Πολιτική Υγείας

ΟΗΕ: Παγκόσμιος συναγερμός για την Παγκόσμια Ημέρα Ετοιμότητας για Επιδημίες

ΟΗΕ: Παγκόσμιος συναγερμός για την Παγκόσμια Ημέρα Ετοιμότητας για Επιδημίες

ΟΗΕ: Ως παγκόσμια κοινότητα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα σκληρά διδάγματα της COVID-19 και να κάνουμε τολμηρές επενδύσεις στην ετοιμότητα, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε παγκόσμιο «κάλεσμα αφύπνισης» για την Παγκόσμια Ημέρα Ετοιμότητας για Επιδημίες, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Δεκεμβρίου. “Ο κόσμος πρέπει να ενωθεί. Η COVID-19 ήταν μια κλήση αφύπνισης”, είπε ο Γκουτέρες στο μήνυμά του για τη διεθνή ημέρα. «Το κόστος ήταν καταστροφικό», είπε, σημειώνοντας ότι από τότε που χτύπησε η πανδημία, εκατομμύρια ζωές έχουν χαθεί και εκατοντάδες εκατομμύρια αρρώστησαν. Οι οικονομίες έχουν καταρρεύσει, τα συστήματα υγείας τεντώθηκαν και τρισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν.

Επιπλέον, η πρόοδος προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης έχει «εκτοπιστεί», είπε ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ. «Οι αναπτυσσόμενες χώρες συχνά αφέθηκαν να τα βγάλουν πέρα, αρνήθηκαν ντροπιαστικά τα εμβόλια, τις δοκιμές ή τις θεραπείες που χρειάζονταν για να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους», είπε. Η COVID-19 δεν θα είναι η τελευταία επιδημία ή πανδημία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, προειδοποίησε.

«Ως παγκόσμια κοινότητα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα σκληρά διδάγματα της COVID-19 και να κάνουμε τολμηρές επενδύσεις στην ετοιμότητα, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. Ο Γκουτέρες υπογράμμισε την ανάγκη για:

  • καλύτερη επιτήρηση “για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ιών με δυνατότητα επιδημίας”
  • ανθεκτικά συστήματα υγείας που υποστηρίζονται από καθολική κάλυψη υγείας
  • και ένα καλά εκπαιδευμένο, καλά εξοπλισμένο και καλά αμειβόμενο εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας

«Χρειαζόμαστε επίσης ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια, θεραπείες, διαγνωστικά και σωτήρια τεχνολογία για όλες τις χώρες», πρόσθεσε ο Γκουτέρες. Τόνισε την ανάγκη να «καταπολεμηθεί η μάστιγα» της παραπληροφόρησης και της ψευδοεπιστήμης με επιστημονικές και βασισμένες πληροφορίες, υπενθυμίζοντας ότι μια πανδημία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί χώρα με χώρα.

«Σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα Ετοιμότητας για Επιδημίες, προτρέπω όλες τις χώρες να σταθούν στις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος είναι εξοπλισμένος και έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για την υγεία που έρχονται», είπε. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα Ετοιμότητας για Επιδημίες, που εορτάστηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2020, ζητήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για να υποστηρίξει τη σημασία της πρόληψης, της ετοιμότητας και της συνεργασίας κατά των επιδημιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχέδιο διεθνούς συμφωνίας για μελλοντικές πανδημίες συζητήθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ συμφώνησαν να καταβάλουν αποζημιώσεις για το κλίμα σε φτωχά έθνη

Οι δυνητικά θανατηφόρες μυκητιασικές λοιμώξεις ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, λέει ο ΠΟΥ

Η φυματίωση ακμάζει ξανά λόγω της πανδημίας COVID-19 και των περιορισμών της, όπως προειδοποιεί ο ΠΟΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιάννης Οικονόμου - Μέτρα για τη μείωση του κυκλοφοριακού στην Αθήνα και την αποσυμφόρηση του Κηφισού ανακοίνωσε ο υπουργός

«Θα είμαστε συνεχώς στο πεδίο, ενισχύουμε την τροχαία, ενισχύουμε τις δυνάμεις για να συμβάλλουμε με μικρές και μεγαλύτερες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται και όπου απαιτείται, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, για να περιορίσουμε όπου είναι δυνατόν την ταλαιπωρία που υφίστανται οι συμπολίτες μας εξαιτίας του πολύ μεγάλου όγκου αυτοκινήτων που κινείται και στον Κηφισό και στο κέντρο της Αθήνας και αλλού», πρόσθεσε.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Τώρα η μεγάλη μας προτεραιότητα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε ποιους πυλώνες στηρίζεται το σχέδιο της Υγείας και πώς πρόκειται να πορευθεί η κυβέρνηση σε σχέση με το ΕΚΑΒ, το νέο ΕΣΥ, τις προσλήψεις και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα;

Σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Βουλή προϋπολογισμός: Παρά το γεγονός ότι η χρονιά που μας πέρασε και που συνεχίζουμε να διανύουμε ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω των φυσικών καταστροφών, εντούτοις κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα που κυμαίνεται κοντά στο 1,1% κι όχι 0,7%, όπως ήταν η επίσημη στόχευση, ιδιαίτερα μετά και τη θεομηνία Daniel.

ΚΕΤΕΚΝΥ - Έχει ετοιμάσει νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

ΚΕΤΕΚΝΥ: Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs. Ήδη το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΚΕΤΕΚΝΥ, το Ινστιτούτο για τα DRGs, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης όλων των νοσοκομείων στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα. […]

Στη Μάλτα 9 ηγέτες χωρών του Ευρωπαϊκού νότου αναζητούν λύσεις για το μεταναστευτικό - Παρέμβαση Μητσοτάκη

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά και η κοινή στάση στο ζήτημα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κοινή δήλωση που συνυπέγραψαν, οι εννέα ηγέτες εκφράζουν, μεταξύ άλλων, τη στήριξή τους στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο κυπριακό πρόβλημα

Κυριάκος Μητσοτάκης - Σύσκεψη για την εξέλιξη όλων των διαδικασιών υπέρ των πληγέντων της Θεσσαλίας

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν, επίσης, τα θέματα που αφορούν στην αποζημίωση καλλιεργειών και στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην αποζημίωση και αναπλήρωση ζωϊκού κεφαλαίου που καταστράφηκε από τις πλημμύρες και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και χρηματοδότηση επιχειρήσεων που έχουν υποστεί καταστροφές.

Τι απαντά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη σχέση του με την Ειρήνη Αγαπηδάκη;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Με αφορμή την "αλλαγή πλεύσης" της κ. Αγαπηδάκη μετά τις διευκρινίσεις του Υπουργείου για το αντιγριπικό εμβόλιο, ο Υπουργός ένιψσε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.