγκαταστάσεων υγείας και παρεμπόδισης της ανθρωπιστικής πρόσβασης. Ο κ. Spindler είπε ότι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανησυχεί για την επικείμενη κατάσταση. «Με την έναρξη των βροχών στην περιοχή, υπήρξαν πολλές πλημμύρες. Αυτό προφανώς κάνει την κατάσταση υγιεινής αρκετά τρομερή».

Κράτος Λευκού Νείλου

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Πολιτεία του Λευκού Νείλου, ο κ. Spindler είπε ότι η έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού προσωπικού παρεμποδίζει σοβαρά την παροχή υπηρεσιών για περισσότερους από 144.000 πρόσφατα εκτοπισμένους από την πρωτεύουσα, Χαρτούμ, σε 10 προσφυγικούς καταυλισμούς. Η ανάλυση από ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στον Λευκό Νείλο δείχνει ότι το προσωπικό είναι αδύναμο, με τουλάχιστον 70 ασθενείς ανά κλινικό ιατρό την ημέρα – πάνω από αυτό που συνιστάται ιατρικά.

Οι υπηρεσίες υγείας σε κίνδυνο

Ο ΠΟΥ καταδίκασε τις 53 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και την πρόσφατη επίθεση κατά του προσωπικού των ΓΧΣ στο Χαρτούμ τον Ιούλιο, θέτοντας περαιτέρω σε κίνδυνο την ασφάλεια της υγείας. «Η ασφάλεια και η ιερότητα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή, ειδικά σε καταστάσεις θανατηφόρου βίας, όταν το έργο των φορέων της υγειονομικής περίθαλψης και η ασφαλής πρόσβαση σε υπηρεσίες που σώζουν ζωές γίνονται ακόμη πιο ζωτικής σημασίας», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Ο Christian Lindmeier του ΠΟΥ είπε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει επίσης έλλειψη ιατρικών προμηθειών τόσο στους τόπους των ενεργών μαχών όσο και στις γειτονικές περιοχές, λόγω της τεράστιας εισροής νεοεκτοπισμένων ανθρώπων. «Αυτό φυσικά επιβαρύνει όλα τα κράτη γύρω και τη γύρω περιοχή». Οι ανθρωπιστές του ΟΗΕ είπαν ότι η κατάσταση στο Σουδάν είναι «αβάσταχτη», καθώς οι ανάγκες αντισταθμίζουν αυτές που μπορούν να παραδοθούν με τους διαθέσιμους πόρους. Μέχρι σήμερα, η περιφερειακή έκκληση για την αντιμετώπιση των προσφύγων έχει χρηματοδοτηθεί μόνο κατά 29 τοις εκατό.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ηγέτες της πίστης βρίσκουν «κρυμμένα» παιδιά που ζουν με HIV

Δραματική προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την κλιματική κρίση

Σουδάν ΟΗΕ: Πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας

Το σύστημα υγείας του Κονγκό σε οριακό σημείο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συστάσεις Αγαπηδάκη για τον κίνδυνο λεπτοσπείρωσης και εν όψει της επέλευσης της νέας κακοκαιρίας

Επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος της λεπτοσπείρωσης, η οποία πολλές φορές εμφανίζεται, όπως μας λένε γιατροί, με ήπια συμπτώματα. Μπορεί δηλαδή κανείς να έχει πυρετό και γαστρεντερίτιδα και να μείνει στο σπίτι, να το υποτιμήσει, να θεωρήσει ότι θα περάσει. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό. Είναι σημαντικό να αναζητούμε βοήθεια πολύ γρήγορα. Όποιος έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, εξανθήματα ή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να αναζητάει ιατρική βοήθεια, γιατί σε πολλές περιπτώσεις μπορεί πίσω από αυτό να υπάρχει ζήτημα με τη λεπτοσπείρωση».

Διυπουργική σύσκεψη εν όψει της νέας κακοκαιρίας

Πολιτική Προστασία: Με φόντο λοιπόν τη νέα κακοκαιρία, σε λίγη ώρα (στις 13.00) αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. 

Λίμνη Κάρλα (ΟΦΥΠΕΚΑ) - Δεν προκύπτει σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης, δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις του Οργανισμού

Αναφορικά με τα βαρέα μέταλλα, παρατηρείται μικτή εικόνα (ανάλογα με το μεταλλικό στοιχείο και το σημείο δειγματοληψίας), η οποία χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης. Συνολικά εκτιμάται ότι η ποιότητα του νερού της λίμνης Κάρλας στα όρια που ήταν πριν από την πλημμύρα δεν έχει ουσιωδώς επιβαρυνθεί, ενώ τα συσσωρευμένα ύδατα γύρω από τη λίμνη είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα ύδατα εντός αυτής.

Προτάσεις Κώστα Μπακογιάννη για την περαιτέρω "εξυγίανση" της Αθήνας

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε, επίσης, γνωστό ότι άνοιξε το Δημοτικό Ιατρείο στο 7ο διαμέρισμα. “Πετύχαμε τον στόχο του 7 στα 7. Όταν ξεκίνησαν τα δημοτικά ιατρεία τη δεκαετία του 80, ο Μιλτιάδης Έβερτ είχε πει ότι θα πρέπει να έχουμε ένα δημοτικό ιατρείο σε κάθε δημοτική κοινότητα. Επιτέλους τα καταφέραμε” τόνισε.

Παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον αγώνα δρόμου ενάντια στον παιδικό καρκίνο

3rd Olympic Health Run: Φέτος ο αγώνας είχε ως σύνθημα: "Τρέχουμε ενάντια στον παιδικό καρκίνο- Δώστε πίστη στον αγώνα των παιδιών για ζωή" και είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον παιδικό καρκίνο.