Πολιτική Υγείας

Κίνα: Υπόσχεται να “πολεμήσει” κατά των “αντικινεζικών” επικριτών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κίνα: Υπόσχεται να “πολεμήσει” κατά των “αντικινεζικών” επικριτών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στα τελευταία λεπτά της τελευταίας ημέρας της θητείας της, στις 31 Αυγούστου, το γραφείο της Μισέλ Μπατσελέτ, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέδωσε έκθεση στην οποία κατηγορεί την Κίνα για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Ουιγούρων και άλλων κυρίως μουσουλμανικών εθνοτικών ομάδων.

Κίνα: Ο απεσταλμένος της Σιντζιάνγκ αρνείται τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των μουσουλμανικών μειονοτήτων. Απεσταλμένος από την επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας δήλωσε την Πέμπτη ότι οι κινεζικές αρχές είναι έτοιμες για μια “μάχη” με τους “αντικινεζικούς” επικριτές στη Δύση και αλλού σχετικά με τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των δικαιωμάτων κατά την εκστρατεία κατά του εξτρεμισμού εναντίον των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών εθνοτικών ομάδων στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σιντζιάνγκ, Xu Guixiang, δήλωσε ότι οι κινεζικές αρχές δεν θα φοβηθούν εάν οι “αντικινεζικές δυνάμεις” επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν την εν εξελίξει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη για να επιδιώξουν μεγαλύτερο έλεγχο της κατάστασης στη Σιντζιάνγκ.

Ο Ξου έχει μιλήσει επανειλημμένα για την υπεράσπιση των πολιτικών της Κίνας που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού στη Σιντζιάνγκ.

Αυτή την εβδομάδα είναι επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας στη Γενεύη για να μεταφέρει το μήνυμα στο γραφείο δικαιωμάτων και στους διπλωμάτες του 47μελούς κρατικού συμβουλίου, στο οποίο τόσο η Κίνα όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα μέλη.

Ορισμένα δυτικά έθνη προσπαθούν να διατηρήσουν τον διεθνή έλεγχο της κατάστασης των δικαιωμάτων μέσω του συμβουλίου, μετά την έκδοση μιας νέας καυστικής έκθεσης του Γραφείου Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την οποία φέρονται να έχουν λάβει χώρα “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” στη Σιντζιάνγκ τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι δυτικές προσπάθειες θα μπορούσαν να γίνουν μέσω ενός σχεδίου ψηφίσματος ή άλλων βημάτων στο Συμβούλιο.

“Εάν ορισμένες δυνάμεις στη διεθνή κοινότητα – ή ακόμη και δυνάμεις κατά της Κίνας – κάνουν τις λεγόμενες “προτάσεις που σχετίζονται με το Σιντζιάνγκ” ή τα λεγόμενα “ψηφίσματα”, δεν θα φοβηθούμε”, δήλωσε ο Ξου.

“Θα λάβουμε αντίμετρα με αποφασιστικότητα και θα πολεμήσουμε”.

Ο Xu αναγνώρισε, σε μια κάπως ασυνήθιστη παραδοχή:

“Φυσικά, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ βρίσκεται σε διαδικασία περαιτέρω βελτίωσης και καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες”, πριν προσθέσει:

“Αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ισχυρίζεται η έκθεση της Σιντζιάνγκ”.

Είπε ότι η Κίνα επιδιώκει “ανταλλαγή, διάλογο και συνεργασία” και ελπίζει να “μάθει από τα ευεργετικά μέτρα που έχουν λάβει άλλες χώρες στον κόσμο” για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αλλά ο Xu επέμεινε επίσης ότι θα πρέπει να διερευνηθούν και απροσδιόριστες “καταστροφές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” που διαπράττονται από δυτικές χώρες.

Στα τελευταία λεπτά της τελευταίας ημέρας της θητείας της, στις 31 Αυγούστου, το γραφείο της Μισέλ Μπατσελέτ, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέδωσε έκθεση στην οποία κατηγορεί την Κίνα για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Ουιγούρων και άλλων κυρίως μουσουλμανικών εθνοτικών ομάδων. Κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να δώσει “επείγουσα προσοχή” στην κατάσταση στη Σιντζιάνγκ.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι σάρωσε ένα εκατομμύριο ή περισσότερους ανθρώπους από τις μειονοτικές ομάδες σε στρατόπεδα κράτησης, όπου πολλοί έχουν πει ότι βασανίστηκαν, δέχτηκαν σεξουαλικές επιθέσεις και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γλώσσα και τη θρησκεία τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η έκθεση του ΟΗΕ καταγράφει παραβιάσεις δικαιωμάτων στην κινεζική Xinjiang

Καταναγκαστική εργασία, πιθανή «σκλαβιά» στην κινεζική Xinjiang, σύμφωνα με εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ

Η Κίνα με πρόφαση την COVID-19 προσπαθεί να κάνει αναποτελεσματικό το ταξίδι του ΟΗΕ στη Σιντζιάνγκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Ιράν "στραγγαλίζει" το διαδίκτυο για να περιορίσει το υλικό από τις διαδηλώσεις

Οι Ιρανοί χρησιμοποιούν εδώ και καιρό Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα VPN για να έχουν πρόσβαση σε ιστότοπους που είναι αποκλεισμένοι στο Ιράν - ακόμη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, έχουν λογαριασμούς στο Twitter παρά το γεγονός ότι το δίκτυο είναι αποκλεισμένο στη χώρα.

Αλλαγή στη θέση των διατροφικών ετικετών προτείνει η κυβέρνηση Μπάιντεν

ΗΠΑ: Για να βοηθήσει τους καταναλωτές να προσδιορίσουν τη θρεπτική αξία των τροφίμων πιο εύκολα, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι θα προτείνει την τοποθέτηση ετικετών διατροφής στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας αντί στο πίσω μέρος.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά αίρει την εντολή για το εμβόλιο covid στα σύνορα

Ο Καναδάς τερματίζει επίσης τον τυχαίο έλεγχο της COVID-19 στα αεροδρόμια και τη συμπλήρωση των πληροφοριών σε αυτό που έγινε η αντιδημοφιλής εφαρμογή ArriveCan, η οποία κατηγορήθηκε για καθυστερήσεις, επίσης, και δεν θα απαιτείται πλέον.

Δωρεά 20 εξοπλισμένων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

ΕΚΑΒ: Τα 20 προσφερόμενα ασθενοφόρα που αποτελούν μέρος της καθοριστικής πρωτοβουλίας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.