Πολιτική Υγείας

ΚΕΤΕΚΝΥ: Έχει ετοιμάσει νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

ΚΕΤΕΚΝΥ: Έχει ετοιμάσει νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

ΚΕΤΕΚΝΥ: Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs. Ήδη το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΚΕΤΕΚΝΥ, το Ινστιτούτο για τα DRGs, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης όλων των νοσοκομείων στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα. Πρόκειται για ένα σύστημα κατηγοριοποίησης ασθενειών στα νοσοκομεία ώστε να μπορούν με ακρίβεια να καταγράφονται όλα τα κόστη από τις νοσηλείες, ενώ στόχος είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών. Ταυτόχρονα, όμως, με τα DRGs στα νοσοκομεία μπορεί να βελτιωθεί και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στο ΕΣΥ εφαρμόζονται τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) που αποτελούν μία απλή καταγραφή των νοσηλειών με βάση την κατηγοριοποίηση των ασθενειών, χωρίς όμως όλα τα οικονομικά και επιστημονικά δεδομένα. Ταυτόχρονα με τα DRGs και το νέο σύστημα καθιερώνεται πλήρως σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος και καταργούνται τα χειρόγραφα έντυπα. Στον ιατρικό φάκελο των ασθενών θα γίνεται συστηματική συλλογή δεδομένων για όλο το φάσμα των ιατρικών υπηρεσιών που θα παρέχονται. Σε δεύτερη φάση, ο ιατρικός φάκελος των ασθενών μέσω των DRGs, αναμένεται να διασυνδεθεί με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο που δημιουργείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) μέσω του προσωπικού γιατρού. Ήδη το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΚΕΤΕΚΝΥ έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό στα νοσοκομεία, ώστε γιατροί και νοσηλευτές να ενσωματώνουν ψηφιακά όλα τα δεδομένα στον φάκελο των ασθενών.

Νέα διαχείριση στα νοσοκομεία

Πάντως τα DRGs μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για χρηματοδότηση και κατάρτιση προϋπολογισμών, καθώς και για τιμολόγηση νοσοκομειακών νοσηλειών. Τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος που χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, η μέτρηση της νοσοκομειακής δραστηριότητας αλλά και η συγκριτική αξιολόγηση (κόστος, ποιότητα, κτλ.) με άμεσο αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποδοτικότητας.

Προτεραιότητες για τους Διοικητές Νοσοκομείων

Να σημειωθεί ότι μέσω των DRGs θα γίνονται και οι αποζημιώσεις του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους που θα νοσηλεύονται. Κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα όταν ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς προωθείται σχετική κοινή υπουργική απόφαση. Το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να υλοποιήσει άμεσα το συγκεκριμένο έργο μέσω του σχετικού φορέα του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΚΕΤΕΚΝΥ, ώστε να μπορεί να περιορίσει τις δαπάνες, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να ελέγξει και την αποδοτικότητα του κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος. Μέσω του νέου συστήματος, άλλωστε, θα κατευθύνονται και τα κονδύλια στο ΕΣΥ. Όσο πιο αποδοτικό είναι ένα νοσοκομείο και οι κλινικές του, τόσο περισσότερα κονδύλια θα εισπράττει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δέσμευση της κυβέρνησης για την εφαρμογή νέου συστήματος κοστολόγησης στο ΕΣΥ - Πώς θα ωφεληθούν οι ασθενείς

Αναξιόπιστο το σύστημα DRGs. Επιβεβαιώθηκε το healthweb από το Ελεγκτικό Συνέδριο 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ στηρίζει τα άτομα με παχυσαρκία

Ο Σύλλογος παρέχει καθοδήγηση, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, ενώ παράλληλα μέσα από τις δράσεις του, επιδιώκει την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των μελών (ασθενών με παχυσαρκία και ειδικών με την παχυσαρκία επαγγελματιών).

Τέξας: Εκδίκαση υπόθεσης που αμφισβητεί την απαγόρευση των αμβλώσεων για ιατρικά επείγοντα περιστατικά

Η ιατρική εξαίρεση που προτείνεται από τους ενάγοντες "θα κατάπινε, εκ προμελέτης, τον κανόνα", υποστήριξαν οι δικηγόροι του στην έγγραφη απάντησή τους. "Θα επέτρεπε, για παράδειγμα, αμβλώσεις για έγκυες γυναίκες με ιατρικές παθήσεις που κυμαίνονται από πονοκέφαλο μέχρι αισθήματα κατάθλιψης", αναφέρεται στην απάντηση.

Νέος Ποινικός Κώδικας - Όλες οι αλλαγές - Αυστηροποίηση των ποινών για ενδοοικογενειακή βία και απόπειρα βιασμού

-Τη δημιουργία κατάλληλου υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τα θύματα με την ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών δομών που τους παρέχουν οικονομική και ψυχολογική στήριξη.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

Αγαπηδάκη: Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ε.Ε., θα συζητηθεί η ανοικτή στρατηγική αυτονομία στον τομέα της υγείας, με έμφαση στα μέτρα για την αντιμετώπιση στις ελλείψεις φαρμάκων.

 Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια Καναδοί εγγράφονται ως δωρητές οργάνων, χάρη στην αλλαγή του φορολογικού εντύπου

Ο Webber άρχισε να υποστηρίζει τη δωρεά οργάνων μετά τον θάνατο της συζύγου του από καρκίνο το 2010. Πριν έρθει στην Οτάβα, βοήθησε στη δημιουργία του μητρώου δωρητών της Αλμπέρτα το 2013 ως μέλος του νομοθετικού σώματος της εν λόγω επαρχίας. Σύμφωνα με τις Καναδικές Υπηρεσίες Αίματος, περισσότεροι από 4.000 Καναδοί περιμένουν για μεταμοσχεύσεις που σώζουν ζωές. Εκατοντάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο περιμένοντας.

Η υγεία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των εθνικών σχεδίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής λέει ο ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να υποστηρίζει τις χώρες για την προστασία της υγείας δημιουργώντας συστήματα υγείας ανθεκτικά στο κλίμα, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα από την υγειονομική περίθαλψη και παρακολουθώντας την παγκόσμια πρόοδο.