ΕΟΠΥΥ

Νέα κριτήρια για την αποζημίωση των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών

Νέα κριτήρια για την αποζημίωση των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών

Νέα κριτήρια ισχύουν από σήμερα για την αποζημίωση εξετάσεων αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας .

Δημοσιεύτηκαν τα κριτήρια για την αποζημίωση των αξονικών και των μαγνητικών τομογραφιών και σύμφωνα με την  απόφαση υποχρεούνται οι  εταιρείες από σήμερα και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου να έχουν ανεβάσει στη πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ όλα τα στοιχεία με τα οποία θα μπορούσε να γίνει η κατάταξη των μηχανημάτων και η Αποζημίωση των παροχών. Με αυτά που διαβάσαμε εκτιμούμε ότι θα είναι δύσκολο οι πάροχοι να ανεβάσουν αντικειμενικά τα στοιχεία που τους ζητούνται . Από 1 Νοεμβρίου οι πάροχοι θα αποζημιώνονται με βάση την ποιότητα των αξονικών και μαγνητικών που διαθέτουν . Νέες γκρίνιες και εντάσεις θα υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ και στο υπουργείο υγείας .

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Υπουργού Υγείας αναφέρει ότι ‘’ Ο ΕΟΠΥΥ εφαρμόζει κριτήρια ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας με σκοπό τη λήψη μέτρων βελτίωσης των δεικτών υγείας, μέσω αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της ασφάλειας της παρεχόμενης φροντίδας υγείας’’ Στην συνέχεια τονίζεται ότι ‘’ Ο ΕΟΠΥΥ έχει αναπτύξει πανελλαδικό δίκτυο συμβεβλημένων παρόχων υγείας για την παροχή διαγνωστικών εξετάσεων Aξονικής και Mαγνητικής Tομογραφίας στους ασφαλισμένους του.’’  Οι ιδιώτες συμβεβλημένοι  παρόχοι  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας υποχρεούνται να προχωρήσουν σε ηλεκτρονική κατάθεση ψηφιακών δικαιολογητικών.

Δικαιολογητικά:

  • Για την πιστοποίηση της ηλικίας, το σειριακό αριθμό και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης (CE Mark) του κάθε συστήματος Αξονικής (CT) και Μαγνητικής (MRI) Τομογραφίας, θα υποβάλλεται από το συμβεβλημένο πάροχο: Βεβαίωση του κατασκευαστικού οίκου (π.χ. Siemens, Philips, κλπ) η οποία θα είναι ψηφιακά υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο του κατασκευαστικού οίκου στην Ελλάδα με κοινοποίηση προς τον πάροχο.

Σημειώνεται η παραπάνω βεβαίωση προσκομίζεται και για οποιαδήποτε ανακατασκευή συστήματος, η οποία συνδέεται απαρέγκλιτα με την έκδοση νέου πιστοποιητικού συμμόρφωσης (CE Mark) από τον κατασκευαστικό οίκο.

Για την πιστοποίηση της συντήρησης του κάθε συστήματος Αξονικής (CT) και Μαγνητικής (MRI) Τομογραφίας, θα υποβάλλεται από το συμβεβλημένο πάροχο:

Βεβαίωση της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του συστήματος, η οποία θα είναι ψηφιακά υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας συντήρησης, με συνημμένα τα πιστοποιητικά εκπαίδευσης των τεχνικών – συντηρητών στο συγκεκριμένο σύστημα και το επικαιροποιημένο και σε ισχύ πιστοποιητικό ISO 13485 της εταιρείας συντήρησης, τα οποία κοινοποιούνται προς τον πάροχο.

Για την πιστοποίηση της ψηφιακής αποθήκευσης εικόνας (PACS) του κάθε συστήματος Αξονικής (CT) και Μαγνητικής (MRI) Τομογραφίας, θα υποβάλλεται από το συμβεβλημένο πάροχο: Βεβαίωση ψηφιακά υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας εγκατάστασης και συντήρησης του συστήματος PACS, με κοινοποίηση προς τον πάροχο.

Ειδική άδεια λειτουργίας του κάθε συστήματος, όπως αυτή εκδίδεται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για κάθε σύστημα Αξονικής (CT) και Μαγνητικής (MRI) Τομογραφίας.

  • Για κάθε σύστημα Αξονικής (CT) Tομογραφίας 64 τομών και άνω που θα εκτελείται η πράξη της Αξονικής Στεφανιογραφίας απαιτείται επιπρόσθετα: Βεβαίωση ψηφιακά υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας εγκατάστασης του ειδικού καρδιολογικού πρωτοκόλλου (λογισμικού) στο εν λόγω σύστημα, με κοινοποίηση προς τον πάροχο.
  • Για κάθε σύστημα Μαγνητικής (MRI) Tομογραφίας 1.5T και άνω που θα εκτελούνται εξειδικευμένες πράξεις Μαγνητικής Αγγειογραφίας απαιτείται επιπρόσθετα: Βεβαίωση ψηφιακά υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας εγκατάστασης του ειδικού πρωτοκόλλου (λογισμικού) στο εν λόγω σύστημα, με κοινοποίηση προς τον πάροχο.
  • Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης (upload) των παραπάνω δικαιολογητικών στην εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ, θα εμφανίζεται αυτοματοποιημένο μήνυμα για την επιτυχή καταχώρηση κάθε συστήματος.

Έλεγχος από τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ

Στη συνέχεια θα διενεργείται έλεγχος από τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ώστε να οριστικοποιηθούν οι εγγραφές (εφόσον δεν υπάρχουν λάθη και ανακρίβειες) και να αποσταλεί μήνυμα στον πάροχο (μέσω της εφαρμογής eΔΑΠΥ Ανοικτής Περίθαλψης) για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης σχετικού πιστοποιητικού.

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Από 04/10/2022 έως και 14/10/2022 όλοι οι συμβεβλημένοι πάροχοι υγείας θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.  Επισημαίνεται ότι, μετά τη δημοσίευση της  Υπουργικής Απόφασης προβλέπεται ότι οι δαπάνες που θα υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ, θα περιλαμβάνουν την εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων για εξετάσεις CT & MRI.

 

 Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δ. Κατσιφαράκης στο Healthweb: Κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν έχει πρόγραμμα ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας

Αποκλειστική συνέντευξη Κατσιφαράκη:Η κατάχρηση των αξονικών στην Ελλάδα & το κόστος στην υγεία

Έρευνα για τις υπερβάσεις σε αξονικές τομογραφίες στο ΕΣΥ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας

Δρ.Αθανάσιος Χαλαζωνίτης στο healthweb.gr : Το μέλλον των γυναικών με καρκίνο του μαστού

Nέα έρευνα: Μαγνητικές μαστού για πληρέστερη ανίχνευση

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεκινάει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξετάσεων ελέγχου μεταλλάξεων γονιδίων

Στο πλαίσιο των προληπτικών εξετάσεων κατά του καρκίνου ο ΕΟΠΥΥ ενσωματώνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης "Διαγνωστικές Εξετάσεις Ογκολογικών Βιοδεικτών για τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1/2».

Ιδρύθηκαν φαρμακεία μετά από πιέσεις της ΠΟΝ & παρέμβαση του Υπουργού Υγείας

ΕΟΠΥΥ ΠΟΝ: Μετά από πιέσεις τόσο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, όσο και των τοπικών παραγόντων, διεσώθει το φαρμακείο της Καλαμάτας και ιδρύθηκαν τρία νέα φαρμακεία, μετά από παρέμβαση του Υπουργού Υγείας κύριου Πλεύρη.

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Κινδυνεύουν τα άτομα με Διαβήτη Τύπου 1 να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες λόγω του πρόσφατου ΦΕΚ για αποζημιώσεις αισθητήρων γλυκόζης. ‘’ Ακατανόητο το σκεπτικό του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ καθώς τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου συστήματος και δεν δικαιολογούν μια τέτοια απόφαση. Καλό θα ήταν να δοθεί απάντηση από την κ. Καρποδίνη.’’, , λέει η κ. Θεοφανεία Τσαχαλίνα αντιπρόεδρος της ΕΛΟΔΙ στο healthweb.gr.

Απόφαση του ΕΟΠΥΥ αναστάτωσε εκατοντάδες ασθενείς με διαβήτη

Μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία έχει προκαλέσει σε εκατοντάδες ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, η πληροφόρηση ότι το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ έχει λάβει μία απόφαση με την οποία  εξισώνει την τιμή όλων των  αισθητήρων γλυκόζης που συνδέονται με αντλία .

ΕΟΠΥΥ: Διορίστηκε η μη εκτελεστική Προέδρος K. Γκογκοζώτου. Τι αναφέρει η απόφαση

Διορίστηκε  επίσημα η μη εκτελεστική Προέδρος του ΕΟΠΥΥ κ.  Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου μετά από την έκδοση της απόφασης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της  Κυβερνήσεως.

Ε.Ο.Π.Υ.Υ.: Ανοικτή Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη συμβάσεων με Προσωπικούς Ιατρούς

Ε.Ο.Π.Υ.Υ.: Δείτε την ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με Προσωπικούς Ιατρούς. Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή των καθηκόντων των ιατρικών ειδικοτήτων που αφορά η πρόσκληση.