Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Η προσέγγιση One Health χτίζει ανθεκτικότητα στο Κόσοβο

ΠΟΥ: Η προσέγγιση One Health χτίζει ανθεκτικότητα στο Κόσοβο

ΠΟΥ: Η επένδυση στο One Health δεν είναι απλώς θέμα δημόσιας υγείας, αλλά ηθική επιταγή. Πρόκειται για τη διαφύλαξη της υγείας και της ευημερίας των σημερινών και των μελλοντικών γενεών, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλανήτη μας.

Ο τρόπος βιώσιμης ισορροπίας και βελτιστοποίησης της υγείας των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και του περιβάλλοντος ήταν το κλειδί σε μια συνάντηση για την ενίσχυση της ασφάλειας της υγείας στο Κοσσυφοπέδιο με την εφαρμογή και την προσαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης One Health του ΠΟΥ (OH JPA).

Η OH JPA σχεδιάστηκε από 4 παγκόσμιους οργανισμούς στον απόηχο της πανδημίας COVID-19 για την αντιμετώπιση των απειλών για την υγεία που προκύπτουν από την ανισορροπία μεταξύ των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και την αυξημένη πίεση στα οικοσυστήματά μας. Οι 4 οργανισμοί, γνωστοί ως Τετραμερείς οργανισμοί, περιλαμβάνουν τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP), τον ΠΟΥ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH). Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης στοιχεία από 22 κράτη μέλη του ΠΟΥ και μέλη της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου One Health (OHHLEP).

Η 5ετής OH JPA παρέχει επείγουσα παγκόσμια διακυβέρνηση καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους μολυσματικών ασθενειών και πανδημιών, καθώς και ρύπανσης των υδάτων, του αέρα και του εδάφους. Στοχεύει στη δημιουργία βιώσιμων και ολιστικών λύσεων για την καλύτερη διαχείριση των απειλών για την υγεία των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και του περιβάλλοντος και για την πρόληψη πιθανών μελλοντικών πανδημιών.

Στο διήμερο εργαστήριο στην Πρίστινα, 42 αξιωματούχοι δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων από τον τομέα της υγείας των ανθρώπων και των ζώων και τη διαχείριση έκτακτης ανάγκης, εξέτασαν τρόπους προσαρμογής της ΚΣΙΕ της OH στις τοπικές συνθήκες. Το εργαστήριο οργανώθηκε από τον ΠΟΥ με οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η Δρ Dafina Gexha-Bunjaku, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι, «Η επένδυση στο One Health δεν είναι απλώς θέμα δημόσιας υγείας, αλλά ηθική επιταγή. Πρόκειται για τη διαφύλαξη της υγείας και της ευημερίας των σημερινών και των μελλοντικών γενεών, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλανήτη μας».

Το Κοινό Σχέδιο Δράσης One Health (OH JPA)

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση παρουσιάστηκαν στον Οδηγό Εφαρμογής της ΚΣΙΕ της OH, ο οποίος αναπτύχθηκε το 2023 από την Τετραμερή για να παρέχει στις χώρες καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο υιοθέτησης και προσαρμογής της ΚΣΙΕ OH στο εθνικό επίπεδο. Ο Οδηγός έχει σχεδιαστεί για να είναι εφαρμόσιμος σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από την πρόοδό τους στην εφαρμογή One Health. Η διεπιστημονικότητα, η ποικιλομορφία των ενδιαφερομένων και η συμπερίληψη είναι κατευθυντήριες αρχές.

Η κα Merita Berisha, Ειδική στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, σημείωσε: «Η ενίσχυση των ικανοτήτων μας για μια προσέγγιση One Health βοηθά στον εντοπισμό ευκαιριών για την ενσωμάτωσή της στον στρατηγικό σχεδιασμό σε κάθε στάδιο για την πρόληψη απειλών για την υγεία που προκύπτουν από αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-ζώου-περιβάλλοντος. και να συμβάλουν στην τοπική και παγκόσμια ασφάλεια υγείας».

Η OH JPA διαμορφώνει μια συστημική προσέγγιση, ενώ εντοπίζει και αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες που έχουν οδηγήσει σε κρίσιμους κινδύνους στο παρελθόν για την παγκόσμια υγεία. Περιγράφει ένα σύνολο δραστηριοτήτων για την προώθηση της αλλαγής και του μετασχηματισμού που απαιτούνται για τον μετριασμό των επιπτώσεων των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων για την υγεία σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

«Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί τη δέσμευση του Κοσσυφοπεδίου να εργαστεί ολιστικά και να ενσωματώσει μια προσέγγιση One Health στην ανάπτυξη και εφαρμογή της πολιτικής του», δήλωσε ο Oleksandr Martynenko, Υπεύθυνος Σύνδεσμος στο Γραφείο του ΠΟΥ στην Πρίστινα. Τόνισε ότι ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να καθοδηγεί τους εταίρους του στο Κοσσυφοπέδιο για την ενίσχυση των περίπλοκων σχέσεων και της διασύνδεσης της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος.

Αν και το One Health δεν είναι μια νέα έννοια, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως η βέλτιστη προσέγγιση για την προώθηση της υγείας και της ευεξίας. Αυτή η εκδήλωση λειτούργησε ως ευκαιρία για τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς σε όλους τους τομείς να συζητήσουν πώς να εφαρμόσουν την προσέγγιση One Health με σκοπό τη δημιουργία συνοφελών για όλους.

Ο Peter Sousa Hoejskov, Τεχνικός Υπεύθυνος για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τις Ζωονόσους στην ΠΟΥ/Ευρώπη, εξήγησε ότι οι συστάσεις από το εργαστήριο θα μεταφερθούν στο προσχέδιο «Σχέδιο δράσης για την ασφάλεια της υγείας», το οποίο θα καθοδηγήσει τις εργασίες για την ενίσχυση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας (IHR). ) (2005) βασικές ικανότητες στο Κοσσυφοπέδιο. Το IHR αντιπροσωπεύει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία 196 χωρών για την οικοδόμηση της ικανότητας εντοπισμού και αναφοράς πιθανών έκτακτων περιστατικών δημόσιας υγείας παγκοσμίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πάνω από το ήμισυ του κόσμου κινδυνεύει από κρούσματα ιλαράς μέχρι το τέλος του 2024

ΠΟΥ: Οδηγίες παρακολούθησης των κοινωνικών παραγόντων της ισότητας υγείας

Έκδήλωση του Υπ. Υγείας και του ΠΟΥ/Ευρώπης για την έναρξη του  προγράμματος "Health-IQ"

ΠΟΥ: Θα ενημερώσει την προληπτική θεραπεία για τη φυματίωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.