Πολιτική Υγείας

ΗΠΑ Απαγόρευση Αμβλώσεις: Σχέδιο Β για επείγουσα αντισύλληψη

ΗΠΑ Απαγόρευση Αμβλώσεις: Σχέδιο Β για επείγουσα αντισύλληψη

Το δικαίωμα των Αμερικανών στην ιδιωτική ζωή προέρχεται από πολλά μέρη του Συντάγματος, αλλά εξελίχθηκε από το δικαίωμα πρόσβασης στην αντισύλληψη.

ΗΠΑ Απαγόρευση Αμβλώσεις: Η πρόσβαση για επείγουσα αντισύλληψη παραμένει διαθέσιμη σε όλη τη χώρα. Στον απόηχο της διχαστικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που τερμάτισε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στην επείγουσα αντισύλληψη, όπως το Σχέδιο Β, σύμφωνα με αναφορές. Άνθρωποι σε όλες τις Η.Π.Α. μπορεί ακόμη να αγοράζουν και να έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη, ανέφερε η USA Today.

Κατά τη σύμφωνη γνώμη του στο Dobbs ο Τζάκσον του Οργανισμού Υγείας Γυναικών, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μπρετ Κάβανο έγραψε, «Η υπέρβαση Roe δεν σημαίνει υπέρβαση» προηγούμενων που αφορούν το δικαίωμα στην αντισύλληψη, αν και οι διορισμένοι από τους Δημοκρατικούς δικαστές και νομικοί αναλυτές διαφωνούν.

Η επιλογή της καλύτερης επιλογής για επείγουσα αντισύλληψη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

1) ο χρόνος που έχει παρέλθει μετά από σεξ χωρίς προστασία,

2) το βάρος της γυναίκας,

3) εάν μια γυναίκα θηλάζει,

4) το κόστος και

5) ποιος τύπος είναι πιο εύκολα προσβάσιμος, σύμφωνα με το Planned

Η γονεϊκότητα.

Η επείγουσα αντισύλληψη είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της εγκυμοσύνης εντός 5 ημερών μετά το σεξ χωρίς προστασία, που αποτρέπει το σπέρμα να συναντήσει ένα ωάριο, σύμφωνα με τον ιστότοπο τού μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

Οι δύο τρόποι για την πρόληψη της εγκυμοσύνης μετά από σεξ χωρίς προστασία είναι μέσω μιας ενδομήτριας συσκευής (IUD), η οποία είναι συνήθως μια μικρή συσκευή σε σχήμα Τ που εισάγεται στη μήτρα ή ενός χαπιού επείγουσας αντισύλληψης, που αναφέρεται επίσης ως «χάπι της επόμενης μέρας». Τα σπιράλ, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν εντός 5 ημερών από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία, είναι ο πιο αποτελεσματικός τύπος επείγουσας αντισύλληψης, αλλά μπορεί να μην είναι δυνατό να κλείσετε ένα ραντεβού εγκαίρως για να το κάνει ο επαγγελματίας υγείας.

Τα σπιράλ, με εμπορικές ονομασίες όπως Paragard, Mirena και Liletta, λειτουργούν τόσο καλά την πρώτη ημέρα όσο και την πέμπτη ημέρα μετά το σεξ χωρίς προστασία. “Το IUD Paragard δεν έχει ορμόνες. Είναι τυλιγμένο σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι χαλκού και σας προστατεύει από την εγκυμοσύνη για έως και 12 χρόνια”, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Planned Parenthood. “Τα IUD Mirena, Kyleena, Liletta και Skyla χρησιμοποιούν την ορμόνη προγεστίνη για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Η προγεστίνη είναι πολύ παρόμοια με την ορμόνη προγεστερόνη που παράγει το σώμα μας φυσικά.

Η Mirena λειτουργεί για έως και 7 χρόνια. Η Kyleena λειτουργεί έως και 5 χρόνια. Η Liletta για έως και 7 χρόνια.

Η Skyla δουλεύει έως και για 3 χρόνια.”

Υπάρχουν δύο τύποι από του στόματος χαπιών επείγουσας αντισύλληψης: ένα χάπι με ουλιπριστάλη οξική που έχει μόνο μία μάρκα που ονομάζεται Ella και ένα χάπι με λεβονοργεστρέλη με διάφορες εμπορικές ονομασίες όπως: Plan B One Step (το οποίο πολλοί αναφέρουν ως “Σχέδιο Β”) , Take Action, My Way, Option 2, Preventeza, AfterPill, My Choice, Aftera και EContra, σύμφωνα με τον ιστότοπο Planned Parenthood.

Η λεβονοργεστρέλη είναι ένας παρόμοιος τύπος προγεστίνης όπως στα αντισυλληπτικά χάπια, ενώ το Ella είναι ένας αναστολέας της προγεστίνης, σύμφωνα με το USA Today.

Παρόλο που συχνά αναφέρεται ως το “χάπι της επόμενης μέρας”, τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης μπορούν να ληφθούν έως και 5 ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία, αλλά είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται το συντομότερο δυνατό, ιδανικά εντός 3 ημερών.

Τα χάπια λεβονοργεστρέλης μειώνουν τον κίνδυνο εγκυμοσύνης κατά 75-89% εάν ληφθούν εντός 3 ημερών, αλλά τα γενόσημα και τα εμπορικά σήματα είναι εξίσου αποτελεσματικά ανεξάρτητα από το κόστος, σύμφωνα με το Planned Parenthood.

Χάπια λεβονοργεστρέλης που μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή στο τοπικό φαρμακείο, στο φαρμακείο ή στο διαδίκτυο, αλλά εάν μια γυναίκα ζυγίζει περισσότερο από 165 κιλά, μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα.

“Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είστε και δεν έχει σημασία ποιο είναι το φύλο σας.

Μερικές φορές το χάπι της επόμενης μέρας κλειδώνεται ή φυλάσσεται πίσω από τον πάγκο, επομένως μπορεί να χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια από τον φαρμακοποιό ή τον υπάλληλο καταστήματος για να το λάβετε — αλλά δεν χρειάζεται να έχετε ιατρική συνταγή ή να επιδείξετε την ταυτότητά σας”, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Planned Parenthood.

Οι παρενέργειες δεν είναι συχνές, αλλά μερικές φορές μια γυναίκα μπορεί να έχει στομαχικές διαταραχές, ζάλη, να παραπονιέται για τρυφερό στήθος για «λίγη ώρα» μετά τη λήψη του χαπιού ή να έχει διαφορετικό έμμηνο κύκλο για την επόμενη περίοδό της, σύμφωνα με το Planned Parenthood.

Το Ella, το χάπι από το στόμα που περιέχει οξική ulipristal, είναι το πιο αποτελεσματικό αντισυλληπτικό χάπι έκτακτης ανάγκης, αλλά απαιτεί ιατρική συνταγή και μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό για γυναίκες που ζυγίζουν περισσότερο από 195 κιλά.

Το Ella μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκυμοσύνης κατά 85% εάν ληφθεί εντός 5 ημερών, ανά Προγραμματισμένη Γονικότητα.

Και εάν μια γυναίκα θηλάζει, το Σχέδιο Β και τα IUD δεν θα επηρεάσουν το μητρικό γάλα, αλλά μια θηλάζουσα μητέρα θα χρειαστεί να «αντλήσει και να απορρίψει» το μητρικό γάλα για 36 ώρες μετά τη λήψη του Ella.

Το τυπικό κόστος του Σχεδίου Β είναι 40 έως 50 $, αλλά σε ορισμένες πολιτείες οι ασθενείς μπορούν συχνά να λάβουν δωρεάν χάπια της επόμενης μέρας με πολλά ασφαλιστικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του Medicaid, σύμφωνα με την USA Today.

Ωστόσο, η μετάβαση στην ασφάλιση υγείας συνήθως απαιτεί ιατρική συνταγή.

ΗΔρ. Meera Shah, επικεφαλής ιατρός της Planned Parenthood Hudson Peconic στη Νέα Υόρκη, συνιστά να αγοράσετε ένα ή περισσότερα χάπια της επόμενης μέρας εκ των προτέρων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ορισμένες πολιτείες, ωστόσο, έχουν «ρήτρες συνείδησης» που επιτρέπουν στους φαρμακοποιούς να αρνούνται να συμπληρώσουν συνταγές αντισύλληψης εάν παραβιάζουν τις θρησκευτικές ή προσωπικές τους πεποιθήσεις, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Τα επείγοντα αντισυλληπτικά, όπως το σπιράλ και τα από του στόματος χάπια, «δεν θα έχουν αντίκτυπο σε μια υπάρχουσα εγκυμοσύνη, εμποδίζουν την εγκυμοσύνη», είπε η Shah στο USA Today. Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, ανησυχούν εάν η ανατροπή του Roe v Ο Wade θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε περιορισμούς πέρα ​​από τα δικαιώματα άμβλωσης.

Το δικαίωμα των Αμερικανών στην ιδιωτική ζωή προέρχεται από πολλά μέρη του Συντάγματος, αλλά εξελίχθηκε από το δικαίωμα πρόσβασης στην αντισύλληψη.

Και από αυτό πήραμε μια ολόκληρη σειρά από δικαιώματα σεξουαλικής ιδιωτικότητας”, είπε στο USA Today τον Μάιο ο Anthony Michael Kreis, καθηγητής νομικής στο Georgia State University College of Law.

«Επομένως, αν ξετυλίξετε μια χορδή σε αυτόν τον ιστό του δόγματος, θα μπορούσε ενδεχομένως να ξετυλίξετε τα άλλα δικαιώματα ή τουλάχιστον να τα ανοίξετε σε μεγαλύτερη επίθεση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα χάπια για την άμβλωση θα γίνουν το επόμενο πεδίο μάχης στον αναπαραγωγικό αγώνα των ΗΠΑ

Η τελευταία κλινική αμβλώσεων του Μιζούρι προσελκύει διαδηλωτές που αποδοκιμάζουν την απαγόρευση

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1 στις 5 εγκυμοσύνες κατέληξε σε έκτρωση το 2020

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συζητούν την επέκταση της παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα της υγείας

Ο Γκέιτς συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες της SK Bioscience, η οποία έλαβε χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας Επιδημίας CEPI για την ανάπτυξη του εμβολίου της για την COVID-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχορηγός του 9ου Συνεδρίου ISPAH

Άμπου Ντάμπι ΠΟΥ: Η συγχρηματοδότηση της εκδήλωσης από τον ΠΟΥ ενισχύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή της στη μείωση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών και στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Η σχολική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας επιβάλλει μάσκες για τις πρώτες 10 ημέρες του σχολικού έτους ενώ τα προνήπια πρέπει να καλύπτονται όλον τον χρόνο.

Η περιφέρεια εφαρμόζει επίσης ένα πρόγραμμα «μάσκα για να μείνει», δηλώνοντας ότι οι μαθητές και το προσωπικό που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Fox 5 New York, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νέα Υόρκη έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα των πόλεων και σε γειτονικές κομητείες.