Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Το δίκτυο African One Health ξεκίνησε για την πρόληψη ασθενειών

Το δίκτυο African One Health ξεκίνησε για την πρόληψη ασθενειών

Η ανισότητα και η ευπάθεια στους ανθρώπινους πληθυσμούς είναι δύο τέτοιοι κοινωνικο-πολιτιστικοί παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν τα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.

Η πρόληψη και η διαχείριση της μικροβιακής αντοχής (AMR) -μιας σημαντικής παγκόσμιας απειλής για την υγεία- και των παραμελημένων τροπικών ασθενειών (NTDs) εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση, ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική. Για την καλύτερη καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής, απαιτείται μια προσέγγιση One Health για τον εντοπισμό των δεσμών μεταξύ ανθρώπινων, ζωικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Το African One Health Network for Disease Prevention (ADAPT) έχει υιοθετήσει μια τέτοια προσέγγιση. Στοχεύει στη δημιουργία των συνθηκών για βελτιωμένη, βιώσιμη και τοπικά καθοδηγούμενη διαχείριση της μικροβιακής αντοχής και των παραμελημένων τροπικών ασθενειών σε επτά χώρες στην υποσαχάρια Αφρική, σε στενή συνεργασία με εθνικούς, τοπικούς και περιφερειακούς φορείς.

Ο Δρ Ahmed Abd El Wahed από το Ινστιτούτο Υγιεινής των Ζώων και Δημόσιων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας συντονίζει το έργο. Περιγράφει το έργο στο περιοδικό Nature Medicine. «Ο στόχος του πολυεπιστημονικού και ευρείας βάσης έργου μας είναι να καθιερώσει αντιμικροβιακή διαχείριση στην υποσαχάρια Αφρική και να αποτρέψει τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών μέσω μιας προσέγγισης One Health», λέει ο Δρ Ahmed Abd El Wahed.

Ερευνητικά ιδρύματα από τις επτά χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το δίκτυο—Ουγκάντα, Σενεγάλη, Γκάνα, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία και Σουδάν—θα καθορίσουν και θα αναλύσουν μια σειρά βιολογικών-ιατρικών και κοινωνικο-πολιτιστικών παραγόντων και θα διερευνήσουν πώς επηρεάζουν τον άνθρωπο , την υγεία των ζώων και του περιβάλλοντος στην υποσαχάρια Αφρική.

Στοχευμένη συμμετοχή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής

Η στοχευμένη συμμετοχή τοπικών, περιφερειακών και εθνικών ενδιαφερομένων από τις συμμετέχουσες χώρες στο δίκτυο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου του έργου (2023 έως 2027) αποσκοπεί στην ενίσχυση της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης τους και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του δικτύου στο σύνολό του. “Στη δουλειά μας εμπλέκουμε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στα υπουργεία υγείας και άλλους θεσμούς στις χώρες του δικτύου. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ελπίζουμε να επιτύχουμε τους στόχους του έργου”, εξηγεί ο Abd El Wahed.

Αυτό το έργο εργάζεται σε ολοκληρωμένα πακέτα εργασίας για την αύξηση της ικανότητας διαχείρισης αντιμικροβιακών στην υποσαχάρια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων:

  • Έλεγχος για μικροβιακή αντοχή σε ανθρώπους, βοοειδή και πουλερικά
  • Δημιουργία ικανότητας για κατ’ απαίτηση διαγνώσεις της μικροβιακής αντοχής και των παραμελημένων τροπικών ασθενειών χρησιμοποιώντας κινητές δοκιμές για χρήση στο πεδίο
  • Μελετώντας τις πιθανές αλλαγές στη συχνότητα εμφάνισης AMR μετά την αυξημένη χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών πριν, κατά τη διάρκεια και ενδεχομένως μετά την πανδημία Covid-19 στην υποσαχάρια Αφρική
  • Ελέγχοντας τις μεταδοτικές ασθένειες, ιδιαίτερα την AMR, αξιολογώντας και βελτιώνοντας τις υπάρχουσες πρακτικές υγιεινής στη διεπαφή ανθρώπινου-ζώου-περιβαλλοντικού περιβάλλοντος
    και δημιουργία ικανότητας για βιώσιμη καθοδήγηση σχετικά με την αντιμικροβιακή διαχείριση.

Αντλώντας διδάγματα από την πανδημία COVID-19

“Η πανδημία του Covid-19 έχει δείξει τις καταστροφικές συνέπειες της αγνοίας της αξίας των ολοκληρωμένων προσεγγίσεων πρόληψης και της προτεραιότητας των απομονωμένων και περιορισμένων παρεμβάσεων”, λέει ο καθηγητής Uwe Truyen από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, συν-διευθυντής του έργου, προσθέτοντας ότι η επικοινωνία, η συνεργασία και ο συντονισμός Μεταξύ των ανθρώπινων, των ζώων και των περιβαλλοντικών συστημάτων είναι επομένως απαραίτητες για την πρόληψη του αντίκτυπου των μεταδοτικών ασθενειών, ειδικά των ζωονοτικών ασθενειών, και την καταπολέμηση και τον έλεγχο αυτών των λοιμώξεων.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμπεράσματα από το Συνέδριο “Κυστική Ίνωση: Ατενίζοντας το μέλλον”

Η μικροβιακή αντοχή οδηγεί σε περισσότερους θανάτους και ασθένειες στην αφρικανική περιοχή του ΠΟΥ από οπουδήποτε αλλού - Μελέτη

ΠΟΥ: Περισσότεροι θάνατοι και ασθένειες στην Αφρική από αντιμικροβιακή αντοχή

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην κατάχρηση αντιβιοτικών, στη μικροβιακή αντοχή και στους θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γεωργιάδης: "Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως"

Γεωργιάδης: Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως, εσείς τώρα τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία για την πανδημία

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Διεθνή Κανονισμό Υγείας ΔΚΥ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων αποχρώσεων σε ένα σύστημα που προορίζεται να προειδοποιεί τις χώρες για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία παγκόσμιας ανησυχίας, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αυτής της εβδομάδας, είπαν οι παρατηρητές.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα Γρεβενά και στην Κοζάνη ο Υπουργός Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Γρεβενά, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε την Κιβωτό, όπου δεσμεύτηκε για την περαιτέρω αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της περιοχής.

Αγαπηδάκη: Αλλάζουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ

Αγαπηδάκη: Στόχος μας με αυτές τις δράσεις, αλλά και με τις προληπτικές εξετάσεις, είναι να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ: από το να περιμένουμε να έρθει ο πολίτης στο γιατρό, πάμε εμείς στον πολίτη.

Γεωργιάδης: Ελάχιστη αναμονή για αιματολογικές εξετάσεις με τα online ραντεβού

Γεωργιάδης: Μέσα από την πλατφόρμα μπορούν όλοι οι πολίτες εύκολα και γρήγορα να κλείνουν το ραντεβού τους για αιματολογικές εξετάσεις χωρίς καμία χρέωση, χωρίς τις αναμονές που πράγματι στο παρελθόν υπήρξαν αποτρεπτικές ως προς την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων ραντεβού. 

Επισημάνσεις για τις ελλείψεις γιατρών στο σύστημα Υγείας της Περιφέρειας σε εκδήλωση του ΙΣΑ

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΙΣΑ ανέφερε τα εξής: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε το γραφείο δικτύωσης των Ιατρικών Συλλόγων όπου θα υπάρχει αμφίδρομη σχέση των προβλημάτων και των λύσεων. Χρειαζόμαστε ενωμένους, δυνατούς Ιατρικούς Συλλόγους».

Close Icon