Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ όμικρον μέτρα: Τα μέτρα που ελήφθησαν για την παραλλαγή Δέλτα λειτουργούν και στην μετάλλαξη Όμικρον

ΠΟΥ όμικρον μέτρα: Τα μέτρα που ελήφθησαν για την παραλλαγή Δέλτα λειτουργούν και στην μετάλλαξη Όμικρον

ΠΟΥ όμικρον μέτρα: Ο έλεγχος των συνόρων μπορεί να καθυστερήσει την είσοδο του ιού και να κερδίσει χρόνο. Αλλά κάθε χώρα και κάθε κοινότητα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες αυξήσεις κρουσμάτων, με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί και την εμπειρία που αποκτήθηκε στην αντιμετώπιση της παραλλαγής δέλτα.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει φέρει παγκόσμια ανησυχία. Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στον Δυτικό Ειρηνικό αναφέρουν ότι το κλείσιμο των συνόρων που υιοθετείται από ορισμένες χώρες μπορεί να κερδίσει χρόνο για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Omicron. Ωστόσο, τα μέτρα που έχουν ληφθεί και η εμπειρία που αποκτήθηκε στην αντιμετώπιση της παραλλαγής δέλτα θα πρέπει να παραμείνουν το θεμέλιο για την καταπολέμηση της πανδημίας.  Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για τον Δυτικό Ειρηνικό, Δρ. Takeshi Kasai, σε εικονική συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από τη Μανίλα. “Ο έλεγχος των συνόρων μπορεί να καθυστερήσει την είσοδο του ιού και να κερδίσει χρόνο. Αλλά κάθε χώρα και κάθε κοινότητα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες αυξήσεις κρουσμάτων”, είπε ο Κασάι. “Τα θετικά νέα σε όλα αυτά είναι ότι καμία από τις πληροφορίες που έχουμε επί του παρόντος για την Omicron δεν υποδηλώνει ότι πρέπει να αλλάξουμε τις κατευθύνσεις της απάντησής μας”.

Τι γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με τη νέα παραλλαγή. Δεν γνωρίζουμε με σαφήνεια εάν είναι πιο μεταδοτική, όπως υποψιάζονται ορισμένες υγειονομικές αρχές, ή προκαλεί πιο σοβαρές νοσήσεις. Δεν γνωρίζουμε επίσης εάν μπορεί να την εμποδίσει το εμβόλιο. Ο Κασάι είπε ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή ανησυχίας λόγω του αριθμού των μεταλλάξεων και επειδή οι πρώτες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές του ιού. Απαιτούνται περισσότερες δοκιμές και παρατήρηση, είπε. Μέχρι στιγμής, τέσσερις χώρες και περιοχές στον Δυτικό Ειρηνικό – Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα – έχουν αναφέρει κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Δρ. Babatunde Olowokure.

Αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς ανακαλύπτονται περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, είπε ο Olowokure. Η Ινδία, η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία ανέφεραν επίσης τα πρώτα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες. “Όσον αφορά το τι πρέπει να κάνουν οι χώρες τώρα, οι εμπειρίες μας τα τελευταία χρόνια, ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση του δέλτα, παρέχουν έναν οδηγό για το τι πρέπει να κάνουμε, καθώς και πώς να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές αυξήσεις με πιο βιώσιμο τρόπο”, ανέφερε.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • πλήρη εμβολιαστική κάλυψη
  • κοινωνική αποστασιοποίηση
  • χρήση μάσκας

Ο στόχος είναι “να διασφαλίσουμε ότι θεραπεύουμε τους σωστούς ασθενείς στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή και, επομένως, να διασφαλίσουμε ότι οι κλίνες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες, ιδιαίτερα για όσους τις χρειάζονται”, είπε. Παρά τις θετικές τάσεις στον χειρισμό της πανδημίας στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, κυρίως μέσω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού, “δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε”, είπε ο Κασάι. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κρούσματα αυξάνονται για επτά συνεχόμενες εβδομάδες και ο αριθμός των θανάτων έχει αρχίσει να αυξάνεται και πάλι, κυρίως λόγω της παραλλαγής δέλτα και της μειωμένης χρήσης προστατευτικών μέτρων σε άλλα μέρη του κόσμου. “Δεν πρέπει να εκπλαγούμε που θα δούμε περισσότερες αυξήσεις στο μέλλον. Όσο συνεχίζεται η μετάδοση, ο ιός μπορεί να συνεχίσει να μεταλλάσσεται όπως δείχνει η εμφάνιση του όμικρον, υπενθυμίζοντάς μας την ανάγκη να παραμείνουμε σε εγρήγορση”, είπε ο Κασάι.

Προειδοποίησε ιδιαίτερα για την πιθανότητα υπερτάσεων λόγω περισσότερων συγκεντρώσεων και μετακινήσεων ανθρώπων κατά την περίοδο των εορτών. Η βόρεια χειμερινή περίοδος πιθανότατα θα φέρει και άλλες μολυσματικές αναπνευστικές ασθένειες όπως η γρίπη μαζί με την COVID-19. “Είναι σαφές ότι αυτή η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει και ξέρω ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για την μετάλλαξη Όμικρον. Αλλά το μήνυμά μου σήμερα είναι ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε αυτόν τον ιό για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις μελλοντικές εξάρσεις και να μειώσουμε τις επιπτώσεις τους στην υγεία, τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σήμερα 3 Δεκεμβρίου η Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Πολλά κράτη έχουν αναστείλει τα ταξίδια σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αφρικής λόγω της παραλλαγής "όμικρον"

79 επιβεβαιωμένα κρούσματα της "όμικρον" στην ΕΕ έχει καταγράψει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), όλα ήπια ή ασυμπτωματικά

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα covid αυξήθηκαν σε 8.561 την Τετάρτη από 4.373 μια ημέρα νωρίτερα στη Νότια Αφρική

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μαγιορκίνης: Τάση αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας

Μαγιορκίνης: Στην Ελλάδα, η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, με μία τάση επίσης αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες, είπε ο επιδημιολόγος - καθηγητής στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την Covid από το υπουργείο Υγείας.

Παπαευαγγέλου: 8 στις 10 νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον

Παπαευαγγέλου: Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον. Συγκεκριμένα, 8 στους 1ο ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι με την μετάλλαξη Όμικρον, διευκρίνισε και υπογράμμισε πως η νόσηση με την Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα.

Γκάγκα: Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η διάθεση αντιικών χαπιών κατ' οίκον

Γκάγκα: Η θεραπεία με τα αντιικά χάπια απευθύνεται σε όσους συνανθρώπους μας είναι άνω των 18 ετών και έχουν προβλήματα υγείας, πλην των εγκύων, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Θάνος Πλεύρης: Επαναφορά μουσικής και απελευθέρωση ωραρίου στη διασκέδαση

Πλεύρης μέτρα: Mερική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων από 30 Ιανουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Θετική η επιτροπή ειδικών στη μουσική και το 50% πληρότητας στα γήπεδα

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων μέτρα: Κλείδωσαν τα μέτρα ,σύμφωνα με πληροφορίες του healthweb, επιστρέφει η μουσική μόνο για καθήμενους, χωρίς παράλληλα να επεκτείνεται το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση. 50% πληρότητα στα γήπεδα, μία εβδομάδα παράταση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Βρετανία από σήμερα

Ηνωμένο Βασίλειο μέτρα: Από σήμερα χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Βρετανία, καθώς το Plan B φαίνεται πως δεν είναι απαραίτητο πλέον και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες παντού ή να έχουν το Covid pass.

Η Δανία χαλαρώνει τους περιορισμούς της για την COVID παρόλο που η γειτονική Σουηδία παρέτεινε τους περιορισμούς για άλλες 15 ημέρες.

Η Σουηδία διέταξε τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν στις 23:00 και προέτρεψε τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι όταν είναι δυνατόν.