Πολιτική Υγείας

Κορωνοϊός Κίνα: Χιλιάδες ζωντανά είδη πωλούνταν στην Ουχάν, όχι όμως παγκολίνοι και νυχτερίδες

Κορωνοϊός Κίνα: Χιλιάδες ζωντανά είδη πωλούνταν στην Ουχάν, όχι όμως παγκολίνοι και νυχτερίδες

Οι 17 μεγάλες αγορές της κινεζικής μεγαλούπολης διέθεταν προς πώληση 38 είδη, από τα οποία τα 31 προστατεύονται από τη νομοθεσία

Κορωνοϊός Κίνα:  Περισσότερα από 47.000 ζωντανά ζώα διατέθηκαν προς πώληση στις αγορές της Ουχάν τα δυόμισι χρόνια που προηγήθηκαν της εμφάνισης του πανδημικού κορωνοϊού, εκτιμά νέα μελέτη, η οποία εστιάζει στους κινδύνους εμφάνισης ζωονόσων. Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως πως δεν βρήκαν ενδείξεις για πώληση νυχτερίδων ή παγκολίνων, ειδών από τα οποία μπορεί να προήλθε ο SARS-CoV2. Οι 17 μεγάλες αγορές της κινεζικής μεγαλούπολης διέθεταν προς πώληση 38 είδη, από τα οποία τα 31 προστατεύονται από τη νομοθεσία, εκτιμά η μελέτη στην επιθεώρηση Scientific Reports, η οποία καλύπτει το διάστημα από τον Μάιο του 2017 μέχρι τον Νοέμβριο του 2019. Οι συνθήκες ήταν ακατάλληλες ως προς την υγιεινή και την μεταχείριση των ζώων, επισημαίνουν οι ερευνητές από την Κίνα, τη Βρετανία και τον Καναδά.

Πολλά από τα πρώτα γνωστά κρούσματα Covid-19 συνδέονταν με την ψαραγορά Χουανάν της Ουχάν, από την οποία δεν αποκλείεται να ξεκίνησε η πανδημία. Ωστόσο μερικά από τα πρώτα περιστατικά σχετίζονταν με άλλες αγορές της Ουχάν, στις οποίες ανιχνεύτηκε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, δημιουργώντας υποψίες ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να είχε μεταπηδήσει στον άνθρωπο νωρίτερα, πιθανώς μέσω του εμπορίου άγριας ζωής. Όπως υπενθυμίζει το Reuters, το πόρισμα του ΠΟΥ για την προέλευση της πανδημίας ανέφερε πως δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για πώληση ζωντανών θηλαστικών στην ψαραγορά Χουανάν το 2019, αν και σημείωνε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συνέβαινε στο παρελθόν. Παρά τις εικασίες ότι ο SARS-CoV-2 απέδρασε από το Εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν που μελετούσε κορωνοϊούς, πιστεύεται ευρέως ότι προήλθε από νυχτερίδες, καθώς ο πλησιέστερος συγγενής του SARS-CoV-2 ανακαλύφθηκε σε νυχτερίδες ενός σπηλαίου στην επαρχία Γιουνάν.

Η νέα μελέτη δεν βρίσκει ενδείξεις για την πώληση νυχτερίδων ή παγκολίνων –είδους που ενδεχομένως λειτούργησε ως ενδιάμεσος ξενιστής- αναφέρει όμως ότι διάφορα άλλα είδη θηλαστικών, όπως μινκ, σκίουροι, αλεπούδες και νυκτηρευτές, ήταν ευρέως διαθέσιμα. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, πάντως, η Κίνα απαγόρευσε οριστικά την πώληση χερσαίων άγριων ζώων ως τροφίμων και επέβαλε μορατόριουμ στο εμπόριο άγριας ζωής μέχρι το τέλος της πανδημίας. Ορισμένα ζώα πάντως επιτρέπεται ακόμα να εκτρέφονται για γούνες και φάρμακα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Από ζώα που εκτρέφονταν ή πωλούνταν στην Ασία πιστεύεται ότι προήλθε επίσης ο ιός του SARS και η πανδημική γρίπη των χοίρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, η Κίνα και η εκκίνηση του κορωνοϊού

Δύο εμβόλια που έγιναν από τη Sinopharm της Κίνας φαίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά έναντι της COVID-19

Ειδικοί του COVID επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις ζώων στη Γιουχάν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ευρεία σύσκεψη υπό Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά για το κύμα καύσωνα

Καύσωνας: Ευρεία σύσκεψη για το κύμα καύσωνα και τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων υπό Υπ. Προστασίας του Πολίτη & Υφυπ. Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων.

Nίκος Χαρδαλιάς: Ένα βήμα πριν τα τοπικά μέτρα περιορισμού Μύκονος και 'Ιος - Ανησυχία για άλλα 6 νησιά

Nίκος Χαρδαλιάς: Ανησυχία προκαλεί και η επιδημιολογική εικόνα σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο, όπου καταγράφεται έντονη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις ειδικά το τελευταίο δεκαήμερο. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε προειδοποίηση για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας στις άνω περιοχές.

Γκίκας Μαγιορκίνης: 5% αύξηση των θανάτων μεσοσταθμικά στην Ευρώπη

Γκίκας Μαγιορκίνης: Στην Ευρώπη, ο αριθμός των θανάτων παρουσιάζει 5% αύξηση μεσοσταθμικά και καταγράφεται μικρή συρρίκνωση στις νέες διαγνώσεις. Σημαντική βελτίωση παρατηρείται στο ΗΒ, την Ολλανδία και τη Δανία, ενώ σημαντική επιδείνωση παρουσιάζουν η Γαλλία και η Ιταλία, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Η διενέργεια self test είναι μέτρο διασφάλισης της δημ. υγείας και όχι μέσο τιμωρίας

Βάνα Παπαευαγγέλου: Η συμβολή των self test στην πρώιμη αναγνώριση κρουσμάτων σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας παραμένει σημαντική, είπε η κα Παπαευαγγέλου. Την εβδομάδα που μας πέρασε συνολικά τα self test αποτέλεσαν το 35% των νέων διαγνώσεων με το ποσοστό να είναι υψηλότερο στο εργατικό δυναμικό, ηλικίες 18-65, όπου τα μισά κρούσματα διαγνώστηκαν μέσω των self test. Η διενέργεια αυτών από τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, είναι σημαντικό να κατανοηθεί, πως αποτελεί μέτρο απαραίτητο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και όχι μέσο τιμωρίας, επεσήμανε η καθηγήτρια.

ΕΟΠΥΥ: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις προμήθειας του ραδιοφαρμάκου F-18 FDG

ΕΟΠΥΥ: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις προμήθειας του ραδιοφαρμάκου F-18 FDG που χρησιμοποιείται για τη διενέργεια της διαγνωστικής εξέτασης «Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων με ταυτόχρονη Υπολογιστική Τομογραφία (PET/CT)».

Γαλλία : O Μακρόν ζητά να σταματήσουν οι διαδηλώσεις κατά των εμβολίων

Γαλλία : Ο Πρόεδρος Μακρόν κάνει έκκληση προς τον Γαλλικό λαό να σταματήσουν οι διαδηλώσεις κατά των εμβολίων και να υπάρξει ομόνοια των πολιτών με μοναδικό τους στόχο την αντιμετώπιση του ιού.