Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ 2023: Χρονιά γεμάτη επιτεύγματα και βάσανα που μπορούν να αποφευχθούν

ΠΟΥ 2023: Χρονιά γεμάτη επιτεύγματα και βάσανα που μπορούν να αποφευχθούν

Αναλογιζόμενος το 2023, το οποίο σηματοδότησε επίσης την 75η επέτειο του Οργανισμού του ΟΗΕ, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους τόνισε βασικά επιτεύγματα και έθεσε στόχους για το επόμενο έτος.

Αναλογιζόμενος το 2023, το οποίο σηματοδότησε επίσης την 75η επέτειο του Οργανισμού του ΟΗΕ, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους τόνισε βασικά επιτεύγματα και έθεσε στόχους για το επόμενο έτος.

«Τον Μάιο κήρυξα το τέλος του COVID-19 ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος. Αυτό σηματοδότησε ένα σημείο καμπής για τον κόσμο μετά από τρία χρόνια κρίσης, πόνου και απώλειας για τους ανθρώπους παντού. Χαίρομαι που βλέπω ότι η ζωή έχει επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς», είπε σε βίντεο.

Νέα εμβόλια

Ο Δρ. Tedros επεσήμανε επίσης άλλα επιτεύγματα, όπως το τέλος της επιδημίας mpox ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία και την έγκριση νέων εμβολίων για τον δάγκειο πυρετό, τη μηνιγγίτιδα και την ελονοσία που απειλούν εκατομμύρια παγκοσμίως, κυρίως τους πιο ευάλωτους.

Το Αζερμπαϊτζάν, το Τατζικιστάν και το Μπελίζ πέτυχαν το καθεστώς απαλλαγμένων από ελονοσία και σημειώθηκε πρόοδος στην εξάλειψη ορισμένων τροπικών ασθενειών σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας του ύπνου στην Γκάνα. τράχωμα στο Μπενίν, το Μάλι και το Ιράκ και λεμφική φιλαρίαση στο Μπαγκλαντές και το Λάο.

“Ο δρόμος για την εξάλειψη μιας άλλης ασθένειας που μπορεί να προληφθεί με εμβόλια – της πολιομυελίτιδας – έχει φτάσει στο τελευταίο μίλι. Τριάντα ακόμη χώρες εισήγαγαν το εμβόλιο HPV, προωθώντας τον στόχο μας να εξαλείψουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας”, είπε.

Κλιματικές επιπτώσεις

Το 2023 είδε επίσης αυξημένη προσοχή στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην υγεία, πρόσθεσε. Θέματα υγείας κατέχουν εξέχουσα θέση στην ατζέντα της διάσκεψης COP28 στο Ντουμπάι, όπου εκδόθηκε μια παγκόσμια δήλωση για το κλίμα και την υγεία, δίνοντας έμφαση στη διασταύρωση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο, οι αρχηγοί κρατών στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δεσμεύτηκαν για την προώθηση της καθολικής υγειονομικής κάλυψης, τον τερματισμό της φυματίωσης και την προστασία του κόσμου από μελλοντικές πανδημίες. «Καθένα από αυτά τα επιτεύγματα, και πολλά άλλα, κατέδειξε τη δύναμη της επιστήμης, των λύσεων και της αλληλεγγύης για την προστασία και την προώθηση της υγείας», τόνισε.

«Τεράστια ταλαιπωρία που μπορεί να αποφευχθεί»

Ο Τέντρος αναγνώρισε επίσης την «τεράστια και αποφεύξιμη ταλαιπωρία και απειλές για την υγεία» κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Είπε ότι οι βάρβαρες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου άφησαν περίπου 1.300 νεκρούς και περισσότερους από 200 ομήρους, ενώ οι αναφορές για βία λόγω φύλου και κακομεταχείριση ομήρων ήταν θλιβερές. Η καταστροφική επίθεση στη Γάζα που ακολούθησε έχει σκοτώσει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους –κυρίως γυναίκες και παιδιά– και έχει τραυματίσει πάνω από 53.000, συνέχισε.

Χωρίς ειρήνη, χωρίς υγεία

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τον αντίκτυπο στις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, σημειώνοντας ότι «μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, μόνο εννέα από τις 36 εγκαταστάσεις υγείας στη Γάζα ήταν εν μέρει λειτουργικές, με μόνο τέσσερις να προσφέρουν τις πιο βασικές υπηρεσίες στο βορρά». Ζήτησε για άλλη μια φορά την άμεση κατάπαυση του πυρός. Το παγκόσμιο τοπίο χαρακτηρίστηκε επίσης από συγκρούσεις και ανασφάλεια σε χώρες όπως το Σουδάν, η Ουκρανία, η Αιθιοπία και η Μιανμάρ.

«Χωρίς ειρήνη, δεν υπάρχει υγεία, και χωρίς υγεία, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη», είπε ο Τέντρος. Σημείωσε ότι εκτός από τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις συγκρούσεις, θέματα όπως η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και η υγιεινή, συνέβαλαν στην εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Η αναζωπύρωση της χολέρας, με περισσότερα από 40 κρούσματα σε όλο τον κόσμο, προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία.

Το μέλλον

Κοιτάζοντας το 2024, ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε την ευκαιρία να αντιμετωπιστούν τα κενά στην παγκόσμια ετοιμότητα για την πανδημία. Είπε ότι οι κυβερνήσεις διαπραγματεύονται επί του παρόντος την πρώτη παγκόσμια συμφωνία που στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας, της συνεργασίας και της ισότητας για την αντιμετώπιση των πανδημιών του μέλλοντος.

«Η Συμφωνία για την Πανδημία και τα σχέδια για την ενίσχυση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας αντιπροσωπεύουν μνημειώδεις ενέργειες από τις κυβερνήσεις για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και υγιέστερου κόσμου», επιβεβαίωσε ο Τέντρος. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ ολοκλήρωσε το μήνυμά του εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους συνεργάτες και τους συναδέλφους, υπογραμμίζοντας το κοινό ταξίδι για την επίτευξη της Υγείας για Όλους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πολιομυελίτιδα: Ο ΠΟΥ επισημαίνει τον ελλιπή εμβολιασμό σε Αφγανιστάν - Πακιστάν

Δάγκειος πυρετός: Ο ΠΟΥ ανησυχεί για απειλή της δημόσιας υγείας

R21 ΠΟΥ: Προέγκριση 2ου εμβολίου κατά της ελονοσίας

Ο ΠΟΥ ταξινομεί τη Noma ως παραμελημένη τροπική νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κακώς ο χειρουργικός τομέας στο Παίδων εμμένει σε αναστολή

Άδωνις Γεωργιάδης: "Συνεχώς προκηρύσσουμε θέσεις αναισθησιολόγων και στα δύο αυτά νοσοκομεία - Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού. Αν θυμάμαι καλά από τις 8 θέσεις πληρώθηκαν οι 3 γιατί δεν πήγαν άλλοι."

Δ. Βαρτζόπουλος: Συμμετείχε σε ημερίδες ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις και τη νεανική παραβατικότητα

Δ. Βαρτζόπουλος: Ο υφυπουργός Υγείας εξήρε την πρωτοβουλία του ΟΚΑΝΑ που έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη διαχείριση της κρίσης στο σχολικό περιβάλλον και στους γονείς των παιδιών.

Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Στον αγώνα για την αναμόρφωση της πρόληψης στη χώρα μας είμαστε μαζί»

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Θα υλοποιηθούν έργα που αφορούν σε επισκευαστικές εργασίες σε κτίρια του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας συνολικής αξίας 1.045.240 ευρώ και στα Κέντρα Υγείας του νησιού.

Τεράστια μείωση βλέπει το Ηνωμένο Βασίλειο στις αιτήσεις για βίζα υγειονομικής περίθαλψης

Ηνωμένο Βασίλειο: Ο αριθμός των μεταναστών που υποβάλλουν αίτηση για εργασία στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης στη Βρετανία έχει πέσει κατακόρυφα μετά την αυστηροποίηση των κανονισμών για τις βίζες.

Close Icon