Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Το 1/3 των γυναικών αντιμετωπίζουν μόνιμα προβλήματα υγείας μετά τον τοκετό

ΠΟΥ: Το 1/3 των γυναικών αντιμετωπίζουν μόνιμα προβλήματα υγείας μετά τον τοκετό

ΠΟΥ: Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση για τη μείωση των μητρικών θανάτων, εστιάζοντας όχι μόνο στις άμεσες βιοϊατρικές αιτίες τους, αλλά και στη σύνθετη αλληλεπίδραση ευρύτερων συνθηκών.

Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 40 εκατομμύρια γυναίκες είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας που προκαλείται από τον τοκετό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο The Lancet Global Health. Μέρος μιας ειδικής σειράς για την υγεία της μητέρας, η μελέτη δείχνει ένα υψηλό βάρος μεταγεννητικών καταστάσεων που επιμένουν τους μήνες ή ακόμα και τα χρόνια μετά τον τοκετό.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια), που επηρεάζει περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των γυναικών μετά τον τοκετό,
  • οσφυαλγία (32%),
  • πρωκτική ακράτεια (19%),
  • ακράτεια ούρων (8-31%),
  • άγχος (9 -24%),
  • κατάθλιψη (11-17%),
  • περινεϊκό πόνο (11%),
  • φόβο τοκετού (τοκοφοβία) (6-15%),
  • και δευτερογενή υπογονιμότητα (11%).

 

Οι συντάκτες της εργασίας ζητούν μεγαλύτερη αναγνώριση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αυτών των κοινών προβλημάτων, πολλά από τα οποία εμφανίζονται πέρα από το σημείο όπου οι γυναίκες έχουν συνήθως πρόσβαση σε μεταγεννητικές υπηρεσίες. Η αποτελεσματική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού είναι επίσης ένας κρίσιμος προληπτικός παράγοντας, υποστηρίζουν, για τον εντοπισμό κινδύνων και την αποφυγή επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε διαρκή προβλήματα υγείας μετά τη γέννηση.

«Πολλές παθήσεις μετά τον τοκετό προκαλούν σημαντική ταλαιπωρία στην καθημερινή ζωή των γυναικών πολύ μετά τη γέννηση, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά, και ωστόσο σε μεγάλο βαθμό υποτιμώνται, δεν αναγνωρίζονται και υποδηλώνονται», δήλωσε η Δρ Pascale Allotey, Διευθύντρια Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας στον ΠΟΥ.

«Σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, και πέρα από τη μητρότητα, οι γυναίκες χρειάζονται πρόσβαση σε μια σειρά υπηρεσιών από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που ακούν τις ανησυχίες τους και καλύπτουν τις ανάγκες τους – έτσι όχι μόνο επιβιώνουν από τον τοκετό αλλά μπορούν να απολαμβάνουν καλή υγεία και ποιότητα ζωής».

Παρά τον επιπολασμό τους, αυτές οι καταστάσεις έχουν παραμεληθεί σε μεγάλο βαθμό στην κλινική έρευνα, την πρακτική και την πολιτική, σημειώνει η δημοσίευση. Κατά τη διάρκεια μιας βιβλιογραφικής ανασκόπησης που διήρκεσε τα τελευταία 12 χρόνια, οι συγγραφείς δεν εντόπισαν πρόσφατες οδηγίες υψηλής ποιότητας που να υποστηρίζουν την αποτελεσματική θεραπεία για το 40% των 32 καταστάσεων προτεραιότητας που αναλύθηκαν στη μελέτη τους.

Δεν βρήκαν ούτε μία κατευθυντήρια γραμμή υψηλής ποιότητας από χαμηλή ή χώρα μεσαίου εισοδήματος. Τα κενά δεδομένων είναι επίσης σημαντικά: δεν υπήρξαν εθνικά αντιπροσωπευτικές ή παγκόσμιες μελέτες για καμία από τις συνθήκες που εντοπίστηκαν μέσω της έρευνας. Συνολικά, απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή στη μακροπρόθεσμη υγεία των γυναικών και των κοριτσιών – μετά αλλά και πριν από την εγκυμοσύνη.

Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση για τη μείωση των μητρικών θανάτων, εστιάζοντας όχι μόνο στις άμεσες βιοϊατρικές αιτίες τους, αλλά και στη σύνθετη αλληλεπίδραση ευρύτερων κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών συνθηκών που επηρεάζουν την υγεία των γυναικών. Η έλλειψη προσοχής σε τέτοια θεμελιώδη ζητήματα εξηγεί γιατί 121 από τις 185 χώρες δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των μητρικών θανάτων τις τελευταίες δύο δεκαετίες, υποστηρίζει η εφημερίδα.

«Η μητρική υγεία δεν είναι απλώς κάτι για το οποίο θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε όταν εμφανιστεί το χτύπημα της εγκυμοσύνης», δήλωσε ο Joao Paulo Souza, Διευθυντής Κέντρου του Κέντρου Πληροφοριών για τις Επιστήμες Υγείας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (BIREME) για τον PAHO/WHO και ένας από τους συγγραφείς.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα μια γυναίκα να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη, από το περιβάλλον γύρω της μέχρι τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα στα οποία ζει, μέχρι την πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα και το επίπεδο δράσης που έχει στη ζωή της. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να αντιμετωπιστούν για να βελτιωθεί η υγεία της, παράλληλα με την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της».

Ουσιαστικά, η Σειρά υποστηρίζει ένα ισχυρό, πολυεπιστημονικό σύστημα υγείας, που όχι μόνο παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες μητρότητας, αλλά επίσης προλαμβάνει την κακή υγεία και μετριάζει τον αντίκτυπο των ευρύτερων ανισοτήτων – συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων παρεμβάσεων που υποστηρίζουν τις πιο ευάλωτες γυναίκες και κορίτσια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι θα περάσει το σώμα σου μετά από γέννηση διδύμων;

Ποιος ο ρόλος της άσκησης στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης;

Νέα έρευνα δείχνει ότι το κυτταρικό στρες στον πλακούντα μπορεί να είναι πιθανή αιτία προεκλαμψίας

Διαχειριστείτε τον διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα προειδοποίηση του ΠΟΥ για το πότε θα «χτυπήσει» ένα νέο παθογόνο και μια νέα πανδημία.

«Η Covid ήταν μια ασθένεια “X”, ένα νέο παθογόνο που προκάλεσε μια νέα νόσο, αλλά θα υπάρξει μια άλλη ασθένεια “Χ”, ή νόσος “Υ” ή νόσος “Ζ”», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Γιατροί της Νότιας Κορέας απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Η Νότια Κορέα έχει μία από τις χαμηλότερες αναλογίες γιατρού προς ασθενή μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, επομένως η κυβέρνηση θέλει να προσθέσει περισσότερες τοποθετήσεις σε ιατρικές σχολές.

Τον Μάρτιο η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων - Τα κόστη

Σε περιοχές όπου τα νοσοκομεία δεν μπορούν να κάνουν βραδινές χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιωτικές κλινικές θα παρέμβουν για να εξυπηρετήσουν αυτές τις περιπτώσεις χωρίς κόστος για τους ασθενείς. 

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς η ΕΕ και η Ελλάδα θα περιορίσουν εγκλήματα και απάτες

Σε εθνικό επίπεδο, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κυβερνοασφάλεια, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρνει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, σε δημόσια διαβούλευση, νομοσχέδιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η νομοθετική πράξη θα σηκώσει ανάχωμα απέναντι στις μεγάλες πλατφόρμες.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Άμεση ανθρωπιστική παύση για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητά η Ε.Ε

Οι κυρώσεις σε βάρος των βίαιων εποίκων εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας, καθώς ορισμένα κράτη μέλη δεν επιθυμούν τη Χαμάς και τους εποίκους να τοποθετούνται δίπλα-δίπλα στη σειρά της υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων.

Πάνω από 29.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

 Ο πόλεμος, που δεν δείχνει σημάδια λήξης, έχει εκδιώξει περίπου το 80% των Παλαιστινίων στη Γάζα από τα σπίτια τους και έχει αφήσει το ένα τέταρτο του πληθυσμού να λιμοκτονεί, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ.