Τεχνολογία

Αιμορραγία τοκετός: Νέα συσκευή μπορεί να ελέγξει την αιμορραγία μετά τον τοκετό μέσα σε 5 λεπτά

Αιμορραγία τοκετός: Νέα συσκευή μπορεί να ελέγξει την αιμορραγία μετά τον τοκετό μέσα σε 5 λεπτά

Αιμορραγία τοκετός: Η επιλόχεια αιμορραγία είναι μια κύρια αιτία μητρικής νοσηρότητας και θανάτου που μπορεί να προληφθεί.

Λίγο μετά τον τοκετό, η μήτρα της γυναίκας συστέλλεται και κλείνει τα αιμοφόρα αγγεία που τρέφουν τον πλακούντα. Όταν η μήτρα δεν συστέλλεται σωστά μετά τον τοκετό, μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει σοβαρή κολπική αιμορραγία, που ονομάζεται επιλόχεια αιμορραγία ή αιμορραγία μετά τον τοκετό. Είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση. Η επιλόχεια αιμορραγία είναι μια κύρια αιτία μητρικής νοσηρότητας και θανάτου που μπορεί να προληφθεί.

Θεραπεία της αιμορραγίας μετά τον τοκετό

Χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι για τη διακοπή της αιμορραγίας μετά τον τοκετό, όπως μασάζ της μήτρας, φαρμακευτική αγωγή για την τόνωση των συσπάσεων της μήτρας, μετάγγιση αίματος, εμβολισμός μητριαίας αρτηρίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για να σταματήσει η αιμορραγία και, εάν χρειάζεται, να αφαιρεθεί η μήτρα. Ωστόσο, οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές δεν είναι ιδανικές για όλους τους ασθενείς. Ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της επιλόχειας αιμορραγίας δεν είναι ασφαλή για ασθενείς με υπέρταση ή άσθμα. Εάν η φαρμακευτική αγωγή δεν αποτελεί επιλογή ή δεν έχει αποτέλεσμα, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει μια συσκευή ταμποναρίσματος που μοιάζει με μπαλόνι για να ασκήσει πίεση στο τοίχωμα της μήτρας για να ελέγξει την αιμορραγία. Ενώ αυτή η μέθοδος θεραπείας έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας, προκαλεί μεγάλη ενόχληση στον ασθενή. Το μπαλόνι εισάγεται στη μήτρα, όπου συχνά διατηρείται για 12 έως 24 ώρες έως ότου η μήτρα συσπαστεί σωστά.

Νέο εργαλείο για τη διαχείριση της επιλόχειας αιμορραγίας

Μια νέα ενδομήτρια συσκευή που χρησιμοποιεί αναρρόφηση χαμηλού επιπέδου για την προώθηση των συσπάσεων της μήτρας θεωρείται ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο για τη διαχείριση της αιμορραγίας μετά τον τοκετό. Έγκριση από τον FDA των ΗΠΑ το 2020, αυτή η συσκευή μπορεί να ελέγξει γρήγορα την αιμορραγία μετά τον τοκετό σε ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών. Σε μια νέα μελέτη από μαιευτήρες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, η συσκευή κατάφερε να ελέγξει την αιμορραγία στο 93% των ασθενών που γέννησαν κολπικά και στο 84% που γέννησαν με καισαρική τομή. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology. Στην προηγούμενη κλινική δοκιμή, η συσκευή ήταν σε θέση να ελέγξει την αιμορραγία με επιτυχία σε διάμεσο 3 λεπτά σε περισσότερους από 100 ασθενείς που παρουσίαζαν σχετικά μικρή απώλεια αίματος μετά τον τοκετό. Η συσκευή αφαιρέθηκε περίπου 3 ώρες μετά την εισαγωγή. Η επιτυχία της δοκιμής οδήγησε στην έγκριση του FDA.

Η νέα μελέτη, η οποία περιελάμβανε περισσότερες από 800 γυναίκες που γέννησαν σε 16 νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων ασθενών που είχαν πρόωρο τοκετό. Στους περισσότερους ασθενείς, η αιμορραγία τέθηκε υπό έλεγχο εντός 5 λεπτών από την εισαγωγή της συσκευής. Οι μαιευτήρες παρατήρησαν ότι οι περισσότεροι ασθενείς είχαν λάβει φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση της επιλόχειας αιμορραγίας πριν από την εισαγωγή της συσκευής. Συνιστούν τη χρήση της νέας ενδομήτριας συσκευής όταν αποτύχουν τα φάρμακα. Ωστόσο, η συσκευή είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για ασθενείς με υποκείμενες παθήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα διαθέσιμα φάρμακα, πρόσθεσαν.

Η έγκαιρη αναγνώριση και η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της αιμορραγίας μετά τον τοκετό και την πρόληψη δυνητικά απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του τοκετού;

50% υψηλότερος κίνδυνος πρόωρου τοκετού σε μητέρες με κακή ψυχική υγεία

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε προτού επιλέξετε καισαρική τομή

Τα υπέρ και τα κατά του φυσικού και του τοκετού με επισκληρίδιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση με τον σωλήνα σίτισης PEG

Υποσιτισμός παράλυση: Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια ομάδα νευρολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν την κίνηση και τον συντονισμό των μυών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με την πάθηση. 

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στις ασθένειες των αυτιών;

AI αυτιά: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο σε διάφορους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και οι δυνατότητές της να βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση παθήσεων του αυτιού γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Τεχνολογία λέιζερ ανιχνεύει εγκεφαλικούς τραυματισμούς

Laser μάτια: Η τεχνική είναι διαφορετική από άλλες διαγνωστικές μεθόδους και αναμένεται να αναπτυχθεί σε συσκευή χειρός για χρήση στην κρίσιμη «χρυσή ώρα» μετά από τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό.

Πώς το GPS βελτιώνει τη ποιότητα ζωής των ατόμων με Αλτσχάιμερ;

Αλτσχάιμερ: Η ικανότητα παρακολούθησης της τοποθεσίας, πρόληψης της περιπλάνησης και διευκόλυνσης της ταχείας απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής για όσους ζουν με Αλτσχάιμερ και τις οικογένειές τους.

Μπορείτε να "ακούσετε" το έμβρυο;

Υγεία εμβρύου: Η τεχνολογία παρακολούθησης εμβρύων αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα;

AI: Τα αποτελέσματα κατέδειξαν την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να εντοπίζει άτομα υψηλού κινδύνου, επισημαίνοντας περίπου το 28% των μη καπνιστών ως υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα.