Πολιτική Υγείας

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Έρχεται μια μεγάλη, βαθιά αλλά βιώσιμη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Έρχεται μια μεγάλη, βαθιά αλλά βιώσιμη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ

Όλη η Ελλάδα επισκέπτεται τις δημόσιες δομές υγείας καθώς το 9μηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2022 ,επισκέφθηκαν το Σύστημα Υγείας 7.200.000 άτομα και το 2023 το αντίστοιχο 9μηνο έχουμε 8.500.000 επισκέψεις. Άρα το σύστημα χρειάζεται σεβασμό από την μια πλευρά και από την άλλη να το προσεγγίσουμε με βάση τη νέα στρατηγική. Με μια μεγάλη, βαθιά αλλά βιώσιμη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ.

Υπάρχουν πολύ συντεταγμένες παράμετροι σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα, οι όποιες δημιουργούν συνέπειες σε μια σειρά από λειτουργίες και δραστηριότητες των συστημάτων υγείας. Αν πραγματικά υπάρχει ένας τομέας όπου η τεχνολογία βρήκε πολύ μεγάλη εφαρμογή, αυτός είναι η υγεία. Συμβαίνουν καταπληκτικά πράγματα που ζούμε καθημερινά. Κάθε φορά υπάρχει μια «διαμάχη» μεταξύ αυτών των παραμέτρων και του προϋπολογισμού κάθε χώρας, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023.

Στην Ευρώπη υπάρχει  άμεση διασύνδεση των συστημάτων υγείας με την επιχειρηματικότητα, με τις επενδύσεις και με την ανάπτυξη. Είναι δηλαδή και αυτή μια παράμετρος, η οποία επηρεάζει καθοριστικά τα οικονομικά της υγείας. Τις τελευταίες δεκαετίες μετά από την ίδρυση του ΕΣΥ, ακολουθούμε με αργά βήματα τις αλλαγές που γίνονται. Ουσιαστικά αυτές οι βραδύτητες είναι ελλείμματα πολιτικής και σπατάλες, που οδήγησαν σε ακραίες καταστάσεις τις προηγούμενες δεκαετίες. Από την άλλη μεριά η δεκαετία της κρίσης οδήγησε σε μείωση των δαπανών, που συχνά προκαλούσε υστερήσεις.

Προφανώς, είπε , ότι  καμία από αυτές τις εκδοχές δεν οφείλουμε ή δεν πρέπει να ακολουθήσουμε. 40 χρόνια λοιπόν το ΕΣΥ με τις νοσηρότητες και τις συννοσηρότητες, εάν τολμήσουμε να κάνουμε μια σύγκριση, οι οικονομικές, οι υγειονομικές και οι κοινωνικές πραγματικότητες αποτελούν ένα τεράστιο χάσμα. Από το προσδόκιμο της ζωής μέχρι τις χρόνιες παθήσεις, που σήμερα είναι ένα φαινόμενο για ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού. Σήμερα έχουμε:

 • 200.000 διαβητικούς συμπολίτες μας
 • 000 ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια
 • Άλλοι 110.000 είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν μερική έκπτωση
 • 000 εγκεφαλικά τον χρόνο και πολλές υπολειμματικές αναπηρίες

Αυτή είναι η νέα πραγματικότητά στην χώρα μας , η οποία επηρεάζει σημαντικά και τα ζητούμενα τα υγειονομικά, αλλά και τα απαιτούμενα τα οικονομικά, τόνισε ο Υπουργός Υγείας . ‘’ Θέλω λοιπόν όλοι μαζί να κάνουμε ένα ταξίδι τώρα.’, σημείωσε για να τονίσει ότι ‘’ Η στρατηγική μας, πού θα πάμε; 40 χρόνια ΕΣΥ. 40 χρόνια πριν μιλούσαμε για την περίθαλψη. Τώρα πρέπει να μιλήσουμε για την φροντίδα του ανθρώπου. Γιατί όλα αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν τις νοσηρότητες και τις συννοσηρότητες χρειάζονται φροντίδα και παρακολούθηση. Αυτό θα το κάνουμε δημιουργώντας κέντρα αναφοράς και αριστείας για όλες τις μεγάλες σε έκταση και πληθυσμό χρόνιες παθήσεις. Αυτό νομίζω ότι αποτελεί μια πολύ βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για το ΕΣΥ, που δεν σχετίζεται άμεσα με τα νοσοκομεία μας και τη λειτουργία τους. Αντιθέτως, σχετίζεται με τον τρόπο που πρέπει να παρακολουθήσουμε και τελικά να αποτρέψουμε την επέκταση των χρόνιων νοσημάτων.’’

Εάν σήμερα ένας διοικητής νοσοκομείου ασκεί μια ορθολογική διοίκηση και διαχείριση του προϋπολογισμού του,  προβαίνει σε μια σειρά ορθολογικές αποφάσεις που αφορούν τις κλινικές του κτλ. και ένας άλλος Διοικητής κάνει ακριβώς τα αντίθετα, ποια είναι η διαφορά των 2; Δεν υπάρχει στο σύστημα καμία διαφορά. Αυτό θέλουμε να αλλάξει, με το να υπάρξει Διοίκηση αφοσιωμένη στο καθήκον. 31/12 εργαζόμαστε και πιστεύω πως θα είναι έτοιμοι οι προϋπολογισμοί όλων των νοσοκομείων της χώρας. Ρεαλιστικοί προϋπολογισμοί, συγκεκριμένοι και μετά να δούμε με ποιον τρόπο θα καταστήσουμε τα νοσοκομεία μας ασφαλή για τους ασθενείς. Θα μπουν κριτήρια:

 • Αξιολόγησης
 • Ποιότητας
 • Απόδοσης
 • Παραγωγικότητας
 • Αμοιβής του προσωπικού

Πρέπει τα νοσοκομεία στην Ελλάδα να γίνουν ευέλικτα. Να ανοίξουν τις πόρτες τους και από έξω προς τα μέσα και από μέσα προς τα έξω. Με αφορμή τον Covid, ξεκινήσαμε μια σειρά από συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.  Έχουμε τεράστιο έλλειμμα σε ορισμένες ειδικότητες. Αλλά δεν θα αφήσουμε τα χειρουργεία κλειστά. Τα νοσοκομεία μας διαρκώς θα πρέπει να λειτουργούν σε πλήρη capacity, σε μια διαδικασία δηλαδή πλήρους λειτουργίας, χρησιμοποιώντας γιατρούς και από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, προβαίνουμε σε γενναίες προσλήψεις:

 • 800 προσλήψεις το 2023
 • 200 από αυτές βγήκαν άγονες και επαναπροκηρύχθηκαν σήμερα
 • 500 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες
 • Άλλοι 500 γιατρούς το 2024
 • 270 θα είναι Πανεπιστημιακοί, με απόφασή μας

Δώσαμε στις Ιατρικές Σχολές αλλά πρωτίστως στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία συγκεκριμένες θέσεις, για να δημιουργήσουμε κίνητρα ενάντια στο brain drain.

Όταν όμως πραγματικά αναφερόμαστε στο σύστημα αυτό, στο ΕΣΥ, πρέπει από τη μια μεριά να δείχνουμε σεβασμό σε αυτό που συμβαίνει, δηλαδή ότι σε αυτό το ζήτημα προστρέχουν και προσδοκούν σχεδόν όλοι οι Έλληνες και άπαντες μηδενός εξαιρουμένου φτωχού ή πλουσίου, βρέθηκαν στο ίδιο κρεβάτι στα δημόσια νοσοκομεία Κατά τη διάρκεια του Covid και εκεί νοσηλεύτηκαν οι άνθρωποι και εκεί σώθηκαν χιλιάδες ζωές.

 • Κατά το 9μηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2022 επισκέφθηκαν το Σύστημα Υγείας 7.200.000 άτομα
 • Φέτος το αντίστοιχο 9μηνο έχουμε 8.500.000 επισκέψεις

Όλη η Ελλάδα επισκέπτεται τις δημόσιες δομές υγείας. Άρα το σύστημα χρειάζεται σεβασμό από την μια πλευρά και από την άλλη να το προσεγγίσουμε με βάση τη νέα στρατηγική. Με μια μεγάλη, βαθιά αλλά βιώσιμη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χρυσοχοΐδης: Στα προβλήματα στον χώρο της υγείας απαντάμε με μια μεγάλη μεταρρύθμιση

Σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη μείωση των ράντζων στα νοσοκομεία εν μέσω της έξαρσης των ιώσεων του χειμώνα

Χρυσοχοΐδης: Οι μεταρρυθμίσεις θα προσαρμόσουν το ΕΣΥ στην σημερινή πραγματικότητα

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - Ανακοίνωσε την πρόσληψη γιατρών για τα νοσοκομεία Ηρακλείου και Σητείσς

Η ELPEN υλοποίησε τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στην Ανατολική Αττική

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την αναβάθμιση των ΤΕΠ και των υποδομών 9 Νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα

Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται τον νέο Υγειονομικό Χάρτη - Τι θα περιλαμβάνει

Οι αλλαγές που δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας στο ΕΚΑΒ το προσεχές διάστημα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σταματά τις παραδόσεις στη βόρεια Γάζα

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό στο βορρά από τον Δεκέμβριο. Το WFP λέει ότι αυτές οι τελευταίες εκθέσεις αποτελούν απόδειξη μιας «απότομης διολίσθησης στην πείνα και τις ασθένειες».

Νέα προειδοποίηση του ΠΟΥ για το πότε θα «χτυπήσει» ένα νέο παθογόνο και μια νέα πανδημία.

«Η Covid ήταν μια ασθένεια “X”, ένα νέο παθογόνο που προκάλεσε μια νέα νόσο, αλλά θα υπάρξει μια άλλη ασθένεια “Χ”, ή νόσος “Υ” ή νόσος “Ζ”», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Γιατροί της Νότιας Κορέας απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Η Νότια Κορέα έχει μία από τις χαμηλότερες αναλογίες γιατρού προς ασθενή μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, επομένως η κυβέρνηση θέλει να προσθέσει περισσότερες τοποθετήσεις σε ιατρικές σχολές.

Τον Μάρτιο η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων - Τα κόστη

Σε περιοχές όπου τα νοσοκομεία δεν μπορούν να κάνουν βραδινές χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιωτικές κλινικές θα παρέμβουν για να εξυπηρετήσουν αυτές τις περιπτώσεις χωρίς κόστος για τους ασθενείς. 

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς η ΕΕ και η Ελλάδα θα περιορίσουν εγκλήματα και απάτες

Σε εθνικό επίπεδο, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κυβερνοασφάλεια, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρνει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, σε δημόσια διαβούλευση, νομοσχέδιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η νομοθετική πράξη θα σηκώσει ανάχωμα απέναντι στις μεγάλες πλατφόρμες.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Άμεση ανθρωπιστική παύση για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητά η Ε.Ε

Οι κυρώσεις σε βάρος των βίαιων εποίκων εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας, καθώς ορισμένα κράτη μέλη δεν επιθυμούν τη Χαμάς και τους εποίκους να τοποθετούνται δίπλα-δίπλα στη σειρά της υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων.