Τεχνολογία

Τοκετός: Ποιες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του τοκετού;

Τοκετός: Ποιες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του τοκετού;

Τοκετός: Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τοκετό έχουν βελτιώσει σημαντικά τα μητρικά και νεογνικά αποτελέσματα, έχουν μειώσει τις επιπλοκές και έχουν βελτιώσει τη συνολική εμπειρία του τοκετού.

Οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία έχουν μεταμορφώσει σημαντικά τη διαδικασία του τοκετού, καθιστώντας την ασφαλέστερη και πιο άνετη τόσο για τις μητέρες όσο και για τα μωρά. Αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες αποσκοπούν στην παρακολούθηση, την υποστήριξη και τη βελτίωση διαφόρων πτυχών του τοκετού και του τοκετού. Ακολουθούν ορισμένες βασικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη διαδικασία του τοκετού.

Τοκετός

 • Παρακολούθηση του εμβρύου: Η ηλεκτρονική παρακολούθηση του εμβρύου (EFM) είναι μια τυπική διαδικασία κατά τη διάρκεια του τοκετού. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση αισθητήρων στην κοιλιά της μητέρας για την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού του μωρού και της ισχύος και της συχνότητας των συσπάσεων της μήτρας. Η συνεχής EFM επιτρέπει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αξιολογούν την ευημερία του μωρού και να προβαίνουν έγκαιρα σε παρεμβάσεις εάν είναι απαραίτητο.
 • Υπερηχογράφημα: Η τεχνολογία υπερήχων χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου, τον προσδιορισμό της θέσης του μωρού και την αξιολόγηση του πλακούντα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων, όπως ο προδρομικός πλακούντας ή οι εμβρυϊκές ανωμαλίες, πριν από τη γέννηση.
 • Επαγωγή και αύξηση του τοκετού: Σε περιπτώσεις μεταγενέστερης εγκυμοσύνης ή ιατρικής ανάγκης, ο τοκετός μπορεί να προκληθεί ή να ενισχυθεί με τη χρήση φαρμάκων όπως η ωκυτοκίνη (πιτοκίνη) ή οι προσταγλανδίνες. Τα φάρμακα αυτά βοηθούν στην έναρξη ή την ενίσχυση των συστολών για την προώθηση του τοκετού.
 • Επιδορμίες και αποκλεισμοί της σπονδυλικής στήλης: Οι επισκληρίδιες και οι σπονδυλικοί αποκλεισμοί είναι μορφές περιοχικής αναισθησίας που παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού και του τοκετού. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν την έγχυση φαρμάκων στον επισκληρίδιο χώρο ή στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, αντίστοιχα, για να μουδιάσει το κάτω μισό του σώματος, ενώ επιτρέπουν στη μητέρα να παραμείνει ξύπνια και σε εγρήγορση.
 • Καισαρική τομή: Όταν ο κολπικός τοκετός εγκυμονεί κινδύνους για τη μητέρα ή το μωρό ή σε περιπτώσεις ορισμένων ιατρικών καταστάσεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί καισαρική τομή. Αυτή η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας τομής στην κοιλιά και τη μήτρα για τον ασφαλή τοκετό του μωρού.
 • Μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών (ΜΕΝΝ): Για τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα ή με επιπλοκές υγείας, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Εντατικής Θεραπείας που είναι εξοπλισμένες με προηγμένη ιατρική τεχνολογία παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα. Αυτή περιλαμβάνει αναπνευστήρες, θερμοκοιτίδες και συσκευές παρακολούθησης για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της ανάρρωσης των νεογνών.
 • Τηλεϊατρική και τηλεπαρακολούθηση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τεχνολογία τηλεϊατρικής επιτρέπει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να παρακολουθούν και να αξιολογούν εξ αποστάσεως τις μέλλουσες μητέρες και τα αγέννητα μωρά τους. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελές για εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου ή καταστάσεις όπου απαιτούνται συχνές εξετάσεις.
 • Ενδοφλέβιες (IV) εγχύσεις: Ενδοφλέβια υγρά και φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν στη μητέρα κατά τη διάρκεια του τοκετού για τη διατήρηση της ενυδάτωσης και τη διαχείριση του πόνου ή των επιπλοκών.
 • Τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος: Οι γονείς μπορούν να επιλέξουν να αποθηκεύσουν το αίμα του ομφάλιου λώρου του μωρού τους, το οποίο περιέχει πολύτιμα βλαστοκύτταρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές ιατρικές θεραπείες, εάν χρειαστεί. Η τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος γίνεται συνήθως αμέσως μετά τη γέννηση.

 • Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (NIPT): Ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει μια εξέταση αίματος για την ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία του μωρού χωρίς την ανάγκη επεμβατικών διαδικασιών όπως η αμνιοπαρακέντηση.
 • Χειρουργική με ρομποτική υποβοήθηση: Σε ορισμένες πολύπλοκες μαιευτικές και γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις, η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική με τη χρήση ρομποτικών βραχιόνων που ελέγχονται από έναν χειρουργό μπορεί να προσφέρει αυξημένη ακρίβεια και ελάχιστα επεμβατικές επιλογές.

Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τοκετό έχουν βελτιώσει σημαντικά τα μητρικά και νεογνικά αποτελέσματα, έχουν μειώσει τις επιπλοκές και έχουν βελτιώσει τη συνολική εμπειρία του τοκετού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η τεχνολογία πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται με σύνεση, με έμφαση στην εξατομικευμένη φροντίδα που σέβεται τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των μέλλουσες μητέρες και των οικογενειών τους. Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στον τοκετό θα πρέπει να ενισχύει, όχι να αντικαθιστά, τη συμπονετική φροντίδα που παρέχεται από τους επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια αυτού του μεταμορφωτικού γεγονότος που αλλάζει τη ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα ολοκληρωμένη ανασκόπηση ενισχύει την υπόθεση του άξονα στόμα-έντερο

50% υψηλότερος κίνδυνος πρόωρου τοκετού σε μητέρες με κακή ψυχική υγεία

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε προτού επιλέξετε καισαρική τομή

Έξι συμβουλές για την υγεία του εγκεφάλου από την παιδική ηλικία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεθοδολογία καρδιαγγειακής θεραπείας στην Ινδία με την συμβολή της ιαπωνικής τεχνολογίας

Καρδιαγγειακή Θεραπεία: Η προληπτική παρέμβαση είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για αυτή την ασθένεια λόγω του αυξημένου κινδύνου αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών και θανάτων και επειδή η εξέλιξη της νόσου είναι πολύ γρήγορη. 

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο.

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.