ΕΟΠΥΥ

Νέα κριτήρια για την αποζημίωση των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών

Νέα κριτήρια για την αποζημίωση των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών

Νέα κριτήρια ισχύουν από σήμερα για την αποζημίωση εξετάσεων αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας .

Δημοσιεύτηκαν τα κριτήρια για την αποζημίωση των αξονικών και των μαγνητικών τομογραφιών και σύμφωνα με την  απόφαση υποχρεούνται οι  εταιρείες από σήμερα και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου να έχουν ανεβάσει στη πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ όλα τα στοιχεία με τα οποία θα μπορούσε να γίνει η κατάταξη των μηχανημάτων και η Αποζημίωση των παροχών. Με αυτά που διαβάσαμε εκτιμούμε ότι θα είναι δύσκολο οι πάροχοι να ανεβάσουν αντικειμενικά τα στοιχεία που τους ζητούνται . Από 1 Νοεμβρίου οι πάροχοι θα αποζημιώνονται με βάση την ποιότητα των αξονικών και μαγνητικών που διαθέτουν . Νέες γκρίνιες και εντάσεις θα υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ και στο υπουργείο υγείας .

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Υπουργού Υγείας αναφέρει ότι ‘’ Ο ΕΟΠΥΥ εφαρμόζει κριτήρια ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας με σκοπό τη λήψη μέτρων βελτίωσης των δεικτών υγείας, μέσω αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της ασφάλειας της παρεχόμενης φροντίδας υγείας’’ Στην συνέχεια τονίζεται ότι ‘’ Ο ΕΟΠΥΥ έχει αναπτύξει πανελλαδικό δίκτυο συμβεβλημένων παρόχων υγείας για την παροχή διαγνωστικών εξετάσεων Aξονικής και Mαγνητικής Tομογραφίας στους ασφαλισμένους του.’’  Οι ιδιώτες συμβεβλημένοι  παρόχοι  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας υποχρεούνται να προχωρήσουν σε ηλεκτρονική κατάθεση ψηφιακών δικαιολογητικών.

Δικαιολογητικά:

  • Για την πιστοποίηση της ηλικίας, το σειριακό αριθμό και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης (CE Mark) του κάθε συστήματος Αξονικής (CT) και Μαγνητικής (MRI) Τομογραφίας, θα υποβάλλεται από το συμβεβλημένο πάροχο: Βεβαίωση του κατασκευαστικού οίκου (π.χ. Siemens, Philips, κλπ) η οποία θα είναι ψηφιακά υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο του κατασκευαστικού οίκου στην Ελλάδα με κοινοποίηση προς τον πάροχο.

Σημειώνεται η παραπάνω βεβαίωση προσκομίζεται και για οποιαδήποτε ανακατασκευή συστήματος, η οποία συνδέεται απαρέγκλιτα με την έκδοση νέου πιστοποιητικού συμμόρφωσης (CE Mark) από τον κατασκευαστικό οίκο.

Για την πιστοποίηση της συντήρησης του κάθε συστήματος Αξονικής (CT) και Μαγνητικής (MRI) Τομογραφίας, θα υποβάλλεται από το συμβεβλημένο πάροχο:

Βεβαίωση της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του συστήματος, η οποία θα είναι ψηφιακά υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας συντήρησης, με συνημμένα τα πιστοποιητικά εκπαίδευσης των τεχνικών – συντηρητών στο συγκεκριμένο σύστημα και το επικαιροποιημένο και σε ισχύ πιστοποιητικό ISO 13485 της εταιρείας συντήρησης, τα οποία κοινοποιούνται προς τον πάροχο.

Για την πιστοποίηση της ψηφιακής αποθήκευσης εικόνας (PACS) του κάθε συστήματος Αξονικής (CT) και Μαγνητικής (MRI) Τομογραφίας, θα υποβάλλεται από το συμβεβλημένο πάροχο: Βεβαίωση ψηφιακά υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας εγκατάστασης και συντήρησης του συστήματος PACS, με κοινοποίηση προς τον πάροχο.

Ειδική άδεια λειτουργίας του κάθε συστήματος, όπως αυτή εκδίδεται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για κάθε σύστημα Αξονικής (CT) και Μαγνητικής (MRI) Τομογραφίας.

  • Για κάθε σύστημα Αξονικής (CT) Tομογραφίας 64 τομών και άνω που θα εκτελείται η πράξη της Αξονικής Στεφανιογραφίας απαιτείται επιπρόσθετα: Βεβαίωση ψηφιακά υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας εγκατάστασης του ειδικού καρδιολογικού πρωτοκόλλου (λογισμικού) στο εν λόγω σύστημα, με κοινοποίηση προς τον πάροχο.
  • Για κάθε σύστημα Μαγνητικής (MRI) Tομογραφίας 1.5T και άνω που θα εκτελούνται εξειδικευμένες πράξεις Μαγνητικής Αγγειογραφίας απαιτείται επιπρόσθετα: Βεβαίωση ψηφιακά υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας εγκατάστασης του ειδικού πρωτοκόλλου (λογισμικού) στο εν λόγω σύστημα, με κοινοποίηση προς τον πάροχο.
  • Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης (upload) των παραπάνω δικαιολογητικών στην εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ, θα εμφανίζεται αυτοματοποιημένο μήνυμα για την επιτυχή καταχώρηση κάθε συστήματος.

Έλεγχος από τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ

Στη συνέχεια θα διενεργείται έλεγχος από τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ώστε να οριστικοποιηθούν οι εγγραφές (εφόσον δεν υπάρχουν λάθη και ανακρίβειες) και να αποσταλεί μήνυμα στον πάροχο (μέσω της εφαρμογής eΔΑΠΥ Ανοικτής Περίθαλψης) για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης σχετικού πιστοποιητικού.

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Από 04/10/2022 έως και 14/10/2022 όλοι οι συμβεβλημένοι πάροχοι υγείας θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.  Επισημαίνεται ότι, μετά τη δημοσίευση της  Υπουργικής Απόφασης προβλέπεται ότι οι δαπάνες που θα υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ, θα περιλαμβάνουν την εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων για εξετάσεις CT & MRI.

 

 Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δ. Κατσιφαράκης στο Healthweb: Κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν έχει πρόγραμμα ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας

Αποκλειστική συνέντευξη Κατσιφαράκη:Η κατάχρηση των αξονικών στην Ελλάδα & το κόστος στην υγεία

Έρευνα για τις υπερβάσεις σε αξονικές τομογραφίες στο ΕΣΥ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας

Δρ.Αθανάσιος Χαλαζωνίτης στο healthweb.gr : Το μέλλον των γυναικών με καρκίνο του μαστού

Nέα έρευνα: Μαγνητικές μαστού για πληρέστερη ανίχνευση

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τεράστια απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ με επιθέματα - 71.000 παράνομες συνταγογραφήσεις

Οι εταιρίες που εισήγαγαν τα επιθέματα για την περαιτέρω διακίνησή τους το διάστημα 2017-2019 έβαζαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού που αποζημιώνονται από τον Οργανισμό, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές.

Τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ εξοικονομούν 160.000.000 € από τα ΦΥΚ

Σε μια απαράδεκτη, ατεκμηρίωτη έως και παραπλανητική επίθεση κατά της λειτουργίας και του ρόλου που διαδραματίζουν τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προέβη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου  (ΠΦΣ), των ιδιωτικών φαρμακείων, σε συνέντευξή Τύπου στις 26/04/2023, τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ . Υπογραμμίζεται ότι '' Ο ΕΟΠΥΥ εξοικονομεί από τα ΦΥΚ ετησίως 160.000.000 € επειδή τα διαθέτει μέσω των Φαρμακείων του . ''

Εκδόθηκε ο νέος ΕΚΠΥ . Όλες οι αλλαγές

Τροποποιήθηκε ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.). Τι αλλαγές έγιναν;

Θεανώ Καρποδίνη: Η επόμενη μέρα για τον ΕΟΠΥΥ . Τι σχεδιάζουν

Τα στελέχη και τους  εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ επαίνεσε η Διοικήτρια του Θεανώ Καρποδίνη σε πρόσφατη ομιλία της για τα 10 χρόνια λειτουργείας του ΕΟΠΥΥ καθώς είπε ότι ‘’ Ο ΕΟΠΥΥ είναι οι άνθρωποί του και πολλοί από αυτούς εργάζονται από την πρώτη μέρα που συστήθηκε ο Οργανισμός .’’ . Παράλληλα, μίλησε και για την επόμενη μέρα του ΕΟΠΥΥ και τι σχεδιάζουν.  

Ξεκινάει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξετάσεων ελέγχου μεταλλάξεων γονιδίων

Στο πλαίσιο των προληπτικών εξετάσεων κατά του καρκίνου ο ΕΟΠΥΥ ενσωματώνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης "Διαγνωστικές Εξετάσεις Ογκολογικών Βιοδεικτών για τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1/2».