Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πρόωρος τοκετός ΠΟΥ: 1 στα 10 μωρά παγκοσμίως γεννιούνται νωρίς

Πρόωρος τοκετός ΠΟΥ: 1 στα 10 μωρά παγκοσμίως γεννιούνται νωρίς

Πρόωρος τοκετός ΠΟΥ: Περίπου το 65% των πρόωρων τοκετών το 2020 σημειώθηκαν στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία, όπου πάνω από το 13% των μωρών γεννήθηκαν πρόωρα.

Υπολογίζεται ότι 13,4 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν νωρίς (πριν από τις 37 πλήρεις εβδομάδες εγκυμοσύνης) το 2020 – δηλαδή περίπου 1 στις 10 όλων των ζωντανών γεννήσεων – σύμφωνα με μια λεπτομερή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet σήμερα από συγγραφείς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) και το London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Δεδομένου ότι η προωρότητα είναι η κύρια αιτία θανάτου στα πρώτα χρόνια των παιδιών, υπάρχει επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης τόσο της φροντίδας για τα πρόωρα μωρά όσο και των προσπαθειών πρόληψης –ιδιαίτερα της μητρικής υγείας και διατροφής– ώστε να βελτιωθεί η παιδική επιβίωση. Για όσους ζουν, ο πρόωρος τοκετός αυξάνει επίσης σημαντικά την πιθανότητα να υποστούν σοβαρές ασθένειες, αναπηρία και αναπτυξιακές καθυστερήσεις, ακόμη και χρόνιες ασθένειες ως ενήλικες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Όπως και με άλλες σημαντικές τάσεις που σχετίζονται με τη μητρική υγεία, καμία περιοχή του κόσμου δεν έχει μειώσει σημαντικά τα ποσοστά πρόωρων τοκετών την τελευταία δεκαετία. Ο παγκόσμιος ετήσιος ρυθμός μείωσης των πρόωρων γεννήσεων μεταξύ 2010 και 2020 ήταν μόλις 0,14%. «Τα πρόωρα μωρά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές υγείας και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή», δήλωσε ο Δρ Anshu Banerjee, Διευθυντής Υγείας και Γήρανσης Μητέρων, Νεογνών, Παιδιών και Εφήβων στον ΠΟΥ:

«Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν επείγουσα ανάγκη για σοβαρές επένδυση σε υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για την υποστήριξη αυτών και των οικογενειών τους, καθώς και μεγαλύτερη εστίαση στην πρόληψη – ιδίως, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη πριν και κατά τη διάρκεια κάθε εγκυμοσύνης». Το έγγραφο, Εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες εκτιμήσεις πρόωρων τοκετών το 2020, με τάσεις από το 2010: μια συστηματική ανάλυση, παρέχει παγκόσμιες, περιφερειακές και εθνικές εκτιμήσεις και τάσεις για πρόωρους τοκετούς μεταξύ 2010 και 2020, αποκαλύπτοντας μεγάλες διαφορές μεταξύ περιοχών και χωρών.

Περίπου το 65% των πρόωρων τοκετών το 2020 σημειώθηκαν στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία, όπου πάνω από το 13% των μωρών γεννήθηκαν πρόωρα. Τα ποσοστά στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο:

  • Μπαγκλαντές (16,2%),
  • Μαλάουι (14,5%),
  • και Πακιστάν (14,3%)

Είναι τρεις ή τέσσερις φορές υψηλότερα από εκείνα στις λιγότερο πληγείσες χώρες – Σερβία (3,8%), Μολδαβία (4%) ) και Καζακστάν (4,7%). Ωστόσο, ο πρόωρος τοκετός δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, και τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι επηρεάζει οικογένειες σε όλα τα μέρη του κόσμου. Ποσοστά 10% και άνω εμφανίζονται σε ορισμένες χώρες υψηλού εισοδήματος όπως η Ελλάδα (11,6%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (10%).

Οι κίνδυνοι για την υγεία της μητέρας, όπως η εφηβική εγκυμοσύνη, οι λοιμώξεις, η κακή διατροφή και η προεκλαμψία, συνδέονται στενά με τους πρόωρους τοκετούς. Η ποιοτική προγεννητική φροντίδα είναι κρίσιμης σημασίας για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των επιπλοκών, για τη διασφάλιση της ακριβούς χρονολόγησης της εγκυμοσύνης μέσω πρώιμων υπερηχογραφημάτων και, εάν χρειάζεται, για την καθυστέρηση του τοκετού μέσω εγκεκριμένων θεραπειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το κάπνισμα επηρεάζει τις εγκύους και την υγεία των εμβρύων

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Γιατί οι μητέρες και τα μωρά θα υποφέρουν πιο πολύ καθώς η Αφρική θερμαίνεται όλο και περισσότερο

1 στα 10 παιδιά πάσχουν από αναπτυξιακή αναπηρία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το καρπούζι να βοηθήσει στην ανδρική γονιμότητα;

Καρπούζι: Ενώ η έρευνα για την επίδραση του καρπουζιού στην ανδρική γονιμότητα είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά είναι μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή που μπορεί να ενσωματωθεί στη διατροφή για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και πιθανώς της γονιμότητας.

Η σωματική αδυναμία μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη

«Η αξιολόγηση της αδυναμίας είναι μια σχετικά φθηνή και εύκολη διαδικασία», δήλωσε ο Scheinost, αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας και βιοϊατρικής απεικόνισης και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά είναι πιθανό η αδυναμία να αποτελέσει στόχο παρέμβασης».

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε αγριογούρουνο;

Αγριογούρουνο μαγειρική: Το μαγείρεμα αγριογούρουνου μπορεί να είναι μια ικανοποιητική γαστρονομική εμπειρία, προσφέροντας πλούσιο, γευστικό κρέας που είναι λίγο πιο εύρωστο από το εγχώριο χοιρινό.

Close Icon