Πολιτική Υγείας

Αμερική Πολιτείες: Τα χάπια για την άμβλωση θα γίνουν το επόμενο πεδίο μάχης στον αναπαραγωγικό αγώνα των ΗΠΑ

Αμερική Πολιτείες: Τα χάπια για την άμβλωση θα γίνουν το επόμενο πεδίο μάχης στον αναπαραγωγικό αγώνα των ΗΠΑ

Καθώς αυτές οι νομικές μάχες ετοιμάζονται να γίνουν, η συνήγορος κατά των αμβλώσεων Savannah Craven είπε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της θα εργαστούν για να απαγορευθούν όλες οι μέθοδοι άμβλωσης, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική Πολιτείες: Καθώς οι συντηρητικές πολιτείες των ΗΠΑ σπεύδουν να θεσπίσουν απαγορεύσεις για τις αμβλώσεις μετά την απόφαση-βόμβα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο αγώνας για τα δικαιώματα αναπαραγωγής στην Αμερική πρόκειται να μετατοπιστεί σε ένα νέο πεδίο μάχης: τα χάπια που προκαλούν άμβλωση. Με ελάχιστα άλλα μέσα στη διάθεσή της, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επικεντρωθεί στην επέκταση της πρόσβασης σε χάπια άμβλωσης για γυναίκες που ζουν σε πολιτείες όπου η διαδικασία είναι απαγορευμένη ή περιορισμένη – ενώ αυτές οι πολιτείες και ισχυρές συντηρητικές ομάδες είναι βέβαιο ότι θα εγείρουν νομικές προκλήσεις για να απαγορεύσουν τη χρήση τους.

Ώρες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο κατέρριψε 50 χρόνια συνταγματικής προστασίας για τα δικαιώματα των αμβλώσεων την Παρασκευή, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε τους υγειονομικούς υπαλλήλους να βεβαιωθούν ότι τα χάπια για την άμβλωση είναι διαθέσιμα στις Αμερικανίδες.

«Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να προστατεύσω το δικαίωμα μιας γυναίκας σε πολιτείες όπου θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της σημερινής απόφασης», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος.

Τα χάπια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς σημαντικό κίνδυνο για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης έως και τη 10η εβδομάδα κύησης, αντιπροσωπεύουν ήδη το ήμισυ όλων των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ζήτηση αναμένεται να εκτοξευθεί περαιτέρω αφού 11 πολιτείες, κυρίως στον συντηρητικό Νότο υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, κινήθηκαν για να περιορίσουν αυστηρά ή να απαγορεύσουν πλήρως τις αμβλώσεις, ενώ άλλες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Ήδη το Σάββατο, ορισμένοι ακτιβιστές που συγκεντρώθηκαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην αμερικανική πρωτεύουσα Ουάσιγκτον κρατούσαν αφίσες με οδηγίες για το πού μπορούν να πάρουν οι γυναίκες χάπια για την άμβλωση, ενώ άλλοι φώναζαν «το σώμα μου, η επιλογή μου».

Η Rebecca Gomperts, μια Ολλανδή γιατρός που διευθύνει την Aid Access, μια οργάνωση με έδρα την Αυστρία που παρέχει χάπια αμβλώσεων μέσω του Διαδικτύου, είναι πεπεισμένη ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τώρα οι Αμερικανίδες δεν είναι τόσο τραγική όσο πριν από 50 χρόνια, πριν από το ορόσημο Roe vs Wade Απόφαση του 1973 που κατοχύρωσε τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Αμερική.

«Τα χάπια για την άμβλωση δεν μπορούν να σταματήσουν», είπε η Γκόμπερτς στο Γαλλικό Πρακτορείο σε μια τηλεφωνική συνέντευξη.

«Έτσι, υπάρχει πάντα πρόσβαση σε μια ασφαλή έκτρωση εάν μια γυναίκα έχει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη».

Αλλά μετά την απόφαση της Παρασκευής, αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. –

Μια νόμιμη γκρίζα ζώνη

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η ρυθμιστική αρχή υγείας της Αμερικής, ενέκρινε τη χρήση χαπιών για την άμβλωση πριν από δύο δεκαετίες και πέρυσι επέτρεψε τη συνταγογράφησή τους μέσω τηλεϊατρικής και την παράδοσή τους μέσω ταχυδρομείου.

Αλλά η χρήση τους σε κράτη κατά των αμβλώσεων παραμένει μια νομική γκρίζα ζώνη και πιθανότατα θα γίνει πρώτη γραμμή σε μελλοντικές δικαστικές μάχες για τα δικαιώματα αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, μια ερευνητική ομάδα που υποστηρίζει την πρόσβαση στην άμβλωση, 19 πολιτείες των ΗΠΑ απαιτούν τη φυσική χορήγηση των χαπιών αμβλώσεων από κλινικό γιατρό, απαγορεύοντας έτσι την παράδοσή τους μέσω ταχυδρομείου. Και σε πολιτείες που απαγορεύουν όλες τις μεθόδους αμβλώσεων, οι γυναίκες μπορεί να απαγορεύεται να αναζητούν ραντεβού για τηλεϋγεία με γιατρούς εκτός πολιτείας ή αλλοδαπούς κλινικούς ιατρούς, όπως η ομάδα της Gomperts.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψουν σε μια πολιτεία όπου επιτρέπονται τα ραντεβού για την αναπαραγωγική τηλεϋγεία και να παραλάβουν το φάρμακο σε μια διεύθυνση εκτός πολιτείας.

Υπάρχει όμως και μια άλλη επιπλοκή. Μια φαρμακευτική άμβλωση απαιτεί δύο φάρμακα: πρώτον, λαμβάνεται μια δόση μιφεπριστόνης για να μπλοκάρει τις ορμόνες που υποστηρίζουν μια εγκυμοσύνη.

Στη συνέχεια, 24 έως 48 ώρες αργότερα, η μισοπροστόλη λαμβάνεται για να προκαλέσει συσπάσεις. Αυτό εγείρει ένα ερώτημα: μπορεί μια γυναίκα από ένα κράτος κατά των αμβλώσεων να διωχθεί εάν λάβει την πρώτη δόση αλλού, αλλά λάβει τη δεύτερη δόση μετά την επιστροφή της στο σπίτι;

Καθώς τα φιλελεύθερα κράτη αναλαμβάνουν δράση για τη διευκόλυνση των αμβλώσεων για γυναίκες από άλλα μέρη της χώρας, υπάρχουν φόβοι ότι τα συντηρητικά κράτη μπορεί να επιδιώξουν να διώξουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τις ομάδες υπεράσπισης που εμπλέκονται σε αυτές τις προσπάθειες – ακόμη και τους ίδιους τους ασθενείς.

Προβλέποντας τέτοια σχέδια, ο Γενικός Εισαγγελέας του Μπάιντεν Merrick Garland προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να απαγορεύσουν τα χάπια αμβλώσεων, εγκεκριμένα από την ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή, «με βάση τη διαφωνία με την κρίση των ειδικών της FDA για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους», καθώς ο ομοσπονδιακός νόμος προδικάζει τον κρατικό νόμο.

Καθώς αυτές οι νομικές μάχες ετοιμάζονται να γίνουν, η συνήγορος κατά των αμβλώσεων Savannah Craven είπε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της θα εργαστούν για να απαγορευθούν όλες οι μέθοδοι άμβλωσης, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πιστεύω στην ιερότητα και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής.

Η ζωή ξεκινά από τη μήτρα, η ζωή ξεκινά από τη σύλληψη», είπε.

Όμως, η διαφωνία έπεσε με την Elizabeth Kellogg και τον σύζυγό της Dan Reitz, οι οποίοι εμφανίστηκαν για να διαμαρτυρηθούν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο με την οκτώ μηνών κόρη τους Lorelei.

«Αν επρόκειτο για τη ζωή, θα ανησυχούσαν για τη ζωή του τοκετού, θα ανησυχούσαν για τη ζωή μετά τη γέννηση», είπε η Kellogg στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πολύ λίγα γίνονται για να διατηρηθεί πραγματικά η ιερότητα της ζωής με τον τρόπο που διακηρύσσεται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τελευταία κλινική αμβλώσεων του Μιζούρι προσελκύει διαδηλωτές που αποδοκιμάζουν την απαγόρευση

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

Οι γιατροί των ΗΠΑ πιέζουν την FDA να επιτρέψει τον έλεγχο των γεννήσεων χωρίς ιατρική συνταγή καθώς πλησιάζει το τέλος του Roe v. Wade

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεκινά η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας δήλωσε ότι οι γκέι, οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες και τα τρανς άτομα που έκαναν πρόσφατα σεξ με πολλούς συντρόφους, είχαν πρόσφατα σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη ή χρησιμοποιούν χημικά φάρμακα κατά τη σεξουαλική επαφή, θα είναι επιλέξιμοι για το εμβόλιο. Το προσωπικό του νοσοκομείου που ασχολείται με περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων είναι επίσης επιλέξιμο.

Η αστυνομία του Λονδίνου έκανε έρευνα σε εκατοντάδες παιδιά: Νέα δεδομένα

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan διπλασίασε την κριτική του για το Met αφού κατέκρουσε τη δύναμη για την υπόθεση Child Q και άλλα περιστατικά. Ήταν «βαθιά ανησυχητικό» το γεγονός ότι τόσες σωματικές έρευνες γίνονταν χωρίς την παρουσία ενός ενήλικα, είπε ένας εκπρόσωπος του Khan.

Το Χονγκ Κονγκ μειώνει την καραντίνα Covid για τις αφίξεις

Οι αφίξεις από το εξωτερικό θα λαμβάνουν κίτρινο κωδικό και δεν θα επιτρέπονται σε χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια και κινηματογράφους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της αυτοπαρακολούθησής τους

Η παρακολούθηση της ψυχικής υγείας του ένοπλου προσωπικού είναι απαραίτητη

Ψυχική υγεία: Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ ψυχικής κατάστασης και ψυχικής διαταραχής και ότι το υπάρχον κοινωνικό ταμπού που σχετίζεται με την ψυχική υγεία πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πάλι αρνητικός στην Covid ο Μπάιντεν σταματά την απομόνωση

Μπάιντεν κορωνοϊός: Αφού βίωσε μια περίπτωση ανάκαμψης COVID, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρέθηκε αρνητικός σε μοριακό τεστ το Σάββατο και την Κυριακή και έφυγε από τον Λευκό Οίκο για την πολιτεία του Ντέλαγουερ.

Νομοθεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της απώλειας μάθησης που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της covid

Οι μαθητές είχαν χαμηλότερες επιδόσεις το σχολικό έτος 2021-2022 σε σύγκριση με το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας εκπαιδευτικού λογισμικού Renaissance.

Χαβάη Κίνας: Πάνω από 80.000 τουρίστες παγιδευμένοι μετά το ξέσπασμα της COVID

Χαβάη Κίνας: Οι τουρίστες που θέλουν να φύγουν πρέπει να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε πέντε τεστ PCR σε διάστημα επτά ημερών, ενώ τα ξενοδοχεία της πόλης κλήθηκαν να προσφέρουν στους επισκέπτες έκπτωση 50% μέχρι να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Το Κονέκτικατ εγκαινιάζει ιστότοπο και τηλεφωνική γραμμή για τις αμβλώσεις παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Στο Κονέκτικατ, το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή εξακολουθεί να προστατεύεται», δήλωσε η Επίτροπος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Κονέκτικατ, Δρ Manisha Juthani.