Πολιτική Υγείας

ΗΠΑ Απαγόρευση Αμβλώσεις: Σχέδιο Β για επείγουσα αντισύλληψη

ΗΠΑ Απαγόρευση Αμβλώσεις: Σχέδιο Β για επείγουσα αντισύλληψη

Το δικαίωμα των Αμερικανών στην ιδιωτική ζωή προέρχεται από πολλά μέρη του Συντάγματος, αλλά εξελίχθηκε από το δικαίωμα πρόσβασης στην αντισύλληψη.

ΗΠΑ Απαγόρευση Αμβλώσεις: Η πρόσβαση για επείγουσα αντισύλληψη παραμένει διαθέσιμη σε όλη τη χώρα. Στον απόηχο της διχαστικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που τερμάτισε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στην επείγουσα αντισύλληψη, όπως το Σχέδιο Β, σύμφωνα με αναφορές. Άνθρωποι σε όλες τις Η.Π.Α. μπορεί ακόμη να αγοράζουν και να έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη, ανέφερε η USA Today.

Κατά τη σύμφωνη γνώμη του στο Dobbs ο Τζάκσον του Οργανισμού Υγείας Γυναικών, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μπρετ Κάβανο έγραψε, «Η υπέρβαση Roe δεν σημαίνει υπέρβαση» προηγούμενων που αφορούν το δικαίωμα στην αντισύλληψη, αν και οι διορισμένοι από τους Δημοκρατικούς δικαστές και νομικοί αναλυτές διαφωνούν.

Η επιλογή της καλύτερης επιλογής για επείγουσα αντισύλληψη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

1) ο χρόνος που έχει παρέλθει μετά από σεξ χωρίς προστασία,

2) το βάρος της γυναίκας,

3) εάν μια γυναίκα θηλάζει,

4) το κόστος και

5) ποιος τύπος είναι πιο εύκολα προσβάσιμος, σύμφωνα με το Planned

Η γονεϊκότητα.

Η επείγουσα αντισύλληψη είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της εγκυμοσύνης εντός 5 ημερών μετά το σεξ χωρίς προστασία, που αποτρέπει το σπέρμα να συναντήσει ένα ωάριο, σύμφωνα με τον ιστότοπο τού μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

Οι δύο τρόποι για την πρόληψη της εγκυμοσύνης μετά από σεξ χωρίς προστασία είναι μέσω μιας ενδομήτριας συσκευής (IUD), η οποία είναι συνήθως μια μικρή συσκευή σε σχήμα Τ που εισάγεται στη μήτρα ή ενός χαπιού επείγουσας αντισύλληψης, που αναφέρεται επίσης ως «χάπι της επόμενης μέρας». Τα σπιράλ, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν εντός 5 ημερών από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία, είναι ο πιο αποτελεσματικός τύπος επείγουσας αντισύλληψης, αλλά μπορεί να μην είναι δυνατό να κλείσετε ένα ραντεβού εγκαίρως για να το κάνει ο επαγγελματίας υγείας.

Τα σπιράλ, με εμπορικές ονομασίες όπως Paragard, Mirena και Liletta, λειτουργούν τόσο καλά την πρώτη ημέρα όσο και την πέμπτη ημέρα μετά το σεξ χωρίς προστασία. “Το IUD Paragard δεν έχει ορμόνες. Είναι τυλιγμένο σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι χαλκού και σας προστατεύει από την εγκυμοσύνη για έως και 12 χρόνια”, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Planned Parenthood. “Τα IUD Mirena, Kyleena, Liletta και Skyla χρησιμοποιούν την ορμόνη προγεστίνη για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Η προγεστίνη είναι πολύ παρόμοια με την ορμόνη προγεστερόνη που παράγει το σώμα μας φυσικά.

Η Mirena λειτουργεί για έως και 7 χρόνια. Η Kyleena λειτουργεί έως και 5 χρόνια. Η Liletta για έως και 7 χρόνια.

Η Skyla δουλεύει έως και για 3 χρόνια.”

Υπάρχουν δύο τύποι από του στόματος χαπιών επείγουσας αντισύλληψης: ένα χάπι με ουλιπριστάλη οξική που έχει μόνο μία μάρκα που ονομάζεται Ella και ένα χάπι με λεβονοργεστρέλη με διάφορες εμπορικές ονομασίες όπως: Plan B One Step (το οποίο πολλοί αναφέρουν ως “Σχέδιο Β”) , Take Action, My Way, Option 2, Preventeza, AfterPill, My Choice, Aftera και EContra, σύμφωνα με τον ιστότοπο Planned Parenthood.

Η λεβονοργεστρέλη είναι ένας παρόμοιος τύπος προγεστίνης όπως στα αντισυλληπτικά χάπια, ενώ το Ella είναι ένας αναστολέας της προγεστίνης, σύμφωνα με το USA Today.

Παρόλο που συχνά αναφέρεται ως το “χάπι της επόμενης μέρας”, τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης μπορούν να ληφθούν έως και 5 ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία, αλλά είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται το συντομότερο δυνατό, ιδανικά εντός 3 ημερών.

Τα χάπια λεβονοργεστρέλης μειώνουν τον κίνδυνο εγκυμοσύνης κατά 75-89% εάν ληφθούν εντός 3 ημερών, αλλά τα γενόσημα και τα εμπορικά σήματα είναι εξίσου αποτελεσματικά ανεξάρτητα από το κόστος, σύμφωνα με το Planned Parenthood.

Χάπια λεβονοργεστρέλης που μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή στο τοπικό φαρμακείο, στο φαρμακείο ή στο διαδίκτυο, αλλά εάν μια γυναίκα ζυγίζει περισσότερο από 165 κιλά, μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα.

“Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είστε και δεν έχει σημασία ποιο είναι το φύλο σας.

Μερικές φορές το χάπι της επόμενης μέρας κλειδώνεται ή φυλάσσεται πίσω από τον πάγκο, επομένως μπορεί να χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια από τον φαρμακοποιό ή τον υπάλληλο καταστήματος για να το λάβετε — αλλά δεν χρειάζεται να έχετε ιατρική συνταγή ή να επιδείξετε την ταυτότητά σας”, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Planned Parenthood.

Οι παρενέργειες δεν είναι συχνές, αλλά μερικές φορές μια γυναίκα μπορεί να έχει στομαχικές διαταραχές, ζάλη, να παραπονιέται για τρυφερό στήθος για «λίγη ώρα» μετά τη λήψη του χαπιού ή να έχει διαφορετικό έμμηνο κύκλο για την επόμενη περίοδό της, σύμφωνα με το Planned Parenthood.

Το Ella, το χάπι από το στόμα που περιέχει οξική ulipristal, είναι το πιο αποτελεσματικό αντισυλληπτικό χάπι έκτακτης ανάγκης, αλλά απαιτεί ιατρική συνταγή και μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό για γυναίκες που ζυγίζουν περισσότερο από 195 κιλά.

Το Ella μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκυμοσύνης κατά 85% εάν ληφθεί εντός 5 ημερών, ανά Προγραμματισμένη Γονικότητα.

Και εάν μια γυναίκα θηλάζει, το Σχέδιο Β και τα IUD δεν θα επηρεάσουν το μητρικό γάλα, αλλά μια θηλάζουσα μητέρα θα χρειαστεί να «αντλήσει και να απορρίψει» το μητρικό γάλα για 36 ώρες μετά τη λήψη του Ella.

Το τυπικό κόστος του Σχεδίου Β είναι 40 έως 50 $, αλλά σε ορισμένες πολιτείες οι ασθενείς μπορούν συχνά να λάβουν δωρεάν χάπια της επόμενης μέρας με πολλά ασφαλιστικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του Medicaid, σύμφωνα με την USA Today.

Ωστόσο, η μετάβαση στην ασφάλιση υγείας συνήθως απαιτεί ιατρική συνταγή.

ΗΔρ. Meera Shah, επικεφαλής ιατρός της Planned Parenthood Hudson Peconic στη Νέα Υόρκη, συνιστά να αγοράσετε ένα ή περισσότερα χάπια της επόμενης μέρας εκ των προτέρων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ορισμένες πολιτείες, ωστόσο, έχουν «ρήτρες συνείδησης» που επιτρέπουν στους φαρμακοποιούς να αρνούνται να συμπληρώσουν συνταγές αντισύλληψης εάν παραβιάζουν τις θρησκευτικές ή προσωπικές τους πεποιθήσεις, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Τα επείγοντα αντισυλληπτικά, όπως το σπιράλ και τα από του στόματος χάπια, «δεν θα έχουν αντίκτυπο σε μια υπάρχουσα εγκυμοσύνη, εμποδίζουν την εγκυμοσύνη», είπε η Shah στο USA Today. Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, ανησυχούν εάν η ανατροπή του Roe v Ο Wade θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε περιορισμούς πέρα ​​από τα δικαιώματα άμβλωσης.

Το δικαίωμα των Αμερικανών στην ιδιωτική ζωή προέρχεται από πολλά μέρη του Συντάγματος, αλλά εξελίχθηκε από το δικαίωμα πρόσβασης στην αντισύλληψη.

Και από αυτό πήραμε μια ολόκληρη σειρά από δικαιώματα σεξουαλικής ιδιωτικότητας”, είπε στο USA Today τον Μάιο ο Anthony Michael Kreis, καθηγητής νομικής στο Georgia State University College of Law.

«Επομένως, αν ξετυλίξετε μια χορδή σε αυτόν τον ιστό του δόγματος, θα μπορούσε ενδεχομένως να ξετυλίξετε τα άλλα δικαιώματα ή τουλάχιστον να τα ανοίξετε σε μεγαλύτερη επίθεση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα χάπια για την άμβλωση θα γίνουν το επόμενο πεδίο μάχης στον αναπαραγωγικό αγώνα των ΗΠΑ

Η τελευταία κλινική αμβλώσεων του Μιζούρι προσελκύει διαδηλωτές που αποδοκιμάζουν την απαγόρευση

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1 στις 5 εγκυμοσύνες κατέληξε σε έκτρωση το 2020

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εκλογές Τουρκία: Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκρούονται

Εκλογές Τουρκία: Προβλέποντας μια νίκη Ερντογάν και περαιτέρω οικονομική αστάθεια, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν με την τουρκική λίρα να φτάνει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.

Οι νέοι γονείς στο Η.Β. είναι απροετοίμαστοι λόγω αποτυχίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επισημαίνει έκθεση

Οι συγγραφείς έχουν δημοσιεύσει ένα σχέδιο δράσης για κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη βελτίωση της υγείας των μελλοντικών γονέων—περιλαμβάνει:Κάντε τις υπηρεσίες φροντίδας πριν από τη σύλληψη διαθέσιμες σε όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο—για την αντιμετώπιση της σπειροειδούς ανισότητας, Παροχή κινήτρων για τους γενικούς ιατρούς, τις υπηρεσίες μητρότητας και τους οικογενειακούς κόμβους για την ομαλοποίηση της φροντίδας πριν από τη σύλληψη — για τη βελτίωση της φροντίδας εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό,

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: 1η παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας συμφώνησε σήμερα για την πρώτη παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ συναντήθηκε η Μίνα Γκάγκα στη Γενεύη

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η έρευνα "People’s Voices" "Οι Φωνές των Ανθρώπων" που γίνεται σε όλον τον κόσμο, σχετικά με το πώς αισθάνονται οι πολίτες για τα συστήματα υγείας σε κάθε χώρα και τις αλλαγές που θέλουν. Η παρουσίαση της έρευνας People's Voices, που τελεί υπό τη μέριμνα και του Υπουργείου Yγείας της Ελλάδας, έγινε από την επικεφαλής, Prof. Margaret Kruk του Harvard και υπεύθυνη της ομάδας Quest. Τη συνάντηση άνοιξαν η Αναπληρώτρια Yπουργός, Μίνα Γκάγκα και η Dr Natasha Azzopardi- Muskat του ΠΟΥ. Η σχετική έρευνα θα ολοκληρωθεί και για την Ελλάδα στο επόμενο τρίμηνο.

Το CDC ενθαρρύνει τον εμβολιασμό κατά της mpox για την πρόληψη της καλοκαιρινής επιδημίας

"Ενθαρρύνουμε πραγματικά όποιον ενδιαφέρεται να έρθει στο κέντρο μας για να κάνει αυτό το δωρεάν εμβόλιο". "Η Mpox δεν έχει εξαφανιστεί και θα την παρακολουθούμε πολύ στενά", δήλωσε ο Dr. Ho. "Οι άνθρωποι που έχουν ένα ασυνήθιστο εξάνθημα θα πρέπει να ελεγχθούν για mpox και όσοι διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να συζητήσουν για τον εμβολιασμό με τον πάροχό τους".